icon

Kedy dovoliť tínedžerke začať sa holiť?

dqqq
4. feb 2025

Dobrý deň mám 14 rokov a vo februári 15, moja otázka znie dovolili by ste sa svojim 14 rocnym dcéram holiť sa? (Viem, že trochu blbá otázka ale moja mama mi to nechce dovoliť pýtala som sa jej na to pred rokom alebo už aj pred dvoma a trápne sa bojím zas sa jej to spýtať, že mi povie že nemôžem ale proste už mi to lezie na nervy že mám vníma ako malú, mne je trápne sa aj na telesnej pri dievčatách v šatni prezliekať, v lete ani šaty na ramienka nemôžem si obliecť tak isto je aj problém že v lete sa strašne spotim a potom celý deň smrdím. V marci mam ísť na svadbu vtedy som myslela že by som mamu popytala či sa môžem holiť že by som to spojila že ideme na svadbu a že ide aj leto a ja sa potom strašne potim ale stále je v hlave ten blok keď som sa jej naposledy pýtala a povedala mi že nie lebo je to normálne).

fairyy
5. feb 2025

@carrot_apple normalne mi mama kupila ziletky ked som mala 11 doteraz si pamatam, ze jej rucka od ziletky bola modra a moja ruzova aby sme si nemylili 😀

diamand2326
5. feb 2025

@dqqq Jemineeeeeee, ohoľ sa a hotovo. Moja dcéra si holí nohy od 10 rokov, príchodom puberty jej začali tmavé výrazné chĺpky rásť... Len mi to oznámila 🙂

conquestor
5. feb 2025

@dqqq no nič neurobia....ponadavaju, pohromzia a prežijú to.Ty sa ohol a určite sa nepýtaj....ohol sa teraz ,kým sú dlhé rukávy atd,a už iba udrzuj oni si zvyknu

martinadomianova
5. feb 2025

@dqqq na tvojom mieste sa normálne oholím a nerobím z toho vedu. Veď nejdeš sa predsa dať potetovať. Nič zlé predsa nespravíš.

ema234
5. feb 2025

@dqqq diktatori ,to su za rodicia

carolynka
5. feb 2025

Tvoje telo patri tebe, a nie tvojim rodicom, takze ak sa chces oholit, ohol sa. Mas telesnu autonomiu (vygoogli si) a pravo rozhodovat, ako narabat s vlastnym telom

pralinka25
5. feb 2025

@carrot_apple no ja som nasla doma otcov nepouzivany taky kovovy strojcek na jednoplanzetovu ziletku a urobila to tym. proste len mydlo voda a to. dodnes nepouzivan nic len ziletku a mydlo. bolo to v prvej polovici 90 rokov.

findomatej
5. feb 2025

@dqqq ahoj, je mi smutno z toho, keď sa bojíš mame toto povedať. Ja mám 10 ročného syna, a zdôveruje sa mi... Snažím sa mu vysvetliť, keď ho HOCIČO trápi, treba sa pýtať a rozprávať.
Možno na začiatok si chlpky zostrihni. Stále to bude lepšie ako keď sú v plnej dĺžke. Ak máš sestru, tak sa porozpravaj s ňou. Čo ti ale poradím, tak neskúšaj žiletku tatkovu ani mamkinu, ale úplne novú. (Za prvé by to zistili a za druhé sa ti môžu vyhádzať vyrážky).
Zo značiek skús Borotalco, ja mám aktuálne guličku (čo veľmi nepreferujem), ale napodiv celkom OK. Ale je to asi o skúšaní, čo ti sadne. Držím ti palce ✊💚

hanka_se
5. feb 2025

Ako matka 10-rocnej dcery ti narovinu napisem - ano dovolila. Moja mala ma od 9 r. chlpky pod pazami, najprv par, ale aj tak sme v lete vzdy oholili. Teda ja jej depilatorom, ziletku som zavrhla, aby sa neporezala ona, alebo ja, lebo je stekliva a hrozne sa myka 🙂 V aprili mala 10 rokov, a tiez cez leto som jej holila a aj ked sa ideme cez zimu kupat, oholim aj jej. Ved nebude snad ako mala "opicka" 🙂 Ziletku sa jej bojim, kludne ak s mamkou bude nejaka rec, skus sa jej opytat na elektricky alebo nabijaci holiaci strojcek

nicky655
5. feb 2025

No,moja sa má napríklad ani nepýtala🤦
Ale zas,ja som jej sama hovorila,či sa nechce,cca pred rokom,a ona že nie v pohode nechcela.potom jej to asi začalo vadiť,tak sa proste začala a hotovo. Neriešili sme to nejako.
Čo je na Tom zle? Keď ti to prekáža,a chces sa holiť,prečo nie.aj ti mama povedala dôvod?

