icon

Kontaktné šošovky a líčenie

26. apr 2025

Ahojte ....zvažujem že skúsim kontaktné šošovky. Okuliare mám asi 5 rokov (mám 42) ale rada by som bola aj bez nich... Kamoška má také čo sa nemusia vyberať každý deň, ale tá sa nemaluje. Na nete som našla zásady ako mať šošovky a aj sa maľovať, ale.odporucaju sa tie jednodňové . No tak by som skúsila. Keď ideme niekam do mesta, na výlet, mňa tie okuliare otravujú... Len neviem kde a ako začať. Moja očná má odbila s tým že sú časté zápaly a ona to neodporúča...

nila0622
26. apr 2025

Zmeň očnú 😀 Šošovky nosím 9 rokov a zápal som mala 2x (nebol spôsobený šošovkami). Alebo aj v niektorých optikách s tým vedia poradiť. S make-upom nie je nejaký problém, napr. aj špirály máš také, ktoré sú vhodné pre nositeľky KŠ
A čo sa týka toho, že aké, ak chceš nosiť stále aj okuliare a KŠ len občas tak jednodňové by ti boli asi lepšie. Ja si kupujem mesačné, ráno vložím večer vyberiem, za mňa mať KŠ v oku mesiac vkuse aj v noci je 🤢

petracandle
26. apr 2025

Nosím šošovky od 13tich rokov a maľujem sa prakticky každý deň 😃 a to nosím mesačné

qrstxyz
26. apr 2025

Ak máš časté zápaly, tak by som radšej šošovky nechala tak. Ak Tvoja očná naráža na to, že môžeš dostať zápal pri nosení šošoviek, tak to vôbec nie je pravda. Ak dodržuješ hygienické zásady, tak nosenie šošoviek je bezpečné. Určite by som ich nenosila dlhšie ako je predpísaná doba nosenia (mesačné treba vyhodiť po mesiaci, denné vybrať na konci dňa a zahodiť, určite ich nenosiť opakovane, pred aplikáciou aj vyberaním šošoviek von z oka si treba dôkladne umyť ruky a ideálne osušiť papierovou utierkou, nie uterákom). Čo sa týka maľovania, maľuj sa s už nasadenými šošovkami a vyťahuj ich ešte pred odlíčením. Inak najpohodlnejšie sú rozhodne denné šošovky, len tie finančne vychádzajú najdrahšie, ale keď si zadovážiš kvalitnú značku, tak aj mesačné môžu byť komfortné. Ja som takto musela z Biofinity prejsť na inú značku, lebo moje oči už nevedeli tolerovať šošovky od nich.

petracandle
26. apr 2025
@qrstxyz

Ak máš časté zápaly, tak by som radšej šošovky nechala tak. Ak Tvoja očná naráža na to, že môžeš dostať zápal pri nosení šošoviek, tak to vôbec nie je pravda. Ak dodržuješ hygienické zásady, tak nosenie šošoviek je bezpečné. Určite by som ich nenosila dlhšie ako je predpísaná doba nosenia (mesačné treba vyhodiť po mesiaci, denné vybrať na konci dňa a zahodiť, určite ich nenosiť opakovane, pred aplikáciou aj vyberaním šošoviek von z oka si treba dôkladne umyť ruky a ideálne osušiť papierovou utierkou, nie uterákom). Čo sa týka maľovania, maľuj sa s už nasadenými šošovkami a vyťahuj ich ešte pred odlíčením. Inak najpohodlnejšie sú rozhodne denné šošovky, len tie finančne vychádzajú najdrahšie, ale keď si zadovážiš kvalitnú značku, tak aj mesačné môžu byť komfortné. Ja som takto musela z Biofinity prejsť na inú značku, lebo moje oči už nevedeli tolerovať šošovky od nich.

@qrstxyz súhlasím 👍🏻 a na akú značku si prešla?

lenka188
26. apr 2025

Mam sosovky uz roky a ziaden zapal som nikdy nemala. Jediny problem mam v case alergie, vtedy su oci podrazdene, tak vtedy si sosovky nedavam.
A licim sa kazdy den, nemam ziadnu specialnu kozmetiku, popravde ani mi to nikdy nenapadlo to nejako riesit.
Sosovky nosievam mesacne, kazdy vecer ich vyberiem a dam precistit do tej sosovkovej vody. Mam take, co sa s nimi moze aj 3-4 noci spat, ale vzdy som s nimi spala max. 1 noc. Nie je mi to proste prijemne, tak ich na noc vyberam.
V optike ta zaucia ako si sosovky vkladat aj vyberat. Prvy tyzden to bude pravdepodobne boj kym si na to zvyknes, mozno prestriedas aj nejake znacky a uvidis, ktore ti najlepsie budu sediet. Mne napr. nesedeli Biofinity, sedeli mi Acuvue, ale moj typ prestali vyrabat. Teraz som na skusku kupila Air Optix a som s nimi spokojna.
Stale je to otravne si ich davat a vyberat a davat si pozor, ci si moc neposuchas oko a sosovka ti nevypadne, ale je to 100x lepsie ako nosit kazdy den okuliare.

br4n
26. apr 2025

... Píšeš, kamoška ma take co sa nevyberaju každý deň? To aj spi s nimi? Ja najradšej príležitostne pouzivam jednodňové, rano dam, pod večer vyhodim.

vkatush
26. apr 2025

Šošovky boli najlepšia voľba pre mňa. Používam mesačné (ráno vyberiem, večer odložím do roztoku). Kľudne sa s nimi môžeš maľovať, nosiť slnečné okuliare bez toho, aby si bola slepá.

