icon

**Pozor: Rodičia na OČR musia poslať Sociálnej poisťovni čestné vyhlásenie.** Ide v ňom o oznámenie skutočností potrebných pre nárok na výplatu ošetrovného za príslušný mesiac. Sociálna poisťovňa potrebuje poznať presné dni, kedy sa ktorý rodič o dieťa staral. Formulár treba poslať každý mesiac.

janka7744
26. mar 2020

práve mi to preposlal kolega, len som sa nikde nedočítala, či je toto prehlásenie platné aj bez podpisu... na tej žiadosti to stačilo, nevieš prosím viac?

nicol_kotian
26. mar 2020

@janka7744 bez podpisu asi nie, ale urcite staci, vytlacit, podpisat a nascanovat. No to je len moj nazor - najlepsie je si tam zajtra zavolat - dostanete 100 percentnu informaciu 😊

marcika01
26. mar 2020

@janka7744 vraj netreba podpis, na fb to písalo viacero báb čo tam dnes volali

peta00
26. mar 2020

Baby keď som na materskej s dvojročným synom môže ísť muž na OČR s 9 ročnou je živnostník. Ďakujem

elanor
26. mar 2020

@peta00 ano, moze, ale vyplatenu ju bude mat iba vtedy ak si platil odvody (nemocenske). ak neplatil, zial nema narok na platenu ocr.

janka7744
26. mar 2020

@marcika01 dakujem pekne. Chystala som sa tam rano volat ;) uvidim ci sa mi to podari ;)

camacama
27. mar 2020

Prosim vas,chcem sa spytat, mame dve deti 4,6....so starsou som na ocr...muz si moze uplatnit na mladsie ocr,ci to sa takto neda? Dakujem

barborabenkova
27. mar 2020

Ako vyplniť čestné vyhlásenie
(skrátený návod)
Vyplňte údaje o poistencovi
Doplňte meno a priezvisko dieťaťa/detí, o ktoré sa staráte/ktoré ošetrujete
Údaje o poskytovaní starostlivosti
a) najskôr vyberte mesiac, za ktorý podávate čestné vyhlásenie, môžete naraz vybrať aj viac mesiacov, ak podávate čestné vyhlásenie po uplynutí viacerých mesiacov
b) ak ste boli s dieťaťom doma celý kalendárny mesiac vyznačte x prvý riadok
c) ak ste boli s dieťaťom doma časť kalendárneho mesiaca vyznačte x druhý riadok a doplňte obdobia
d) Doplňte ostatné dôležité údaje
Ak posielate čestné vyhlásenie poštou alebo ako pdf prílohu emailu, podpíšte ho.