Bilingválne gymnázium - ruský jazyk

katarina789
7. jún 2023

Dcéra sa učí druhý rok rusky jazyk teraz je v 6 ročníku ale chcela by skúsiť ísť na bilingválne gymnazium z 8 rocnika rusky jazyk ( nie som s tým stotoznena ) keďže situácia vo svete je aká je aký máte názor možno sa to ešte zmeni ale ona má buď veterinu alebo jazyky študovať tak len čisto teoreticky má to zaujíma . Ide jej aj anglicky jazyk aj rusky skôr by som bola za anglicky

nikto2234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simsalabim
8. jún 2023

@katarina789 kolko jazykov vies, tolkokrat si clovekom... urcite to nebude na skodu. Je to velka krajina, napriek situacii (bohuzial) stale s velkym vplyvom, s rustinou sa dohovoris aj v krajinach ako je Kazachtan ci v Pobalti... Ak ju to bavi, preco nie?

cubo2
8. jún 2023

@nikto2234 ja s tým nesúhlasím, práveže to vôbec nie je smiešne, riešiť situáciu vo svete, je to úplne racionálne. Ak ju to baví, tak prosím. Ale z praktického hľadiska študovať ruštinu nemá zmysel, od začiatku vojny sa naplno ukázalo, že ten národ (Rusi) je načisto stratený a zostane na dlhé desaťročia izolovaný od sveta v biede, v sebaklame a naložený v alkohole.

Čiže ak sa bavíme o tom, či chce investovať čas strávený štúdiom (a že ho nie je málo), tak najperspektivnejsie do budúcnosti je určite veterina - ľudia sú ochotní zaplatiť neskutočné peniaze za liečenie domácich miláčikov,ktorých množstvo neustále rastie.

katarina789
autor
8. jún 2023

@nikto2234
@simsalabim ďakujem za Vás názor tak uvidíme akým smerom sa vyberie este má 2 r na rozmyslenie .. a ja ju určite podporím v tom čo sa rozhodne len má zaujímal názor ako tuto situáciu vníma niekto nestranný ..
@cubo2

vroni
8. jún 2023

Ja za úplne zbytočné považujem štúdium angličtiny. Na hovorovej (vyššej ci nižšej) úrovni hovorí po anglicky fakt každý a prekladateľov a tlmočníkov je podstatné viac ako miest pre nich. Proste uplatnenie (nie náročnosť štúdia) je na úrovni sociálnej práce. Ale teda uplatnitelnost ruštiny je tiež otázna. Môže sa po ukončení momentálneho stavu zvrtnut oboma smermi. Do prudkeho dopytu po ruštine alebo do absolútneho nezáujmu. Ale z anglického alebo ruského bilingválne ho gymnázia by som brala, skôr ten s ruštinu. Ale ak je dobra v jazykoch, poobzerala by som sa po nejakom treťom.

katarina789
autor
8. jún 2023

@vroni tiez som nad tým uvažovala že ak ju bavia jazyky že zvoliť další jazyk ..

simsalabim
8. jún 2023

@katarina789 pri bilngve treba brat do uvahy aj to, ako sa uci ine predmety, pretoze niektore/vsetky bude mat vtom jazyku, ci aj v oboch. Toto moze byt velmi narocne pre niektore typy ludi, hlavne, ak sa treba vsetko ucit vlastne 2x. Dcerina kamaratka takto odisla z bilingvy, hoci hovori danym jazykom plynule a urcite minimalne na urovni B2... nevyhovoval jej naval ucenia v oboch jazykoch, zle sa jej urcite veci pamataju (biologia, chemia...) a je jedno, v akom jazyku to je.

ivangeline
8. jún 2023

Ka by som 2x nesla. Tiez som z ruskeho gymka vysla. ;D Radsej aj a inym jazykom v kombinacii.. take lahsie ako it,pl,ci ziadane ako nj,spanielsky ci japonsky a korejsky..

nikto2234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jana0215
8. jún 2023

