icon

Kam sa presťahovať do Kanady s rodinou?

ophely081
11. nov 2024

Ahojte, uvažujeme o presťahovaní sa do Kanady ale nejak sa nevieme rozhodnúť do akého mesta ísť. Nechceme byt v centre, rozhodnujeme sa medzi Ottawou a Vancouverom, pripadne niečo iné. Viete poradiť kde ste spokojne vy? Sme rodina s malým dieťaťom a zvieratami, takze hladame suburbs s fajn parkami a priateľským zázemím. Za akúkoľvek radu budem vdacna.

miadi
12. nov 2024

nezatazuj sa detajlami ako si sem zobrat veci...podstatne je pre vas zohnat pracovne povolenie. Pre oboch ...a to funguje tak ze najprv si musis najst zamestnavatela tu v kanade...jedine ze si skusis vybavit imigracne viza ale na tie mozes cakat roky... Ten zamestnavatel v kanade musi vybaivt LMO musi dat dokaz ze na ten job nevie najst domorodca.. Takze prioritne je zistit kde aky job by bol pre vas najst zamestnavatela vybavit pracovne povolenie a potom zhanat ubytko. Asi najpr urobit prieskum viac kde by ste chceli zit a kde je ten dany job..

miadi
12. nov 2024

Tak vies ja ti mozem Povedat ze som spokojna kde zijem je to tu dost bezpecne nizka kriminalita. Ale nevybrala som si lokalitu vybrala som si mojho muza a prisposobila sa ..zila som vzdy vo velkomestach .som z Ba a zila som v London a Mexico city..a teraz zijem tak ze za domom je jablkovy sad pod oknom vevericky ked naprsi doletia dive husy do bariny na dvore 🙂 A ty sem dojdes a zistis ze nejak ti tu chyba ruch mesta ze je tu nuda a budes nespokojna. Stretla som jednu mamcu co dosla z Columbie ma noveho muza mega barak s bazenom a nebola velmi spokojna nepaci sa jej tu. Ale trebars kym su deti male mi to vyhovuje tu ale ked budu velke mozno sa prestahujem 🙂 cize moja osobna spokojnost ti je neuzitocna info. + mame svoj business ..cize muz vela maka ale ma to aj svoje výhody. ako manažerka obchodu zalezi ako kde mozes zarobt $20-33 na hodinu.. Ono ta osobna skusenost je nenahraditelna. Popripade nech ide nejprv muz skusit a ked sa mu bude pacit prides s detmi a psami do hotoveho...len by ste nejaku dobu neboli spolu co je dost naprd. Ale aj to ste dve individua jemu sa moze pacit a tebe nemusi alebo naopak .

ophely081
autor
12. nov 2024

@miadi my sme tiež obaja rodení Bratislavčania, muž z Petržalky ja z trnavky, žili sme roky v starom meste ale už sme chceli klud tak sme išli do Chorvatskeho grobu. Preto mesto viem že nezvládneme už ani my, resp. centrum. Myslis že je pre nás reálne aby si našiel prácu len muž a ja až neskôr? Maly ma len rok a tri mesiace, skolky sú od 4r. ako som čítala, cize nejaky čas by som ešte bola s ním doma a potom by som chcela part-time job. Ak sa teda bavíme o Calgary a tých ok najmoch. A v čom podnikáte ak sa môžem spýtať?

