icon

Ako používať umývačku riadu bez obáv?

17. feb 2026

Ahojte, toto bude veľmi zvláštny príspevok a asi si na mne zgustnete a podáte si ma. Ale tak čo už.

Dievčence mám dávno po 50tke a celý život som všetko umývala v rukách, riad apd.
Som sama a pred rokom a pol som rekonštruovala byt. Dala som si do kuchyne umývačku riadu, takú úzku, Gorenje. Ale priznám sa, ešte som ju nepoužila. Tým, že som sama, som si vždy všetko umyla v umývadle. Dala som si ju hlavne kvôli tomu, že keby sa byt prenajímal alebo predával, umývačka by bola fajn a žiadúca.

Aj by som ju použila, ale priznám sa, bojím sa. Že nebude dobre tesniť, že mi zatečie vzadu z trubiek a hadičiek, že vytopím susedov. Ja sa ju normálne bojím zapnúť - a ani neviem, že či by po roku a pol išla.

Čo si mám kúpiť? Tbl na riad? Tbl na vodný kameň?
Mám si stiahnuť niekde návod a postupovať podľa toho?
Už som ju chcela použiť za posledný rok asi 4x, ale bojím sa. Mám nejaký panický strah z vytopenia, mne sa aj niekedy v noci snívajú sny s vodou.. nejaká fóbia, asi z detstva.

Ďakujem za pochopenie.

Strana
z2
minenkaa
17. feb 2026

@anonym_autor peries v práčke?
Asi netečie ,to bude robiť aj umývačka v DM kup soľ ,tapletky do umývačky ,umývačku náplň a zapni ,len nie eco program

autor
17. feb 2026
@minenkaa

@anonym_autor peries v práčke?
Asi netečie ,to bude robiť aj umývačka v DM kup soľ ,tapletky do umývačky ,umývačku náplň a zapni ,len nie eco program

@minenkaa 4x počas prania na krátky cyklus chodím kontrolovať, či mi netečie.

reela
17. feb 2026

Najprv precitaj navod, vacsinou musis pred prvym spustenim naplnit dolnu cast vodou. Kup tabletky, ostatne ti netreba. Radim zapnut na programe, ktory ma najvacsiu teplotu. Nedavaj tam drevene veci. Pohare tam davaj hore nohami. A uzivaj si vacsi cas pre seba!

bibina32
17. feb 2026

@anonym_autor Kúp si soľ do umývačky, ja kupujem v Lidli, ďalej kapsule do umývačky Jar alebo môžeš aj v DM drogérii, majú malé balenie, ak by si sa rozhodla, že umývačku nebudeš používať. Lestidlo nedávam. Zapinaj ju keď si doma, ak ju máš správne zapojenú, tak by ti nemala tiecť. Pozri si návod na internete. A neboj sa niekedy vedia búchať aj plastové misky v umývačke, keď ju pustís. A dávaj si pozor až ti rameno nebucha o vysoký hrniec alebo pokrývku.

minenkaa
17. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor neboj sa nevytopis nikoho

anonym_e824e0
17. feb 2026

vacsina ma uz poistku proti preteceniu

minenkaa
17. feb 2026

Presne, už všetko ma poistku proti pretečeniu

januska12323
17. feb 2026

Keď si si ju kúpila dostala si k nej aj návod, ak nevieš kde je pohľadaj na nete podľa modelu. Zavolaj na kávu niekoho kto umývačku bežne používa a opýtaj sa čo potrebuješ vedieť a pusti keď tam tá osoba bude. A hlavne pokoj, keby aj tiekla zistíš to skôr ako susedia.

januska12323
17. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nemáš ocd?

anonym_1df503
17. feb 2026

Toto je skôr na posedenie zo psychológom. Takto sa obmedzovať kvôli iracionálnemu strachu.