dqqq
autor
5. feb 2025

@nicky655 Tak jej dôvod bol že som ešte mladá a že je to normálne, chcela som sa jej dnes ešte raz spýtať ale nestihla som lebo už pomaly odchádza do roboty, tak skúsim ešte zajtra sa spýtať

senta_sofia
5. feb 2025

@dqqq moja mala tiez kedysi davno takyto nazor, oholila som sa bez suhlasu, pretoze som sa citila nekomfortne

carrot_apple
5. feb 2025

@ina2405 nepämatám, žeby som MEGA smrdela, proste som sa neholila, na strednej učite nie no ak v 18 ale rok hore dole...aj tak voči tomu, čo tú ženy píšu, že 10 ročná sa holí???? u nás len tak strojček neležal a žiletku ma nenapadlo kúpiť, aj keď lacné asi, ale ja som nemala na to.

ina2405
5. feb 2025

@carrot_apple veď ale chlpy pod pazuchami? Mne by to vadilo strašne, v lete v tielku...

carrot_apple
5. feb 2025

@ina2405 ja som bola dosť hamblivá, dáko som tielka nenosila ani mini sukne, väčšinou ak tak šaty a rukáv krátky, ja som sa aj hanbila, že som mala prsia...ešte som to proste v hlave nemala tak dostatočne uložené, že som žena...decko som bola riadne

fairyy
5. feb 2025

@carrot_apple tak tomu uplne rozumiem, ze ked si bola hanbliva tak si to proste neriesila ved ani nebol dovod ... my sme napriklad sa stale chodili niekam kupat, ked som bola dieta, jazera, kupaliska, more a ja som chodila aj do plaveckej triedy... jednoducho mama ked videla, ze moje ochlpenie je do oci bijuce tak mi kupila damske ziletky a bolo cca od 11tich...to iste som s dcerou teraz urobila ja.... ja ani som nevedela, ze dokaze mamam vadit, ze sa dcera oholi ...ja ani nerozumiem preco, ved to je chlp dorastie 😃 nejde si to dievca dat vytetovat spoluziakovo meno cez pol chrbta iba si dat prec chlpy ...ja celkovo neviem vymysliet realny argument preco sa neholit ak dievca chce, ale trpezlivo cakam v tejto diskusii, ze pride, aby som to pochopila

nicky655
5. feb 2025

@dqqq ako mladá,moja dcéra tiež mala 13 .keď jej to vadí,má sa hanbiť a necítiť sa dobre,tak prečo nie.ueobila by som to a hotovo

oblecenie99
5. feb 2025

@carrot_apple Tak je aj rozdiel v Tom zarastaní, ja som minule leto poumyvala vo vani môjmu synovi a sesterkinej vtedy 6 ročnej dcére nohy, lebo boli zablatení, keďže sa spolu hrali v piesku a s vodou, a bola som úplne prekvapená, ako môže mať už 6 ročná také výrazné chlpy na nohe. Ja som aj tancovala, vystupovali sme, bolo nemysliteľné, aby som takto dvíhala ruky, podpazušie som oholila cca v jedenástich. Postupne aj zvyšok, veď sme chodili na kúpalisko v lete, nosili sukne a šaty do školy, no kto sa chcel hanbiť? Je to tak aj s dospelými ženami, niekto musí každé ráno oholiť si fúzy, mne stačí depilacny pásik raz za dva mesiace a hotovo.

