icon

Podnájomník a prekúrený byt

cajomila
8. feb 2021

Ahojte, cchem sa spytat...mame podnajomnikov v nasom dome.Byvaju v samostatnom byte v ktorom sme predtym byvali my.
Mame spolocne kurenie na jeden kotol...akurat, ze v ich kuchyni je iba podlahove elektricke kurenie.
Chodim ku nim dost casto, takze viem ako teplo tam maju.
No a ide o to, ze mne pride, ze to s tym podlahovym v kuchyni prehanaju ..maju ho zapnute nonstop na 25 stupnov (vodne v noci).
Pre mna je to uz extremne prekureny priestor.
My sami v nasom byte mame chladnejsie...nam to vyhovuje.

Moja otazka je: je odo mna korektne ich poziadat o to, aby to podlahove kurenie stahovali aspon na noc na nizsiu teplotu?

Ide o to, ze neviem ako im mam spocitat naklady za kurenie, kedze tam nieje mozne namontovat merace.

janai1
Odpoveď bola odstránená
lianka123
8. feb 2021

@cajomila su ludia, co maju radi teplo. Ja mam doma 26 stupnov non stop.

cajomila
autor
8. feb 2021

@janai1 Zase až takýto studený chov nevyžadujem🤣

cajomila
autor
8. feb 2021

@dkethe 🤣🤣🤣. Vďaka...ale ja fakt nemrznem.

cajomila
autor
8. feb 2021

@nnnuuunnn Myslím, že je to 50€ a viac iba za to podlahové kúrenie v kuchyni.Ratali sme to .

cajomila
autor
8. feb 2021

@lianka123 Pokiaľ si za to platíte...Prečo nie?

malinovka333
8. feb 2021

@lianka123 ja neznesiem ked k nikeomu pridem a je mi tam zima, ja normlane mrznem ked mam byt niekde kde je 21´c hned mam studeny nos, a je mi jedno ci je to zdrave ci nie, nebudem chodit v nutri naobliekana v mikine a este aj v nejakych spodkoch, tiež mam radsej teplo

deti95060810
8. feb 2021

no už bude po dobrých vzťahoch... pre mňa je aj 22 stup. veľa... 😉

cajomila
autor
8. feb 2021

@deti95060810 "Kamarátmi buďme, ale dlhy si platme".

ibrunova
8. feb 2021

@cajomila a predtým ste tam bývali sami? Keby ste počkali na najbližšie vyúčtovanie elektriny a porovnali náklady predtým a teraz, či by to ukázalo nejaké smerodajné čísla, ktorými by sa dalo argumentovať?

bluka2
8. feb 2021

Ak je aspoň trochu ekologicky založená v iných smeroch, môžeš skúsiť na tu nôtu, ale pochybujem. 26 C, čo tu niekto píše, to je proste nie že mi je zima, ale že mám svoj dopad naplanétu úplne v paži

mariska1989
8. feb 2021

Určite oznámiť určite nebudeš doplácať na jej teplo keď ho chce mať nech si platí .keby som bola v podnájme chcem mať teplo .ak na to nemám tak nech toľko nekuria 😁

cajomila
autor
8. feb 2021

@ibrunova Realita je taká, že v dome bývame prvý rok.Takze sa nemáme čoho chytiť.
Ideme im povedať čo sme vyrátali...že iba to podlahové v kuchyni stojí minimálne 50€ mes.
Či súhlasia s doplatkom zaň.
Ak áno, v pohode...môžu kúriť, tak ako doteraz.
Ak nie, vymeníme regulátor na podlahovou, za taký, ktorý vieme nastaviť iba my.Ssmozrejme, že s tým budú oboznámený...že napr. 20 stupňov deň / 18 noc. Musím ešte dodať, že to podlahové je pod keramický dlažbou, ktorá si sama o sebe drží teplotu.

