icon

Je používanie dezodorantu v horúčavách nevyhnutné?

3. júl 2025

Poznáte niekoho, kto nepoužíva ani v týchto horúčavách? Páchne? Myslím normálnych ľudí, čo dodržiavajú inak hygienu.

kofa77
3. júl 2025

ano, romovia maju specificky oder, aj ked su cistotni, tiez taky stiplavy

zuzana76
3. júl 2025
@annm81

@zuzana76 sranda, ako je to kultúrne odlišné. Áno, juhoameričanom smrdíme, s týmto som sa stretla aj ja. Na druhú stranu si pamätám, ako rodičia spomínali, že keď k nim prišli študovať Vietnamci, tak to bola hrôza, najmä im strašne smrdeli nohy.

@athelas86 samozrejme, že z dnešného pohľadu smrdeli. Ocitol si sa niekedy v blízkosti róma z osady? Ľudia niekde v stredoveku mali podobnú hygienu. Prechádzal si sa niekde v lete v juhoeurópskych mestách, kde na mnohých rohoch smrdia ocikané ulice? Keď sa na tie ulice vylievali nočníky, čo myslíš ako to páchlo? Ibaže platí, že človek vystavený zápachu ho po istom čase prestane vnímať. Takže človek bez deodorantu prestane ľuďom smrdieť až vtedy, keď uzavrieme celospoločenskú dohodu, že sa všetci prestaneme.umývať a brániť pachu.

@annm81 a najhorsie je, ze oni ten zapach spajaju so slabou hygienou, ze sa neumyvame a nemame dostatok vody v Europe atd... ja sa vtedy pousemejem, ked to napise nejaký mexican, kde ich uz onedlho caka "dia cero"

annm81
3. júl 2025
@zuzana76

@annm81 ja poznam vela latino ludi, aj citam ich fora a teda tam su casto narazky prave na tuto temu, ze ako strasne smrdime, a pritom mne sa to zda ok, ze uz vela ludi je uvedomelych. Ano, mozno starsich ludi, alebo asocialnych citit, ale bezni ludia su s hygienou celkom ok. A predsa. Latino chodia vyvonaní, oprate pradlo v avivazi, deodorant a antiperspirant je must have a este vonavky. nam by sa to zdalo az take umele, takto neprirodzene vonat. A im cim viac vone, tym lepsie.

@mdse Možno je ten kultúrne odlišný pach spôsobený najmä stravou?
@zuzana76 áno, do istej miery vlastne aj oni smrdia nám, pretože používajú extrémne silné vône.

mdse
3. júl 2025
@annm81

@mdse Možno je ten kultúrne odlišný pach spôsobený najmä stravou?
@zuzana76 áno, do istej miery vlastne aj oni smrdia nám, pretože používajú extrémne silné vône.

@annm81 určite má strava veľký vplyv, však cesnak a cibuľa preráža aj z kože, nielen z úst.

mdse
3. júl 2025
@zuzana76

@annm81 a najhorsie je, ze oni ten zapach spajaju so slabou hygienou, ze sa neumyvame a nemame dostatok vody v Europe atd... ja sa vtedy pousemejem, ked to napise nejaký mexican, kde ich uz onedlho caka "dia cero"

@zuzana76 to som nevedela, že im páchneme😳 to je sila

zuzana76
3. júl 2025
@mdse

@zuzana76 to som nevedela, že im páchneme😳 to je sila

@mdse ano, velmi, najviac francuzi a potom my z "vychodnej europy" a traduje sa o nas, ze sa umyvame raz tyzdenne, tomuto takmer vsetci do jedneho veria, este aj ti, co tu boli. Mozu ta aj vidiet, ze sa umyvas, ale tento kulturny stereotip im nikto nevytlcie z hlavy. Ale je to sposobene aj tym, ze sa citia menejcenni oproti eoripanom a potrebuju mat v niecom navrch. Tak vlastne vzdy vytiahnu tuto temu 😀

mdse
3. júl 2025
@zuzana76

@mdse ano, velmi, najviac francuzi a potom my z "vychodnej europy" a traduje sa o nas, ze sa umyvame raz tyzdenne, tomuto takmer vsetci do jedneho veria, este aj ti, co tu boli. Mozu ta aj vidiet, ze sa umyvas, ale tento kulturny stereotip im nikto nevytlcie z hlavy. Ale je to sposobene aj tym, ze sa citia menejcenni oproti eoripanom a potrebuju mat v niecom navrch. Tak vlastne vzdy vytiahnu tuto temu 😀

@zuzana76 no to áno, ja som pracovala vo viac.krajinách záp.Európy ale najviac ma dostala fáma o Východoeurópankách, ktoré urobia za krabičku cigariet všetko😳. To mi bolo povedané v Španielku..

zuzana76
3. júl 2025
@mdse

@zuzana76 no to áno, ja som pracovala vo viac.krajinách záp.Európy ale najviac ma dostala fáma o Východoeurópankách, ktoré urobia za krabičku cigariet všetko😳. To mi bolo povedané v Španielku..