miadi
12. nov 2024

@ophely081 mame zahradne centrum. Mozes aj ty job zohanat preco nie, Ono je to dost tazke zit z jedneho platu ak by ste sem dosli bez zazemia. Vacsina zien ide po roku do prace deti idu do platenej day care. ja som mala ten luxus byt snimi doma lebo tak nam to vyhovovalo. Ten part time by si mohla mat trebars cez vikend ked muz bude doma alebo vecerne. casy ked on bude doma..Poznam jednu mamcu co ma 3deti robi cez vikendy 12h a 18h neviem ako to dava bali paradajky no za tie dva dni odrobi 40hodin jej muz je automechanik...ked budes mat pracovne povolenie nie je globalne mozes robit len u toho jednoho zamestnavatela cez które ho budes mat ak by si chcela iny job ten novy zamestnavatel ti ho musi vybavit kym nie si resident ..ako resident mozes najst job hocikde kde chces . kedze mate dieta idealne aby jeden z vas mal nadpriemerne dobre plateny job. Niektore firmy robia take relokacie celej rodiny ze zamestnanec dostane víza rodinne aj pre manzelku deti aj ubytko im daju ale to su tie top karierne joby.Mozno by tvoj muz vedel zohant zamestnavatela co mu da home office a bol by doma s dietatom a ty by si mohla mat full time job. Ten zaciatok bude dost tazky tim ze mate male dieta a jeho potreby su prvorade. A nebudete mat ziadnu rodinu co by vam nejak pomohla..ziadnu babku deda...Mozete skusit dve veci naraz..teraz si dat ziadost o imigracne viza a zaroven hladat pracovne povolenie..ak by ste odisli o par rokov ked dieta bude mat 4r ze rovno pojde do statnej skolky=ktora je zadarmo ..ale zas pozor tie hodiny su take ze budes moct robit tak 6h cize nie full time. Skolka u nas konci 3;15pm jedine ze si cvaknes afterschool program a moze tam byt dlhsie no nemaju to vsade. (skolka a zakladna skola su spolu v jednej budove)

miadi
12. nov 2024

my sme teda Mali dedkovcou hnet krizom cez cestu ale ani sme nevedeli ze su ci oni nevedeli ze maju vnucata :D cize to je jedno .Ak ste dvaja rodicia zdravi akcni tak ste team a nepotrebujete nikoho pomozete si navzajom.

ophely081
autor
12. nov 2024

@miadi áno naši tiež bývajú 15 minút od nás ale ani jedny ani druhy nám nepomáhajú odkedy sa narodil. Takze v tom by rozdiel nebol ani v Kanade 😄 myslím že zvážime tie imigracne víza, nie je to zly nápad a vzhľadom na to že sa nemusime ponáhľať to dava celkom zmysel. Určite by bolo príjemnejšie keby mohol ísť zadarmo do skolky a ja by som si ešte take necelé dva roky mohla užívať materskú. Preberieme to doma. Dakujem veľmi pekne za rady a ochotu, veľmi si to vážim.

miadi
12. nov 2024

@ophely081 Urcite to mà svoje vyhody ked by ste mali tie immigration viza Tak uz nemate problem dojst a zhanat job tu. Pracovne viza potrebujes zamestnavatela Este nez sem dojdes. Cize vas to dost obmedzi ze ten job ked nevyhovuje nie je to take lahke hnet zmenit .alebo ked clovek dostane vypoved . a teda byt bez prijmu a cvakat vysoky najom by bolo velmi stresujuce, a nemoct zacat hnet iny job Kym sa vybavia nove viza na ten inu job ., tu ziadost si mozete uz teraz vyplnit a podat Ono to nejaku dobu trva spracovat . Tie ceny domov stebou suhlasim kamoska v dedine kusok za Ba niekde za letiskom uz som zabudla ako sa to vola tam tak Baraky rovnako drahe ako tu. Aj potraviny su cenovo dost podobne. A trebars na zlatych pieskoch stanok a spaghetti za 18e to mozes mat aj tu v restike este aj seafood k tomu Nie len obyc cestoviny a omacka. Ked chodim na Svk na dovcu Neni to vobec lacne 🥹a v nemocnici som bola s malym na Svk ako samoplatca 300e na noc a bolo to horor ako veznica. Nedavno som bola zas s malym u nas v nemocnici a ani nechcel ist domov Lebo sa mu pacilo . Pozicali mu iPad mal tv s netom stravu si mozes vybrat co chces aj pizzu.. doniesli mu hracky = je tam taka charita Ronald McDonalds house . Nosili mi kavu rano zadarmo z tej organizacie a snack. Personal fantasticky mily ludsky pristup . Akoze Keby len koli tomu rozdielu v zdrav starostlivosti sa to oplati . Vsetko hradene zdrav poistovnou.