anonym_fbd53c
17. feb 2026

@anonym_autor človek sám, ak intenzívne nevarí, bude plniť aj úzku 45cm umývačku dlhšie. A púšťať ju je efektívne, keď je plná. Určite daj soľ do umývačiek riadu (vojde tam takmer celé balenie - dáva sa to do plna do nádobky (veľké odskrutkovacie víčko) na dne umývačky) a kúp si kvalitné tablety (napr. gélové trojfarebné Jar sú dobré, ale drahšie).
Ja z riadov použitými obrúskami dávam preč hrubšie zvyšky potravín.
Pri prvom pustení buď pri nej v kuchyni, pokontroluj tesnosť pripojenia hadice na prívod vody a odpadovej hadice do odpadu resp. sifóna. Ak to máš niekde za linkou, tak aspoň daj preč sokel z kuchynskej linky (ak máš ľahko vycvaknuteľný), posvieť si tam a pozeraj, či niekde nekvapká. Pozri si pre istotu, kde máš ventil na zastavenie vody do umývačky (podobný ako býva zo steny pre hadicu do práčky).
Keď sa s umývačkou "zohráš" (soľ, kvalitné tablety, vhodne zvolený program...), budeš prekvapená ako pekne dokáže riad umyť.

tenerifka
17. feb 2026
@reela

Najprv precitaj navod, vacsinou musis pred prvym spustenim naplnit dolnu cast vodou. Kup tabletky, ostatne ti netreba. Radim zapnut na programe, ktory ma najvacsiu teplotu. Nedavaj tam drevene veci. Pohare tam davaj hore nohami. A uzivaj si vacsi cas pre seba!

@reela coooooo????????
Naplnit spodnu cast vodou?
Za 27 rokov mam umyvacku c. 4, ale nic take ako naplñat spodnu cast vodou som nikdy nerobila.
Das nejaky relevantny link?, rada sa nieco nove dozviem

anonym_0c7d15
17. feb 2026

Nič si s toho nerob. Tiež mám strach z vytopenia a požiaru a určite nemám ocd.
Umývačka ma poistku, neboj sa, aj keď otvoris dvierka počas cyklu hneď sa stopne.
Stiahni si návod, určite budeš musieť doliať pri prvom použití vodu do zásobníka na soľ. Ja kupujem soľ (v lidli), lestidlo a tablety somat, lestidlo nemusíš ale mne ostanú matne poháre keď ho nedám.

minenkaa
17. feb 2026
@tenerifka

@reela coooooo????????
Za 27 rokov mam umyvacku c. 4, ale nic take ako naplñat spodnu cast vodou som nikdy nerobila.

@tenerifka niekedy to treba spraviť pri niektorých ,čerpadlo potrebuje na začiatku aspoň pohár dva vody ,inak nespustí program

autor
17. feb 2026
@januska12323

@anonym_autor nemáš ocd?

@januska12323 nie, ja nemám, ale poznám ľudí, čo majú. Každopádne mám fóbiu z vody zjavne. Mne sa aj snívajú v noci občas sny, že mi pretečie záchod / inak toho som sa bála ako malé dieťa najviac, že vytečie voda zo záchodu / a že pretečie vaňa, alebo niekoho vytopím. Ako malé dieťa som vytopila susedov, prišla som do kuchyne a všade bola voda, naši museli hradiť susedom škodu... bolo to dosť zlé. A prejavilo sa to teraz naplno pri práčke / ale tá je stará, preto sa bojím / a pri tej umývačke.

tenerifka
17. feb 2026
@minenkaa

@tenerifka niekedy to treba spraviť pri niektorých ,čerpadlo potrebuje na začiatku aspoň pohár dva vody ,inak nespustí program

@minenkaa no jejda, pocujem to prvykrat

anonym_0c7d15
17. feb 2026
@tenerifka

@reela coooooo????????

@tenerifka áno dolieva sa voda, do nadrzky na soľ. Ma to takto každý výrobca. Dokonca aj miele odporúča naliat prvý krát vodu v návode na použitie, aj napriek tomu že tie novšie majú čerpadlo ktoré si ju tam dokáže dopustiť.

janetinka27
17. feb 2026

@anonym_autor ahoj, nezapla som 6 rokov. Ak kupujes jar platinum plus, nemusis doplnat nic ine.my sme zapli teda po 6 rokoch a hned sa vytopila skrinka,lebo to uz bolo vsetko povolene. Odvtedy pouzivam,ale sebe a dietatu pred pouzitim oplachujem vsetko v teplej vode.

minenkaa
17. feb 2026
@janetinka27

@anonym_autor ahoj, nezapla som 6 rokov. Ak kupujes jar platinum plus, nemusis doplnat nic ine.my sme zapli teda po 6 rokoch a hned sa vytopila skrinka,lebo to uz bolo vsetko povolene. Odvtedy pouzivam,ale sebe a dietatu pred pouzitim oplachujem vsetko v teplej vode.

