Podráždený krk od retinolu: Ako ho riešiť?
Na krk ho vôbec nenanášam, aj tak ma na druhý deň páli a mám ho začervenaný. Dávam si ho večer a potom ešte krém, takže neviem, či sa tam počas spánku nejako prenesie.
Stalo sa to niekomu tiež?
Áno, môže sa to stať. Nie však preto, že by retinol „migroval“ cez bunkovú komunikáciu niekoľko centimetrov. Oveľa pravdepodobnejšie sa na krk mechanicky preniesol prstami, následným nanášaním krému, vlasmi, obliečkou alebo pri potení. Koža na krku je navyše citlivejšia, takže môže zareagovať aj vtedy, keď je tvár v poriadku.
Teraz retinol úplne vysaď aj na tvári, kým pálenie a začervenanie nezmiznú. Krk umývaj len vlažnou vodou alebo jemným neparfumovaným prípravkom a používaj jednoduchý upokojujúci bariérový krém bez aktívnych látok, prípadne tenkú vrstvu vazelíny. Pomôcť môže aj chladný obklad. Zatiaľ vynechaj vitamín C, kyseliny, peelingy, parfum na krk, horúcu vodu a slnko; cez deň daj SPF 50.
Po úplnom zahojení začni retinolom maximálne 1–2× týždenne, iba množstvo veľkosti hrášku na suchú tvár. Nechoď ním až k sánke, po aplikácii si umy ruky a na krk nanášaj krém čistými rukami. Ak by sa objavili pľuzgiere, mokvanie, opuch, silná bolesť alebo sa to do niekoľkých dní nezlepšilo, choď ku kožnej lekárke.
Mňa z neho pália oči a strašne mi vysychaju. Skúšala som ich viac no je to rovnaké. Vzdala som to s nim

@anonym_autor Má schopnosť migrovať v pokožke a ovplyvňovať aj okolité bunky v okruhu niekoľkých centimetrov vďaka bunkovej komunikácii a mikrocirkulácii.