@mdse to je dalsia vec, ze sa o nas zenach traduje, ze sme lahka korist

mdse
3. júl 2025
@zuzana76

@mdse to je dalsia vec, ze sa o nas zenach traduje, ze sme lahka korist

@zuzana76 a môj domáci Španiel na túto somarinu povedal "no nezdá sa mi" 🤣

eliska13
3. júl 2025

Sú ľudia čo smrdia aj napriek antiperspirantom, deodorantom majú takú svojom vôňu, hormóny.
Ja sa potim, ale nie smradlavo

nevenka
3. júl 2025
@zuzana76

Urcite to citit u dospeleho cloveka. Ja by som bola spotena do hodiny od sprchy, je pravda, ze pouzivam len antiperspiranty z lekarne a prirodne. Latino ludom smrdime vsetci Europania, lebo nase antiperspiranty obsahuju ovela mensie mnozstva hlinika ako ich. A mnohi pouzivame dokonca prirodne alternativy bez Al, soli, alkoholu. Takze asi taka istota je driclor, ktory naozaj pomoze, ale je to sama chemia.

@zuzana76 mne ani to nepomaha, teraz by som sa v tom okupat musela 😅

majlo1234
3. júl 2025
@mdse

@annm81 inak mala som kolegu Inda a po ňom sa nedalo vkročiť do šatne. Veľmi silný štipľavý zápach, nebol to pot. A napr.Rómov cítiť tiež, aj keď sú čistotní. Majú taký špecifický odór a nedá sa to ovplyvniť. Vraj Japoncom kedysi veľmi smrdeli Holanďania, že smrdeli "maslom". Ale čo sa týka potu je proste spoločensky ohľaduplné nevystavovať druhých zápachu.

@mdse nie uplne suhlasim, mam kamaratov ciganov, ale z “normalnych” nasich pomerov a nikdy v zivote som necitila ziaden zapach. A to som tam zvykla spavat, bravali ma na basavely…ziaden divny odor

nikaeli
3. júl 2025

Dnes ráno o šiestej mladá žena v autobuse. Make up, nechty, šaty. Dáma a smrdela na zvracanie. Ráno o pol siedmej. Keby mala byť so mnou celý deň v práci...... ďakujem pekne 😵‍💫

benit
3. júl 2025

Moj syn ma spoluhravov z ameriky- cernochov a vsetci ohrnaju nos, ze strasne smrdia. Po treningu sa nesprchuju, navlecu do teplakov a sikuju domov. Pridu do restiky v bunde, ciapke sa najedia.
Asi im je tu zima, naobliekani v zime stale a vsade. A teda ci sa osprchuju raz za tyzden silno pochybuju. To iste fín.

zuzinka888
3. júl 2025
@athelas86

To akože za celú históriu ľudstva okrem posledných 50 rokov odkedy tu máme dezodoranty ľudia bežne smrdeli?
Iba moderný marketing rozšíril mienku o tom že dezodorant je nevyhnutnosť, zdravá hygiena je práveže bez umelých vôní a dezinfekcií. Treba sa často umývať a nepchať na seba zbytočnú chémiu.

@athelas86 ano smrdeli a poriadne- preto ludstvo vymyslali kvetinove parfemy a vonavky. A snrdela nuw ken chydoba( od potu a hnoja) ale aj bohac a panstvo. Preco nosili pani parochne? Aby scholavi mastne a vsivave vkasy....

marcellka32
3. júl 2025

Momentálne je zážitok cestovať MHD ráno...nechodím pravidelne busom, ale zakaždým mám úžasný zážitok, ja neviem či ľudia nemajú doma kúpeľňu alebo čo...hlavne muži žiaľ (mám pocit že niektorí sa síce umyjú ale dajú si prepotené veci znova ) 🤮

mdse
3. júl 2025
@marcellka32

Momentálne je zážitok cestovať MHD ráno...nechodím pravidelne busom, ale zakaždým mám úžasný zážitok, ja neviem či ľudia nemajú doma kúpeľňu alebo čo...hlavne muži žiaľ (mám pocit že niektorí sa síce umyjú ale dajú si prepotené veci znova ) 🤮

@marcellka32 ja som takto sedela v buse nedávno za jedným mladým chlapcom a to bola dlhá polhodina. Ale beriem, bol po celom dni v škole a fakt bolo horúco. Aj mojich synov ženiem hneď do sprchy keď ich zacítim.

marca12
3. júl 2025
@doriiis

Autorka.Nie nesmrdi.Ani šaty mu nesmrdia potom.On vonia stále.Bud sprchacom alebo takou svojou príjemnou vôňou.

