icon

Ako sa orientovať v zložení kozmetiky?

katuska741
Včera o 11:00

pekný deň prajem,chcela by som poradiť.Nemám za sebou štúdium chemie a preto by som bola rada keby mi niekto poradil ako sa vyznať v zložení v kozmetike.Je tých ingrediencii tam niekedy nespočetné množstvo a rada by som vedela čo to znamená a ktorým sa vyhýbať.
Napr,krem ktorý ma zaujal mal toto:
AQUA (WATER), UREA, PARAFFINUM LIQUIDUM, DIMETHICONE, PROPYLENE GLYCOL, CETYL ALCOHOL, CETEARYL ALCOHOL, CETEARYL ETHYLHEXANOATE, ISOPROPYL MYRISTATE, PEG-8 DISTEARATE, GLYCERYL STEARATE, HYDROXYETHYL UREA, PEG-100 STEARATE, PHENOXYETHANOL, PARFUM (FRAGRANCE), TRIETHANOLAMINE, CARBOMER, ALLANTOIN CAPRYLYL GLYCOL, TETRASODIUM EDTA, HEXYL CINNAMALDEHYDE, CITRONELLOL, D-LIMONENE, GERANIOL, 3-METHYL-4-(2,6,6-TRIMETYL-2-CYCLOHEXEN-1-YL)-3-BUTEN-2-ONE, LINALOOL, HYDROXY-METHYLPENTYLCYCLOHEXENE.

Dakujeeeem

anonym_8bff74
Včera o 11:05

@katuska741 www.chatgpt.com skopíruj zloženie a a napíš že chceš zhodnotenie zloženia... wohoo ani chémiu nemusíš mať vyštudovanú

katuska741
autor
Včera o 11:12

diky

mozembytktokolvek
Včera o 11:18

Ja nepouzijem nic s Praffinom (mineralnym olejom) a Parfumom (teda pridanou vonou) na tvar.

katuska741
autor
Včera o 11:22

je to krem na telo s ureou,

mozembytktokolvek
Včera o 11:24
@katuska741

je to krem na telo s ureou,

@katuska741 to som pochopila, vadila by mi aj tak parfumacia, ak tebe nie tak chod do toho

veronikah96
Včera o 11:29

Za mňa aj keď je to telové mlieko, je tam veľa parfumových zložiek (parfum/fragrance, citronellol, d-lemonene, geraniol, linalool). Urea je dobrá zložka, ale v takej kombinácii by som hľadala skôr niečo iné. Záleží ci chceš niečo vyslovene na upokojenie/hydratáciu alebo skôr aj niečo "voňavé".

lindous
Včera o 11:31

https://www.lakrem.sk/ táto stránka je super, vyhľadáš si tam produkt, máš tam zloženie, vysvetlenie zložiek, na čo tam sú a či sú v niečom rizikové, prípadne na aký typ pleti sú vhodné... ja zrovna tú chémiu vyštudovanú mám, ale hodnotiť zloženie produktov by som si aj tak netrúfla 😀 nič vyslovene škodlivé by sa na náš trh dostať nemalo, ale nemusí to byť vhodné pre každého

emjee
Včera o 12:24

na biodizionario.it mas semafor - nahodis ingredienciu a hned vidis, ci je ok alebo nie
inak cim dlhsi nazov, tym podozrivejsia zlozka
cim vyssie napisana, tym jej tam je viac
z tohto by som sa urcite vyhla PARAFFINUM LIQUIDUM, DIMETHICONE, PROPYLENE GLYCOL, TETRASODIUM EDTA (tieto uz viem naspamat, ze nie su dobre)

emjee
Včera o 12:25

a do telefonu si stiahni appku INCI Beauty

katuska741
autor
Včera o 12:29
@emjee

a do telefonu si stiahni appku INCI Beauty

@emjee super dakujem😉

anonym_f5c150
Včera o 21:59
@katuska741

@emjee super dakujem😉

@katuska741 Tiez pouzivam appku INCI, ked som ju objavila a skontrolovala co mam doma, vyhodila som 3/4 kozmetiky a drogerie. Vsetko nove, co som kupila a kupujem preslo a prechadza kontrolou cez appku priamo v obchode alebo este doma, ked si nieco vyhliadnem napriklad na eshope.

veronikah96
Včera o 22:53

Tu by som bola taká rada za komentár od @drews_beauty , kedže je jedna z mála na Slovensku, ktorí majú perfektne spracované videá aj na túto tému a zdravý realistický pohľad na celé "clean beauty" a tieto stránky, ktoré analyzujú jednotlivé zložky a zbytočne strašia ľudí od kozmetiky. "Clean beauty" nemá žiadnu jednotnú ucelenú definíciu a preto aj veľa dermatológov na to má svoj názor. Strašiť ľudí s jednotlivými zložkami, ktoré su v istých množstvách a istých formuláciach kombinované je presne výsledok takýchto stránok. Áno, sú zložky, ktoré sú v kozmetike "zbytočné " ako parfum, ktorý je vyslovene na krajšiu vôňu produktu, ale je veľa zložiek, ktoré sú propagované ako "zlé" a "toxické " a jednoducho dlhé roky sú dokázané vedou, faktami a štúdiami ako účinné a hrajú istú ulohu pri formulácii.