icon

Bývanie v podnájme

1. feb 2023
keksicek
3. feb 2023

@matkahelka Nemusí byť pravda, že ak nemáš na hypo, nemáš na nájom. Už to tu bolo veľakrát povedané. Niekto nechce hypo, niekomu nedajú hypo, ... sú proste rôzne situácie, rôzny ľudia. Ja hypotéku neodsudzujem. Ale ty proste neprímaš iné názory len ten, že hypotéka a vlastný dom/byt sú proste najlepšie. Ten kto nemá hypotéku, je finančne negramotný.

ropucha6
3. feb 2023

@keksicek v najhorsom nehnutelnost predas alebo s tebou banka hlada riesenia. V najme ta majitel posle do teplych krajin…fakt si tu srandu nikto nerobi, ale tie zivotne situacie su dost nepekne na to, aby som si povedala, ze som dozivotne odkazana na zivot v prenajme.

stvura
Odpoveď bola odstránená
zafir01
3. feb 2023

@nepic áno odchádzajú tu veci. Ale napr my máme drevosplynovaci kotol za 1100 eur. A moja sesternica v novom domevobyčajne liatinaky z druhej ruky za 500. Viem, aké sú ceny kotlov,bude rusy ci ataky ci ladany mame už roky pobehane. Vždy sú aj lacnejšie alternatívy.

Moja teta na byt a v ňom už 10 rokov dáva 200 eur len fond oprav.. Za 10 rokov im vymenili len vchodové dvere.. Na dome by si toho mal teda vuac.
Nehovoriac a extrémnej výhode si dopestovať ovocie, zeleninu, vychovať mäso, vajíčka (aj za cenu, že obilniny šli cenou nahor)

A to ze majú starí ľudia neschopné ho syna pri sebe, je už vec i relevantná... To už ké osobný problém.. Stále disponujú majetkom, ktiry môžu predať a ísť do menšieho bytu. A zas len budú mať niečo, odkiaľ ich nik nevýhodi

kvetinka75
3. feb 2023

@ropucha6 ty si sa kde zasekla? A keď niekomu banka z nejakého dôvodu neschváli hypo, kde ju má zobrať?

zafir01
3. feb 2023

@stvura presne si to opísala dobre. Strach je vždy. Ja kocovne žiť nedokážem. Mame dom s 2500m pozemkom. Kým mam zdravie, rada si dospestujem, do chovám. Teším sa bazénu v lete , kvetom, grolovackam a hlasitým spevom do neskorej noci, lebo nemáme susedov. A viem, že príde čas, kedy môžme byť do nútení, časť nášho pozemku predať inému na stavbu domu, alebo ho možno bude chcieť jedno z mojich troch detí, alebo nik.. No ktovie co bude. V mojich 45 mame hypo splatenu. Tak stále viem, že je to ešte produktívny vek.

ropucha6
3. feb 2023

@kvetinka75 nezasekla, len ty to stale prezentujes ako trvaly dozivotny stav. Isteze, aj taki sa najdu, ale nemusi to kazdy v 35tke sa hadzat o zem, ze ju uz nikdy nedostane.

ropucha6
3. feb 2023

@stvura myslis, ze ti bezdaci su bez strachu? 🙂 inak USA, to je ina kapitola.

keksicek
3. feb 2023

@ropucha6 áno, nehnuteľnosť v krajnom prípade predáš. Ale ako som písala vyššie, sú rôzne životné situácia a pre niekoho nie je dobrá ani jedna voľba. Ja sa hypotéke úplne nebránim. Ale doteraz mi nedali z takých dôvodov a teraz z onakých. Uvidime, čo čas prinesie.

kvetinka75
3. feb 2023

@ropucha6 mnohí to tak aj majú, kedy im dá banka hypo. o 10 rokov? Koľko im dá v 45? Koľko budú mesačne splácať? A musíš mať aj percento z nehnuteľnosti. Pre niektorých je to bludný kruh.

