icon

Kto si osvojil rómske dieťa - Košický kraj?

pellka
7. nov 2022

Ahojte od vcera hladam citam ale nic
Som sa nedozvedela snazim sa zistit ci tu je niekto kto si osvojil alebo je v procese adopcie a chce romske
Dieta kosicky kraj mam zname ktore maju adoptovane deti ( romske kosicky kraj ) brali si deticky domov ako par mesacne 1-5 mesiacov
a realne vobec necakali dlho do roka mali deti doma to hovorim o 3 zenach ktore su v mojom okoli a riesili tuto adopciu v roku 2021
Ak mam byt konkretna tak 2 cakali 6 mesiacov a jedna 8 mesiacov ale co som sa
Docitala ludia tu cakaju strasne dlho 5-7 rokov cca ako to? Vazne nikto nechce romske babo max poloromske preto tak dlho cakaju ci niekto aj odmietne len sa tu neprizna a caka dalej? Len hladam Nieco co mi bude davat zmysel ze ako to vlastne je mali kamosky fakt stastie? Same vraveli ze romske deti je lahko dostat kedze nie kazdy si romske zoberie zase citala som ze kocky na mk cakali na romske vyse 2 rokoch tak neviem.. co si Mysliet

Strana
z2
yoxinka
11. dec 2022

V práci som sa stretávala s chalanom, vysokoškolák, vtedy študoval sociálnu prácu. Ktoré sa chcete paprčiť, že čo iné by už študoval taký cigán, tak on už mal skončené právo. Hovoril mi, že adopcia mu dal druhú šancu a on namiesto osady žil v slušnej milujúcej rodine a tú šancu chce využiť na maximum. Inak, kamoška má adoptované dve rómske deti, Košický kraj, neviem presne ako dlho čakali, klamala by som.

pellka
autor
11. dec 2022

Neviem kocky a nepochopim.. beriem kazdy nazor
Niekto proste romske babo neprijme niekto ano
Kazdy sme
Nejaky.. nikdy by ma Ani nenapadlo ze v puberte dieta vyhlada osadu a usadi sa Tam lebo sa narodil matke ktora zije na osade… nikdy ma tiez nenapadlo zakazovat dietatu sa priatelit s romom
A vtlkat mu do Hlavy ze s takymi sa nebavime
Bude vyrastat v milujucej rodine
A bude vediet ze Nieje rom ako Rom
Je x romov ktori ziju slusne a pracuju ja nedelim ludi na vzdelanych a nevzdelanych.
Ani ja niesom lekarka a nemam vysoku skolu ale pracujem snazim sa..
Dieta budem viest k vzdelavaniu samozrejme
Ale ak nebude lekar/ka ale bude manualne strucny/a budem
Hrda tak ci tak

hendikep
11. dec 2022

@pellka ja nehovorim o slusnych romoch ale o osadnikoch.. nie som rasista , nesudim na zaklade pleti a k slusnym romom mam uctu ze ziju ako ziju.. hovorim len o tom co poznam z okolia, ako nezainteresovana osoba a nemam vsetky fakty lebo tu rodinu osobne nepoznam, len hovorim ze si to netreba idealizovat
@joannita Tebe vsetku cest, vidno ze si zrela osoba a vies veci treba prijat ako su, ked robis taketo rozhodnutie,
vela stastia obom, mate zato moje uznanie

hendikep
11. dec 2022

ale ste ma uplne zle pochopili, tym ze som povedala ze chalan sa zacal stretavat s romami som nemyslela vseobecne ze to samo o sebe je zle, len to neboli slusni romovia.. a ja proti romom ako takym nemam absolutne nic ak ziju slusne… svagor ma partiu kde je jeden rom a studuje medicinu..ostatni nemaju ani obyc VS.. tak to klobuk dolu.. lenze problem je ze nikdy nevies co adoptujes aky “gen” a to plati aj pre bielych.. zas povedzme si pravdu kto da dieta na adopciu? no len niekto s nie velmi “usporiadanym” zivotom.. malokedy asi niekto kto uz deti ma a dalsie si nemoze dovolit … mam z VS kamosku ktora vyzerala ako romka, nakoniec povedala ze je adoptovana.. mala mamku nejaku arabku co tu studovala medicinu , nechala jej aj list.. ta moja kamoska super dievca, neskutocne temperamentna.. mala mozno 100kg a schudla na mozno 70.. velmi ambiciozna, nedavno sa vydala ale napriklad k rodicom sa tiez spravala dost “ svojsky” ked ked jej mama volala do skoly ci chce zemiaky alebo ryzu, dobre ze jej nevynadala nech ju s tym neotravuje.. jej mamka taky ten starostlivy typ co doma vyvara vypeka a da aj posledne, otec zas ten tichy co za den nic nepovie.. co tym chcem povedat…? ze ked clovek ide adoptovat podla mna musi mat obrovske srdce a trpezlivost a ratat s tym ze su tam mozno veci ktore tak uplne neovplyvni… a ist do toho s tym ze tam bude vela obety.. a nezistnej “ sluzby”

