icon

Kedy dovoliť tínedžerke začať sa holiť?

dqqq
4. feb 2025

Dobrý deň mám 14 rokov a vo februári 15, moja otázka znie dovolili by ste sa svojim 14 rocnym dcéram holiť sa? (Viem, že trochu blbá otázka ale moja mama mi to nechce dovoliť pýtala som sa jej na to pred rokom alebo už aj pred dvoma a trápne sa bojím zas sa jej to spýtať, že mi povie že nemôžem ale proste už mi to lezie na nervy že mám vníma ako malú, mne je trápne sa aj na telesnej pri dievčatách v šatni prezliekať, v lete ani šaty na ramienka nemôžem si obliecť tak isto je aj problém že v lete sa strašne spotim a potom celý deň smrdím. V marci mam ísť na svadbu vtedy som myslela že by som mamu popytala či sa môžem holiť že by som to spojila že ideme na svadbu a že ide aj leto a ja sa potom strašne potim ale stále je v hlave ten blok keď som sa jej naposledy pýtala a povedala mi že nie lebo je to normálne).

sweetlife001
4. feb 2025

Jasné, že by som dovolila, a keď ju to(moju dcéru) v určitom veku nenapadne samú, tak jej to aj ja sama určite navrhnem (ak nebude chcieť, tak nech chodí chlpatá pre mňa za mňa, ale opýtam sa určite ak ma teda nepredbehne).
Keďže si sa jej to pýtala už dávnejšie buď si s ňou ešte raz pohovor, že sa cítiš nepríjemne v škole, v lete blabla. Alebo sa ohoľ a nehovor jej nič. Nepoviem keby si si chcela zafarbiť hlavu, dať piercing alebo pod. To by som ti neodporúčala bez dovolenia 😀
Ale ako NEDOVOLIŤ skoro 15 ročnej pubertiačke oholiť si nohy a pazuchy a hlavne keď sa kvôli tomu už dlhšie cíti nepríjemne je fakt dosť mimo, nepochopím toto v živote 😑

martinka13
4. feb 2025

Začala som sa holiť, keď mi narástol prvý chlp pod pazuchou. Nikoho som sa nepýtala. Osobne som synovi kúpila žiletky, aby sa holil ( a nie len na tvári...). Pri dcére spravím to isté. Podľa mňa je to súčasť osobnej hygieny

zuzubb007
4. feb 2025

Pokiaľ by dcéra mala ochlpenie, dovolila by som jej oholiť sa aj v 12 tich, dokonca by som jej automaticky sama s ňou išla kúpiť žiletku a ak by chcela ukázala by som jej to, niesme sto rokov za opicami, tak isto, keď vidím ako majú chlapci v 13 tich jemne fuziky, ja vravím synovi, keď to budeš mať na druhý deň ideme kupovať žiletky za mňa je to proste otras, a akože ja by som sa nepýtala na tvojom mieste proste tiež, keď som mala 15 som si jednoducho oholila

lady511
4. feb 2025

Moja ma 13a silnejšie ochlpenie a holí sa aj pod pazuchami,dole sa joli tak okolo gatkek lebo jej tiež vadí na telesnej že to vidno a nohy ešte neholi,samozrejme že by ma nenapadlo jej to zakázať

vevapeto
4. feb 2025

@dqqq už od 11? sa dcéra holila. Chodí 3-4x do týždňa plávať a keď je treba tak je treba. Veď už nie je doba kamenná😉

martul
4. feb 2025

@dqqq moja dcéra sa má na to ani nepýtala, takže netuším kedy začala. Ohol sa a hotovo, veď to nie je nič strašné, nejdeš sa tetovať ani náušnicu do pupku.

heln
4. feb 2025

@dqqq myslim, ze 15 je vek akurat na to, aby si sa zacala holit. aj v lidli maju lacne damske ziletky s 3 planzetami, s ktorymi sa neporezes, ked budes opatrna. a zacni pouzivat tuhy, alebo iny deodorant. dobra rada na zaver: ked sa budes holit, tak po sebe poupratuj vanu, ci sprchu kde sa budes holit, aby po tebe nezostali chlpy.

vevapeto
4. feb 2025

A navyše nemôžeme sa my porovnávať s dnešnými tínedžermi, oni sú už 2-3 roky popredu, ako sme boli my.

