icon

Uživí sa tradičná slovenská reštaurácia v Košiciach?

Dnes o 09:11

Dobrý deň všetkým, mám otázočku. Voľakedy sme tu mali tie tradičné slovenské kuchyne, časom ich nahradili vietnamské reštaurácie, poke, sushi, pizze, burgery, steak house podniky, kubánske, mexické reštiky. Dnes ked sa prejdem Košicami, chýba mi také naše tradičné miesto, kde si viem dať domácu stravu. Nie viziuálom, žiadny typ stodoly a salaša, pekný interiér, ale tradičná SVK, CZ, HU kuchyňa ( sviečková na smotane a domáci knedlík, pečené kura s plnkou a ryžou, domáce pirohy, buchty na pare, šúľance, bryndzové halušky, guláová polievka, fazuľová s údeným kolenom, držková, slepačí vývar, demikát, kulajda, halászlé, maďarský guláš, pečené bravčové, kapusta, knedlík, prívarok s fašírkou apd.

Dnes máme už iné nastavenie, ľudia športujú, stravujú sa zdravo, obmedzili alkohol a cigarety, rovnako lepok a cukry. Myslíte si, že by sa taká reštaurácia v KE ešte uživila? Aj s donáškou...

Sme z oblasti gastro - ale dnes skôr pub, bez jedla.

anonym_f3c634
Dnes o 09:26

záleží aké si nahodíte ceny.

ivanaks

@anonym_autor Ťažko povedať, či by to šlo v KE, ale v susednom Česku dosť ide česká kuchyňa (sekaná, guláš, sviečková na smotane, smažák, špenát a bravčové výpečky, moravský vrabec a pod.). Skús sa popýtať v mestskej skupine a možno by nebolo odveci cieliť na zahraničnú klientelu (s patričný mi "píár").

biba_18

@anonym_autor v košiciach máš viacero takých reštaurácií, tak neviem kadiaľ chodíš že ich nestretávaš ... 😒

martinmmartin
Dnes o 09:28

@anonym_autor Videla si niekedy niekde vo svete Slovensku restiku ? Nie ? Tak je na to urcite dobry dovod (tak isto belgicku, Holandsku, kanadsku, australsku, novozelandsku,
Nase tradicne jedla su o preziti a nezdochnuti o hlade v lese pri drevorubani . Nie o pozitku
Niekto je pre prezitie , niekto zije pre jedlo .
A na tomto mieste vzdavam vdaka Bohu za Madarsky vliv na nasu kuchynu
Do restiky chodia ludia za odmenu , skusit nieco co im doma neuvari rodic alebo prarodic o nieco lepsie - do Slovenskej domacej kuchyne by si chodili iba zafrflat ako to uz doma mali chutnejsie a lepsie

biba_18
Dnes o 09:29

chodievam na kulajdu, na halušky, sviečkovú, vrabca, kačku s lokšami, kolená majú kde len nechceš ...
ale aby to bolo čisto slovenská reštika?
no čo ja ti viem? lebo nájsť 4-x ľudí ktorí by práve dnes a zaraz mali chuť na tradičné jedlo ... to teda skôr nie ako hej ...

autor
Dnes o 09:29
@biba_18

@anonym_autor v košiciach máš viacero takých reštaurácií, tak neviem kadiaľ chodíš že ich nestretávaš ... 😒

@biba_18 nehovorím o Jazere (inak tam nechodím vôbec). Ale staré mesto. Ani Terasa, ani KVP, ani Železníky, ani Furča, ani Ťakáky to nemajú. Ak nemyslím reštiky u katky.

autor
Dnes o 09:31
@martinmmartin

@anonym_autor Videla si niekedy niekde vo svete Slovensku restiku ? Nie ? Tak je na to urcite dobry dovod (tak isto belgicku, Holandsku, kanadsku, australsku, novozelandsku,
Nase tradicne jedla su o preziti a nezdochnuti o hlade v lese pri drevorubani . Nie o pozitku
Do restiky chodia ludia za odmenu , skusit nieco co im doma neuvari rodic alebo prarodic o nieco lepsie - do Slovenskej domacej kuchyne by si chodili iba zafrflat ako to uz doma mali chutnejsie a lepsie

@martinmmartin áno videla, v Chicagu a v UK. Vieš ako im chutí naše jedlo? A langoše? Idú sa potrhať pre to. Kamoška má langošáreň v UK inak. V chicagu je veľmi silná SVK+CZ+PL komunita a sú tam takéto reštiky. Okrem toho, že predávajú našu bryndzu, korbáčiky, milu apd.

biba_18
Dnes o 09:31
@anonym_autor

@biba_18 nehovorím o Jazere (inak tam nechodím vôbec). Ale staré mesto. Ani Terasa, ani KVP, ani Železníky, ani Furča, ani Ťakáky to nemajú. Ak nemyslím reštiky u katky.