joannita
11. dec 2022

@hendikep z casti mas pravdu o genoch urcite, ale na priprave nas ucili, ze geny su 30% a vychova 70%, minule som ale citala ze 10% su geny a 90 výchova. Vychovou sa da ovplyvnit vacsina, jasne nie vsetko.
To aka bola ta tvoja spoluziacka, vidim problem skor v tom ze rodicia boli velmi jemni a benevolentni podla toho co pises, tak dcera si dovolovala.
A ano mas pravdu, 95% bio matiek su narkomanky, alkoholicky, bezdomovkyne a prostitutky. Ale to nieje v genoch ze budes alkoholicka a prostitutka, je to skor o prostredi v ktorom vyrastas, v akej spolocnosti sa pohybujes a ako ta rodicia vychovaju a usmernia.
A dakujem za uznanie, ono ale nieje velmi co obdivovat, my sme si adoptovali deti preto, aby sme tak trosku sebecky naplnili svoju tuzbu po detoch 😃
Mali sme stastie na bio matky relativne slusne, nebola to ani jedna z hore menovanych 🙂 a deti aj ked su poloromske, obe su biele ako vapno 😃

hendikep
11. dec 2022

@joannita ale paci sa mi ako sa k tomu nesebecky stavias, ze ak sa to aj nejak zle “vyvrbi” tak si do toho dala vsetko 🙂 a to vy aj mate info o rodicoch? som myslela ze to je tajne pre adoptivneho rodica

joannita
11. dec 2022

@hendikep no uvidime ako to budem brat ked sa to realne stane, ked mi deti plesknu dverami a daju sa na zle chodnicky, zatial to beriem tak ako som napisala, ale ktovie aka bude realita 😃
My vieme o bio rodicoch mena, datumy narodenia, adresu, surodencov dietata, co robia zhruba, akym zivotom ziju, ake bolo tehotenstvo, preco dali dieta na osvojenie....atd
Oni o nas nevedia nic.....
Pokial by islo o utajeny porod, vtedy nevedia adoptivni rodicia nic o bio matke.

pellka
autor
11. dec 2022

@joannita psychologicka nam Vravela ze Vraj.. po novom sa nedavaju ziadne extra info o rodicoch .. ze odkial su ako ziju a podobne kedy ste riesili adopciu vy?? A teda ako ziju to je myslene ako..

joannita
11. dec 2022

@pellka psychologicky nic nevedia co sa tyka tohto. Ani co sa tyka cakaciek, ani v podstate nic take prakticke info. Cest psychologickam, ale oni nech si robia svoju pracu a nech nekecaju do veci o ktorych nic nevedia.
Prva adopcia pred 4,5 rokmi a druha teraz pred pol rokom sme dostali dceru domov, za sebou mame prvy sud.
Vsetky info ktore som pisala hore sme dostali, ty to aj musis dostat, pretoze pises navrhy na sud, kde uvadzas mena rodicov a ich bydliska. Dostanes rodny list dietata, kde su rodicia uvedeni, tam su dokonca aj rodne cisla. Po poslednom sude samozrejme RL zmenite na vase udaje.
To ako ziju, to nam ukazali na prvom stretku kde nam ukazovali spis dietata, tam boli napisane pomery, preco dali dieta na osvojenie, ako ziju, kde pracuju, cela strana A4 bola napisana o rodicoch, ako vyrastali, proste fakt vela.

joannita
11. dec 2022

@pellka akoze poviem to este tak...pokial bio matka nieje nejaka bezdomovkyna, tak si ju vies bez problemov najst aj na FB 🤷‍♀️

pellka
autor
11. dec 2022

@joannita vidis.. ale to je super teda je dobre vediet… odkial dieta pochadza aky su bio rodicia a rodina.. dobre vediet a nam povedala ze nie lebo bavili sme sa o tom ze deti v puberte vyhladavaju rodicov a ona ze… ani my nebudeme mat ziadne info o rodicov… takze nebudu mat ako vyhladavat

pellka
autor
11. dec 2022

@joannita presne…Nato som Myslela… ale zase no ja neviem ci nejaka romka z osady… ma fb ucet ale dajme tomu… tak clovek vie co a ako..

joannita
11. dec 2022

@pellka a vidis aku blbost povedala.... Povedz jej ze ved dostenete ten rodny list dietata minimalne 🙂 a ten dostanete na 10000000% 🙂

Ano dieta sa zacne pytat urcite a mozno aj vyhlada rodica. Netreba mu v tom branit aj ked to bude mozno pre vas bolestive. Chce len poznat svoje korene, je to prirodzene a vasu poziciu to nijako neohrozuje.
Ak mu nedate info vy, tak v 18rokoch ma pravo dostat info o svojich bio na urade.

Toto vsetko za predpokladu ze nejde o utajeny porod.

Strana
z2