Žiadne zápaly.
Ak ti to povedala očná, lebo ich mávaš, tak asi nie sú vhodné pre teba. Ak nemáš problém s očami, zmeň očnú.

A ako začať? Choď do optiky. Tam ti zmerajú zrak, ukážu ako používať šošovky, roztok, vyberiete také, aké ti treba a sadnú ti. Neoľutuješ 😊

taktotedanie
26. apr 2025

V podstate ti povedala pravdu
Za mna najhorsie zapaly su u nositelov sosoviek, to je masaker
Kolko zhojenych jaziev na rohovkach kde sa vytvoril vred to je fakt neskutocne mnozstvo
Tak staci menej dodrzat hygienu a ide to ako sialene

mima172
26. apr 2025

Ja nosím šošovky už 17 rokov, okuliare len sem-tam. Ja sa práveže líčim len, keď mám šošovky, v okuliaroch nalíčená si pripadám ako šašo (nechcem sa nikoho dotknúť, píšem len o sebe). Mám mesačné šošovky (na noc si ich vyberám) a ako je tu spomínané, tak hygiena pri manipulácii so šošovkami je základ. Problémy s očami som mala len 1x a to bol zapal spojiviek, ktorý doniesla dcéra zo škôlky a chytila som ho od nej, čiže nič spôsobené šošovkami.

petamich
26. apr 2025

Nosim sosovky priblizne 15 rokov, za cely cas som nemala jediny zapal. Bezne nosim mesacne (na noc vyberam), ked ideme plavat alebo na dovolenku k moru, nosim denne a kazdy den vyhadzujem. Malujem sa kazdy den, najskor vlozim sosovky a potom sa namalujem, vecer vyberiem a odmalujem sa. Najjednoduchsie to je s tymi dennymi ale tie su aj financne najnarocnejsie.

qrstxyz
26. apr 2025
@petracandle

@qrstxyz súhlasím 👍🏻 a na akú značku si prešla?

@petracandle prešla som na Air Optix a zatiaľ si neviem vynachváliť 😁

mircalla
26. apr 2025

Sosovky mam 30 rokov a malujem sa denne, tvoje ocna je divna. Zapal som mala raz, nie kvoli sosovkam

autor
26. apr 2025

Juuuj, ďakujem vám žienky...ste mi dodali chuť ísť do toho... Z vašich skúseností a správ usudzujem, že asi by som išla do mesačných a každý večer vyberala...predsa je to len o zvyku...len otázka...ak.cez deň zaspím(zdriemnem si) naj na hodinu, nieje to problém?
Ja našťastie nemám problém so zápalmi a pod...klopem...snáď to tak aj zostane.
A robia to v každej optike, alebo sú nejaké špeciálne nato, viem to vygooglit nejak, v ktorej to robia...? Som medzi NZ a NR..m

petracandle
26. apr 2025
@taktotedanie

V podstate ti povedala pravdu
Za mna najhorsie zapaly su u nositelov sosoviek, to je masaker
Kolko zhojenych jaziev na rohovkach kde sa vytvoril vred to je fakt neskutocne mnozstvo
Tak staci menej dodrzat hygienu a ide to ako sialene

@taktotedanie ty si zas musíš uvedomiť, že máš dosť skreslený pohľad, nakoľko ku tebe ako očnej doktorke chodia len ľudia, ktorí zrovna majú problém. Ale tie tisíce ľudí, ktorí problém nemajú k očným lekárov vôbec nechodia, lebo nemusia 😃 toto sa mňa netýka lebo ja chodím poctivo každý rok na preventívky, ale väčšina ľudí k očným lekárov vôbec nechodí ak nemajú nejaké problémy

mircalla
26. apr 2025

X krat sa mi podarilo aj zaspat a prezila som

taktotedanie
26. apr 2025
@petracandle

@taktotedanie ty si zas musíš uvedomiť, že máš dosť skreslený pohľad, nakoľko ku tebe ako očnej doktorke chodia len ľudia, ktorí zrovna majú problém. Ale tie tisíce ľudí, ktorí problém nemajú k očným lekárov vôbec nechodia, lebo nemusia 😃 toto sa mňa netýka lebo ja chodím poctivo každý rok na preventívky, ale väčšina ľudí k očným lekárov vôbec nechodí ak nemajú nejaké problémy

@petracandle cudovala by si sa kolko ludi chodi pravidelne na kontroly
Vobec to nemam skreslene
Len som poznamenala, ze autorka dostala spravnu informaciu

vkatush
26. apr 2025

Ja často s nimi zaspím, keď uspávam malého na obed 😂 ak je to len na hodinu-dve, okey. Síce mam potom suché oči, takže si ich vyberiem a dám okuliare, nech sa oči spamätajú, ale niekedy bez problémov môžem mať ďalej.

