icon

Poraďte najlepšie miesta na pozorovanie Perzeídov v Košiciach

tckbia
11. aug 2026

Dobrý deň, Košice okolie veľmi nepoznám no chceme s priateľom ísť sa pozrieť na padajúce hviezdy dneska v noci, kde je také najlepšie miesto ak niekto pozná? Najlepšie nejaký kopec ,kde bude tma, aby sme videli čo najviac, ďakujem.

anonym_ab7d71
11. aug 2026

Kde je tma nájdeš na mape https://lightpollutionmap.app
maximum perzeíd bude v noci zo stredy 12.8 na štvrtok 13.8

anonym_4a0790
11. aug 2026

Hriešna nad Kavacanami môže byti, Kojsovka takmer ideálne podmienky, lúky nad haldou medzi Cickami a Bankovom sú tiež možné. Dá sa aj na Jahodnej.ale tam nie je 360° rozhľad ani zo zjazdovky

patrike
11. aug 2026

Pri takom velkom meste velmi tmu nenajdes ...

luckabambulka
11. aug 2026

@tckbia Dobre to môže byt vidieť z luk/poli nad Vysnym Klatovom - modrou značkou smerom na Jahodnu. Tam je to pekne otvorene a uz aj mimo mesta.

anonym_ab7d71
11. aug 2026
@luckabambulka

@tckbia Dobre to môže byt vidieť z luk/poli nad Vysnym Klatovom - modrou značkou smerom na Jahodnu. Tam je to pekne otvorene a uz aj mimo mesta.

@luckabambulka tam je na azimute 293° kopec vo výške 2,7° takže Slnko skôr zapadne približne vo výške 5 priemerov Slnka

luckabambulka
11. aug 2026
@anonym_ab7d71

@luckabambulka tam je na azimute 293° kopec vo výške 2,7° takže Slnko skôr zapadne približne vo výške 5 priemerov Slnka

@anonym_ab7d71 uff, dakujem 🫣

patrike
11. aug 2026

Co tak od obytneho suboru Panorama ?

anonym_ab7d71
11. aug 2026
@patrike

Co tak od obytneho suboru Panorama ?

@patrike tam je kopec Jahodná vo výške 1,8° je to lepšie miesto ako Vyšný Klatov

patrike
11. aug 2026
@anonym_ab7d71

@patrike tam je kopec Jahodná vo výške 1,8° je to lepšie miesto ako Vyšný Klatov

@anonym_ab7d71 Dakujem, Panorama je aj blizsie a pripadne aj MHD. Akym softom riesis tie kopce, ktore mozu zavadzat ?

anonym_ab7d71
11. aug 2026
@patrike

@anonym_ab7d71 Dakujem, Panorama je aj blizsie a pripadne aj MHD. Akym softom riesis tie kopce, ktore mozu zavadzat ?

@patrike na https://www.heavens-above.com/sun.aspx vyhľadáš svoju polohu pozorovania a zistíš pod akým azimutom zapadá zajtra Slnko

na https://www.freemap.sk vyhľadáš miesto pozorovania, je dobré si potom prepnúť vrstvu "h" kde máš terén
klikneš pravým tlačítkom myši na miesto pozorovania a dáš "začať tu kresliť čiaru" nakreslíš ju pár km pod daným azimutom
za tlačítkom vlastnosti máš 3 bodky a vyberieš výškový profil
v ňom vidíš aké vysoké kopce máš tým smerom
vpravo dole je ozubené koliesko a riadok "Okno pre sklon" zmeníš na (celá trasa)
potom myš posunieš na nakreslenú čiaru a ukazuje ti výšku v °
chytíš koniec čiary a skrátiš ju po najvyšší vrch podľa výškového profilu
keď posunieš myš na čiaru ukazuje ti výšku v °

otvoríš Stellarium, dáš si správnu polohu pozorovania a čas pred zatmením, vyberieš Slnko do stredu a posúvaš čas kým nedosiahne danú výšku kopca
tak vidíš ako bude zakryté keď bude zapadať

anonym_ab7d71
11. aug 2026

vlastne neskrátiš čiaru po najvyšší vrch ale urobíš si na výškovom profile pomyslenú čiaru od tvojej výšky z ľavého rohu do pravého roku k najvyššiemu vrchu ak nájdeš miesto ktoré ti prekrýva výhľad/čiaru tam umiestniš koniec tvojho merania a to je uhol pod akým zapadne Slnko

anonym_ab7d71
11. aug 2026

Príklad, myslím si že kopec mám vo výške 1,9° (ten je najvyšší vo vzdialenosti 22km), na výškovom profile je to červená čiara ale v skutočnosti musím meranie posunúť na vrchol kopca vzdialeného 14 km fialová čiara lebo je opticky pod vyšším uhlom 2,3° aj keď je to reálne menší kopec, ale mám ho bližšie

anonym_ab7d71
11. aug 2026

Aj to nie je celkom presné lebo Slnko zapadne za kopec o pár minút skôr ako by zapadalo na rovine a bude viac vľavo na západ, preto ak chceš celkom presné údaje na https://www.heavens-above.com/sun.aspx si nastavíš zajtrajší čas napríklad 19:35 a posúvaš čas tak aby Slnko malo výšku tvojho kopca, potom odčítaš skutočný azimut a upravíš čiaru na mape podľa toho azimutu a možno nájdeš nové kopce 🙂

elenajezova
12. aug 2026

Wau, ľudia. Aká fyzika....ja že sa postavím niekde na tmavé miesto a kukám na oblohu.🤣😅😂 to s tým zapadajúcim Slnkom, kopcami a tak som celkom nepochopila.🤣😂😅

anonym_ab7d71
12. aug 2026
@elenajezova

Wau, ľudia. Aká fyzika....ja že sa postavím niekde na tmavé miesto a kukám na oblohu.🤣😅😂 to s tým zapadajúcim Slnkom, kopcami a tak som celkom nepochopila.🤣😂😅

@elenajezova máš pravdu to bola chyba, to sa týka zatmenia Slnka kde pozerať, na perzeidy stačí tmavé miesto a nie vysoké stromy okolo