Ako sa orientovať v zložení kozmetiky?
pekný deň prajem,chcela by som poradiť.Nemám za sebou štúdium chemie a preto by som bola rada keby mi niekto poradil ako sa vyznať v zložení v kozmetike.Je tých ingrediencii tam niekedy nespočetné množstvo a rada by som vedela čo to znamená a ktorým sa vyhýbať.
Napr,krem ktorý ma zaujal mal toto:
AQUA (WATER), UREA, PARAFFINUM LIQUIDUM, DIMETHICONE, PROPYLENE GLYCOL, CETYL ALCOHOL, CETEARYL ALCOHOL, CETEARYL ETHYLHEXANOATE, ISOPROPYL MYRISTATE, PEG-8 DISTEARATE, GLYCERYL STEARATE, HYDROXYETHYL UREA, PEG-100 STEARATE, PHENOXYETHANOL, PARFUM (FRAGRANCE), TRIETHANOLAMINE, CARBOMER, ALLANTOIN CAPRYLYL GLYCOL, TETRASODIUM EDTA, HEXYL CINNAMALDEHYDE, CITRONELLOL, D-LIMONENE, GERANIOL, 3-METHYL-4-(2,6,6-TRIMETYL-2-CYCLOHEXEN-1-YL)-3-BUTEN-2-ONE, LINALOOL, HYDROXY-METHYLPENTYLCYCLOHEXENE.
Dakujeeeem
Ja nepouzijem nic s Praffinom (mineralnym olejom) a Parfumom (teda pridanou vonou) na tvar.
je to krem na telo s ureou,
@katuska741 to som pochopila, vadila by mi aj tak parfumacia, ak tebe nie tak chod do toho
Za mňa aj keď je to telové mlieko, je tam veľa parfumových zložiek (parfum/fragrance, citronellol, d-lemonene, geraniol, linalool). Urea je dobrá zložka, ale v takej kombinácii by som hľadala skôr niečo iné. Záleží ci chceš niečo vyslovene na upokojenie/hydratáciu alebo skôr aj niečo "voňavé".
https://www.lakrem.sk/ táto stránka je super, vyhľadáš si tam produkt, máš tam zloženie, vysvetlenie zložiek, na čo tam sú a či sú v niečom rizikové, prípadne na aký typ pleti sú vhodné... ja zrovna tú chémiu vyštudovanú mám, ale hodnotiť zloženie produktov by som si aj tak netrúfla 😀 nič vyslovene škodlivé by sa na náš trh dostať nemalo, ale nemusí to byť vhodné pre každého
na biodizionario.it mas semafor - nahodis ingredienciu a hned vidis, ci je ok alebo nie
inak cim dlhsi nazov, tym podozrivejsia zlozka
cim vyssie napisana, tym jej tam je viac
z tohto by som sa urcite vyhla PARAFFINUM LIQUIDUM, DIMETHICONE, PROPYLENE GLYCOL, TETRASODIUM EDTA (tieto uz viem naspamat, ze nie su dobre)
@emjee super dakujem😉
@katuska741 Tiez pouzivam appku INCI, ked som ju objavila a skontrolovala co mam doma, vyhodila som 3/4 kozmetiky a drogerie. Vsetko nove, co som kupila a kupujem preslo a prechadza kontrolou cez appku priamo v obchode alebo este doma, ked si nieco vyhliadnem napriklad na eshope.
Tu by som bola taká rada za komentár od @drews_beauty , kedže je jedna z mála na Slovensku, ktorí majú perfektne spracované videá aj na túto tému a zdravý realistický pohľad na celé "clean beauty" a tieto stránky, ktoré analyzujú jednotlivé zložky a zbytočne strašia ľudí od kozmetiky. "Clean beauty" nemá žiadnu jednotnú ucelenú definíciu a preto aj veľa dermatológov na to má svoj názor. Strašiť ľudí s jednotlivými zložkami, ktoré su v istých množstvách a istých formuláciach kombinované je presne výsledok takýchto stránok. Áno, sú zložky, ktoré sú v kozmetike "zbytočné " ako parfum, ktorý je vyslovene na krajšiu vôňu produktu, ale je veľa zložiek, ktoré sú propagované ako "zlé" a "toxické " a jednoducho dlhé roky sú dokázané vedou, faktami a štúdiami ako účinné a hrajú istú ulohu pri formulácii.

@katuska741 www.chatgpt.com skopíruj zloženie a a napíš že chceš zhodnotenie zloženia... wohoo ani chémiu nemusíš mať vyštudovanú