icon

Je používanie dezodorantu v horúčavách nevyhnutné?

3. júl 2025

Poznáte niekoho, kto nepoužíva ani v týchto horúčavách? Páchne? Myslím normálnych ľudí, čo dodržiavajú inak hygienu.

Strana
z3
andreakotesova
3. júl 2025

Nie, preboha! Fuj!

doriiis
3. júl 2025

Áno,môjho muža.Neznesie na sebe nič ako voňavku,deodorant,antiperspirant,krém atď.
Nesmedi.Normalne dodržiava hygienu

mdse
3. júl 2025

Moja mama nepoužíva, inak je veľmi čistotná a odmieta deodorant, lebo jej kolegyňa mala reakciu na koži. Mama smrdí ako tchor teraz v lete a viem, že sa každý deň sprchuje. Fuj. Idem s ňou hodiť reč, lebo je to nepríjemné a ona sa asi necíti.

michaelam2
3. júl 2025

neverim tomu, ze ten kto nepouziva tak nesmrdi...mozes sa 10x do dna sprchovat ale v tychto horucavach sa proste clovek aj tak poti

autor
3. júl 2025
@doriiis

Áno,môjho muža.Neznesie na sebe nič ako voňavku,deodorant,antiperspirant,krém atď.
Nesmedi.Normalne dodržiava hygienu

@doriiis ja som čítala, že ak dlhodobo človek nepoužíva, potom nesmrdí. Telo sa akoby zbaví chémie... Ale treba sa umývať pravidelne čistou vodou, lebo pot sa rozkladá a potom môže byť problém. Ja som si napr.všimla,že smrdí pot "stresový". Ak sa potí človek z tepla a má možnosť sa umyť pravidelne, dá sa to.

zuzana76
3. júl 2025

Urcite to citit u dospeleho cloveka. Ja by som bola spotena do hodiny od sprchy, je pravda, ze pouzivam len antiperspiranty z lekarne a prirodne. Latino ludom smrdime vsetci Europania, lebo nase antiperspiranty obsahuju ovela mensie mnozstva hlinika ako ich. A mnohi pouzivame dokonca prirodne alternativy bez Al, soli, alkoholu. Takze asi taka istota je driclor, ktory naozaj pomoze, ale je to sama chemia.

autor
3. júl 2025
@michaelam2

neverim tomu, ze ten kto nepouziva tak nesmrdi...mozes sa 10x do dna sprchovat ale v tychto horucavach sa proste clovek aj tak poti

@michaelam2 môj muž napr.nesmrdí. Dá občas prírodný Soaphoriu, ale aj to len v týchto horúčavách. A naozaj nesmrdí. Len on moc nepoužívá chemiu ani na sprchovanie. Len čisto prírodné alebo vodu. Neznášam pach potu, ale on naozaj nesmrdí

doriiis
3. júl 2025

Autorka.Nie nesmrdi.Ani šaty mu nesmrdia potom.On vonia stále.Bud sprchacom alebo takou svojou príjemnou vôňou.

autor
3. júl 2025
@doriiis

Autorka.Nie nesmrdi.Ani šaty mu nesmrdia potom.On vonia stále.Bud sprchacom alebo takou svojou príjemnou vôňou.

@doriiis áno, aj ja som si také všimla

athelas86
3. júl 2025

To akože za celú históriu ľudstva okrem posledných 50 rokov odkedy tu máme dezodoranty ľudia bežne smrdeli?
Iba moderný marketing rozšíril mienku o tom že dezodorant je nevyhnutnosť, zdravá hygiena je práveže bez umelých vôní a dezinfekcií. Treba sa často umývať a nepchať na seba zbytočnú chémiu.

mdse
3. júl 2025

Je to aj o hormónoch, môj muž používa antiperspirant bez hliníka, ale on môže nosiť po dome to isté tričko aj 3 dni a stále krásne vonia. Ja používam antiperspirant bez hliníka a prezliekam sa minimálne 2x za deň..