@anonym_autor na sídliskách do reštík nechodím... ale v meste ako som písala, je kopec reštík kde varia tradičné jedlá ...

martinmmartin
Dnes o 09:36
@anonym_autor

@martinmmartin áno videla, v Chicagu a v UK. Vieš ako im chutí naše jedlo? A langoše? Idú sa potrhať pre to. Kamoška má langošáreň v UK inak. V chicagu je veľmi silná SVK+CZ+PL komunita a sú tam takéto reštiky. Okrem toho, že predávajú našu bryndzu, korbáčiky, milu apd.

@anonym_autor langose su vyprazane sacharidy - tuky a sacharidy v jednom su droga pre mozog tak isto ako donuts a podobne . Hlavne nepadni do pasce ze uz v hlave mas napad a kazdy nazor co ti to potvrdi budes brat ako svväte pismo a kazdy nazor proti ako nejaku chybu v systeme a omyl....
Slovenska kuchyna nie je dobra a hotovo. Nechuti nikomu a v Chicagu mas miliony ludi a teda najdes zopar nestastnikov na uzivenie bizarnej kuchyne. V kosiciach toto nemas ale mas konkurenciu v kazdej babke svokre a pod ktore to robia "Ajtak lepsie"

Tvoj napad nieje jedinecny objav niecoho co na trhu chyba
Je vela dovodov prevo take restiky nefunguju , keby tie dovody neexistovali mas ju na kazdom rohu. Ako talianske v taliansku a tapas v spanielsku
Co funguje to funguje a co negunguje to neexistuje

biba_18
Dnes o 09:36
@anonym_autor

@anonym_autor cipana, ale chicago má takmer milion citizenov čo sa hlásia k SVK+CZ+PL koreňom 😂😂 a košice 250 tisíc celkovo...
kde slováci si také jedlá navaria aj doma ...

biba_18
Dnes o 09:37
@martinmmartin

@anonym_autor langose su vyprazane sacharidy - tuky a sacharidy v jednom su droga pre mozog tak isto ako donuts a podobne . Hlavne nepadni do pasce ze uz v hlave mas napad a kazdy nazor co ti to potvrdi budes brat ako svväte pismo a kazdy nazor proti ako nejaku chybu v systeme a omyl....
Slovenska kuchyna nie je dobra a hotovo. Nechuti nikomu a v Chicagu mas miliony ludi a teda najdes zopar nestastnikov na uzivenie bizarnej kuchyne. V kosiciach toto nemas ale mas konkurenciu v kazdej babke svokre a pod ktore to robia "Ajtak lepsie"

Tvoj napad nieje jedinecny objav niecoho co na trhu chyba
Je vela dovodov prevo take restiky nefunguju , keby tie dovody neexistovali mas ju na kazdom rohu. Ako talianske v taliansku a tapas v spanielsku
Co funguje to funguje a co negunguje to neexistuje

@martinmmartin ale slovenská kuchyňa je dobrá. prečo by nebola ... je chutná. len bohužiaľ priveľmi sýta a ťažká ...

martinmmartin
Dnes o 09:40
@biba_18

@martinmmartin ale slovenská kuchyňa je dobrá. prečo by nebola ... je chutná. len bohužiaľ priveľmi sýta a ťažká ...

@biba_18 Do olim si oponovat - nie nieje . Dobra je iba pre vychovu a zvyk. Ak ides do halusiek bez predosleho brainwashingu tak ich nedojes. Plus chute su velmi mdle a tazke ako hovoris, ziadne vzrusenie koncert na jazyku, prekvapko. A nehodi sa k nicomu vino (financna zachrana restik)

biba_18
Dnes o 09:46
@martinmmartin

@biba_18 Do olim si oponovat - nie nieje . Dobra je iba pre vychovu a zvyk. Ak ides do halusiek bez predosleho brainwashingu tak ich nedojes. Plus chute su velmi mdle a tazke ako hovoris, ziadne vzrusenie koncert na jazyku, prekvapko. A nehodi sa k nicomu vino (financna zachrana restik)

@martinmmartin vieš čo, sledujem niekoľko profilov na sieťach od ľudí, čo sa presťahovali na svk - a naozaj väčšina je takých čo napr. halušky s bryndzou oslavujú, jedna je dokonca taká že jedáva halušky všade na výlete a porovnáva si kde sú lepšie (mne by tiekli ušami po týždni ... )
detto rôzne cestovateľské kanály - a fakt že im väčšinou chutí - objednajú si rôzne jedlá, ochutnávajú, hodnotia ... halušky, kapustnica, pirohy, šúlance s makom, no ozaj všetko možné skúšajú ...

