Riešenia pre akné v dospelosti
Ahojte,
idem si po radu ohľadom akné, asi pred rokom sa mi zmenila pleť, v oblasti brady a smerom na líca, pozdĺž sánky sa mi začali objavovať pupienky. (aj biele komedony). Pred tým som mala 1-2 pupienky pred svojimi dňami a to bolo všetko. mám 28, bezdetná, neužívala som antikoncepciu, nezmenila som (pred tým rokom) svoj životný štýl ani sa nič neudialo, čo by mohlo mať vplyv. som aktívna (športujem viac krát do týždňa), stravujem sa myslím si že zdravo, sem tam nejaká pizza/ mc + sladkosti. na kožnom mi predpísali masť - Duac gel, pokiaľ som ju užívala a aj pár mesiacov po som mala pleť ako tak dobrú, prišlo leto, pleť bola stále okej. teraz sa mi opäť vracia do stavu ako pred používaním krému (alebo teda tak ako som ju mala pred rokom keď to začalo). intolerancia na potraviny mi nevyšla žiadna.
máte niekto nejaké tipy, čo s tým? riešiť ďalej s kožným? prípadne ísť na nejaké špeciálne čistenie, zmena stravy? doplnenie vitamínov?
ďakujem 🙂
@mrslkra17 robili ti na kožnom alergo testy ? Mne sa tiež takto vyhádzala brada ako popisuješ, na koznom mi urobili alergo testy, mám histamínovú intoleranciu. Tiež som sa pred tým zdravo stravovala , no jednoducho teraz musím vynechávat niektoré potraviny kvôli vysokej hladine histamínu. Keď dodržiavam túto diétu, tak sa mi pleť čistí. Čo mi ešte pomohlo je kórejská kozmetika- konkrétne beauty of joseon. Najlepšia je tá red bean maska na tvar, tá mi krásne stiahne zápal. Maste od kožnej nepomáhali.
@mrslkra17 robili ti na kožnom alergo testy ? Mne sa tiež takto vyhádzala brada ako popisuješ, na koznom mi urobili alergo testy, mám histamínovú intoleranciu. Tiež som sa pred tým zdravo stravovala , no jednoducho teraz musím vynechávat niektoré potraviny kvôli vysokej hladine histamínu. Keď dodržiavam túto diétu, tak sa mi pleť čistí. Čo mi ešte pomohlo je kórejská kozmetika- konkrétne beauty of joseon. Najlepšia je tá red bean maska na tvar, tá mi krásne stiahne zápal. Maste od kožnej nepomáhali.
@lenuska9999 nerobil mi testy, dal mi len masť a že ak to bude zlé dáme tabletky, ale to nechcem, skúsim sa mu ozvať a popýtať sa na alergo testy. čo presne ti/vám z nich vyšlo? korejsku používam a mám pocit že pomáha ale asi to úplne nezvláda :D
ďakujem
@sissy27 ďakujem skúsim to poriešiť
@mrslkra17 skús protizápalovú stravu a probiotika.
https://etabletka.sk/protizapalova-strava-ako-s...
@lenuska9999 nerobil mi testy, dal mi len masť a že ak to bude zlé dáme tabletky, ale to nechcem, skúsim sa mu ozvať a popýtať sa na alergo testy. čo presne ti/vám z nich vyšlo? korejsku používam a mám pocit že pomáha ale asi to úplne nezvláda :D
ďakujem
@mrslkra17 ako som povedala - histamínová intolerancia. Nesmiem napr paradajky, kyslú kapustu atď.

@mrslkra17 vo vseobecnosti - akne v miestach, kde popisujes, signalizuje problemy s traviacim traktom. Moze ist o nejaky zapal, potravinovu intoleranciu / alergiu, u mna to bol dokonca zlcnik, hoci som dlho ine problemy na sebe nepozorovala.