majlo1234
3. júl 2025

Ja sa v lete umyvam aj dva tri krat denne, ked sa spotim a je prilezitost😀 ale bez antiperspirantu smrdim jak tchor. Mozno ke to aj subjektivne, pretoze moj muz mi napriklad nesmrdi. Alebo moja mama, nikdy som ju necitila. Zato seba, ked sa spotim…konec, neznasam to

autor
3. júl 2025
@athelas86

To akože za celú históriu ľudstva okrem posledných 50 rokov odkedy tu máme dezodoranty ľudia bežne smrdeli?
Iba moderný marketing rozšíril mienku o tom že dezodorant je nevyhnutnosť, zdravá hygiena je práveže bez umelých vôní a dezinfekcií. Treba sa často umývať a nepchať na seba zbytočnú chémiu.

@athelas86 🙂takto rozmyšľam aj ja. Len som to tak opatrne.... Mne je chémia cudzia. Aj mydlo, sprchač mám prírodný, alebo čo si vyrobím. Často stačí aj čistá voda, pripadne detox kúpeľ s epsom.solou a sódou bik. Vlasy som jeden čas umývala len svojim šampónom z mydlice lek.a bylín. A nikto by nebol povedal, že som "humusak". Raz sa tu žienka pýtala, že je po operácii prsníka, aký deod.môže pouzivať. Hm, až ma pri srdci pichlo. A naozaj, čím menej chémie na seba cpem, tým sa mi zdá všetko lepšie. No dnešný trend je o inom. Ale zdravie máme jedno.

mdse
3. júl 2025

Však sú aj prírodné deodoranty, nemusí Ťa pichať pri srdci... Súhlasím s tým, že čím menej škodlivých látok, tým lepšie. Ale sú aj kozmetické prípravky bez obsahu takýchto látok.

autor
3. júl 2025
@majlo1234

Ja sa v lete umyvam aj dva tri krat denne, ked sa spotim a je prilezitost😀 ale bez antiperspirantu smrdim jak tchor. Mozno ke to aj subjektivne, pretoze moj muz mi napriklad nesmrdi. Alebo moja mama, nikdy som ju necitila. Zato seba, ked sa spotim…konec, neznasam to

@majlo1234 tak možno, čím viac používáš....telo si akoby navykne. Keď človek prestsne používať.... Asi smrdí, ale možno to je taký akoby detox, od tej chemie a treba vyčkať určité obdobie.

autor
3. júl 2025
@mdse

Však sú aj prírodné deodoranty, nemusí Ťa pichať pri srdci... Súhlasím s tým, že čím menej škodlivých látok, tým lepšie. Ale sú aj kozmetické prípravky bez obsahu takýchto látok.

@mdse ano, ja nepouzivam chemiu. Kúpila som prírodný (len kvôli týmto horúčavám). Inak si robím zo sódy a trosku alkohol. Navreli mi uzliny pod pažou, začervené. Tak som sa zľakla, že už som ho nepoužila. Našťastie zmizlo za pár dní.

kofa77
3. júl 2025
@athelas86

@athelas86 ano, smrdeli.

navyse sa casto neumyvali, skor ti chudobnejsi paradoxne viac ako bohati, hlavne v lete, v potoku, jazere. ale inak nie a smrdiet smrdeli. ale nikto to neriesil.

mizoko
3. júl 2025

Manžel deodorant nepoužíva už pár mesiacov lebo mal alergickú reakciu. Spŕchne sa ráno a dá si parfum pod pazuchy a nesmrdi. Ale kľudne aj dva krát do dňa vymení tričko. No a keď príde z práce zase sprcha a parfum. Ale robí v kancelárii. Nie vonku niekde. Ja pracujem v podstate na stavbe,8 hodín denne teraz v tej horúčave a teda neviem si predstaviť nedať si deodorant 🫠😅

kofa77
3. júl 2025

ja som nepotivy typ, ale v horucavach v lete citim seba aj ja. pocas roka mi bezne staci dezodorant, aj tie prirodne, kremove, ale v lete musim maznut antiperspirantom.

mizoko
3. júl 2025
@kofa77

@athelas86 ano, smrdeli.

navyse sa casto neumyvali, skor ti chudobnejsi paradoxne viac ako bohati, hlavne v lete, v potoku, jazere. ale inak nie a smrdiet smrdeli. ale nikto to neriesil.