@nikto2234 sama autorka písala, že dcéra chce buď jazyky, alebo veterinu

@katarina789 tiež som skôr za veterinu, ak to dcéra chce robiť. Nie kvôli tomu, že chce študovať ruštinu, ale kvôli perspektíve do budúcnosti. Za mňa je bilingválne gymnázium pre ľudí, ktorý chcú ísť potom do danej krajiny na vš. Ak nie, tak to nie je najvhodnejšie riešenie, lebo je to naozaj náročné a v praxi jej ten jazyk bude za 10 rokov zbytočný. Prekladateľov je dosť a jazyk sa vieš naučiť aj inak než chodiť 5 rokov na strednú, kde sa v ňom učíš všetky predmety.
Veterinárov bude treba vždy, či u nás, alebo vo svete, prácu si určite nájde. A ako písal
@cubo2 , ľudia majú k zvieratám veľmi blízko, my sami máme doma psa a mačku a sú nám skoro ako deti a viem, že veľa ľudí to tak má. Ceny za veterinárne zákroky sú vysoké, začínajú dokonca fungovať aj poistenia zvierat, takže dcéra by mala zaistenú slušnú budúcnosť. 🙂

katarina789
autor
8. jún 2023

@jana0215 len aj nie som stotoznena z veterinou tu v KE 🙈
@simsalabim tak ona ma celkovo 1 nema take ze sa nevie naucit chodi plavat , jazdi na koni a skola
je tak nejak automaticky ze sa pripravi netvrdim ze jej nevybehla 2 sem tam z pisomky ale to vela prstov mam na jednej ruke pocas skolskeho roka ..

annm81
8. jún 2023

Ak sa na to pozeráš kriticky kvôli vojne a že preto ten jazyk nebude použiteľný, tak také obavy by som hodila za hlavu. Rusky hovoriace obyvateľstvo stále obýva dosť významnú časť sveta s nezanedbateľným nerastným bohatstvom, takže ignorovať sa nedá. Či už budeme priatelia alebo nepriatelia, obchodníkov, diplomatov, vyjednávačov a ďalších ovládajúcich ruštinu budeme potrebovať za každých okolností.

jana0215
8. jún 2023

@katarina789 ono hlavne dcéru do ničoho netlač, môžeš ju usmerniť, ale konečné rozhodnutie by malo byť na nej. 🙂

katarina789
autor
8. jún 2023

@jana0215 jendoznacne to je moj ciel nech sa rozhodne sama

zeldia
14. jún 2023

@cubo2 mohla by byt špión 😉

zeldia
14. jún 2023

@katarina789 k veterine ver mi že viem o čom pisem. To že sa niekomu páčia zvieratká nestačí naozaj nestačí na prácu veterinárneho lekára. Lekar ide k pacientovi pri pôrode, inseminuje, kastruje. V auguste je Agrokomplex v NR choďte si pozriet ako vyzerá živý býk a kôň ma odvahu ísť k takému 300-600 kg zvieraťu? Nikdy nerozlišujem a nehovorím že sú mužské a ženské zamestnania su aj veterinárky ktoré sa venujú profesii. Po druhé je veľmi veľmi drahe otvorit si ambulanciu s vybavením je nutne mať veľmi veľa peňazí je to úplne rovnaké ako napríklad zubar.

katarina789
autor
14. jún 2023

@zeldia s tym uplne suhlasim , ale dcera od 4 r chodila na voltíž na koni - jazdi momentalne nema peoblem .. a akym smerom sa ubere uvidime ma este cas dakujem za Vas nazor

scorpionflower1
14. jún 2023

@vroni suhlasim, studovat jazyky sa moc neoplati, uz pred rokmi s tym bol problem, tlmocnici a prekladatelia mali nudzu o robotu, a ked budu tieto deti velke, tak vsetko bude prekladat AI. Anglicke bilingvalne gymo je fajn, ale na VS si vybrat iny odbor, ta veterina je fajn.

zeldia
14. jún 2023

@katarina789 jazdiť na koni je jedna vec ina vec je strčiť koňovi do papule ruku a zafixovať jazyk.

katarina789
autor
14. jún 2023

@zeldia Azda vsetci co sli študovať veterinu to azda mali odskúšané ? Ako už to je veľmi diskutabilné 🙂 nemusíte to až tak prežívať zaujímal ma názor a tým to konci 🙂

zeldia
14. jún 2023

@katarina789 fixovat koňa majú všetci študenti odskúšané v prvom ročníku. Ja to nepreživam mne sú cudzí ľudia úplne ukradnutí.

