Kedy je vhodné, aby sa dcéry začali maľovať?
Ahojte, mám dve dcéry, majú 15 a 12 rokov. Tá staršia už používa špirálu, ceruzku na obočie a lesk na pery a včera za mnou prišla že by chcela aj nejakú lícenku, linku na oči a podobne. V jej veku mi to príde už vpohode (je prváčka na strednej), ale samozrejme keď to počula mladšia, tak chcela aj ona. Zatiaľ používa možno tak juicy bomb na pery, je šiestačka a nie som si úplne istá či je to vhodné, aby sa tak mladé dievča už začalo maľovať, aby zbytočne len nepôsobila staršie. Na druhej strane možno lepšie pod dohľadom, ako keby sa mala zmachliť sama tajne. Tak ma zaujíma v akom veku sa začali maľovať vaše dcéry, čo používajú, či máte nejaké špeciálne pravidlá, poprípade tipy na fajn, cenovo dostupnú kozmetiku.
Ja by som dovolila lesk a nieco na obocie. Nejaku brow ceruzku, spiralu. Inak tiez som okolo 14 rokov podobne zacala.
@anonym_autor deti nemám, ale mňa mama naucila sa malovat v 14tich (jemný makeup, zakryt kruhy pod ocami, licka, mihalnice, tonovany balzam na pery) a kupila mi sminky, nemohla sa na mňa pozerať, aká som škaredá 🙄 Odvtedy sa maľujem. Neviem ci a v akom veku by ma to samu napadlo. Pamätám si ale, ze mali sme spolužiačky, ktore sa maľovali aj v 13 tich, ale len mimo školu. Kedysi sa to na zakladnej škole zakazovalo.
Je úplne jedno kedy to ty dovolíš. Keď sa bude chcieť maľovať tak to aj spraví. Deti nemám ale úplne bežne sme používali make up na druhom stupni. Nebude to iné ani teraz.
moja ma 11 a pouziva semtam spiralu licenku a ruz pripadne tint ... jej sa full makeup nastastie nepaci a chvalabohu aj nechty umele idu mimo nej .. ale spoluziacky zial uz maju aj to ... samozrejme poskusala - ale zistila,ze bez toho je krajsia a tak si len robi skincare k jej veku ... je prvy rok na high school a nestacim sa cudovat,ako niektore deti v jej veku chodia dogabane ....
Starsia v 14 a mladsia sa nemaluje vobec. Obe su dospele.
@anonym_autor v 14r špirálu na oči a lesk na pery. V 16tich už aj korektor. Make up nepoužíva, nepotrebuje.
@anonym_autor lesk na pery. Keď vidím podaktoré mladé na ulici, rozum sa mi zastavuje. Makeup? Na čo? Potrebuje si patlať pleť denne aby mala neskôr problémy? Normálne jej vysvetli ze to nepotrebuje, že je krásna aj bez toho. Krása sa ma jemne podčiarknuť nie prekrývať. Nás ešte aj na strednej posielali učiteľky sa umyť keď sme prišli nalíčené. Dnes pomaly desaťročné chodia jak z travestyshow.
moje sa este nemaluju, maju cas , zakladame si na prirodzenej kráse a vnutornych hodnotach nie na vzhlade
Nemám deti, ale začala som v 13. Bavilo ma to vtedy a baví ma to až do dnes. Som rada, že mi to mamina nezakazovala lebo za tie roky som sa naučila ako to ma alebo nemá vyzerať. Je to skvelá vec podľa mňa
Dcera ma 10, ma obcas taky ten farebny lesk na pery, na oci skusila, kupila som jej Alverde tiene, ale stipali ju aj po tom oci, tak ze to nechce. Ja som sa zacala malovat asi v 14, 15. Ale len spiralu, obocie, pery jemnym leskom a mam to tak dodnes, aj to len, ked niekam idem. Tiene ma drazdia, aj hypoalergenne. Make-up len ked idem dakde na vacsiu oslavu, na svadbu. Inak len obcas puder.
Tym neustalym nanasanim make-upu, tony chemie a potom to zmyvat dole, sa plet drazdi a naozaj dievca vo vyvine toto fakt nepotrebuje. Ja mam citlivu plet a dcera tiez a vysvetlujeme si to, chape to. Ak zacnu vyrazky, budeme to riesit.
mám 16 a nemaľujem sa vôbec. iba ak na koncert si spravím čierny eyeliner.
@anonym_autor No tu sa potvrdzuje že mladší súrodenci sa často zvezú a majú to ľahšie prečo by mala ako mať šiestačka dovolené to čo stredoškoláčka? Ja by som tej stredoškoláčke povolila všetko čo chce, samozrejme by som dohliadala aby nebol make-up vulgárny. Ale malá šiestačka sa fakt nemá čo maľovať ešte, maximálne ten lesk a nejaký korektor v tyčinke na vyrážky, viac by som jej dovolila od tých 14-15 rokov ako jej sestre.
@anonym_autor No tu sa potvrdzuje že mladší súrodenci sa často zvezú a majú to ľahšie prečo by mala ako mať šiestačka dovolené to čo stredoškoláčka? Ja by som tej stredoškoláčke povolila všetko čo chce, samozrejme by som dohliadala aby nebol make-up vulgárny. Ale malá šiestačka sa fakt nemá čo maľovať ešte, maximálne ten lesk a nejaký korektor v tyčinke na vyrážky, viac by som jej dovolila od tých 14-15 rokov ako jej sestre.
@marsmykkok Moja 12 ročná dcera je siedmačka a tie baby sa namaĺuju hocikde vonku po škole. U nás v škole nesmu byť dievčatá namaĺovane, ale po škole tie dievčata medzi sebou všeličo povymýšlaju. Ja sa s dcerou o všetkom veĺa rozprávam a vysvetĺujem jej, aby si zbytočne nezatažovala pleť, pokiaĺ je prirodzene pekná a bezproblemova.
@marsmykkok Moja 12 ročná dcera je siedmačka a tie baby sa namaĺuju hocikde vonku po škole. U nás v škole nesmu byť dievčatá namaĺovane, ale po škole tie dievčata medzi sebou všeličo povymýšlaju. Ja sa s dcerou o všetkom veĺa rozprávam a vysvetĺujem jej, aby si zbytočne nezatažovala pleť, pokiaĺ je prirodzene pekná a bezproblemova.
@anna777115 tak o tom je to, korigovať to, rozprávať sa, lebo fakt 12 ročná je ešte dieťa, prirodzene to láka, ale za mňa musí stačiť v tomto veku ten lesk na pery a nejaký korektor ak má vyrážky-často sú aj také liečivé čo tie vyrážky liečia a prekryjú, nie chodiť vymaľovaná ako kraslica.
Inak ja sa nemaľujem doteraz, oči mám veľmi citlivé a so sklonom k slzeniu, takže nehrozí ani riasenka ani tiene ani linka, pery mám veľmi suché, takže len balzam, rúž vyzerá na tých suchých perách otrasne, lesk mi ich ešte viac vysušuje. Akurát raz za mesiac chodím ku kozmetičke na farbenie obočia a v zime používam CC krém ako ochranu pleti pred chladom.
Ja by som nedovolila 15 ročnej dcére sa nijak maľovať, až od 18 a za svoje peniaze.

Moja 12 ročna prilezitostne lesk na pery a rozjasnovač na lica. Na oči má zakazane, lebo ma citlive.