**Pomaly by sa mohli začať otvárať škôlky a prvé stupne škôl, hovorí Krčméry. Dôvodom, prečo chce otvárať škôlky, je to, že mnoho rodičov, ktorí pracujú ako zdravotné sestry či lekári, musí byť doma na OČR.** Sú to profesie, ktoré podľa neho „budeme potrebovať“. Matovič má však iný názor.
Podľa mna by mali otvoriť škôlky a školy len pre deti zdravotníkov, neviem si predstaviť ako by sa 3 ročne deti od seba izolovali s ruskami na tvárach a v dodrziavani rozostupu. Vírus by sa mohol šíriť jedna radosť .....Ešte mesiac najmenej by sa malo počkať s otváraním škôl a škôlok
Chcem vidiet deti v skolkach v ruskach...dodrziavat odstup, pri papani a v spol.priestoroch umyvarky...chore...cele na hlavu
@reni1512 presne tak,potom naco sme boli vsetci mesiac doma zatvoreni? Nevidim v tom zmysel...a teraz ked uz je vyssi pocet nakazenych,plus v osadach DSS tak teraz maju ist deti do skoly? Krcmery si protireci sam,jeden den povie tak ,na druhy den inak...navyse co deti z oslabenou imunitou,ktore su casto chore na priedusky? (napr.ako moj syn)...kto mi zaruci ze sa nenakazi....A kto bude niest zodpovednost potom ked zacnu pribudat nedajboze pripady v skolach? Krcmery? To tazko.
Cele postavene na hlavu toto....Netvrdim aby boli deti doma rok,ale urcite sa nestotoznujem s tym aby napr o tyzden dva otvorili skolky skoly..
A co my ostatni? Tiez nemozem do septembra pracovat z domu! Tiez nemam kde nechat svoju predskolacku. Nech otvoria skolky..a nechaju na zvazeni rodica,ci ostane aj nadalej OCR alebo dieta do skolky da.
@comi už som čakala spŕšku kritiky. Som rada že nie som jediná s týmto názorom. Ja teda pracujem z domu už mesiac, v tureckom sede, počítač na dcérkinom plastovom stole, robím kuchárku popri tom...ako mnohé mamky z nás. Ak môžu do škôlok chodiť deti zdravotníkov, môžu aj ostatní, to je diskrimínácia. Tiež nechápem ako môžu otvoriť záhradkárstva a neotvoria napríklad kaderníctva/holičstvá....tiež to nie je fér. Aj ten holič si objedná 1 zákazníka, žiadne vyčkávanie a vysedávanie u nich....ach škoda reči...mám na celú situáciu svoj názor...A chúdence deti....chýbajú im kamaráti...aj nase pani učiteľky, aj tie by sa rady vrátili do práce a pevne veria, že "svoje deti" ešte tento školský rok uvidia..
Krcmerymu nikdy nezáležalo na deťoch,stačí si pozrieť jeho video o povinnom očkovaní kde dieťa poškodené očkovaním prirovnáva k zmrzline,vraj až zo zmrzliny padne kúsok tak to utrieme vyhodíme do koša a je hotovo, nuž každý si naňho spravte vlastný názor....
@didamt ja s tebou v tomto súhlasím, som síce doma, dieťa by som do školky nedala tak ci tak, som tehu a bála by som sa! Ale je naozaj na zvážení každého rodiča, či dá dieťa do školky ci nie! Niekto si naozaj nemôže dovoliť byť ešte ďalšieho ja neviem pol roka doma alebo dlhšie
Aj ja som za otvorenie škôl, to akože donekonečna majú byť deti doma? Vraj ten vírus už tu bude s nami stále, tak sa s tým treba naučiť žiť. Dôchodcom by som dala vychádzky len určitý čas na nákup vo vlastnom záujme o zdravie. A deti nie sú tak ohrozené ako stará generácia. Samozrejme píšem o relatívne zdravých deťoch, nie o deťoch s ťažkými chorobami..
Akože už včera bolo neskoro. Školy majú otvoriť.... Ja nechápem načo ešte čakajú.