katarina789
autor
15. jún 2023

@zeldia zrejme nie sú inak by ste nevyjadrovala svoj názor 🙂 mne ak je niečo ukradnuté nemám potrebu to komentovať
Neviem nemám naštudované čo robia študenti v prvom ročníku na veterine a absolútne netuším aký by mala postoj k tomu keďže je v 6 ročníku na ZŠ možno pôjde smerom kt. tu nebol ani spomenutý všetko je ešte veľmi ďaleko ale páči sa mi že má cieľ alebo aspoň maly sen keďže to sa často nevidí keďže dnešné deti sú bez záujmov a v jej veku som ja osobne za seba poviem taká nebola 🙂

kalianka
17. máj 2024

@katarina789 ahoj, ako sa rozhodla? Aj môj chce ruštinu a nie sme žiadni dezolati :D mne to príde take, že veď prečo sa pre pána potom učíme nemčinu, veď Hitler bol Nemec

katarina789
autor
17. máj 2024

@kalianka my este mame cas kedze je siedmacka buduci rok pojde skusit a kebyze sa nepodari tak pojde z 9 rocnika opat .. Ja som sa rozhodla ju podporit v tom co sa rozhodne robit 🙂

monsterablue
17. máj 2024

@kalianka napriklad preto, ze Nemci sa z historie poucili, mame tu vela nemeckych firiem a vieme nemcinu vyuzit v praci i pri cestovani. Nic z toho neplati pre Rusko. Ako uc sa aky jazyk chces, ale tvoje porovnanie s nemcinou je scestne

kalianka
17. máj 2024

@monsterablue ale naozaj si myslis, ze sa takto da zanevriet na rustinu? Ked z nej vychadza dajme tomu aj Ukrajinsky jazyk? To je naozaj hlupe. Politika si nema tahat do jazyka, ani do kultúry. Len tolko.

monsterablue
17. máj 2024

@kalianka ty tu vytahujes Hitlera

dorottka
17. máj 2024

@katarina789 podla mna sa rustinu oplati studovat a bilingvalne gymko je perfektna alternativa k beznemu, je to jazyk zadara a tym, ze je to jazyk slovansky, je to menej narocne na mozog ako ine. Tiez som absolventkou bilingvalneho, hoci iny jazyk 🙂 Co sa tyka studia jazykov na vyske, to podla mna velmi nedava zmysel, jazyk je skor prostriedok ako ciel, nie? Kazdy, kto ma vystudovany jazyk, robi aj tak v inom odbore a zbytocne “stratil” 5 rokov morfologiami a celou tou teoriou atd. Kamoska ma prekladatelsku firmu a vobec neprihliada na formalne vzdelanie popravde. Cize ta vysoka skola nema nejaku pridanu hodnotu v praxi, pokial nechces vyslovene ostat vo vede alebo tlmocit. Plus s nastupujucim AI je to oblast, ktora asi prva pojde do zabudnutia (tlmocnictvo), tie programy su uz dnes sakra dobre.
Veterinu povazujem za dobre rozhodnutie, v KE je vyborna univerzita a ucia tam velke kapacity. Nie je pravda, ze na to treba sialenu silu a robi sa s hospodarskymi zvieratami, na praxi pocas studia sice urcite, ale po studiu uz absolvent nemusi, ak nechce, na to sa presne kvoli sile specializuju skor chlapi. Plus moze sa stale specializovat, napr. profesorka Trbolova na veterine je siroko daleko vyhladavana zvieracia oftalmologicka, inu prax ani nevykonava. Dcerka nepotrebuje mat ziadnu prax pred studiom… mam kopec znamych ci uz studentov, alebo absolventov a netreba sa bat ziadnych hororov ani nic speci riesit. Ak chce, nech sa kludne ohlasi na Klinike malych zvierat na Veterinarnej univerzite a dohodne sa na recepcii, kedy by sa mohla prist pozriet, ako to u nich vyzera, pocas kludnejsich dni (vikend atd, kedy su tam hlavne studenti na sluzbach to mozne je). Je to spickove pracovisko a tolko zahranicnych studentov to prave preto vyhladava… podla mna by to bola skvela prilezitost, najma ak tu skolu ma rovno pod nosom 🙂 Ale jasne, ma este cas… len som chcela povzbudit 🙂

katarina789
autor
19. máj 2024

@dorottka dakujem za Vas nazor a mile slova❤️velmi si to vazim ❤️

fido69
19. máj 2024

Celé obdobie socializmu sa ruštinu učili všetci povinne. A k čomu to bolo?
Cudzí jazyk sa učíme, aby nás to kultúrne a jazykovo obohatilo, aby nám to dalo určitú konkurenčnú výhodu do budúcna. Číta niekto ruské knihy, pozerá niekto ruské filmy alebo kupuje niekto ruské výrobky? Ruština nám už dávno nič z toho neprináša. 🤔