miadi
12. nov 2024

Fotky z McDonald’s house bola som sa tam osprsit Lebo izba nemala sprchu ta co sme mali Iba wc. Este tam maju kuchynu a pecu tam muffin a.vselico mozes si dat. dcera si tam urobila hot chocolate drink. Maju tam aj spalne ktore pridelia nektorym rodicom za symbolicky $8 poplatok na noc . Takychto domov v nemocnici existuje niekolko stoviek v tusim 35krajinach sveta .

miadi
12. nov 2024

Len dcera bola sklamana ze cakala tam happy meal 😂a ze obyc byt uprostred nemocnice . Ked dosla navstivit.

ophely081
autor
12. nov 2024

@miadi presne tak, staci jedna dlhšia navsteva Slovenska a každý pochopí že takto to fungovať nemoze a nie je to udržateľne. Mame celkom šťastie že otvorili Bory nemocnicu a mozeme mat aspoň doktorov a priestory na úrovni ale teda nedá sa to porovnať ani nahodou. Práve si píšem s jednou kanadankou o buducorocnych voľbách kde to vyzera že vyhrá pravica, zároveň mi povedala že Alberta už ma zvoleného pravicového premiera, toto je vec nad ktorou sa musíme poriadne zamyslieť a zistit co by to pre nas znamenalo ako pre imigrantov.

miadi
12. nov 2024

@ophely081 ano mlady dr na pohotovosti na kramaroch bol super aj sanitaci boli mili no potom v nemocnici za pentagonom sestricky este aj upratovacka bola hnusna ked maly nechcel jest ze mam 30 minut na to odniest jedlo spet do kuchynky a hnevala sa 5 minut pred vyprsanim toho casu co mal na jedlo ze preco som to este nevratila uff . A u nas to mozes mat kolko chces a ked uz nechce dieta tak to das vonku na chodbe na stojan .. aby ti chore dieta jedlo na povel 🥹. A vsetci nasrati Akoby som mohla za to ze dieta je chore a ich tam otravujem. U nas mi sestricka ked sme odchadzali povedala ze dali nam ventolin na predpis a taku plast trubicku pre deti co prilozis k tvari ale ze to stoji $50 ten kus plastu a ze mi necha v izbe ten co mu davali a nech to kludne zmizne. ( oni by to potom aj tak vyhodili ako pouzite) aj nasa family dr mi cosi kozne vybrala zadara hoci by to malo byt platene ale poslala to na biopsy akoze Mozno rak.. a tak to bolo hradene poistivnou . Teraz som mala svrbive znamienko vo February kusok vybrala nasa family dr poslala na test a sla som ku koznej a ze vyzera to ok je tam minimalna sanca raka ze ked to chcem vybrat teraz tak $200 ale odporucala nechat to tak a Keby to niekedy zas svrbelo Tak nech jej hnet zavolam a bude to hradene poistovnou. Moja mama dojde k dr a ta ju hnet zdrbe ze naco dosla .( dr uz v dochodkovskom veku tam sedi a dzube pacientov) Tak si nasla nejakeho dr na dedine u priatela pri kostole a ten bol ochotny ju vysetrit a dal rehabilitacie. Proste tan pristup k ckoveku je tu iny level. V sluzbach na ulici v skole vsade .

sisaka
12. nov 2024

@ophely081 ja žijem v Calgary, už vyše 20 rokov.
Na kúpenie nehnuteľnosti nepotrebujete občianstvo, ak budete mať povolenie k trvalému pobytu, môžte kúpiť bez obmedzení, s inými vízami netuším ako to je.
Čo sa týka lokalít v rámci Calgary, nad tým by som sa zamýšľala keď by som mala v rukách víza.
Čo sa týka škôlok, pozor na terminológiu. Od 6 týždňov veku dieťaťa do začatia školy a často aj “družina” je tu zastrešená pod výrazom “day care”. “Družina” je zastrešená pod názvom “before and after school care”. Vyraz day home, je viac menej to isté, ale je to u niekoho doma. Predškolská príprava záleží od provincie, u nás sa to volá Kindergarten, je to akoby nultý ročník, je od 5 rokov a je nepovinná, je to v rámci školy. U nás je v bežných štátnych školách Kindergarten len na pól dňa, vynimkou sú školy v oblastiach so zvýšeným počtom prisťahovalcov (zväčša ide o chudobné štvrte) a myslím, že aj niektoré katolícke školy majú cely deň a aj sukromné školy. Inak je to približne tie 3 hodiny buď ráno, alebo poobede, čiže časť detí chodi ráno, časť poobede, potom treba zabezpečiť starostlivosť na zvyšok dňa. Niektoré daycares majú aj Kindergarten, syn tak chodil, do škôlky im dochádzal učiteľ, po vyučovaní prevzali starostlivosť škôlkarské “učiteľky” , takže sa nemusel nikde presúvať. Dcéra chodila do Kindergarten na pól dňa do školy a potom ju vyzdvihla pani z dayhome, ktorá zabezpečovala jej starostlivosť, až kym sme ju nevyzdvihli.