@kikina84 do škôlky a veru smelo by som dala. Od začiatku mám na celú túto sitáciu svoj názor. Bohužiaľ nie každý sme za vodou, ja som obyčajná pracujúca žena, žiadna podnikateľka, prácu potrebujem. Takže pracovať musím. A neviem či si môj zamestnávateľ za mňa nenájde náhradu, kedže musím byť do konca prázdnin doma ?
Ako píšem, nech si každý zváži svoje možnosti a poodľa toho sa zariadi.
Ked o pol roka príde další zmutovaný chrípkový vírus, opät budeme doma pol roka všetci či ako ?
@didamt naco tie skolky otvoria, ked tam realne nastupi 5 deti. Zriadovatel to zatvori, pretoze tam nebude potrebny pocet deti, pretoze drviva vacsina matiek tie deti do social.zariadeni neda. Myslim, ze kazdy co i len trochu realista vie, ze tento skolsky rok sa ziadne skolky a skoly otvarat nebudu. Bolo to neraz povedane matovicom i grohlingom. co sa tyka tvojho porovnavania- urcite zartujes, ak porovnavas zahradnictvo a kadernictvo vsak. V zahradnictve som bola vcera a ziadny predavac sa ma nedotykal, ani pri mne nebol blizsie ako na dva metre! Kadernik si to tiez vie takto zariadit? davno bolo povedane, ze kadernictva, kozmetiky, masaze sa budu otvarat ako uplne posledne, pretoze je tam najblizsi kontakt s clovekom.
@matkahelka ano ja viem o tom, že tie školy a škôlky sa neotvoria, sledujem situáciu. Prepáč, že mám na veci iný názor, som z druhého tábora. Svagrina i naj kamoška sú učiteľky a sú za otvorenie škôl, i naše učiteľky v materskej škole....v mojom okolí nepoznám nikoho kto by dieťa do škôlky nedal, práveže ma prekvapuje, že situácia je opačná. To je tak ked kaderníka spravíš ministrom školstva. Matovič je aký je...k nemu sa ani nejdem vyjadrovať...
@didamt je suma fuk, kto je ministrom skolstva, ci premierom. O takychto veciach nerozhoduje jednotlivec. Ani Lubyova nerozhodovala o tom, ci sa skoly zatvoria. Rozhodol o tom Pelleho krizovy stab. Ja mam naopak okolo seba kamosky ucitelky, kt.su to, aby sa otvorilo trebars vsetko, ale skoly a skolky nech su zatvotene, kedze tam sa neda zabezpecit dostatocna ochrana- tie decka na seba priam dychaju, vsetko po sebe chytaju, neraz po sebe piju... a nie je realne ich ustriehnut. Myslim, ze je velmi malo takych odvaznych matiek ako si ty.
@matkahelka 👍
@reni1512 @matkahelka mier ! každá sme dospelá, kazdá máme právo na vlastný názor. Tak prosím rešpektujte ďakujem.
Tak si nedajte deti do skoly . My matky im nedame to co skola , kolektiv a celkovo zivot vonku .... ked musime robit teraz aj kucharku , ucitelku , upratovacku , homeoffice , opatrovatelku ....Cely covid je iba divadlo aby sa dosiahlo nieco co “majitelia “ planety potrebovali . Moju mamu dali na izbu v karantene so zenou , ktora je pozitivna na covid a mame robili 3x test a bol negativny , tak o com sa tu bavime .
@luk25 mám na to svoje dôvody. Kľudne sa do mna obujte, ale zavrieť krajinu skrz pár stovák nakazených ? Vy učiteľky žijete v uplne inom svete, dámy. Bez urážky. Rok čo rok mám problém vykryt 6 týždnov letných prázdnin....atd atd...obyčajní pracujúci vedia o čom hovorím. Nechcem znevažovať prácu učiteľov, to by som si nedovolila a ani o tom nie je môj príspevok k debate, tak to prosím tak neberte.
Ty sama by si zverila svoje dieťa cudzej osobe na 4 mesiace 9 hodín denne ? Možno si to zo svojho platu môžeš dovoliť. Ja by som si to nedovolila ani finančne a ani by som svoje dieťa nezverila cudzej osobe na taký dlhý čas.
Nehovorím o iných krajinách, ale na slovensku robíme fakt z komára somára...
