icon

Bývanie v podnájme

1. feb 2023
valeria_h
3. feb 2023

@zmrzlinka2021 To sa dúfam nepýtaš vážne 🙂

lily246
Autor odpoveď zmazal
ropucha6
3. feb 2023

@zuz0110 stotisice? To beries 2milionovu hypoteku?

zuz0110
Autor odpoveď zmazal
ropucha6
3. feb 2023

@zuz0110 ja preplatim pri 300k cca 70-80k, ak ju teda nesplatim skor a uroky za dalsich 10 rokov extremne neporastu. Pri hypoteke 500k potrebujes aj cisty plat cca nad 5tisic, tak to asi nebude pripad tych, co maju problem si ju vziat.

jana_eyre_2
3. feb 2023

Na Slovensku podľa mňa tak trocha trpíme minulosťou, keď nikto nič nevlastnil.. potom sa to odrazu dalo zmeniť a tak sme všetci vyrastali v pocite, že len keď máš vlastnú nehnuteľnost, si zabezpečený.. ale to že máš nehnuteľnost zaťaženu hypotékou na 30r to už nikto neberie ako fakt že nehnuteľnosť ti naozaj nepatrí 😅

Sama mám vlastny dom, sama mám hypotéku, ale myslím že keby som vrátila čas a znova sa rozhodovala, tak by som si na tom tak nezakladala.. nemuseli sme sa uviazať na jedno miesto na taký dlhý čas, čokoľvek by sme chceli zmeniť tak by trebalo riešiť hypotéku.. byť troška akčnejšia, zbavím sa svojho domu plného haraburd a odstahujeme sa niekam do zahraničia do podnájmu.. aj za cenu že zmenunby sme riešili každé 3-4roky.. Aspon by sme neboli zahltení tolkymi vecami, lebo práve ta skutočnosť má najviac zaťažuje.. a neviem sa tých veci zbaviť..

akinom0077
4. feb 2023

V zahranici je normalne a bezne zit v podnajme, na SK az tak nie. Problem moze nastat ked majitelia rozhodnu byt predat, pripadne byvat v nom hlavne v mensich mestach je problem hladat rychlo nieco nove. Ja robim v realitach 13 rokov a prenajom by som nechcela, ale chapem nie vzdy ma kazdy moznost vziat hypo a kupit. Ak moznost je urcite ano, ak nie zmierit sa s pripadnym stahovanim. Domov je tam kde si ho vytvoris, s ludmi ktorych mas rada a kde sa citis ako doma…

maialeo
4. feb 2023

buď rada že nemáš hypotéku... veru by som teraz nechcela byť v koži tých všetkých, čo ju majú....

maialeo
4. feb 2023

@jana_eyre_2 Na jednej strane píšeš že ti vec na hypotéku nepatrí a v druhej vete si odporuješ tvrdením že máš dom na hypo. A ešte tam máš smajlíka 😀 Dnes sú tie 30 ročné hypotéky nesplatiteľné. Už dnes vidíme, koľko ľudí skončilo aj s ich hypotékou v bankrote... teda prišli o úplne všetko a ešte im ostali dlhy z hypotéky... ktoré sa časom ZATIAĽ dajú spláchnuť v bankrote... čo ale nastane vtedy, ak sa to už dať nebude... vznikne generačný dlh... tie muškáty na okne v hypotékovom dome za tento cirkus asi nestoja.

maialeo
4. feb 2023

@matkahelka ty si dobre mimo 😀 Žiadnu nehnuteľnosť v dnešnej dobe nevieš predať len tak... jednak tie úroky a jednak idú ceny nehnuteľností dole. Ak by som už niečo na hypo kupovala, tak si nebudem kupovať nejakú králikáreň v paneláku alebo nedajbože dom v Malinove a podobnej diere. K tomu ťa treba upozorniť na fakt, že hypotéku ti môže banka kedykoľvek zosplatniť... čiže ti v pondelok príde papier, že do 10 dní máš vyplatiť všetko a si tam, kde si začínala.. prídeš v sekunde o všetko. V prenájme máš tu výhodu, že jednoducho ideš inde.... tých nájmov je stále veľa a stále sa dá dohodnúť na cene. Rovnako tak už za nehnuteľnosť, na ktorú si brala hypo nedostaneš to, čo si do toho dala... furt budeš stratová. Ďalšou vecou je, že tie páry ktoré si berú hypo spolu tých 30 rokov ani nevydržia... v konečnom dôsledku si stratová tak či tak. A v neposlednom rade... hypo do bankrotu nešupneš... pár prípadov tu už na MK bolo.