1bambinko1
3. feb 2023

dáš im do budúcna viac než si myslíš a to len dobrou výchovou. teraz sú hypotéky pre mnohých nedosiahnuteľné a tak nič iné ako prenájom neostáva, no to neznamená, že sa to napríklad za rok nemôže úplne celé otočiť

matkahelka
3. feb 2023

@kvetinka75
@keksicek
@valeria_h kde som konkretne koho urazila? to, ze clovek zijuci v podnajme je financne negramotny je urazka? nie, praobycajny fakt. este aj moja dcera sa o tom v 6.roc. ZS ucila a aj ucitelka (dokonca tusim financnu gramotnost ich uci riaditelka) im podnajom verzus vlastne byvanie uviedla ako priklad financnej (ne)gramotnosti.
Ja skutocne neverim, ze sa najde normalne zmyslajuci clovek, ktoremu zitie v podnajme v nasich podmienkach dlhodobo vyhovuje. Mlademu paru vramci spoznavania sa ano, ale rodine? obzvlast s detmi? ono to nie je o tom, ze im to vyhovuje, je to o tom, ze skrz exekucie, ci nedostatocny prijem hypo nedostanu. A namiesto toho, aby to proste priznali tak budu za chrumkavych a hrdia sa tym, ze im zitie v podnajme vyhovuje. Ale je fajn, ze aj taki su, lebo ako ste pisali, ludia ako my, ktori maju investicne byty, by si museli hypo splacat sami a tak ich splacaju podnajomnici. Svet je v rovnovahe.

kvetinka75
3. feb 2023

@matkahelka a kto písal že im to vyhovuje? Jednoducho sa z nejakých dôvodov dopracovali k tomu, že takto žijú. Ale vám neomylným, ktorí vedia už od základnej školy, čo a ako sa to stať nemôže. Takže jasné, že pochopenie pre takýchto ľudí nemajú.

ropucha6
3. feb 2023

@keksicek ved to je v pohode, kazdy sme nejak zacinali. Drzim palce do buducna.

ropucha6
3. feb 2023

@kvetinka75 ano, je to ovela tazsie ako predtym, to vobec nepopieram. Hlavne pre spekulantov, ktori stale cakali, ze ceny klesnu a pritom uz par rokov mohli mat byt. Za mna aj 1izbak by bola aspon aka taka istota na dochodok, ale vravim, mam osobne skusenosti v rodine, takze sa na to pozeram takto.

nepic
3. feb 2023

Ťažko sa baviť s niekým,kto si nedovidí na koniec nosa. Len ja,len ja viem všetko najlepšie,len je robím naj rozhodnutia a len to čo robím ja je správne a múdre. Ako vedel kedysi svokor povedať,ktorý si čo to v živote preskákal-dobre sa serie z plnej riti,ale skús sa vysrať z prázdnej. A tak to vyzerá aj tu. "Keď teda s bankou sa dá dohodnúť" a všetko je poistené,načo sa potom robíia zbierky keď niekomu zhorí dom,resp po nejakej prírodnej katastrofe?tomu potom nerozumiem.
Ja neodsudzujem nikoho kto má hypotéku,kto chce nech si ju zoberie a nech má vlastné bývanie,aspoň ostanú nájomné a iné byty pre takých čo tu hypotéku nechcú,ako napr ja.
Ono sa vždy ukáže až časom,čo bolo dobré rozhodnutie. A ja nejako neverím tomu,že nebolo aj toto naschvál tak uvoľnené,aby si ľudia nabrali úvery a postávali nehnuteľnosti,aby aj to nebolo účelové. Ale to už sú len moje konšpirácie.

ropucha6
3. feb 2023

@nepic poznas ludi, ktori nedokazu na dochodku zaplatit komercny prenajom?

valeria_h
3. feb 2023

@matkahelka Navyše si neschopná pochopiť písaný text. Nemá zmysel sa s Tebou viac baviť.