anonym_b3c3c5
Dnes o 09:52

V Kosiciach take restauracie su napriklad Republika Vychodu velmi znama a ma tradicnu kuchynu ale su aj ine. Ja by som cielkovka nebola a uprimne ani nikoho z mojej socialnej bubliny nepoznam, kto by ako Slovak preferoval prave slovenske jedla v restauraciach. A ci je v Kosiciach az tolko ludi, ze by bolo treba dalsiu tradicnu restauraciu si nemyslim. Tradicne jedla si viem navarit aj doma a ked uz idem niekam tak si davam prave to, co neviem napriklad ryzove rezance, sushi, mexicka kuchyna, kvalitny burger (nie z fastfoodu), pizza, indicka kuchyna... ano, vsetko z toho sa da naucit varit ale nejak ma to nelaka a na zmenu je to vzdy fajn kedze u nas doma prevlada najma talianska, slovenska, ceska a grecka kuchyna.

martinmmartin
Dnes o 09:52
@biba_18

@martinmmartin vieš čo, sledujem niekoľko profilov na sieťach od ľudí, čo sa presťahovali na svk - a naozaj väčšina je takých čo napr. halušky s bryndzou oslavujú, jedna je dokonca taká že jedáva halušky všade na výlete a porovnáva si kde sú lepšie (mne by tiekli ušami po týždni ... )
detto rôzne cestovateľské kanály - a fakt že im väčšinou chutí - objednajú si rôzne jedlá, ochutnávajú, hodnotia ... halušky, kapustnica, pirohy, šúlance s makom, no ozaj všetko možné skúšajú ...

@biba_18 to je efekt noveho a netradicneho ( pre nich) a presny opak toho co chce autorka - tradicne zauzivane . A takyto efekt ludi casom prejde ked sa okuka a na tom si mozes postavit restiku aLa slovak pub v Ba v centre ale nie v Ke

biba_18
Dnes o 09:55
@martinmmartin

@biba_18 to je efekt noveho a netradicneho ( pre nich) a presny opak toho co chce autorka - tradicne zauzivane . A takyto efekt ludi casom prejde ked sa okuka a na tom si mozes postavit restiku aLa slovak pub v Ba v centre ale nie v Ke

@martinmmartin ale ja som reagovala na tvoju vetu že slovenská kuchyňa nie je chutná... a stále s tým nemôžem súhlasiť. lebo chutná je - a chutí aj ľuďom ktorí na to neboli naučení od mala ako si tvrdil ...
to že v košiciach taká reštika nemôže fungovať, to som autorke napísala predsa tiež ...

martinmmartin
Dnes o 10:06
@biba_18

@martinmmartin ale ja som reagovala na tvoju vetu že slovenská kuchyňa nie je chutná... a stále s tým nemôžem súhlasiť. lebo chutná je - a chutí aj ľuďom ktorí na to neboli naučení od mala ako si tvrdil ...
to že v košiciach taká reštika nemôže fungovať, to som autorke napísala predsa tiež ...

@biba_18 ked je chutna ale zaroven je nudna a obycajna. a mastna . A to sa dnes neodpusta
Naozaj si ju uzije iba typ zakaznika co sa chodi do restiky "dobre sa nazrat" a tym padom bude musiet ist restika s cenou dole lebo inak si kazdy vyrata ze sa sobre nazere doma.

anonym_a59cc6
Dnes o 10:16
@martinmmartin

@biba_18 ked je chutna ale zaroven je nudna a obycajna. a mastna . A to sa dnes neodpusta
Naozaj si ju uzije iba typ zakaznika co sa chodi do restiky "dobre sa nazrat" a tym padom bude musiet ist restika s cenou dole lebo inak si kazdy vyrata ze sa sobre nazere doma.

@martinmmartin ides si svoje ako verklik. Ano slovenska kuchyna je relativne nezdrava, ale nie kazdy rata proteiny a kroky. Prejdi sa po ulici, kolko ludi s nadvahou az obezitou uvidis. Urcite ma “nezdrava” strava aj dnes svoje publikum.

anonym_e976b8
Dnes o 10:21
@martinmmartin

@martinmmartin ja poznám Československu restiku v NYC. Taka sviečková vi halušky sú gastronomicky zázrak popri burgroch a americkej pizze

anonym_c4f24f
Dnes o 10:27

za mna nie, ale mozno je to moja logika vnimania a ini to beru inak.. ale chodim do restauracie len na vynimocne jedlo, jedlo, ktore si doma neviem pripravi v danej kvalite... pre mna su to proste morske plody, ryby, pizza... kura aj fazulovu spravim doma.. navyse vacsina ludi uz neje tazke jedla.. teda aspon v mojom okoli...

martinmmartin
Dnes o 10:28
@anonym_a59cc6

@martinmmartin ides si svoje ako verklik. Ano slovenska kuchyna je relativne nezdrava, ale nie kazdy rata proteiny a kroky. Prejdi sa po ulici, kolko ludi s nadvahou az obezitou uvidis. Urcite ma “nezdrava” strava aj dnes svoje publikum.