maialeo
Autor odpoveď zmazal
dominikamacakova
4. feb 2023

A prečo by ste tam mali žiť celý život? Ak si nemôžete vziať hypotéku kvôli dlhom, tak tie sa dajú splatiť. Neviem prečo by si dajme tomu za 10 rokov nemohla zobrať hypotéku. Predpokladám, že nemáš 50rokov. Alebo robíte na čierno? Nemáte prácu? Aký je dôvod, že by ste nikdy nemohli mať svoje bývanie

stvura
Odpoveď bola odstránená
matkahelka
4. feb 2023

@maialeo neviem v akej diere zijes ty, v KE kde zijem ja sa aj aktualne byty predavaju ako teple rozky. a ze na byte stratova? 😂 prvy byt som pred 14 rokmi ako slobodna kupila za 40k, byt v sirsom centre, tehlovy. aktualne sa tie byty predavaju po 180 K a viac. takze ano, bola by som straaasne stratova 😂 su ludia, ktorym byvanie v klarikarnach nevadi, pretoze chcu zit v meste. vzdy taki boli a vzdy taki budu. a tiez neviem, kedy a kde si naposledy videla hypo zmluvu, lebo my uz mame tretiu a v ziadnej sme nemali uvedene, ze mame hypo splatit do 10 dni inak prideme o vsetko. mame tam uvedeny ROK splatenia, ziadnych 10 dni. ale tak pokojne zi v podnajmoch aj cely zivot a splacaj hypo niekomu inemu. len preboha nepresviedcaj inych, ake je to uzasne vyhadzovat peniaze do luftu a o par rokov zistit, ze mam lajno a nie vlastne byvanie.

lucilaines
4. feb 2023

@maialeo no mas velmi skresleny pohlad na hypo. Mam tesne po 30ke, uz som stvrty rok na materskej, predtym som pracovala, zacinala som na 650 eur hrubeho, postupne som sa vypracovala na vyssi plat, ale odpracovanych mam dokopy len nejakych 6 rokov. Kupila som si maly byt na hypo v kralikarni okamzite ako sa dalo aj s takym nizkym platom. Ano vtedy sa dalo, teraz uz by to bolo horsie. Potom sme si zobrali dalsiu hypo spolu s manzelom na dalsi podobny byt v kralikarni, prvy sme dali do podnajmu. Postupne sme prvu nehnutelnost predali, kupili vacsiu a tak dalej. Ten maly byt v kralikarni sme predali doslova tento mesiac za 74 tisic, kupili sme ju za 40 a to uz klesli ceny. Takze po 10 rokoch odkedy som zacala po skole pracovat, z toho pomaly polovica na MD vlastnim tri byty, v jednom byvam, dva prenajimam, ano na kazdom je hypo , ale v takej vyske, ze ceny nehnutelnosti by museli klesnut pomaly o viac ako 50% aby som ich nevedela vyplatit v pripade potreby. Okrem toho mam vyse 20tisic na ucte z predaja bytu. Toto vsetko by som bez hypo nemala ani len vo sne. Pekne by som zarabala svoju priemernu mzdu, tretinu z nej dala na najom, sto eur odlozila a teraz by som nemala nic a nasetrenych mozno 10 tisic znicenych inflaciou. Takze kym budes niekomu nabuduce hovorit ze je mimo, zamysli sa. Ked tebe vyhovuje zit v podnajme dobre nikto ta do hypo nenuti. Ked by niekto aj chcel hypo a bohuzial sa neda, tak urcite sa da zit aj tak a byt stastny a spokojny. Ale naozaj clovek s trochou financnej gramotnosti a vseobecneho prehladu, s priemernou slovenskou mzdou v prenajme byvat nebude ak ma inu moznost.

