icon

Ako efektívne liečiť dlhodobé akné?

21. feb 2025

Zdravím,
Mám 25 rokov a už od nejakých 15tich rokov má trápi akné. Moc som to doteraz neriešil a ku kožnej som chodil viac menej zriedka. Posledný rok ma to však trápi viac a začal som to riešiť.
Chodím ku kožnej, ktorá mi väčšinou predpíše iba nejaké mastičky alebo vodičky a už ma to začína tak trochu štvať lebo nič nezaberá a príde mi to tak, že iba vyhadzujem peniaze do vzduchu. Nedávno mi predpísala antibiotiká deoxymykoin, za ktoré som dal okolo 50e ale vidím minimálne zlepšenie. V tvári je to ako tak fajn ale z nejakého dôvodu už dlhšiu dobu sa vyhadzujem aj na ramenách, hrudi a hlavne chrbte.
Mám staršie sestry, ktoré mali tiež s týmto problém ale teraz už to majú relatívne v poriadku.
Mal by som zmeniť kožnú alebo vyskúšať nejakú "medicínu" z internetu?

tibor79
21. feb 2025

Skús aj vyšetrenie štítnej žľazy, nadobličky. Problém môže byť aj hormonálny

kristie571
21. feb 2025

A čo strava ? Tu si upravil?
Skus dat vysetrit hormony, ako su na tom, alergie nemas ? masticky pomozu z vonku, akne je ale vsak vnutorny problem.
Nerozumiem preco si za Deoxymikoin tolko doplacal, tiez som ho brala a skoro nic som nedoplacala. 🤦‍♀️

mandzula
21. feb 2025

@kristie571 zrejme tolko platil z dovodu, ze nesiel cez poistovnu, ak ma lekarku, ktora je nezmluvna.
Autor, kozni lekari to casto riesia len symptomaticky, skus preto zistit pricinu - hormony, travenie, zapal v tele... Na zaciatok skus vysadit laktozu, drazdive jedla (paradajky, citrusy, jahody...), mojej dcere to velmi pomaha. Nesportujes a neberies doplnky vyzivy pripadne aj nieco hormonalne? To vie chlapom pekne dotentovat chrbty, ramena, hrudniky.

balerina2025
21. feb 2025

presne ako pisu vysetrenie krvi, plus gastro?

simca06022011
21. feb 2025

ak mas porobene vysetrenia, radsej si najdi dobru kozmeticku. Poradi ti riadnu rutinu, normalnu kozmetiku, tvar vycisti.. nikdy mne ani dcere kozna nepomohla.. to je samé pokus/omyl a neustale drahe produkty nove a nove skusat.
Velky vplyv na plet ma aj uplne bezna starostlivost, zivotny styl, strava.. napr. nedotykat sa tvare, cisty mobil.. ale ked je to dlhodobe = za mna jednoznacne kozmeticka, cistit.. osetrovat a prave koznu, a lekarov mat ako doplnok, nech sa vysetri, ci za tym nie je nieco ine.

obleckodogymu
21. feb 2025

Och ja ťa úplne chapem...ja som mala tento problém, od 12tich som chodila neustále po kožných, skúsila kadejaké lokálne antibiotiká, špeciálnu dráhu kozmetiku,mala upravenú stravu atď a jediné čo mi zabralo boli hormóny - antikoncepcia. Dnes mám cez 30 a stále mám k tomu sklon pri akýchkoľvek zmenách (tehotenstvo a pod). Takže skúsila by som nejaké hormonálne vyšetrenie na základe odberu krvi a to by mohlo pomôcť 😊

banalu
21. feb 2025

Kozny lieci len nasledok, treba prist na pricinu. Sla by som na gastro, kolonoskopiu/gastroskopiu + otestovat na intolerancie.
Dlhorocny problem s akne moze byt prvym priznakom problemov s crevami a chorob ako ucelarna kolitida, crohn ci intolerancia mlieka, muky... cukor tiez nebude tvoj kamos.