cajomila
autor
8. feb 2021

@mariska1989 Súhlasím 😉

cajomila
autor
8. feb 2021

@bluka2 Myslím, že toto nezaberie.
Vyrazíme na nich úplne racionálne počty 😉

lianka123
8. feb 2021

@cajomila byvame sami vo velkom dome. Inak ja neviem ako to mate vy s energiami, ale my platime elektrinu 200euro mesacne

zuzanapjat
8. feb 2021

@cajomila izbova teplota je 22stupnov cez den a 19-20 v noci. Tak sa to vseobecne zvykne uvadzat. To, ze niekomu vyhovuje 20 a inemu 25 je ina vec. Ja mam jeden termostat na cely dom a napr. mam rozdielne teploty v jednotlivych izbach. Napr. v obyvacke ked mam cez den 20 tak hore v spalni je prave vtedy 19. A to aj ked mam radiatory vsade na trojke a namontovane tolko a take ako spravne maju byt na m2. Len samozrejme kazda izba ma ine umiestnenie (pod strechou, pri kuchyni, vedla chodby apd) tak ani teplota nie je vsade rovnaka a 1-2 stupne su odchylky. Takze kym ty budes mat dole tebe vyhovujucich 20, oni mozu mat hore 19. Ja osobne by som ani len neuvazovala nad tym, aby ma prenajimatel bytu trapil tym, ze by bolo stale 20 a clovek by si nemohol pridat, ked ho pocitovo oziaba. Moja segra ma napr. podlahovku a mne je u nich v dome stale chladno.

ibrunova
8. feb 2021

@cajomila áno, hlavne aby vedeli, že ste si to všimli.. Lebo ak budú musieť platiť naviac, možno zrazu až také teplio nebudú potrebovať 🙂 a ver, že to bude pálka. Držím palce.

petamich
8. feb 2021

@cajomila uprimne v tej chvili by som sa stahovala vase subjektivne pocity ako by mal clovek kurit a racionalne pocty by u mna ako najomcu neobstali - vy im vlastne za pochodu chcete upravovat pravidla a podmienky najmu, pride mi absurdne, aby mi niekto diktoval aka teplota je optimalna a aka nie a navyse, to ze vy ste si to zle vypocitali je v zasade vas problem a uz vobec neviem, kde ste prisli k vypoctu, ze by vam mali "doplatit" 50E, ked celkovy naklad na energie byva v byte tak max. 100-150E aj to podla rozlohy atd. snad ste si to s manzelom vopred premysleli, kolko chcete za najom a kolko za energie a podla coho im to teraz chcete zvysit, lebo ste si "vypocitali", mate subjektivny pocit, ze to bude viac? ja by som napr. odmietla zaplatit viac ak sa k tomu staviate takto, na najme ste sa vopred dohodli, ziadne vyuctovanie s nedoplatkom nemate, takze to, ze si myslite (lebo v tejto chvili je to domnienka), ze oni kuria vela a mali by sme menej alebo platit viac by ma na ich mieste akurat tak nastvalo a to nemyslim v zlom, pozeram sa na to ako clovek, ktory roky byval v prenajme a mal maximalne korektne vztahy s majitelmi

joannita
8. feb 2021

@cajomila ano normalne a slusne ich iba upozorni, ze v pripade ak pride nedoplatok, tak sa budete musiet o neho podelit.
Tiez som mala podnajomnicku, ktora mala non stop zapnute radiatory a otvorene okno a upozornila som ju.
Tie ktore tu pisu ze je to nevhodne, nikdy neprenajimali byt.

zuzanapjat
8. feb 2021

@joannita to je výsledok toho, že ľudia proste nevedia kúriť. Mne to príde tak, že by sa to malo vyučovať na školách, pretože kopec ľudí má nonstop radiátory na 5ke, aj keď nie sú doma, dotoho keď im je teplo otvoria okno, zblbnú hlavicu na radiátore apd. Predpokladám, že nájomníci autorky sú mladí ľudia z bytovky a tak ani nerozumejú, koľko kúrenie stojí a ani ako neplytvať energiami.

joannita
8. feb 2021

@zuzanapjat presne tak, podla mna ani netusia.... Treba im len slusne povedat.
Ja ked odchadzam z bytu, vypinam radiatory, aj na noc. Resp. Nekurim zbytocne, vacsinou vobec, niektori maju proste konstantne zapnute radiarory iba preto, ze je januar, februar.

