Kde rodiť v Košiciach? Skúsenosti a odporúčania
Ahojte, chcem opýtať niekoho kto rodil aj v novej a v starej, alebo v šaci že kde by ste sa vrátili, kde ste boli spokojné ... Aj s lekáromi a hlavne s nadštanadartom ...
Ďakujem za info
@dmochnakova Košice Šaca.
@dmochnakova za mňa šaca
My sme to teraz riešili s kamoškami a každá má svoju skúsenosť, nie je na to univerzálna odpoveď.
Najhoršie nám vyšla Nová, na ňu ani jedna nemala dobré slovo (z nášho kruhu alebo z mojich známych).
A Stará a Šaca na rovnako doslova.
Ja som bola v Starej a ak, šla by som znova.
@vkatush ďakujem za skúsenosti 🙂 ...
@dmochnakova len tak možno na okraj ešte, Novú by som šla jedine vtedy, ak by sa dieťa pýtalo predčasne, resp pred 38tt. Kvôli neonatológii. A väčšina to tak mala tiež, keď sme sa o tom rozprávali.
@dmochnakova ja som bola dva krát v novej, len kvôli tomu,že sa vyskytli problémy....nechcela som riskovať,že pokiaľ by sa niečo stalo, ja ostanem tam kde som rodila a dieťa mi prevezú do novej....ako je to hrozna nemocnica,strava hrozna,izby katastrofa,mala som nadštandard tak dalo sa....čo sa týka personálu nemám výhrady,mala som ,,zazmluvnenu" doktorku.... starostlivosť super....ale všetko ostatné katastrofa...išla by som tam znova?asi áno....ale len kvôli tomu že keby niečo,tam vedia dieťaťu najviac pomôcť....
Ja som rodila v starej nemocnici a keď sa nevyskytnú problémy, ako píšu baby vyššie, tak tam pôjdem znova. Ja som bola so všetkým spokojná.
@dmochnakova rodila som v Šaci a keby som si mala znova vybrať tak Šaca.
@dmochnakova Ja som rodila 2x v Novej a ak budem este rodit znova pojdem tam hlavne kvoli personalu 🙂 vela mladych lekarov ochotnych vypocut aj pozidavaky mamicky ( samozrejme v medziach nemocnice ti vyhoveju) aj sestry ok.....co sa tyka izieb tak nic moc ale tych par dni sa a ak je nadstandard volny tak je to troska lepsie 🙂
@dmochnakova Rodila som v Saci v novembri a uplne so vsetkym som bola spokojna. Ak sa podari a nebudu ziadne problemy s babatkom, urcite pojdeme zas do Sace.
V Saci sme s manzelom absolvovali i predporodnu pripravu, ktora predcila ocakavania a to som uz mala za sebou viacere pripravy formou webinarov.
Manzel bol so mnou komplet cely cas na nadstandarde okrem par hodin, co odbehoval nieco zariadit alebo kupit. Mal tiez objednanu nemocnicnu stravu.
Co sa stravy tyka, boli sme velmi milo prekvapeni, ta bola ozaj vyborna (rok predtym som lezala v starej nemocnici a tam bola strava strasna - nie zeby jedlo bolo to najpodstatnejsie v porodnici).
V Saci sme mali taktiez stastie na vybornu, milu a ochotnu laktacnu poradkynu, vdaka ktorej sme podchytili laktaciu. Pani za mnou chodila 2x denne a ostavala aj viac ako 30min. Sluzby tam maju viacere, no tato jedna konkretna bola ozaj uzasna. Som jej velmi vdacna za oporu pocas prvych dni po porode.
Co sa tyka porodnika - mali sme zazmluvneneho prednostu Dosedlu - uplna topka. No keby aj nebol zazmluvneny, vsetci lekari s ktorymi som za ten cas prisla do kontaktu boli skveli, nemam sa na co stazovat a v kazdom jednom z nich som mala doveru. Ako uz niekto spominal, personal na porodnici su hlavne mladi ludia, na sestonedeli su to uznaj starsie panie.