basska_b
21. feb 2025

Kamoska to riesila od 15 do 30 r. Pomohla prisna bezmliecna diéta, ani syry

kikahub
21. feb 2025

ano, cokolada a syry toto mozu dost zhorsovat, tak by som mozno skusila obmedzit aj taketo veci 🙏

mimachicha
21. feb 2025

Ja by som vyrazne obmedzila cukry (podporuju zapaly v tele a presladene telo je zivnou podou pre bakterie) A tiez vynechala najprv mlieko a mliecne vyrobky . A sledovala ci to malo vplyv. Ak nie, skusila vynechat aj lepok. Treba postupne, aby si vedel zistit co ti skodi. Urcite by som vyrazky nerypala ale zverila sa s ich cistenim odbornicke. Urcite kazdy mesiac.

lauruska_sumienka
21. feb 2025

moja sestra tiez skusala koznu, potom riesila hormony, stravu +gastro, a co jej pomohlo najviac tak to boli navstevy tusim kazde 2tyzdne ku kozmeticke na cistenie, na domace cistenie potom mala nejaku kozmetiku, ktora jej pomahala

autor
21. feb 2025

@kristie571 čo sa týka stravy tak podľa mňa aj áno.. z mliečnych výrobkov najčastejšie pijem iba mlieko a väčšinou všetky mliečne výrobky iba delaktozované. Syry, jogurty a podobne som úplne prestal jesť. Sladkosti som tiež výrazne obmedzil, akurát do smoothie čo si robím takmer každý deň som zvykol prihodiť pár kociek horkej čokolády. Hormóny, resp. hormonálne vyšetrenie viem teda urobiť u endokrinológa alebo koho vlastne navštíviť ? Sám neviem prečo som toľko doplácal - ono by to až tak nevadilo, keby mi to aj reálne pomohlo.

@mandzula čo sa týka športovania/cvičenia, tak to sa ma pýtali aj na kožnom, ale tam mi iba odporúčili nosiť oblečenie z iného matierálu. Chodím do fitka a beriem aj doplnky stravy - proteín(bezsrvátkový) a tiež kreatín, ostatné doplnky som vysadil nakoľko stále užívam tie antibiotiká. Okrem toho žiadne hormonálne doplnky neužívam.

@banalu vďaka za odporučenie, pozriem to bližšie 🙂 Ja som bol tak trochu v tom, že kožná vie prísť aj na tú príčinu a následne ju vyliečiť silnejšími antibiotikami. Lebo mi prišlo trochu blbé, že mi predpíše nejakú mastičku a teraz sa ňou mám natierať aj na chrbte kde je to celkom obtiažné. Ak by som teda šiel aj na gastro, zoberú ma tam pokiaľ ma momentálne netrápia žiadne trávacie ťažkosti ?

Inak vo všeobecnosti cukor jem ozaj minimálne - nič necukrím a sladkosti ako napr. horalku mám možno 1-3x za týždeň, niekedy ani to nie. Syry a mliečne výrobky konzujem tiež zriedka. Len na základe vašich odpovedí mi to príde tak, že ďalšie návštevy kožnej sú pre mňa asi zbytočné a bolo by dobré sa obzrieť iným smerom.

kristie571
21. feb 2025

Vyskusaj uplne vysadit mlieko, nie len laktozu, moze ti robit zle kravska bielkovina.
A ano, skus endokrinologa, gastro, mne napriklad aj kozna robila z krvi vysetrenia na alergie, intolerancie, potvrdila sa mi laktoza. Horka cokolada by mohla byt ok ale moze zle robit kakao.
Mozno aj nejaky prasok na pranie ti nemusi sediet ked sa ti to vyhadzuje aj na kozi, vyskusaj aj kozmetiku zmenit mozno, skus taku na problematicku pokozku a plet ale pozor, nevysusovat, potom sa viac masti a viac sa pory zapaluju a mas ten kolobeh zas znova dookola.

Pijes dostatok vody? Skus mozno aj nejake caje na precistenie pecene a obliciek, tie ked su dost zanesene bordelom, vsetko sa ukazuje na kozi. Sama som mala roky problem s akne, uz je to lepsie no mam casy kedy moja plet vyzera ako plet pubertiaka… je to beh na dlhsiu trat s tymto..