Pracie prostrietky - recenzie
Pekný deň potrebujem poradiť dochádza mi prací prášok na pranie a potrebujem kúpiť nový a neviem sa rozhodnúť či kúpiť gél či prášok a akú značku s akým prostriedkom na pranie ste vy spokojné???
Stručné zhrnutie
- Vo vlákne nie je jednotný názor; niekoľko používateľov preferuje gél, viacerí preferujú prášok a niektorí používajú kapsule (napr. Ariel kapsuly alebo Tide kapsule).
- Uvedené značky najčastejšie spomínané ako uspokojivé sú Persil, Ariel, Tide, Weisser Riese, Sonett, Perwoll, Frosch, Denkmit, Dalli a Lenor.
- Diskutujúci upozorňujú na praktické rozdiely: gély sa ľahko dávkujú a skladuju, prášky podľa viacerých lepšie perú, a kapsule sú pohodlné, ale niekedy nevhodné pri malých náplniach alebo podľa jedného používateľa spôsobovali zápach v práčke.
Najčastejšie otázky
Q: Ktorý typ prostriedku je lepší: gél, prášok alebo kapsule?
A: Používateľské preferencie sa líšia; viacerí preferujú gél (ľahké dávkovanie), niektorí tvrdia, že prášok lepšie perie, a iní používajú kapsule (napr. Ariel kapsuly, Tide kapsule) pre pohodlie.
Q: Zanechávajú gély usadeniny a zanášajú práčku?
A: Jeden používateľ napísal „Je dokázané, že gely sa usadzujú a zanášajú pracku“, ale tento názor bol v diskusii spomenutý ako osobný postreh, nie ako dôkaz.
Q: Môžu kapsule spôsobiť zápach z práčky?
A: Jedna používateľka napísala, že známa mala po používaní kapsúl veľký zápach z práčky, zatiaľ čo iná používateľka uviedla, že práčku čistí raz za mesiac octom a sodou a zápach nemala.
Q: Ktoré značky odporúčajú na biele a tmavé prádlo?
A: Konkrétne odporúčania vo vlákne: Persil prášok na biele/svetlé, gél na tmavé podľa jednej používateľky; Ariel prášok a Ariel kapsule chvália viacerí; Weisser Riese a Dalli boli tiež spomenuté pre pranie.
Q: Ako čistiť práčku a zabrániť zápachu?
A: Užívatelia odporúčajú čistiť práčku raz za mesiac octom a sodou alebo špeciálnym čističom Frosch; jeden používateľ varuje, že časté používanie octu môže poškodiť tesnenie.
Q: Kde nakupovať zahraničné pracie prostriedky (nemecké/talianske)?
A: Viacerí diskutujúci odporúčajú objednávať z e-shopov dovážajúcich z Nemecka alebo Talianska; jedna používateľka menovala, že objednáva Dalli z Nemecka a iná spomínala Weisser Riese z DM.
Q: Ako dávkovať kapsulu pri malej náplni (napr. dva malé uteráky)?
A: Viacerí poukazujú na nevýhodu kapsúl pri malých náplniach, pretože je potrebné použiť celú kapsulu; nikto vo vlákne neuviedol konkrétne riešenie dávkovania kapsúl.
Q: Kto preferuje ekologické alternatívy namiesto gélov a práškov?
A: Jeden používateľ uviedol používanie pracích plátkov „100% prirodné bez skrytej chémie“, a iní menovali značku Sonett (Sonett gel sensitive) pre šetrné pranie.
Závery z diskusie
Zhoda
- Výber pracieho prostriedku je prevažne otázka osobnej preferencie; „100 ľudí = 100 chutí“ viacerí spomínali.
- Gély sú chválené za jednoduché dávkovanie a skladovanie.
- Kapsule sú oceňované za pohodlie, ale nie sú ideálne pri malých náplniach.
- Niekoľkí používatelia odporúčajú pravidelné čistenie práčky (napr. octom/sodou alebo špecializovaným čističom Frosch).
Sporné názory
- Niektorí tvrdia, že prášok perie lepšie, iní tvrdia, že gél alebo kapsule neostávajú s bielymi škvrnami na tmavom oblečení.
- Jeden používateľ tvrdí, „Je dokázané, že gely sa usadzujú a zanášajú pracku“, zatiaľ čo iní gél používajú bez problémov.
- Jedna používateľka uviedla, že Persil „po prani trhá“ oblečenie, zatiaľ čo iní Persil používajú alebo ho odporúčajú; názory na Persil sú rozdelené.
- Jeden používateľ považuje miestne verzie značiek (Persil) za horšie než európske, zatiaľ čo iní nemali s lokálnymi variantami problém.
Otvorené otázky
- Ktoré konkrétne e-shopy posielajú originálne nemecké alebo talianske značky na Slovensko?
- Existuje vedecký dôkaz, že gély systematicky zanechávajú usadeniny v práčkach?
- Aký je najlepší spôsob dávkovania kapsuly pri veľmi malých náplniach?
- Do akej miery poškodzujú tesnenie práčky pravidelné čistenie octom?