sisaka
12. nov 2024

@ophely081 pre imigrantov to, že vyhrá pravica nebude znamenať nič, akurát dúfame, že znížia kvóty, momentálne sú nastavené príliš vysoko a je to neudržateľné. Celá naša provincia sa modlí, aby to vyhrali konzervatívci, lebo to, čo tu narobili liberáli v rámci federálneho vládnutia nemá obdoby, podarilo sa im stiahnuť Kanadu na samé dno, vo všetkých možných oblastiach. S predchádzajúcou konzervatívnou vládou som bola spokojná a som spokojná aj so súčasnou konzervatívnou vládou u nás v Alberte.

ophely081
autor
12. nov 2024

@sisaka ste si ista že to pre imigrantov nebude robit problém? Ja sa teda do tohto problému vôbec nerozumiem, politiku kanady sledujeme len okrajovo aj preto sa na to pytam viacero ľudí. Napríklad Kanaďanka (rodená) s ktorou si píšem je dost nešťastná z volebných výsledkov a z buducorocnych volieb a zvažujú že Kanadu opustia. Preto teda ani neviem čo si o tom celom myslieť.

ophely081
autor
12. nov 2024

@sisaka veľmi komplikovane pre mna 😄 dakujem za podrobne vysvetlenie je to trochu zložitejšie ako som myslela musím sa nad tými škôlkarmi poriadne zamyslieť. A v ktorej časti bývate vy prosím?

ophely081
autor
12. nov 2024

@miadi áno presne toto je ten rozdiel. Ja som napríklad mala šťastie že som rodila na Boroch a boli na mna všetci neskutocne mili, nápomocní, jedlo ako v reštaurácii-nikto nekomentoval že som vegetarián, čo bolo asi prvýkrat v živote, celkovo veľmi príjemný pobyt. Potom počúvate iné mamičky ako sa k ním správali na Kramároch a podobne a nechápete. Celkovo správanie ľudí v tejto krajine je hrozne. Či uz sú to sestričky alebo len tak pri akejkoľvek interakcii. Obcas staci naozaj malo aby ste ľuďom spravili krajší deň, ale nikto si už tu námahu nedava.

tundra
12. nov 2024

@ophely081 podobne funguje zdravotnicto aj vo Švajciarsku.Dcera bola na intenzivke,mali sme pristup 24/7 kedy sme chceli.Tak isto tel.info.od lekara nonstop,sme sa mohli informovat.
Jedlo, ako v hoteli,rano obchadzala sestra izby s jedalnickom.Pri posteli mulimedialny televizor s internetom a sluchatkami.
Vsetci mily a zdvorily...kto nezazil,nepochopi...

sisaka
12. nov 2024

@ophely081 najviac ľudí z Kanady odišlo práve za posledných 10 rokov vládnutia Trudeau, osobne nepoznám nikoho, kto by znova volil Trudeau, nič horšie ako on neexistuje a ak nejakí zarytí liberali, sú hluchí, slepí a chcú odísť rada im zamávam zbohom.
Ak je vám súčasná liberálna politika blízka (nemá to nič spoločné s liberalizmom, skôr autoritatívnym riadením štátu a socializmom), tak Kanadu zvážte, rátame mesiace, kedy sa to tu konečne zmení, zabtych 10 rokov fakt stačilo.