Ja som úplne smutná z toho, čo píše autorka, že tak sa ešte raz spýta mamky, len ju nechcela rušiť, že ide do roboty a sa ponáhľa.. keby mala 10, tak OK, radšej nech sa spýta, ako sa dorezat, nebodaj aj spoločnou žiletkou. Ale v jej veku? Niektoré moje spolužiačky už mali za sebou prvé bozkavania s chlapcami, nie že riešiť ochlpenie. Hľadám jedno jediné racionálne vysvetlenie, prečo to vôbec podmieňovať dovolením zo strany rodiča v jej veku, ale nenachádzam ho. Nehovorím o tamponoch, a o Tom tu už písali dievčatá. Že mamka nedovolí. Ja som mala asi 13 rokov a bola som vďačná mame za to, že sama nahodila túto tému a ja som mohla mať pokojne leto, bez ohľadu na cyklus.

carrot_apple
5. feb 2025

@fairyy rozumiem, keď chodí niekto do plaveckej triedy/školy, to sa žiada. alebo ak sú hormonálne problémy..ja som sa proste s tým nestretla v mojich 10tich rokoch, ani spolužiačky ani z bytovky baby , keď som mala 10 bol rok 1992, neviem či to bol napríklad trend v tej dobe a či to bolo bežné..
a pri mori som bola prvý krát v mojej 24rke...bola som veľmi skromne vychovávaná, bola som jednoduchá...a menzes som dostala až na strednej škole v 1.ročníku, maľovať som sa začala cca po 18stke, ale len mihy a obočie som si vytrhala, žiadny makeup,tiene, linky, lakovanie nechtov..farbenie vlasov, nič, až keď som si na všetko zarobila, zarobila som si však najskôr na bike, a vodičák,
normálne mi je smutno z toho aký som mala skromný život pri mame,ale dala mi vzdelanie, všetko na moju školu, asi to bolo prvoradé, aby som sa mala v živote dobre...

carrot_apple
5. feb 2025

@oblecenie99 ty si ako 13ročná mala tampón už? fíjha, ako to ja dcére vysvetlím,že treba trochu praxe na to, ešte neprišla za mnou s tým,ale ako si si ho tam dala? nebála si sa? vyšlo ti to na prvý pokus? pamätáš si to?naozaj? kde to ja žijem, preboha, ja som úplne mimo.do riti.

oblecenie99
5. feb 2025

@carrot_apple Asi tak nejak, lebo mi došla menštruácia na lyžiarskom, a potom v lete som sa chcela kúpať na dovolenke 😅 čiže tak buď 13, maximálne 14 som musela mať. V pohode. Ale easy to nebolo, mala som však trošku staršie sesternice, tak mi dali rady, plus podporovali sme sa navzajom v Tom 😅 sú už na trhu rôzne verzie, mini, s aplikatorom, len to chce prax a rutinu. a som to nejak viac prežívala ako moja sestra, ktorá je mladšia o dva roky, ale ona bola viac rebel, ja som to s mamou riešila, ona išla všetko sama, nejak tam popri mne vyrástla do puberty jak nič 😄

fairyy
5. feb 2025

@carrot_apple ani nahodou nech ti nie je smutno, pozri aku milu a chapavu osobu tvoja mamka vychovala a z mala 🙂 hrdinka to je 😉 ja som mala 10 v roku 2000 a rok na to som dostala menstruaciu a rovno pri mori takze som sa ucila narabat s tamponom 😂 a inak ja viem ako to znie, ze ako som bola pravidelne pri mori, ale moj otec je odtial chodili sme len k babke 🙂

oblecenie99
5. feb 2025

@carrot_apple A tá dovolenka, rýchlo dodám, bola ako vždy na Vinianskom jazere, žiadne nóbl 😉 nebuď smutná, mamka ťa super vychovala. A bola iná doba, ja som mala 13 v roku 2003, a teraz je to ešte ináč.

Ja budem mať dcéru, tak v tomto ju chcem podporiť, nech sa nebojí prísť za mnou. Sú to normálne veci. Prečo by sa mali dievčatá trápiť, ak nemusia.

veronicka1901
5. feb 2025

Moja dcera ma 13 a holi si podpazusie, aj nohy od leta. Ma naozaj vyrazne a huste chlpky, velmi jej to vadilo, tak som dovolila.

lauricka
5. feb 2025

Sama som jej pomohla oholiť podpazušie, keď to pýtala, keď v lete išla do tábora, aby sa nemusela zle cítiť. Mala 12 rokov. Veď čo je na tom? Podľa mňa je horšie, keď chodia dvanástky zmaľované ako kraslice. To by som jej nedovolila, iba veľmi jemne.

