icon

Prečo sú ceny jedla na výletoch také vysoké?

9. feb 2025

Dobrý deň ženy. Chcem sa spýtať,tiež máte pocit ako veľmi zdraželo stravovanie v reštauráciách? Keď ideme ako päťčlenná rodina niekde na výlete na obed,tak už nám je cca 100€ málo a to nehľadáme žiadne hotely ani nič nóbl. . Je to normálne? Či sa vracia éra rezňov medzi chleba a s uhorkou?

Strana
z2
tilly
11. feb 2025

My moc po slovensku na výlety nechodíme, ale zdraželo to aj v Taliansku aj v rakúsku, ale napr. Švajčiarsko, tam sme mali vždy problém sa najesť vonku, teraz už mi to tam vôbec nepríde drahé. V Španielsku máme reštaurácie, kam chodíme tri roky a ceny majú stále tie isté. V Bratislave chodíme do tých istých podnikov, museli ísť všetci s cenami hore.
Ale kamoška zadrela perličku, že boli s kamoškou na drinku v centre a gintonic 15,50 🤦‍♀️

autor
13. feb 2025

Samozrejme nikto nechce jesť zadarmo,ale mám pocit,že potraviny nešli až tak hore ako ceny v reštauráciách. A naozaj to aj mne príde ako zlodejina pýtať za obed pre štvorčlennú rodinu viac ako zarobí napr lekár za celý deň.
Asi si budeme zas zvykať na lepeňáky s kyslou uhorkou ako bolo hore spomenuté a majitelia reštaurácií a motorestov sa nemôžu hnevať.

sense
13. feb 2025

Lenže to nie sú len ceny potravín. To je aj zvýšenie nákladov na prevádzku, elektrina atď.

sense
13. feb 2025

@tilly no tak aj vo Švajčiarsku gastrosluzby zdraželi kde sú tie časy že káva 2,6 už pri 4chf si vravím konečna a teraz 5-6chf. Pizza čo bola 12 CHF Margarita tak teraz 18. Minule sme boli v reštike teda ok bol tam aj dezert 2+1 tak 150chf len taký fukot. Cenovo "prijateľný" ostal len fastfood a tam moc nechodíme

cafelatte
13. feb 2025

Jedine bezmäsité jedlo sa dá lacnejšie, napr.halusky, pirohy, palacinky..skratka lacná kuchyňa este pízza. Boli sme s manželom v kolibe, platili sme 60 e, 2xnapoj,2xpolievka, 2x mäsité jedlo.

vlucifuk
13. feb 2025

Jasné, zdraželo. My už 8 rokov chodíme na narodeniny a meniny každého nášho člena rodiny do jednej a tej istej pizzérie u nás v meste a už 8 rokov si dávame to isté. Kedysi sme začínali na cca 35 eurách, teraz je to cca 55 eur. Ale je fakt, že porcie majú veľké a nikdy to nezjeme celé, ale necháme si zabaliť domov.

lienka.7
13. feb 2025

@autorka ale to nie je o tom, ze uhorka stojí v obchode 89 centov, takže on ti ju predá za 90 centov. Predá ti ju za 3€, lebo sú v tom ostatne náklady, ako najom, ostatná réžia, cas a aj napr.mzda toho čašníka, co ti ju prinesie. Mimo to, v gastre je tzv. 3kovy koeficient, ako je aj všade inde. Niekde väčší, niekde menší. Ak ju chceš za 89 centov, posli do obchodu muža, ktory ti ostatný servis spraví zadarmo a mas to. Moja sestra robí obchodacku, a napr. 1 víno Tesco nakupuje za necelych 6€ a predáva za 24€. A aj tak ho tam ľudia vo veľkom kupujú, neboj. No fuj fuj Tesco podľa teba, ze?

maxik24
13. feb 2025

Autorka, prosim, rozratas mi, ako sa vyrobna cena porcie halusiek, predpokladam bryndzovych, v restauracii moze pohybovat na urovni 1€? To by ma naozaj zaujimalo. Zemiaky, kvalitna bryndza, slaninka, energie, naklady na mzdu kuchara..

Sme 4clenna rodina a obed v restauracii nas vyjde tak 60€ ked nie je obedove menu. Ked je, tak okolo 40€ aj s citronadou ci kofolou. Samozrejme, keby kupujeme detom predrazene dzusy, sebe steaky, a kavicky, tak by bolo aj nam 100€ malo. To je velmi relativne.