adanac
3. feb 2023

@matkahelka odkial mas, ze v zahranici su vysoke dochodky? zijem v Kanade 20+ rokov a myslim, ze na celom svete je to porovnatelne, mozno tu maju vyssi dochodok, zalezi samozrejme kde clovek pracoval, ale je tu aj vsetko drahsie, takze to vyjde narovnako

matkahelka
3. feb 2023

@adanac mala som na mysli zapadnu europu

ropucha6
3. feb 2023

@adanac ako je to v Kanade? Mate nejaky maximalny dochodok?

matkahelka
3. feb 2023

@adanac pred vianocami isla na ta3 reportaz, kde diskutovali ekonomovania a podnajom vs.vlastne byvanie v zahranici uvadzali presne ako dovod neporovnatelne vyssich dochodkov a celkovo socialneho systemu. diskusia bola o porovnavani krajin EU.

valeria_h
3. feb 2023

Lenže tu nikto nepíše, že je lepšie bývať v podnájme. Určite by každý mal radšej svoje než podnájom, ale niekedy to proste nejde, napríklad u autorky. A nič zlé na tom nie je. Ale na to treba vedieť čítať a pochopiť písaný text a trochu aj čítať medzi riadkami.

valeria_h
3. feb 2023

@matkahelka Ty si vážne mimo..kto sa hrá na chrumkavého? Možno 1 - 2 ľudia píšu, že lepšie v nájme, ale drvivá väčšina ľudí chce vlastné bývanie. Otvor oči a hlavne srdce, lebo si úplne bezcitná.

zmrzlinka2021
3. feb 2023

@valeria_h

Argument "miliony ludi robi toto a hento" je čo? miliony ludi aj fajci cigarety a teda je to OK? Alebo je to vyhodne?
Jasne, ze ked clovek nema inu moznost tak ju proste nema. To ze ludia preferuju nejaky sposob byvania vzdy vychadza aj z minulosti, z kulturneho kontextu, celkovo z nastavenia spolocnosti. Kolkí ludia dnes na dochodku maju 300 eurove dochodky a uz pre zdravotny stav nemozu pracovat? A teraz si predstav ze maju niekde platit najom500-600 EUR.
Aj ked ma clovek co len vlastnu garzonku, ktoru prenajima a on sam zije v najme, aj to je lepsie, ako nemat absolutne nič.

valeria_h
3. feb 2023

@zmrzlinka2021mňa to nezaujíma z akého kontextu to vychádza a už vôbec ma nezaujíma postoj spoločnosti. To je čo za argument? Keď niekto na hypo nemá a banka mu ju nedá, tak nedá a môže sa aj rozkrájať. Čo ma teda ten človek robiť? Nie vždy sa dá mať vlastné, tak bývajú aj v prenájme a rozhodne sa kvôli tomu netreba trápiť.
Áno, určite je lepšie mať aspoň tú garzónku ako nič, presne ako píšeš, ale nie každému je to možné. Už som to písala, ale zjavne si ďalšia ktorá nechápe písaný text.

zmrzlinka2021
3. feb 2023

@valeria_h ale ja tomu rozumiem, a proste ked nema inu moznost, je nuteny zit v najma - ved to je logicke, nebude pod mostom. Ale argumentacia, ze aj v zahranici tak ludia ziju mi pripada nelogicka.

valeria_h
3. feb 2023

@zmrzlinka2021 Životy sú rôzne, ani ja neviem, čo ma ešte v živote stretne. A dovolím si tvrdiť, že som zodpovedná, pracovitá a finančne gramotná. Napriek tomu sa život môže zvrtnúť v sekunde, treba byť pokorný a nie sa smiať z ľudí, ktorí nemajú to čo ja. A je úplne jedno z akého dôvodu.

zuz0110
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka2021
3. feb 2023

@valeria_h
Máš pocit, ze sa tu niekto z nej smeje?