carrot_apple
5. feb 2025

@lauricka ja sa bojím, že keď jej dovolím holenie, tak sa aj bude chcieť už maľovať poriadne, kamošky už majú prefarbené vlasy farbami, melíre, nosia krop topy, krátke tielka a šortky a mne to príde už moc sa takto v takom mladom veku odhaľovať a pupok ukazovať, ja som asi staromodna, ale to je všetko zo strachu, nechcem aby ju dáky klepol niekde a odtiahol za strom aby si urobil dobre keď bude staršia a už bude stále môcť tak chodiť...síce ešte neprišla za mnou, že sa chce holiť, je hanblivá,nosí veľké široké tričká široké nohavice,dáko nechce nosiť obtiahnuté veci,ale musím sa na to dáko pripraviť, vlastne tie nohy nech si vyholí, to mi nevadí aj pazuchy, ale ako toto všetko bude ďalej na ňu vplývať sa bojím...nikdy som jej nič nezakazovala, vždy som sa jej najskôr pýtala, či je už naozaj rozhodnutá, či naozaj je to nutné, najskôr som vždy kládla otázky aby som zistila, či sa bez toho zaobíde alebo nie, zatiaľ sme riešili iba špirálu na mihy a úpravu obočia, nezakázala som jej aj som povedala, že môžeme ísť do saónu na úpravu obočia, nech si doň ona nekafre,ale povedala, som, že má ešte čas na také maľovanie a úpravy ako ja, že sa pozabudne, pošúcha oči po telesnej a že sa jej to dostane do oka, bude musieť oko vyplachovať, že tiež to chce prax...
a kúpila si po za môj chrbát špirálu, asi som nepoužila správne slová, a mrzelo ma to, že som ju našla, nevyhodila som jej ju ,ani nenakričala, ale povedala som jej že sa ma dotklo, že si moje slová nevzala k srdcu(asi sa v škole maľuje), že jej chcem dobre, je proste je na to ešte čas..ťažko sa vychováva keď iné mamy všetko pomaly všetko dovolia, je ovplyvnená..som z toho smutná

kulumulu123
5. feb 2025

@dqqq možno sa skus s mamou porozpravat o inom spôsobe odstraňovania chĺpkov. Napr vosk, cukrová pasta (neboli až tak ako vosk), po holení ti začnú rast dosť tvrdé chlpy zatiaľ čo pravidelne trhanie ich časom eliminuje úplne až prestanú rast ale nedá sa to kombinovať raz tak a potom zasa inak. Takže ak začneš depilovat tak zotrváj pri tom.

tiezjedna
5. feb 2025

som teda netušila, že na toto existuje vekový limit... niektorí rodičia sú fakt prdlí

tiezjedna
5. feb 2025

@kulumulu123 asi to bude individuálne, ale v živote mi po holení nenarástli tvrdé chlpy... a to sa holím už skoro 30 rokov

oblecenie99
5. feb 2025

@carrot_apple Asi jej budeš musieť dôverovať, a veriť tomu, že si dobre vychovala. Ja som mala pomerne prísnych rodičov, a vždy som bola to dobré dievča, čo nechodí po vonku, na diskotéky, nestrieda chlapcov . A i tak som stretla svojho prvého v 16 ich a keďže som vedela, že by mi chlapca nedovolili, tak som im proste klamala a do očí a riadne dlho. Podľa mňa doteraz netušia, že som v tom čase nechodila na prechádzku po dedine s kamoškou. Ale ja som sa za neho aj vydala, čiže bol aj posledným, ani mi nedobabral mladosť, vyštudovala som výšku, riešili sme prácu, mali sme spolu byt na nájom,.potom na hypo, šetrili sme a vzali sme sa, až keď som mala tridsať, až potom dieťa, tak sme išli podľa šablóny. Lebo som mala svoju hlavu a svoje zásady. Ale chcem tým povedať, že i tak som išla proti rodičom, aj poza ich chrbát, aj za cenu klamstva. Mohla by som byť najväčšia bifloska, najslusnejsie dievča, ale i tak som im zaklamala do očí, mohli sa aj na kocky poskladať. Máme v rodine prípad, kedy ta mladosť a smola to pokaslali, ona otehotnela veľmi skoro, ALE doteraz sú spolu, chlap sa o nich vie pekne postarať, dokonca žijú nad pomery, určite lepšie ako my, podnikajú, tak to nedopadlo zle. A majú sa radi.

Ľahko sa mi mudruje, mám syna a dievča ešte v bruchu .. ale asi musí prísť ten moment, kedy im musíme dôverovať a pustiť ruku a veriť, že sme dobre vychovali.