Párkrát sa mi podarilo v noci, to je už hnusný pocit. Oči máš suché, zlepené, robia sa ti "kapry" ako to voláme 😁 vtedy som si dala na celý deň radšej okuliare. Našťastie sa to stalo naozaj len párkrát (nevýhoda únavy na materskej).

Na začiatok skús jednodňové, na nejaký týždeň dva, kým si zvykneš, jednak na šošovky a aj na vkladanie vyberanie a potom kľudne mesačné. Ja som už na druhý deň v pohode vedela dávať, ale poznám ľudí, čo im to trvalo dlhšie dostať to do ruky a do oka.

petracandle
26. apr 2025

@autorka ak chceš často striedať okuliare, odporúčam ti skôr denné ako mesačné. Lebo tie mesačne sa musia po mesiaci vyhodiť aj keby si ich mala na sebe len napr 3 dni.

A určite si kúp kvalitné zvlhčujúce, no a očné kvapky sú samozrejmosťou. Inak sa nič nestane ak v nich výnimočne zdriemneš, ale neodporúčam.

petracandle
26. apr 2025
@taktotedanie

@petracandle cudovala by si sa kolko ludi chodi pravidelne na kontroly
Vobec to nemam skreslene
Len som poznamenala, ze autorka dostala spravnu informaciu

@taktotedanie nebudem sa s tebou hádať lebo ty musíš byť zase najmúdrejšia pani doktorka 😃 ty usudzuješ podľa svojich pacientov, ale urob nejaký výskum koľko ľudí chodi očným lekárom pravidelne 😉 zober vzorku VŠETKÝCH nositeľov šošoviek a koľko % z nich má problémy, a nie koľko % pacientov máš, lebo to je práve to skreslené! Pretože, opakujem - k tebe prídu väčšinou len nositelia, ktorí problémy majú!

taktotedanie
26. apr 2025
@petracandle

@taktotedanie nebudem sa s tebou hádať lebo ty musíš byť zase najmúdrejšia pani doktorka 😃 ty usudzuješ podľa svojich pacientov, ale urob nejaký výskum koľko ľudí chodi očným lekárom pravidelne 😉 zober vzorku VŠETKÝCH nositeľov šošoviek a koľko % z nich má problémy, a nie koľko % pacientov máš, lebo to je práve to skreslené! Pretože, opakujem - k tebe prídu väčšinou len nositelia, ktorí problémy majú!

@petracandle boooze , tu sa clovek nemoze ozvat odbornik na kazdom rohu, co z toho robis vedu a diplomovu pracu, ukludni sa
Vypinam upozornenia na tento prispevok
Pekny den

autor
26. apr 2025
@taktotedanie

@petracandle boooze , tu sa clovek nemoze ozvat odbornik na kazdom rohu, co z toho robis vedu a diplomovu pracu, ukludni sa
Vypinam upozornenia na tento prispevok
Pekny den

@taktotedanie to je v poriadku, ďakujem aj za váš pohľad z druhej strany. Mne je jasné, že má dr chcela upozorniť na riziká...ale moja očná neuznáva nič, ani operácie, ani šošovky, všetko načo sa spýtam neguje, ale teda chodom poctivo každý rok na kontrolu.

taktotedanie
26. apr 2025

Chcela som len poukazat na to, ze v podstate mala pravdu a takmer kazdy clovek nasledne dojde do bodu kedy mu oko odmietne akukolvek sosovku ( po rokoch alebo neprijme sosovku vobec)
Hygiena je alfa omega pri noseni KS! Pretoze tie nasledky vedia byt fakt devastujuce pre to oko
Nezabudnite na umele slzy bez konzervacnych latok vhodne pre nositelov kontaktnych sosoviek
Len niekto si tu musi dokazovat nieco 🤷🏻‍♀️ aj taki su ludia zvykla som si, uz daavno neriesim taketo rapotacky na Mk
Pekny den

hankab
26. apr 2025

Šošovky nosim 20 rokov, malujem sa vzdy ked idem do prace a nikdy som nemala ziadny problem. Mam mesacne, ktore si kazdy vecer vyberam a rano nasadzujeme. Tie, ktore sa nemusia vyberat mi nevyhovovali, mala som z nich suche oci.
Zapal som mala za ten cas 1x, ani neviem z coho.