zafir01
4. feb 2023

@stvura ani ja ju ešte nemám splatenu. Mam 35 (hypo sme brali keď som mala 25). Ešte 10 rokov je pred nami. Zatiaľ 304 eur splátka plus 100 eur energie komplet. To je 404 za 170m2 dom s 2500 m2 pozemkom. Za tu cenu u nás okres PB prenajímajú staré jednoizbaky. Navyše splácanie je v podstate na mužovi. Síce som počas tých 10 rokov pracovala, no počas tých 10 rokoch som porodila aj 4 deti. Čiže tej prace bolo minimum. Takže sa teším, keď pôjdem do prace po tejto MD, a s hypo pomôžem trochu aj ja

Cize by som nepausalizovala, že všeobecne sa neoplatí mat nájom alebo mat hypo. Je to prípad od prípadu. Navyše som vďačná, že sne sa ako mladí rozhodli riskovať, a vziať hypo. Lebo boli istí členovia rodiny, ktorí nás odsucduovali, že radšej 10 rokov po šetria...
A posertili? Nie.. Brali úver keď boli o 10 rokov už starši pri omnoho drahších materiáloch.
Som rada, že sme vystihli situáciu. Dnes by sme boli zrejme vo vreci s tými, čo by im dali max 70 tis eur. Co by nebolo ani ma hrubú stavbu 🙄

jana_eyre_2
4. feb 2023

@maialeo neviem a čo mám plakať? Vyzeralo by to lepsie? Hypotéku splácame už od 2008, nie každý mal na štart peniaze tak aby nemusel mať hypotéku ak chcel niečo vlastné.. to ale neznamená že žiť v podnájme je zle, tak ale ani vo vlastnom hypotekovom..

clarissa96
4. feb 2023

Vlastne bývanie vs podnájom je tu vždy vďačná téma 🙂 alebo nadľudia a podludia. V nadludoch sa povacsine nachádzajú 30+ ročne ženy, ktoré po skončení školy kúpili prvý byt na 100% hypo alebo s rodičmi, vydali sa, a spoločne dokúpili dačo ďalšie. Ale nie všetci chcú ostat po škole v rovnakom meste a vziat si prvého chlapa, čo stretnú. Niekto sa hľadá, skúša, objavuje. Prečo by všetci od dvadsiatky mali byt usedeni, to je povinnosť či ? Je vela spôsobov, ako sa dá zit život. Autorka príspevku nech sa radšej obklopuje inými ľudmi.

ropucha6
4. feb 2023

@maialeo ty davas take super vseobecne vyhlasenia. Kolko nehnutelnosti si predala so stratou? Jasne, ked clovek kupi nieco uplne v mimo lokalite, mimo cene a kvalite, tak mozno. Ale inak za posledne roky sa predavalo takmer vsetko so ziskom.

zmrzlinka2021
4. feb 2023

@maialeo
mas to velmi pomylene podla mna

- ako ti moze hocikedy banka zaslat ziadost vyplatit celu hypoteku? na zaklade coho? toto som v zivote nepocula, aby cloveku, co splaca uver toto banka spravila - sorry ale vymyslas si

- par s hypo nevydrzi 30 rokov - tak naco mat vlastne aj deti? Bud ludia chcu byt rodina na cely zivot alebo nech idu od seba a k tej rodine okrem manzestva, deti patri aj trvale byvanie

- ano, z najmu mozes ist inam ale moze sa ti stat, ze v lokalite, kde fungujes nie je nic vhodne, resp. co je v hodne je + navysse dalsich 200 eur oproti tomu co platila si v predchadzajucom najma.. Tiez denne trpnut ze ti majitel vypoeda zmluvu a mas 2 mesiace na stahovanie je tiez dost stresujuce - hlavne ak mas deti.