@doriiis Mozno tebe nesmrdi,ale ludom naokolo moze. Ja poznam takeho,ktory nepouziva nic a mna az napina pri nom. Raz som to naznacovala jeho zene a ona sa na mna osopila,ze ved ale on nesmrdi...

doriiis
3. júl 2025
@marca12

@doriiis Mozno tebe nesmrdi,ale ludom naokolo moze. Ja poznam takeho,ktory nepouziva nic a mna az napina pri nom. Raz som to naznacovala jeho zene a ona sa na mna osopila,ze ved ale on nesmrdi...

@marca12 ..áno,určite😆.Prosím ťa nepreháňaj a nefabuluj.

marca12
3. júl 2025
@doriiis

@doriiis jasne fabulujem

kvetinka_2
3. júl 2025

Žiaľ bohu poznám🥺(nič príjemné) - v práci 8hod.

marianarem
3. júl 2025
@doriiis

@doriiis Ja sa k tebe pridam, ani moj nic nepouziva a nesmrdi. Ja som dost citliva, co sa tyka reakcii ludi a uz by som si vsimla, ze sa ludia instinktivne od neho odtahuju alebo sa im nieco nezda. Nic take som si nevsimla. Normalne sa iba umyva a prezlieka sa. Moj otec podobne a tiez nesmrdi.

misanthropicdann
4. júl 2025

Ak človek dlhodobo nepoužíva dezodorant tak jedine prestane smrdiet sebe lebo si na to navykne a necíti to ale všetci ostatní to cítia

misanthropicdann
4. júl 2025

Okrem toho ne smrdí samotný pot. Smrdia baktérie ktoré sa potom živia. Takže to nieje nič o vylučovani chémie ale o tom ze proste keď sa spotis zivis baktérie ktoré potom vylúčuju látky ktoré smrdia.

vandavision
4. júl 2025

Pot nesmrdi, ako tu vyššie písali. Smrdia baktérie. Niekto ich má, niekto nie. Robím s ľuďmi, umývam ich. Všetci jedia rovnaké jedlo a niektorí proste majú "pazuchovy" smrad a niektorí nie. Ja som tiež z tých čo nemusia mimo veľkých horúčav používať deo, ale dcéra aj muž musia pravidelne celoročne...

trisha_r
4. júl 2025

Ja nepoužívam, nesmrdim. Je to veľmi o zdravej strave. Ak jem ťažké jedlá, vyprážané, sladké a kde čo, tak mi pot smrdi. Ani nie že pot, lebo ten nesmrdi, ale baktérie sa na mne držia zrejme viac. Viac im vtedy chutim. 😂

libusak
6. júl 2025

Moj priatel. Nesmrdi 🤷

martinka17
6. júl 2025

Poznám muža, ktorý nikdy nepoužíval deodorant ani antiperspirant a nikdy nie je cítiť za potom, ani pri namáhavej práci. Neviem akým zázrakom ale je to tak. Takže je to možné.

dora281
17. júl 2025

@anonym_autor Ženy si vraj hľadajú podvedome mužských partnerov podľa ich "pachu" . Aby si biologicky "sadli ". Tak to by chcelo vysvetliť, podľa prirodzeného pachu alebo umelého pachu dezodorantov, antiperspirantov, kolínskych, parfumov .... Či kombináciou oboch " pachov " ? Tak, ako to vlastne funguje?

dora281
17. júl 2025
@mdse

Moja mama nepoužíva, inak je veľmi čistotná a odmieta deodorant, lebo jej kolegyňa mala reakciu na koži. Mama smrdí ako tchor teraz v lete a viem, že sa každý deň sprchuje. Fuj. Idem s ňou hodiť reč, lebo je to nepríjemné a ona sa asi necíti.

@mdse No toto už riešili naši predkovia. A riešilo sa to na východe jednoduchou vetou : " Idz še umic, bo ce čuc" .... A to neboli ešte žiadne dezodoranty ani perspiranty, mydlo + voda bolo jediným riešením... a aj účinným...