Spomenuté značky a firmy
Persil, Ariel, Lenor, Weisser Riese, Frosch, Miele, Dalli, Tide, Sonett, Perwoll, Denkmit, dm, Eurony/Eurony (spomenuté ako zdroj)
Spomenuté produkty a metódy
prací gél, prášok na pranie, pracie kapsuly Ariel, Ariel kapsule, Persil (prášok/gel), Tide kapsule, Weisser Riese (prášok a kapsule), Frosch aviváž, Frosch čistič práčky, Miele vôňa do sušičky, Dalli (prášok), Sonett gel sensitive, Perwoll tekuté prostriedky, Denkmit (DM), pracie plátky 100% prírodné, čistenie práčky octom a sodou, pravidelné mesačné čistenie práčky
Miesta a osoby
Rakúsko, Nemecko, Saudská Arábia, Slovensko
mne sa osvedčili pracie kapsuly Ariel, krásne voňajú a aj perú, kupujem veľké balenie, keď sú v akcii
Ja striedam, najviac používam a vyhovuje mi gél, ľahko sa dávkuje, ľahko skladuje. Potom občas používam kapsule, tam je fajn tiež manipulácia a skladovanie, mínus že napríklad ked máš 2 malé uteráky len treba dať zbytočne celú kapsulu. A najmenej používam prášok, ten sa zle skladuje, ale dávkovať sa dá podľa potreby, ale je s tým viac roboty pri dávkovaní, plus že vyperie asi najlepšie.
A ja mám rada Ariel hlavne, Persil nemusím, Lenor je zase super čo sa týka vône.
Momentálne mám prášok aj kapsule Weisser Riese. Aviváž používam už dlho Frosch s vôňou bavlny, do sušičky používam tiež vôňu bavlny, značka Miele. A práčku čístím každý mesiac s Frosch čističom. A ako je písané hneď v prvom príspevku, 100 ľudí = 100 chutí.
@janko000 ja kupujem co je v akcii🤣 iba aviváž stále tu istú dookola... V podstate mam najradšej normálne prášky ale niekedy mi na čiernom oblečení nechávajú také ako keby biele smuhy.. To sa mi zase s gélom ešte nestalo
Ja používam Dalli, objednávam z Nemecka. Alebo talianske. Nájdeš na nete e-shopy, ktoré objednávajú zo zahraničia. Na Slovensku by som tie predražené šmejdy nekúpila.
Na biele a svetlé prášok persil a na tmavé gél z capovanej drogérie podľa vône teraz mám zlcove
Ja používam len prášok Ariel vyperie všetko a namiesto avivaze používam oleje
Už pomaly 20 rokov je mi smutno za Arielom 😂, to bol u mňa top prašok, ale u nás sa nepredáva. Používam Tide zväčša prášok, niekedy kupujem kapsule tiež len Tide. Persil je u nás nejaký iný, neperie tak dobre ako európsky.
@janko000 používam prášoky, gély a čistič len z Eurony z jediného dôvodu , pretože neobsahujú plnidla .
Pracky smrdia preto lebo komerčne tieto plnidla obsahujú , čiže ak kúpiš v prášok na pranie z dobrým pocit že si kúpila lacno odchadzas z praskom ktorý má možno čistého prasku 1/4 a ostatok sú plnidla . , ktoré takisto môžu vyvolávať kožné ajergie.
Ocot nepoužívam nakoľko ti len zneutralizuje zápach možno dezinfimkuje ale casom ti môže odísť tesnenie , ale pracku nikdy nevycisti. Čiže perie sa v špinavej vode.
sonett gel sensitive na klasicke pradlo. a sonett na funkcne pradlo ktory pouzivam na funkcne pradlo, svetre a vlastne vsade kde davam setrne pranie.
Ja som spokojna s 'morskou vilou'..aby som teda nerobila reklamu.
Po prani v 'Prsile' sa pradlo trha. Uz som to vedela pred 20 rokmi, ale teraz sa moj ulakomil a kupil 'Prsil' v akcii znova. Cize sme museli vymenit vsetky ponozky, lebo co to som poprala, kym som si uvedomila, ze co sa deje. Decko malo na vsetkych leginach a nohaviciach do priesvitna vysuchane diery na kolenach.
Ale my zijeme mimo svk, tak ten slovensky 'Prsil' mozno nie je taky agresivny.
😊
@janko000 Ja som Perwolova🙂 kupujem na biele , na farebne, na cierne tekute perwoly + mam doma vzdy kapsule ariel. Samozrejme vzdy ked je nejaka novinka vyskusam. Ci uz prasok, gel alebo kapsule. Co vyslovene neznasam a nekupujem je Persil. Ten mi nevyhovuje.
Denkmit z dmka...jednoznačne najlepší...prášok má vyššiu praciu schopnosť ako gél,stačí malé množstvo...

toto bude diskusia 100 ludi 100 nazorov - teda viacmenej zbytocna.
mne vyhovuje jedine gel, prasok sypky nikdy, a kupujem Persil 🤷🏼♀️ vbehni do drogerky, poovoniavaj, co sa ti najviac pozdava, kukni cenu a kup