miadi
12. nov 2024

@ophely081 nenajdes krajinu z ktorej by obcania neodchadzali. Su ludia co su na dochodku predaju dom v ceste Toronto a kupia si domcek na plazi v Belize alebo v spanielsku. Su ludia co z usa odisli do kanady ked trump vyhral prvy x su ludia co odisli ked vyhral Biden . Ja viem len tolko ze Trudeau je blb ale za tych 13r v kanade zatial nemal moc vplyv na Moj zivot aspon nie tak aby som to citila. Na Svk budes platit dane ktore pojdu Ficovi na ucet len za to ze bol ppstreleni. Mega korupcia zdravotnici demotivovani .. sluzby tak 50/50 Niekto je fajn ale vela agresivnych ludi a kriminalita stupa. Mozu kradnut do 700e Neni problem 🥹

ophely081
autor
12. nov 2024

@miadi to áno len ma to prekvapilo že opisovala situaciu ako dost zlu na to že by až odišli. Ale pytala som sa kam plánujú atd tak uvidim čo odpíše. A presne tak, doktori dávajú výpovede a väčšine ľudí je to jedno, ešte povedia že nech si idu. To nedava zmysel, ja mám napzaj pocit že sa všetci zbláznili, že im je jedno ako sa majú oni, ich deti a vnúčatá. Ved preboha nás prezident je Pellegrini to je naozaj akoby sa nikto už nesnažil. Odkedy je tato vláda tak sú potraviny raz take drahe, hypotéku nám zvýšili o 250€, absolútne všetko islo hore len platy nie a ľudia si stále v pohode s tým. Mne je to veľmi luto celé ale čím dlhšie tu ostávame tým horsie robíme samým sebe. A ozaj mám plne zuby toho ako nikto nevie byt milší, za žiadnych okolnosti. Ja som ešte stale pozitívne naladená, mame krasny zivot kde sa všetci lubime a robíme si navzájom radost ale citim že časom to všetko začne dopadať hlbšie aj na nás. A ja odmietam byt zatrpknutý, zly, neprajny a hlavne frustrovaný človek.

ophely081
autor
12. nov 2024

@miadi a áno predstava toho že ja sa v živote snažím a v podstate makam nato aby sa človek ako Fico mal oveľa lepšie ako ktokoľvek, je extrém 😄🤦🏼‍♀️

miadi
12. nov 2024

@ophely081 rozdiel je aj ten ze na Svk mozes makat a nieco dosiahnes len ked mas znamosti . Na zapade staci makat a mas sa lepsie .

matana2
13. nov 2024

@ophely081 na faceboku je skupina czech and slovak friends in calgary. ( presny nazov si uz nepamatam ale take nieco) sa pridaj do skupiny a tam sa porad. V Calgary je velka cesko slovenska komunita a pomahaju si.

ophely081
autor
13. nov 2024

@matana2 dakujem za radu, ale nenaslo mi to na FB ani pod podobným názvom :/

ophely081
autor
13. nov 2024

@tundra no vidíte aka ste sikovna. Mne to fb odmietol nájsť. Vdaka za link

tundra
13. nov 2024

@ophely081 nz,ak by si chcela ist do Švajciarska,kludne napis.A som muž😎

ophely081
autor
13. nov 2024

@tundra prepac ja som automaticky predpokladala že su na MK hlavne ženy. Keby sme zmenili názor rada sa ozvem dakujem

sisaka
13. nov 2024

@matana2 ja si myslím, že ľudí z Čiech a Slovenska je síce v Calgary veľa, ale tak ako všade, sú tam malé skupinky ľudí, ktoré si možno pomáhajú, na nejakú veľkú pomoc by som sa ale nespoliehala. Dávno v minulosti, keď nebol internet bolo prepojenie na komunitu dôležité, v dnešnej dobe sa dajú získať všetky informácie na internete a s menšou šancou, že ťa niekto oklame, alebo zneužije to, že si tu nový. Do FB skupiny prispievajú stále tí istí, sem tam nejaký “výkrik do tmy”, od nových ľudí.

ewellina
13. nov 2024

Zaujímavá diskusia, pripnem sa. 🙂