euka210
8. feb 2021

25C je vela, optimum je 22C my ked mame v dome 23,tak uz sme prekurili,kedze mame dlhe rukavy, ja rano aj mikinu. Je to o zvyku,tiez som z panelaku bola naucena na teplo. Ale su ludia co chcu cely rok chodit po byte v trenkach...ale mali by si to zaplatit.

miskakyska
9. feb 2021

...už keď si u nich ho stiahni a nemusia ani vedieť😁🤭

andreatytler
9. feb 2021

@cajomila Ziadat od nich aby kurili menej alebo platil extra za nedoplatok a to ze ty im vojdes do bytu nez ohlasenia je vsetko velmi neprofesionalne spravanie od teba ako prenajimatela a nerobila by som ani jedno. Ber to vsetko ako trening... ste v tom novi a kazdy jeden prenajimatel robi na zaciatku chyby a nasledne sa z nich uci. Za par rokov uz to budes mat vsetko zmaknute.
Skus sa vlozit do ich situacie... ako by si sa cilila ty, keby ti cudzi ludia (aj ked kamarati) chodili do sukromia, keby ta nutili zit v teplote, ktora pre teba nemusi byt prijemna a keby ziadali od teba peniaze, ktore ani neviete dokazat. Ved oni klude mozu povedat, ze nedoplatok je preto lebo si privela kurite vy.
Prenajimame cast domu uz 8 rokov a aj ked najomnici nemaju pristup k termostatu, maju moznost si kurit elektrickym krbom alebo svojim vlastnym elektrickym ohrievacom. Ja vzdy kazdemu najomnikovi poviem, ze ma volny pristup k tomu krbu ale ze elektrina je 10x drahsia ako plyn a ak ho chcu pouzivat lebo im je zima, tak nech mi poslu spravu a ja zvysim teplotu na termostate o 1-2 stupne. Skoro kazdy tretinajomnik ma poziada aby som teplotu zvysila a ja s tym nikdy nemam problem.

cajomila
autor
9. feb 2021

@petamich No, samozrejme, že keď sme išli byť prenajímať (a to sme nováčikovia), tak ma ani len nenapadlo, že niekto môže mať to podlahové v kuchyni nonstop zapnuté na maxime.Je na tom ešte aj keramická dlažba, ktorá si udrží teplotu, keď sa zohreje.
Vypočítali sme to tak, že človek prerátal hod./ Kw/dní.20 hod nočný prúd, 4 hod denný prúd.
Dá sa dôjsť k výsledku.Muz je Ing. matematiku ovláda.
Nájomníci už roky žijú v pidnajmoch, neverím, že by ešte nepočuli o nedoplatkoch.

cajomila
autor
9. feb 2021

@andreatytler Áno rozumiem, ale rozdiel je taký, že vy to máte v rukách.A vás musia požiadať o zvýšenie teploty.
Je rozdiel, keď niekto peckuje len preto, že "môže".
Je od nich nežiadal aby mrzlu, ale predstavovala by som si ekonomickejsie a rozumnejšie nakladanie s kúrením.

cajomila
autor
9. feb 2021

@miskakyska Ale to je úspech iba, kým to nezistia😁

cajomila
autor
9. feb 2021

@zuzanapjat Trefa, je to mladá rodina.
Maminka sa stále boji, aby jej dieťa neochotelo.
Ale ja som vychovala 2 deti, a nikdy mi ziadne nezamrzlo.
Imunitu si dieťa určite nevybuduje v prekyronom byte.
Mojej sestre dokonca pediater povedal, že ak chce aby jej dieťa nebolo stále choré, v spálni má byť chladnejšie.Od vtedy majú v spálni vypnutý radiátor.

cajomila
autor
9. feb 2021

@andreatytler Ja tam nikdy nechodím bez ohlásenia.Odkial máte túto informaciu?
Vždy iba na pozvanie, vždy zaklopem keď chcem niečo povedať.
Nechcem ich do ničoho nútiť, len chcem aby si boli vedomí svojich činov a následne nákladov.