januska12323
4. feb 2025

@dqqq neviem prečo by ti to mali dovoľovať, pýtaš sa aj kedy si máš umývať zuby? Vreckové určite dostávaš tak zbehni do obchodu, kúp si žiletky alebo depilačný krém už čo ti vyhovuje a vybav si to. Mame nič hovoriť nemusíš, všimne si v lete a zvykne si, že sa už meníš na ženu a nie si male decko.

dota6
4. feb 2025

@dqqq ja osobne by som dovolila. Nemáš v rodine nejakú inú dospelú ženu, ktorej môžeš dôverovať? Tetu alebo starkú, ktoré majú dosah na mamku? Aby mame dohovorila?
Mamka sa holí? Máš nejaké peniaze? Ak áno, tak by som to zobrala do vlastných rúk a oholila. Ja som sa nepýtala, tak nejak prirodzene to išlo. Ale ja mám staršie sestry.
Sú prísni ale na krku majú hlavu. Mne keby sa dcéra oholila napriek zákazu, asi by mi trklo, že toto nie je svetový problém. Prídeš o chlpy, svet sa bude točiť ďalej.

eternity24
4. feb 2025

@dqqq ja som sa začala holiť, ešte mi len ochlpenie začalo rast. Vlastne ani neviem ako vyzerá, keď je… Nikoho som sa nepýtala. Normálne sa ohol a hotovo. Hádam ta rodičia nekontrolujú , keď sa prezliekala, sprchujes. Veď sa nejdes opiť ani urobiť nejakú vylomeninu…

milanemila
4. feb 2025

Davno som sa v tom veku holila. Ja nechapem co je toto za rodicov. Ked raz moja dcera bude starsia, tak jej sama kupim ziletku a nejaku jemnu penu/gel na holenie, vysvetlim jej co a ako a necham jej tie veci, aby ked sa rozhodne oholit mala vsetko co potrebuje.
Prisny rodic a rodic a rodic zamrznuty v stredoveku, kt si nevsimol ze ma dospievajuce dieta je velky rozdiel.

eternity24
4. feb 2025

@simona1998 🤯🤦🏻‍♀️

fantaghiro21
4. feb 2025

Mozno si kúp depilacne krémy.
Ja som si v tom veku myslím už dávno odstraňovala chĺpky.
Pre zaciatok ale to boli rôzne depilacne krémy,neskôr aj pásiky,kým pri holení naberies trochu praxe...
A ak sa budeš holiť ,zo začiatku budeš možno dokrvavena -ale vzdy pouzi kvalitnú penu , najlepšieho na holenie....

tanyan
4. feb 2025

Mne mama tiež dlho nedovolila a pamätám si aké to bolo pre mňa nepríjemné. Dcéra začala zarastať pod pazuchami už vo veku cca. 6 rokov a keď mala 8 rokov, tak som ju zobrala so sebou do salónu, aby sa pozrela ako vyzerá depilácia cukrovou pastou - konkrétne nad hornou perou. Rozhodla sa to vyskúšať a bola spokojná. Počas zimy používa žiletku, v lete to s cukrovou pastou lepšie vyzerá a dlhšie vydrží.
Pýtala som sa aj na endokrinológii na tie depilačné krémy, ale neodporúčali do ukončenia puberty.

bg92
4. feb 2025

Nepytaj sa a ohol sa! To nie je vec do ktorej ti maju rodicia co kecat a davat povolenie. To je ako keby si ides pytat dovolenie na umytie vlasov alebo zubov.

dqqq
autor
4. feb 2025

@heln Práveže používam nivea tuhý antiperspirant a dezodorant balea sprej ale aj tak sa strašne potím a hlavne v lete

dqqq
autor
4. feb 2025

@dota6 Áno mama sa holi aj nejaké peniaze mam, tak mama ma 2 sestry a s nimi je v dobrom vzťahu tak možno jedna z nich by mohla

simca06022011
4. feb 2025

MOja dcera sa ma ani nepytala, ked som videla, ze ma o to zaujem (zmizla mi ziletka), tak som jej kupila jej balik, poucila a bolo.. mala cca 12rokov. Tiez som sa na to mamy nepytala, ked som bola tinedzerka.