Ucet sa da vyrobit 50eurovy, aj 150eurovy.
Ale teda chodime v case obedoveho menu, v zasade vzdy.

tilly
13. feb 2025

@sense hej pizza 18, ale u nás 15 bez problémov. A porovnajme si životné prostredie a platy. My tu dáme v reštaurácii 100-120 eur len taký fukot. Zákusok okolo 4,50 je bežná cena. Ja som to myslela tak, že Švajčiarsko bolo kedysi pre nás strašne drahé, ale cenami už nie sme tak ďaleko. V septembri som prišla do coopu v luzerne a nechápala som. Potom sme boli v takom červenom, teraz si nespomeniem, denk alebo tak nejak, taký lacnejší obchod a tam som nakupovala bez problémov lacnejšie, ako u nás. Hlavne pečivo, ovocie a zeleninu, mäso ani údeniny nie. A v takej dedine pri luzernskom jazere (kusnacht tuším) sme natrafili na turkov, kebab s nápojom a hranolkami 13 frankov, to ani v ba nemáš...

sense
13. feb 2025

@tilly myslíš asi Denner, ale teda tam je výber nula bodov to už aj Lidl má lepší vyber...tak nemôžeš porovnávať len platy a potraviny ale aj ostatné náklady, nájom,zdravotné poistenie,cestná daň atd...tak kebab ste mali lacný , naposledy keď som mala kebab tak 14chf bez hranoliek a nápoja keď ako menu tak pekne 20chf ale to je fastfood nie bežná reštaurácia kde dáš za rezeň 30chf a fľaša minerálky 10

huginko
13. feb 2025

@euka210 na Orave halušky v restike minulý týždeň 13.50 eur 🙈

sense
13. feb 2025

@tilly ale asi nie Margarita pizza kde dokopy nič nie je. Ale áno niektoré základné potraviny sú tu lacnejšie....ale také mäso aj 10nasobne drahsie

weleda123
13. feb 2025

@gov pravda. Môžem potvrdiť. Robila som v reštaurácii, samozrejme, načierno. Keď som pýtala zmluvu, majiteľ sa reálne v reštike neukázal mesiac počas mojich zmien, akoby sa mi vyhýbal. Kolegyňa prišla z RD, navrhol jej hneď, nech si vyčerpá podporu z úradu, že jej to urobia tak, aby mala tú maximálnu. Keď ju docerpala, tak jej oznámil, že môže ostať robiť načierno, ale zmluvu už nedostane. A cena za jedlo taká, že dovidenia dopočutia - za menu pýta aj 10 eur a to sme malé mesto do 10 tisíc obyvateľov, za pizzu pýta už vyše 15 eur, za hamburger tiež cez 15 eur. No choré.

Ja poviem za seba, my už do reštiky ani nechodíme a to sme v nich takých 5 rokov dozadu boli varení pečení.

tilly
13. feb 2025

@sense anoo denner. Tak to je taký malý obchod, bolo to vedľa migrosu, tak som tam vybehla. Mali lacné čokolády a ovocie, celkom slušný výber. Na veľký nákup to nebolo.

autor
14. feb 2025

Čítam hore nejakú diskusiu ako sú ľudia ochotní dať za Valentínsku večeru 100+ eur,tak jediné čo mi s toho vyplýva,že ľuďom je stále až moc dobre a nemusia rozmýšľať kde a koľko za čo zaplatia.
Až na pár individuí,ako napr mi,že nie sme ochotní zaplatiť trojnásobok za niečo,čo takú hodnotu nemá. Len dokedy .. 😜

lienka.7
14. feb 2025

@autorka tak nech ti tu večeru urobí tvoj muz/priatel/frajer. Môže nakúpiť, pripraviť, nasevirovat, sprátať, umyť a mas to všetko za 30€ 😉 a pekný večer mate za sebou 🤗😁👌

tilly
15. feb 2025

@lienka.7 na tom nevidím nič zlé. Tiež si viem predstaviť dať tých 100 eur na niečo iné. Napr pridať ešte stovku a máš deň na svahu aj s jedlom pre dvoch 🤷‍♀️😅

Strana
z2