zmrzlinka2021
4. feb 2023

@clarissa96 Ale preco tak ludi delis na nadludi a podludi?
To ze clovek vnima vec inak predsa neznaci, ze ten druhy je "pod".
Proste ucme sa podavat ale aj prijimat konstruktivnu kritiku, vediet komunikovat aj ked mame odlisne postoje. O tom je totiz diskusia.

clarissa96
4. feb 2023

@zmrzlinka2021 máš pravdu. Len niekde mi to príde až priveľmi vyhrotené vyjadreniami o finančnej negramotnosti. Ja viem, ze pri porovnani podnájom/hypo pri rovnakej životnej situácii ľudí, tak vyhráva u nás hypo. Tiež nejakú žiaľ mám :D ale vidim aj ten pohľad z druhej strany, kedy ľudia riešia iné veci, pre nich dôležité a bývanie s dlhom na x rokov riešia neskôr. Potom sa stane, ze ten trh je už odlišný. Ale nie sú predsa horšími ľudmi len ze to neriešili v prvý mesiac po škole. To som chcela povedať.

zmrzlinka2021
4. feb 2023

@clarissa96 Ja s tebou suhlasim - urcite nie je nikto horsi ci lepsi. No sama vnimam napr. kamaratky, ktore su single, maju 40+, zili roky v sharovanych bytoch, ze teraz maju sakra problem zaobstarat si vlastne byvanie. A zial, niektore maju nizke platy, ale pri tych dnesnych cenach ten problem maju

bimbambom
4. feb 2023

@zmrzlinka2021 no vieš len tvoje príspevky sú častokrát povýšenecké značne premúdrelé. Nie , nemýlim si ťa s niekým iným . Žiaľ .

Všeobecne : zjavne sú ľudia a asi obzvlášť ženy veľmi smutné , keď ich robí šťastnými kopanie do druhých . Nikto nemá patent na rozum a nikto nevie v akej situácii sa ocitne . A veru sú chvíle keď ani majetky nestačia a potom ideme viac do vnútra . Len je celkom blbé keď v tom vnútri nie je vôbec nič . Veru vidím , že takých ľudí je požehnane.

zmrzlinka2021
4. feb 2023

@bimbambom Ja si nemyslim, ze moje prispevky su povysenecke, ale chapem, ze mozu pre niekoho tak vyznievat, pretoze ma osobne nepozna a porozumenie pisaneho textu bez neverbalnych prejavov + poznania danej osoby, dokaze dost skreslovat.
To co tu pisem - su len moje pohlady, nazory a ja som vecny clovek, nezaobalujem do omacok s 30timi navysse slovami a vobec si nemyslim, ze mam patent na rozum.

bimbambom
4. feb 2023

@zmrzlinka2021 toto viem aj bez teba , nie som hlúpa . Pokračovať už nebudem , v reále by som sa presne ľuďom ako ty vyhla . A teda asi aj ty mne 🙂 tak teda radšej idem hāčkovať 🙂

zmrzlinka2021
4. feb 2023

@bimbambom Ja sa ludom nevyhybam, mam s nimi obvykle vzdy dobre a korektne vztahy.

apolka77
13. aug 2023

@matkahelka ty musíš byť veľmi zlá žena.
Dúfam, že si sama .

Toľko arogantnosti z tvojich slov . Hlavne že peniaze ti od tých chudákov ľudí ktorí ti platia hypo nesmrdia.
Človek nikdy nevie ako dopadne a osud sa zvykne pekne zahrať s takými arogantnymi husickami ako si ty. Ešte aby si ty raz nebola na mieste človeka ktorí nemá kde bývať. (Aj mnohí Ukrajinci mali byty a hypo a mnohí už nemajú ).
Trochu pokory žena lebo zle dopadnes. Peniaze nie sú všetko. Ak vďaka podnajomnikom sa ty máš lepšie tak aspoň nepluj toľko jedu na ich adresu . Len sprostý človek sa správa ako ty.

apolka77
Autor odpoveď zmazal
valeria_h
13. aug 2023

@apolka77 To sa volá pokrytectvo. Podľa nej sú ľudia v prenájme špiny, ale peniaze od tých špín jej nevadia. Že sa nehanbí sama pred sebou, no to by musela mať charakter inde ako v zadku..