A ak mas problem s potenim, tak duplom, treba sa proste oholit.

dqqq
autor
4. feb 2025

@fantaghiro21 Prosím ťa akú penu odporúčaš? Mama používa balea ale neviem či není lepšie aspoň pre začiatok nejakú lepšiu si kúpiť

solange7
4. feb 2025

Ja som mala spoluziacku na zakladnej skole, ktorej mama jej nedovolila holit sa. Podpazusie mala ako gorila. Vsetci sa jej smiali.
Nechapem ako rodicia z rovnakej generacie zakazuju to, za co sa im deti smiali, resp sa smiali oni inym. Chore. Je to holenie, sucast hygieny. Rada by som vedela argument, preco sa 13 rocne dievca nemoze oholit.

nynia
4. feb 2025

Toto by mi nenapadlo sa ani pytat doma🤣 prvy krat som sa oholila sama ked mi zacali rast chlpy a nechcela som vyzerat ako opica + dost ma pichali a svrbeli chlpky tak ak nie kvoli vyzoru tak minimalne kvoli tomu som sa zacala holit 🤣 tusim to bolo niekedy okolo 13(?) Uz si to nepamatam

3petka
4. feb 2025

@dqqq Ja som sa nikoho nepýtala. Proste som sa citila nekomfortne tak som si kúpila žiletky a holila sa. A bolo to asi skôr ako v 14-tich.

fantaghiro21
4. feb 2025

@dqqq moja mama zvykla kupovať veet..ale teraz máš spústu produktov,možno na prírodnejsej báze.
Z balei ,keď som dávno ešte používala penu na holenie,som mala otrasnu alergickú reakciu...nikdy viac....
Pena na holenie mi sadla z Lidla.. vyskúšala som hádam všetky aj tie najdrahšie....
Žiletku z dm, fantaastique ,kde si menis len hlavice mám rada.
Treba byť veľmi opatrný,ale žiletky za pár susnov má vždy dorezali ,či som sa holila v smere ,či nie,tato nikdy....inú žiletku už nepoužívam
Len si dokupujem hlavice....
Ale ja som ostala verná epilatoru .
Žiletky používam len na intímne partie...inak všetko epilator(na bolesť som si zvykla,nič ma nebolí)

dada5000
4. feb 2025

@dqqq moje baby sa holili od 12-13, depilacia od 14-15, je to pohodlnejsie. Teda ak pod holenim myslis podpazusie a nohy. Ukaz mamine toto vlakno. Uz nie si dieta, hormony mas ako zena, a teda aj ochlpenie. Dnes sa holenie povazuje za sucast beznej hygieny. Nerozumiem co mamine na tom prekaza

linda117
4. feb 2025

Ja by som dovolila. Ovela viac ako holenie by mi vadilo, keby mala moja dcerka stresy z toho ze sa poti a namiesto toho aby si uzivala leto, by riesila ze si nemoze dat saty na ramienka lebo sa kvoli chlpkom hanbi. Mne dlho nechceli dovolit sa oholit ci upravit obocie, ako tmavovlaska som mala vyrazne chlpky a velmi som sa hanbila. Az som raz tatinovi vzala ziletku a natajnasa sa oholila

prasiatko30
4. feb 2025

Ake dovolila ? Je to sucastou hygieny to je ako keby si sa pytala od akeho veku mozes kupit dietatu zubnu kefku

prasiatko30
4. feb 2025

Btw a ty nemas ziadne peniaze tvoje? Vsak balik ziletiek a jedna flasa peny na holenia zase nie je taka polozka, zeby si musela pytat pozicku na to. Pripadne ak sa mama holi a ma jednorazovky tak jej jednu zober a hotovo. To su veci, ktore ak tvoja matka nevidi, ze to potrebujes ale ty sa uz citis neprijemne tak treba zobrat svoj zivot do vlastnych ruk a proste urobit- to nie je ani tabak ani alkohol, zeby to bolo nieco zle alebo skodlive

momo00
4. feb 2025

Neviem, kedy to napadlo moju dcéru. Len raz prišla s kúpelne a už bola oholená. No nikdy by som jej to nezakázala. Už asi pred dvomi rokmi si kúpila IPL, tak jej tie chĺpky moc nerastú. A bolo to teda hneď na začiatku ako jej začali rásť. V mojej mladosti to ešte také nebolo. Ale viem, že som sa začala holiť až na strednej škole okolo 15 rokov. Vtedy sa ešte nechodilo do 9 ročníka 😂. A teraz je už doba, keď je to samozrejmosťou. To akokeby sa mama prestala holiť ako by sa cítila na verejnosti?

katka2602
4. feb 2025

Dovolila bez debaty. Dcéra bude mať teraz 12 a akurát včera som s ňou srandovalala, či nemá pod pazuškou chĺpky, ktoré treba oholiť 😁. Úplne v pohode jej to dovolím a vyberieme spolu strojček.