@anonym_a59cc6 keby to tak bolo tak ju mas na kazdom kroku. Je iba jeden typ zakaznika co sa tam bude vracat pravidelne - chudobnejsi jednoduchsi co sa chce dobre nazrat. Takze leti kominom bonus za vino, predjedla, rodinne oslavy co maju byt nieco extra....a nacenit to musis az na hranu preztia .
Taketo restiky prezuvaju iba tam kde je non stop prival cerstvych ludi (turizmus) co v ke nieje

martinmmartin
Dnes o 10:35
@anonym_e976b8

@martinmmartin ja poznám Československu restiku v NYC. Taka sviečková vi halušky sú gastronomicky zázrak popri burgroch a americkej pizze

@anonym_e976b8 Presne moj point. Preco je v NYC, mekke restauracii s 20-30 milionmi ludi kde je statisice restik iba zhruba 3-5 ceskych+slovenskych a ziadna vyslovene slovenska (bez ceskych a madarskych prip rakuskych vplyvov)? Ak je to taky uzas preso ich nieje viac ?

anonym_e976b8
Dnes o 10:42
@martinmmartin

@anonym_e976b8 Presne moj point. Preco je v NYC, mekke restauracii s 20-30 milionmi ludi kde je statisice restik iba zhruba 3-5 ceskych+slovenskych a ziadna vyslovene slovenska (bez ceskych a madarskych prip rakuskych vplyvov)? Ak je to taky uzas preso ich nieje viac ?

@martinmmartin ja nepíšem že je to úžas. Musíš pozrieť koľko je tam Talianov a Číňanov a Mexičania a samozrejme každý si tlači svoje jedla

martinmmartin
Dnes o 10:45
@anonym_e976b8

@martinmmartin ja nepíšem že je to úžas. Musíš pozrieť koľko je tam Talianov a Číňanov a Mexičania a samozrejme každý si tlači svoje jedla

@anonym_e976b8 Taliansku kuchynu je kazdy nie iba takiani, mexicku tiez, burgre jedia vsetci..... a halusky v NYC vyhladaju hlavne krajania co maju spomienkovu nostalgiu a presne taky uzivia restik co spocitas na jednej rukelebo nemaju moznost si to pripravit vo vlastnej kuchyni.
V Ke ma kazdy babku alebo svokru a podobne plus sza domace jedlo nokto neda 25 Eur aby restika prezila

anonym_e976b8
Dnes o 10:48
@martinmmartin

@anonym_e976b8 Taliansku kuchynu je kazdy nie iba takiani, mexicku tiez, burgre jedia vsetci..... a halusky v NYC vyhladaju hlavne krajania co maju spomienkovu nostalgiu a presne taky uzivia restik co spocitas na jednej rukelebo nemaju moznost si to pripravit vo vlastnej kuchyni.
V Ke ma kazdy babku alebo svokru a podobne plus sza domace jedlo nokto neda 25 Eur aby restika prezila

@martinmmartin neviem, nepoznám KE, nemám tam rodinu, babku, ani svokru

matus229
Dnes o 10:53

ja napríklad som ten typ človeka, čo si v reštike dá rád aj bryndzové halušky :D. Ale je fakt, že skôr po nejakej túre niekde na kolibe. V centre KE by si mala navyše dosť vysoký nájom a ako Košičan sa centru mesta väčšinou vyhýbam :D

anonym_27768a
Dnes o 11:27
@martinmmartin

@martinmmartin ty si asi vela tradicnych slovenskych a hlavne regionalnych specialit neochutnal, vsak? Netvrdim, ze je to racionalna strava, ale ak sa dobre uvari je chutna a aj jedinecna a nie su to len bryndzove halusky.
A po pravde s domacimi pirohami sa nechce ani tym babkam v KE ondiet, ked chceme tatarcene pirohy, tak zajdeme do Republiky vychodu, tak isto na macangu. Ked vidim v restike gemerske gule, tak tiez si ich dam, pretoze doma sa s nimi nikto babrat nebude.