Riešenie dlhodobého akné: účinné spôsoby a rady
Ahojte, potrebujem poradiť mám 23 rokov a už minimálne 5 rokov trpim akné, ale nie takým klasickým hormonálnym v dolnej časti líc ale skôr sú to mikrokomedony, krupica, mastná plet najhoršie je to na čele. Vždy mi nato pomôžu antibiotiká, keď som chorá alebo benzoyl peroxid, ale už mám voči tomu určitú toleranciu a nepomáha ako pred pár rokmi. Čo sa týka hormonálnej stránky. Všetko ok. Iba mierne zvýšený prolaktín nič vážne vraj. Imunoalergia ok. Snažila som sa nasadiť zinok, omega 3 mastne, probiotiká. Nič. Skusila som aj všetky možné kyseliny voľnopredajne kozmetiky, obnovu kožnej bariéry. Nič nepomáha. Dokonca som si dala vybrať aj krčné mandle pred rokom z dôvodu chronického zápalu a nepomohlo to. Čaká ma ešte vyšetrenie štítnej žľazy. Naozaj dodržiavam starostlivosť, stravu mám vyváženú. Pijem iba bezlaktozove mlieko. Obmedzujem kofeín. Vysadila som aj vajcia. Bez zmeny. Naozaj som už zúfalá. Nechcem celú svoju mladosť stráviť takouto pleťou. Nemôžem nasadiť ani antikoncepciu takže roaccutane nepripadá do úvahy lebo mám predispozíciu na trombózu. Budem rada za každú radu, ale akne je spôsobené zvnútra. Takže niečo čo mi prečistí telo, pomôže mi to zničiť problém navždy. Ďakujem
ja by som na tovjom mieste skusila mlieko bez kravsekj bielkoviny, teda nejake rastlinne. lebo aj v bezlaktozovom mlieku sa v malom mnozstve vyskytuje laktoza...
No ja som na akne brala Aknenormin, co je to iste co Roaccutane, jedine to mi pomohlo, nic ine. Mala som uz 27 rokov ked som ho brala, dovtedy tazke akne. Brala som ho pol roka a vysledok fantasticky. Moja kozna hovorila, ze nemam vela muzskeho hormonu, ale moja plet reaguje neadekvatne aj na to malo.
@catherin4 musí sa s tým brat HA? Ak áno tak bohužiaľ nemôžem kvôli tej tromboze.
ja by som na tovjom mieste skusila mlieko bez kravsekj bielkoviny, teda nejake rastlinne. lebo aj v bezlaktozovom mlieku sa v malom mnozstve vyskytuje laktoza...
@anonym_4f44a8 áno ale alergiu na laktozu nemám. Takže si myslím že aj keď obmedzujem laktozu tak už minimálne množstvo je pre mňa zanedbateľne riešiť keďže v testoch mi nevyšla.
Pokiaľ viem tak nie. Dcéra má 16 a užíva bez HA
@myrusiatko obsahuje isotretinoin som čítala, dcéra este asi nežije sexuálny život, ináč je úplný zákaz tehotenstva a pravdepodobne mi to ani žiaden dermatológ bez HA nepredpise, ale ďakujem za radu.
Toto by mohlo byt aj fungalne akne, pomahaju na to pripravky so sirou, a niektora kozmetika to zhorsuje. Skus ist aj tymto smerom.
Toto by mohlo byt aj fungalne akne, pomahaju na to pripravky so sirou, a niektora kozmetika to zhorsuje. Skus ist aj tymto smerom.
@veselo_neveselo áno už aj túto cestu som veru skúšala. Ale fungalne akne zvykne svrbiet lebo je spôsobené kvasinkami, mňa nesvrbi vôbec. Skúšala som iba nizoral šampón s ketokonazolom, ale výskúšam už naozaj hocičo.
Pokiaľ viem tak nie. Dcéra má 16 a užíva bez HA
@lalala12345 je to tak, že každá žena v plodnom veku musí používať antikoncepciu, bez ohľadu na to či žije aktívny sexuálny život alebo nie. Dcéra takisto užíva isotretinoin, má 15 rokov a antikoncepciu musela začať užívať dokonca mesiac pred nasadením isotretinoinu. Okrem toho môže dermatológ predpísať liečbu vždy iba na mesiac a každý mesiac musí žena preukázať negatívny tehotenský test. Bez toho nesmie dermatológ predpísať ďalšie balenie lieku. Taký je zákon, čo sa týka predpisovania liečby isotretinoinu na Slovensku, je to uvedené aj v samotnom príbalovom letáku.
@myrusiatko čudujem sa, že takéto dôležité informácie ako matka nemáš. Isotretinoin nie je penicilín, je to úžasný liek na akné čo sa týka výsledkov a dlhodobých účinkov (až celoživotných u väčšiny pacientov s akné), ale má teratogénne účinky a takisto môže mať závažné NÚ. Žena musí užívať antikoncepciu a lekár vám to bez toho nemôže predpisovať.

No ja som na akne brala Aknenormin, co je to iste co Roaccutane, jedine to mi pomohlo, nic ine. Mala som uz 27 rokov ked som ho brala, dovtedy tazke akne. Brala som ho pol roka a vysledok fantasticky. Moja kozna hovorila, ze nemam vela muzskeho hormonu, ale moja plet reaguje neadekvatne aj na to malo.