@kofa77 smrdeli hlavne pre to že mali stále to isté oblečenie keďže mali tak jednu- dve košele a nohavice alebo sukne. a teda prálo sa len raz za čas. To bol hlavný dôvod. Navyše sa dedilo to oblečenie tak už bolo aj po praní nasiaknuté ľudským pachom a k tomu sa pridával ďalší od nového majiteľa. Ale keď nejes blbosti nemáš prečo vyslovene smrdieť.

autor
3. júl 2025

Moja blízka príbuzná ochorela mladá na rak.prsnika. Preto možno sa stránim aj deod. Nielen tých, akejkoľvek kozmetiky. Aj na stravu dávám pozor. Teda len to, čo dokážem eliminovať

mdse
3. júl 2025

Ja som mala reakciu raz na jeden deodorant, inak nie a vyberáme si s mužom podľa obsahu aj tieto deodoranty. Pri mojom potení si neviem predstaviť nepoužiť nič, to by boli chudáci pacienti v mojej práci. Nesúhlasím s tou teóriou, že smrdia len ľudia presiaknutí chémiou. Lebo napr.tá moja mama nepoužíva okrem dixi šampónu na hlavu a zubnej pasty nič. Žiadne krémy, mlieka, nič. A teda cítiť ju.

autor
3. júl 2025
@mdse

Ja som mala reakciu raz na jeden deodorant, inak nie a vyberáme si s mužom podľa obsahu aj tieto deodoranty. Pri mojom potení si neviem predstaviť nepoužiť nič, to by boli chudáci pacienti v mojej práci. Nesúhlasím s tou teóriou, že smrdia len ľudia presiaknutí chémiou. Lebo napr.tá moja mama nepoužíva okrem dixi šampónu na hlavu a zubnej pasty nič. Žiadne krémy, mlieka, nič. A teda cítiť ju.

@mdse áno, hormony hraju velku rolu asi 🙂. Môj robí fyzicky a voní mi stále po xy rokoch. Mne záleží aj od cyklu a hlavne psych.rozpoloženia. Moja mama to nikdy nepoužívala a nikdy nesmrdela.

kofa77
3. júl 2025
@mdse

@mdse aj moja tak. nikdy nemala antipersp., ani deo, sampon, myslo, krem na tvar, cely zivot, ic ine a citit , ona je medvedik cistotny, sprchuje sa stale, aj 2x denne, ale proste pot citit

annm81
3. júl 2025

V takýchto teplách ľudia smrdia. Dokonca často aj tí s deodorantom, nehovoriac o tých bez. Niekto viac, niekto menej, závisí to od toho, ako sa potí, čo má oblečené, ako dodržiava hygienu a čo jedol, ale ak niekto deodorant nepoužíva, potom na to, aby v horúčave nesmrdel, sa musí niekoľkokrát denne sprchovať... no, nechcela by som takého človeka v okolí. Najhoršie je, že on sebe a dokonca ani ľuďom, čo s nimi sú dlhodobo, nesmrdí a okoliu je trápne mu to povedať, hoci v konečnom dôsledku by asi dotyčný cbcel vedieť, že okoliu nevonia a mal by s tým čosi spraviť.

lejllamt
3. júl 2025

Potenie je individuálne ako aj zápach...závisí od stravy, stresu, hormónov... preto to má niekto viac a niekto menej. Ak si dobre spomínam samotný zápach spôsobujú baktérie. Ale osobne si neviem predstaviť deň bez deodorantu ani v zime, nie to ešte teraz. Ak chceš skús to, ale rátaj s tým, že ty sa sama nebudeš cítiť tak, ako ťa cítia iní. Časté sprchovanie je samozrejmosť a oblečenie čisté každý deň aby tie baktérie neostali žiť v ňom. Prípadne skús ešte tie vložky do podpazušia ale tie sa dajú nosiť len ak máš rukávy.