Mozno len jedna vec - tiez som hladala recenzie na sestonedelie v Saci a s nicim z tych negativnych veci, ktore ktokolvek udava som sa nestretla a nemyslim si, ze to bolo preto, ze som mala zazmluvneneho prednostu.
Ako som spomenula mala som nadstandard porodny box a taktiez nadstandard na sestonedeli, s tym ze manzel bol po celu dobu so mnou vratane jeho stravy.
Taktiez som vyuzila moznost EPI za priplatok, ktoru mi anesteziologicka podala nadranom - su nemocnice, kde je anesteziolog k dispozicii iba v prac.dnoch a prac.hodinach. Na to si odporucam dat pozor ak chcete mat tu moznost.
@luckabambulka super, ďakujem veľmi pekne sa skúsenosti...
Ak sa môžem spýtať koľko € vyšla predpôrodná príprava a koľko dni ste bola v nemocnici od prijatia ?
A ešte sa chcem spýtať či doniesli bábätko po meraní v perinke alebo vám ho dali len v plienke na bonding... Skin to skin...
Ja strašne chcem byť sama s bábom na izbe žiadna 2lôžková, preto má veľmi odrádzajú nemocnice nová aj stará že tie nadštandartné izby sú málo, ale zas my príde že 75-90€/za noc v šaci je dosť...
@dmochnakova Priprava stala nejak len okolo 30 alebo 35eur, mozno menej, uz si presne nespominam len viem ze to bolo velmi malo vzhladom na obsah, trvanie a ze sa jej mohol ucastnit zadarmo aj manzel. Promo material k priprave najdete lahko na webe, tam by mala byt okrem obsahu spomenuta aj cena. Priprava ako blok 3 prednasok byva len raz mesacne, tak si to potom ustriehnite, ja som to ledva nestihla. Super je, ze vas vezmu priamo na oddelenie a ukazu vam vsetky priestory, viete sa cokolvek popytat a pripadne rozhodnut ci chcete nadstandard ak by bol volny. Mna ta priprava okrem ineho utvrdila v tom, ze personalu budem verit pretoze ju prednasaju asistentky ktore v porodnici pracuju. Mala som velike stastie a jedna mlada PA, ktora prednasala bola u mna nakoniec pri samotnom porode.
V nemocnici som bola od pondelka cca 10:00 lebo mi zacala odchadzat plodova voda a zhodou okolnosti som vtedy bola prave na poradni. Maly sa narodil v utorok rano a domov nas pustili v sobotu okolo obeda. Ono vam to velmi zbehne ak mate pri sebe cely cas podporu a ste na nadstandarde, ja by som ako prvorodicka kludne ostala dlhsie lebo som mala strach z toho ako sa o male babatko postarame 😃🙄. Ak si spravne pamatam tak mi na sestonedeli povedali, ze nechavaju rodicky plne 4dni, takze utorok - den porodu sa mi neratal, preto nas pustili v sobotu. Ale vsetko zalezi od Vasho a stavu babatka.
Mala som taktiez porodny plan, ktory som na jednej z poslednych poradni ukazala zazmluvnenemu porodnikovi, ale kedze som v ziadostiach nemala nic, co nemocnica standardne neposkytuje, nebol s tym problem. Kedze ja som clovek, ktory chce mat vo vsetkom jasno a byt 100% pripraveny, plan som si aj tak spisala. Majte ho potom spolu s tehotenskym preukazom v obale vo viacerych kopiach a upozornte nan personal pri prijme. Jednym z bodov bol skin to skin a dotepanie, co v Saci robia automaticky. Maleho mi po vysetreni, ktore bolo ozaj kratucke, priniesli v ciapocke a nespominame si s manzelom ci mal alebo nie plienocku, inak bol holy a zakryli sme si ho nasou dekou, ktoru potom mal cely cas v porodnici aj doma. Chceli sme aby si na nu zvykol a citil pocit bezpecia.