@janetinka27 prečo oplachujes

anonym_790b37
17. feb 2026

@anonym_autor umyvacka ti v priemere spotrebuje 6-15 l vody na jeden cyklus , ak mas malu tak tipujem do 10 l max...to co s tym chces vytopit aj keby neviem v akom vesmire ti tam nieco prasklo ? Inak v rucnom umyvani bezne minies 40 l vody ...ja mam 3 tiu a v zivote netiekla ..max mi tam ostala stat voda , lebo sa upchal odtok ...nemaj strach z takejto blboviny 😉

tenerifka
17. feb 2026
@anonym_0c7d15

@tenerifka áno dolieva sa voda, do nadrzky na soľ. Ma to takto každý výrobca. Dokonca aj miele odporúča naliat prvý krát vodu v návode na použitie, aj napriek tomu že tie novšie majú čerpadlo ktoré si ju tam dokáže dopustiť.

@anonym_0c7d15 aha, chapem. Ja sol nedavam, mame makku vodu (osmosis inversa), preto som to nikdy nemusela dolievat

anonym_0c7d15
17. feb 2026
@tenerifka

@anonym_0c7d15 aha, chapem. Ja sol nedavam, mame makku vodu (osmosis inversa), preto som to nikdy nemusela dolievat

@tenerifka noo to bude tým. Inak v niektorých krajinách sa kvoli makkej vode dokonca vyrábajú bez nadrzky na sol.

reela
17. feb 2026
@tenerifka

@reela coooooo????????

@tenerifka https://producthelp.whirlpool.com/Dishwashers/P...
My mame sice Samsung, ale nenasla som online manual, tak tu je z whirlpoolu

lukbe
17. feb 2026
@tenerifka

@reela coooooo????????

@tenerifka mysli tu cast, kde sa sype sol, no ano 1.x treba.

lukbe
17. feb 2026

Nemáš sa čoho báť, ja som začala používať až po šesťdesiatke, tiez som davala do novej kuchyne a ľutujem, ze som ju nemala skôr. Išla som podľa návodu a bolo to. Sme traja, nenaplnime naraz, ale kazdy druhý den. Podobne aj ty a mozes dat aj hrnce, mne sa uz väčšinou nezmestia.

zuzanaete
17. feb 2026
@tenerifka

@reela coooooo????????

@tenerifka Ano, pri novej unuvacke sme najprv dali vodu do nadobky na sol, co je dole a az potom nasypali sol.

biba_18
17. feb 2026

jemine. a čo by sa stalo ak by som tu vodu nenaliala? 😏

anonym_30cb51
17. feb 2026

Teta odkiaľ ste? Ja som technický typ, prídeme s 5 mesačnou dcérkou na čaj a podebatiť, Vy ju na chvíľku zabavíte a ja Vám všetko nastavím a ukážem. Aj kapsule, soľ a leštidlo Vám donesiem, nech nemusíte kupovať hneď celé balenia, ak by ste ju nechceli ďalej používať.No a ak sa niečo stane, budeme tam dve na to, aby sme si poradili!
Alebo ak máte pár eur navyše, skúste sa obrátiť na miestneho Hodinového manžela, nech Vám to príde skontrolovať a zapnúť, ten Vás nebude súdiť že sa bojíte a netrúfate si a hneď to aj opraví v prípade potreby.

kacenocka2
17. feb 2026
@reela

@reela každé umývanie napuštaš dolnú časť vodou?😯

reela
18. feb 2026
@kacenocka2

@reela každé umývanie napuštaš dolnú časť vodou?😯

Strana
z2