kofa77
3. júl 2025

a ak nie antipersp. tak aspon ten deodorant, kludne nieco prirodne-podla mna v lete prd platne, ale mozno u teba bbude fungovat trocha. mne mimo leta staci. teraz ani nahodou.
ano, zapach sposobuju bakterie, starsie rocniky si neholia podpazusie, takze ten pot je o to intenzivnejsi

annm81
3. júl 2025
@athelas86

@zuzana76 sranda, ako je to kultúrne odlišné. Áno, juhoameričanom smrdíme, s týmto som sa stretla aj ja. Na druhú stranu si pamätám, ako rodičia spomínali, že keď k nim prišli študovať Vietnamci, tak to bola hrôza, najmä im strašne smrdeli nohy.

@athelas86 samozrejme, že z dnešného pohľadu smrdeli. Ocitol si sa niekedy v blízkosti róma z osady? Ľudia niekde v stredoveku mali podobnú hygienu. Prechádzal si sa niekde v lete v juhoeurópskych mestách, kde na mnohých rohoch smrdia ocikané ulice? Keď sa na tie ulice vylievali nočníky, čo myslíš ako to páchlo? Ibaže platí, že človek vystavený zápachu ho po istom čase prestane vnímať. Takže človek bez deodorantu prestane ľuďom smrdieť až vtedy, keď uzavrieme celospoločenskú dohodu, že sa všetci prestaneme.umývať a brániť pachu.

zuzana76
3. júl 2025
@annm81

@zuzana76 sranda, ako je to kultúrne odlišné. Áno, juhoameričanom smrdíme, s týmto som sa stretla aj ja. Na druhú stranu si pamätám, ako rodičia spomínali, že keď k nim prišli študovať Vietnamci, tak to bola hrôza, najmä im strašne smrdeli nohy.

@athelas86 samozrejme, že z dnešného pohľadu smrdeli. Ocitol si sa niekedy v blízkosti róma z osady? Ľudia niekde v stredoveku mali podobnú hygienu. Prechádzal si sa niekde v lete v juhoeurópskych mestách, kde na mnohých rohoch smrdia ocikané ulice? Keď sa na tie ulice vylievali nočníky, čo myslíš ako to páchlo? Ibaže platí, že človek vystavený zápachu ho po istom čase prestane vnímať. Takže človek bez deodorantu prestane ľuďom smrdieť až vtedy, keď uzavrieme celospoločenskú dohodu, že sa všetci prestaneme.umývať a brániť pachu.

@annm81 ja poznam vela latino ludi, aj citam ich fora a teda tam su casto narazky prave na tuto temu, ze ako strasne smrdime, a pritom mne sa to zda ok, ze uz vela ludi je uvedomelych. Ano, mozno starsich ludi, alebo asocialnych citit, ale bezni ludia su s hygienou celkom ok. A predsa. Latino chodia vyvonaní, oprate pradlo v avivazi, deodorant a antiperspirant je must have a este vonavky. nam by sa to zdalo az take umele, takto neprirodzene vonat. A im cim viac vone, tym lepsie.

mdse
3. júl 2025
@annm81

@annm81 inak mala som kolegu Inda a po ňom sa nedalo vkročiť do šatne. Veľmi silný štipľavý zápach, nebol to pot. A napr.Rómov cítiť tiež, aj keď sú čistotní. Majú taký špecifický odór a nedá sa to ovplyvniť. Vraj Japoncom kedysi veľmi smrdeli Holanďania, že smrdeli "maslom". Ale čo sa týka potu je proste spoločensky ohľaduplné nevystavovať druhých zápachu.

Strana
z3