Co sa tyka nadstandardov, neviem kolko presne ich v Saci je, ale ked som prechadzala chodbou bolo ich ozaj dost. Maly sa mi narodil o 8mej a v tom case nebol ziaden nadstandard volny. Prizvukovala som porodnej asistentke celu noc, ze ho potom budem chciet aby sa mi posnazila ho vybavit a nastastie sa podarilo. Bola velmi mila a ochotna a zadarilo sa. Sice sme na izbu museli cakat, kym ju predosla pani opustila a upratali ju - cakali sme na porodnom boxe s malym a manzelom nejak do asi 14:00. Priniesli nam tam aj obed pokial sme cakali a maleho sme mali cely cas pri sebe okrem casu kedy ho vzali okupat.
Ja som to brala tak, ze rodim mozno raz v zivote (dufam, ze nie) a chcem to mat - aspon tu cast, ktoru dokazem ovplyvnit podla mojich predstav. Nastastie, sme financie nemuseli riesit a chapem, ze pre niekoho to moze byt vela, no za mna to urcite za tie peniaze stoji nasporit si a potom spominat na porod len v dobrom ako my.
Ak by vas zaujimali konkretne €€:
* Nadstandard na 6nedeli ma stal 4x60e + nadstandard porodny box 46e, pritomnost manzela pri porode 39e (sme VSZP tak sme to nemali zadarmo).
* Manzela pobyt na 6nedeli od utorka do soboty vratane stravy 3x denne stal 135,15e.
Snad som Vam pomohla. Drzim palce nech vsetko dobre dopadne.
@luckabambulka ďakujem za info 🥰 už som poslala email kedy majú termín na predpoôrodnú prípravu, snáď to stihame 😅🥰
Trošku ma strašia tie 4dni 😅 my sme len vždy čakali na 72hodin po pôrode odber z nožičky a ešte v ten deň domov 😅😊 a doma mám dvoch čertíkov 2r a 4r, tak neviem jak to zvládnu tak dlhšie ...
❤️Top skin to skin❤️
Peniažky šetriť nehodlam len ako s porovnaním že viem že to ide aj za menej 25e/noc a izba novučka s vlastnou kúpeľňou, telkou, chladničkou... tak je my troška proti srsti dávať nejakých 60-75e/noc ...
Ale tak jak píšeš, rodíme len pár krát za život 🥰 ❤️
@dmochnakova ano, a este mi napadlo ohladom bondingu. Ten v Saci trva standardne cele 2h ak to okolnosti dovolia, co je za mna uplne skvele. Taktiez sa da pozdrzat okupanie babatka po porode ak mate zaujem - len na to treba pamatat a pytat sa na to. Vyjdu vam v ustrety takmer vo vsetkom, co ma nejaky rozumny zaklad.
A čo sa týka pritomnosti partnera v jednotlivych nemocniciach ako to je? Teda ak hovorime o klasik izbe nie nadstandarde....dovolia niekde byt pritomny cely cas? Ci su stale len teda na chodbe/konkretnej izbe, mimo vas az ked zacne 2.doba porodna tak uz na sale moze byt
@moni3110 nakoniec som bola na vyvolanie pôrodu v starej nemocnici bohužiaľ je tam iba jedna izba kde môže byť od príjmu partner pri vás a rodiť vás beru na sálu až keď ste na 10cm otvorena na tej izbe je klasická Nemocničná posteľ monitor na ozvy a fotel... Ak je obsadená tak ste na posteli s paravanom medzi posteľami 5zien a sestričky majú na začiatku stôl a počítač ... Druhý krát by som už neľutovali peniaze za šacu ale bohužiaľ nedojdem tam nakoľko pôrod mám 20min od prvej kontrakcie ...

Ja som rodila v starej 2 krát a spokojnosť keby som mala znovu znovu by som šla tam a to som nemala nadštandard čiže to je len plus nadštandard