icon

Ako sa žije v Komárne? Skúsenosti a tipy

holdviola7
15. aug 2024

Ahojte. Mam priatela z HU a planujem sa stahovat do Komarna. Ako sa tam zije ? So slovencinou su v pohode ?
Momentalne aj tak chcem zmenu, a zmenit mesto pobytu,a na zaklade toho, ze ja som SK a on HU sme sa rozhodli pre toto mesto. Hladam si aj nejake kamosky , mozno na kavu
na pivo, posediet trochu, z okolia KN, LV,NZ. Budem rada za odpovede. PEKNY DEN 😊

Strana
z2
lakebabe
19. aug 2024

@mmacca ale tak zas komáre a háveď sú všade na juhu žiaľ, tie mame ahoj v nz premnozene. A horúčavy detto, to by musela ísť niekde na sever bývať

tl999
19. aug 2024

Ahoj!
Podľa mňa Komárno je skvelé mesto predovšetkým pre rodiny. Nektorí tvrdia, že je tu nuda, ale radšej by som to nazvala, ako kľud. Cez jar a leto mesto žije, každý víkend sa uskutočnia rôzne kultúrne akcie. Samozrejme jeseň a zima sú kľudnejšie ale vďaka dobrej geografickej polohe kedykoľvek môžete sa vyraziť do Bratislavy alebo Budapešti. Co sa týka slovenčiny, každý musí ju ovládať do istej miery, takže vybavíš si všetko čo potrebuješ po slovensky. Na druhej strane po uliciach budeš stále obklopená maďarčinou a budeš mať pocit akoby si žila v inej krajine 😅 . Mimochodom, v pracovných ponukách často vidím, že potrebné vedieť obaja jazyky, samozrejme závisí od odvetvia. Ale je to jednoznačne výhodou vedieť v Komárne aj po maďarsky.
Vo vašom prípade Komárno ležiaci na hraníc dvoch kultúr môže byť ideálny kompromis.
Ináč, aj ja som Maďarka, a ako už hore spomínali niekedy nerozumiem sarkazmus a dvojzmysel. Napriek tomu myslím si, že môžem byť skvelou spoločnosťou aj pre Slováka, a to, že žijeme spolu my Maďari a Slováci mňa veľmi obohacuje a som rada, že môžem byť členkou dvoch kultúr. ❤
P.S: Radosťou pojem von s tebou na prechádzku, kávu atď, kľudne mi napíš, ak potrebuješ pomoc, radu atď. 😇

holdviola7
autor
20. aug 2024

@phiby83 viem je to des 😁

holdviola7
autor
20. aug 2024

@tl999 si zlata , urcite sa ozvem 😊😊

majkak66
31. aug 2024

Jacsom sa tiež presťahovala nie teda priamo do KN ale dedina kúsok, nevedela som ani slovo po maďarsky, v bežnom živote to problém nie je no pri hľadaní práce už bol žijem tu už 4 roky za ru dobu som sa naučila celkom dosť ako mesto na život asi fajn je tam všetko co potrebuješ ale záleží ci priamo komarno alebo nejaká dedina na okoli v Komárne maďarčinu neriešia moc ale okolité dediny už pozerajú na teba všelijako keď nevies, ak chceš klude mi napíš správu tiež som tu v podstate sama co sa kamarátok týka 🙄 v správe ti keď tak dam kontakt

oblecenie99
31. aug 2024

Napíšem ti ako niekto, kto vyrastal v dosť maďarskom prostredí (južne, Medzibodrozie) a roky býva v Košiciach, pričom som mala tú česť zavítať aj k západnym hraničnym mestam, a tiež som z maďarskej menšiny.
Čiže V KE to poznáš, tu je to samozrejme slovenské, ale maďarčina je tu stále prítomná, aj keď keď tí originál kosicko-madarski mešťania pomaly vymierajú, prítomné sú už skôr zmiešané manželstvá. Ale taký ten Máraiovsko-madarsky nádych to mesto stále má.
Naproti tomu taká Dunajska Streda bola ešte aj na mňa!!!! opakujem zvyknutá som 🙈 riadny culture shock, tá je naozaj že echt full maďarska 😀
Komárno mi preto príde ako celkom dobrý kompromis, nezdá sa mi to až také maďarské, no a máme tam rodinu, žije sa im tam dobre. Bude to iné ako v KE, ale zvyknúť sa dá aj na menšie mesto a rýchlo 🙂

holdviola7
autor
1. sep 2024

@oblecenie99 dakujem😊

tinka8512
1. sep 2024

Byvam nedaleko KOmarna, musim povedat ze toto mesto milujem.Taka skoda inak,ako niekto pisal vyssie ze tam"skapal pes" .Ono to je citit napr ked sa prejdete mimo sezonu vecer po meste, nikde nikto. Ale zas niekomu to moze vyhovovat.Inak to mesto ma taky potencial, podla mna dobre skoly , restauracie, pre deti vsetko co treba. Vyhodou je aj Madarsko nablizku, v pohode sa prejdete po moste do madarskeho Komaromu. POdla mna niet co vytknut. A madarsky jazyk? Da sa byt uplne v pohode aj bez vedomosti madarskeho jazyka akurat to moze byt problem pri hladani si prace, niekde ju totiz vyzaduju.

baskustek
1. sep 2024

Ako dieťa som tam trávila u babky každé leto aj so sesternicami a milovali sme to tam. Chodili sme na trhy do Komároma cez otvárací most, prechádzali sme sa popri Dunaji, chodili na zmrzlinu do mesta, nádvorie Európy, kúpať sa na mŕtve rameno, na kúpalisko alebo do Patiniec. Nezabudnuteľné spomienky. Vždy sme aj trochu pochytili maďarčinu. Ale to bolo leto. V zime si tam neviem predstaviť žiť, hlavne kvôli tej maďarčine, je tam tiež veľa Rómov, na čo nie som zvyknutá a musí tam byť fakt nuda mimo leta, nie sú tam ani žiadne hory…

tinka8512
1. sep 2024

@baskustek tak hory nie su ani inde na juznom Slovensku 🙂

baskustek
1. sep 2024

@tinka8512 veď ja viem. Preto si neviem predstaviť, čo tam robia ľudia na jeseň a v zime bez lesa a kopcov. Ja som z TN a les mám hneď za domom, ideme opekať, na turistiku, v zime sánkovanie, lyžovanie…nemusíme nikam dochádzať za prirodou…

mmacca
1. sep 2024

@baskustek na druhej strane Dunaja sa dá chodiť na turistiku, teda v Maďarsku. Nie je to ani ďaleko. V okolí Taty a aj inde, oproti Kravanom nad Dunajom, kompou sa dá previezť. Cyklotrasy sú tu tiež.

renovatio1986
7. mar 2025

@tl999 Ahoj.Prosim ta v ktorych castiach Komarna by si nekupovala byt resp kde by si nechcela zit?urcite su stvrte ktore su horsie.Dakujem za odpoved

mmacca
8. mar 2025

@renovatio1986 1. a 2. sídlisko

Strana
z2