Súhlasím s @comi. Pracujem v logistickom odvetví už 25 rokov, už som čo to zažila...v roku 2018 mala prísť hospodárska kríza, neprišla, tak sa posunie do 2019, zase neprišla ? tak si ju proste vyrobíme....fakt veríte že ten vírus je taký nebezpečný ? Dnes už nik neumiera na hlad, infarkt, rakovinu, zápal pľúc..dnes sa rátajú iba umierajúci na covid. O ničom inom sa nehovorí....nemáte pocit že je to účelové ? pretože ja áno. Dodržiavam pravidlá, nechodím do obchodu častejšie ako raz za 14 dní. Nebola som cez veľkú noc nikde mimo okresu. Ale ! Nenosím rúško ked idem vešať prádlo na balkon, ani v aute ho nenosím, ani cestou do obchodu, či na výlete na bicykli. Domov som nekúpila jediné antibakteriálne mydlo, nemám savo ani sanytol...načo by mi to bolo...a čuduj sa svete, žijeme všetci ...
@didamt to ze ty mas problem vykryt prazdniny nie je problem ucitela, ale tvoj, moj,...mali sme ist studovat pedagogiku a problem by sme nemali. To, ze corona bola vytvorena na to, aby zabrzdila hospodarstvo nic nemeni na tom, ze na nu zomieraju ludia. Tvoj koment, ze kvoli par stovkam sa zatvorila krajina je hlupy, pretoze ak by sa ta krajina nezavrela, tych nakazenych by tu nebolo v stovkach...
@comi nikto netvrdi, ze detom je doma lepsie ako v skole, ale je total nezodpovedne nahnat ich 30 do jednej triedy a robit na nich pokus, kolko z nich ochorie a kolko z nich zabezpeci svojim starym rodicom letenku do neba (lebo viaceri ziju so starymi rodicmi v jednej domacnosti). Moja dcerka ma priam ucebnicovu imunitu, nevie, co su atb, skolkarske obdobie sme zvladli s 2-3 nachladeniami rocne a aj napriek tomu by som ju do skoly nepustila. A tvoj koment, ze tvoja mama sa v spolocnej izbe od pozitivnej zeny nenakazila som vobec nepochopila. Co si tym chcela povedat? Ze nie je mozne sa nakazit? Ze vsetky tie tisice pozitivnych vo svete si tu chorobu vsugerovali? A ti, co zomreli? To, ze sa nenakazila tvoja mama nie je zaruka pre teba ani pre mna,ze sa nenakazime.
@matkahelka myslela som tym to , ze ked ju dali s pozitivnou zenou na izbu , tak je to s covidom len jedno obycajne divadlo . Nikto si nic nevsugeroval , ti ludia umieraju uplne na nieco ine . Nakazit sa mozeme cimkolvek kedykolvek kedze nas denne obklopuje milarda bakterii virusov a plesni a ani o nich nevieme . Ale urcite nie covidom .
@matkahelka za svojim komentom si stojim a za hlupu sa nepovazujem. Iba z toho vsetkeho nie som posrata..za svoj nazor sa nehanbim, na to som uz dost velka.
@kikina84 a? Nie je to mor, bohuzial s takymito situaciami sa budeme musiet naucit zit. Bude ich coraz viac. Dnes som bola na zapise, pritomnych 5 ucitelov, 2 skolka a 3 ZS. Vsetci veria ze v juni otvoria. Co myslis ze nastane s imunitou vsetkych po niekolkomesacnej izolacii? Vsetci by sme sa radi vratili do normalnych kolaji..verim ze vy doma tiez. Mier!
Je to ak by aj nejaky covid existoval musi to cez nas vsetkych prejst . Ked sa budeme izolovat a nosit ruska aj v domacom prostredi , v autach a izolovat deti od vsetkeho chytime hned prvy sopel co bude okolo nas lietat . Nehovoriac o tom kolko bacilov si nosime domov z rusok .

Podla mna o par dni z toho vznikne verzia, ze skolky a prve stupne skol budu v specialnom rezime fungovat iba pre zdravotnikov, aby mohli pracovat v nemocniciach a mali zabezpecenu starostlivost o deti. Co je samozrejme pochopitelne - zdravotni pracovnici nemozu nechat doma same 3-12 rocne deti ked bude potrebne zabezpecit starostlivost o chorych.