Prečo chladnička vydáva hlasné puknutie?
Máme chladničku asi dva roky a poslednú dobu z nej občas príde dosť hlasné puknutie. Nie hučanie ani cvakanie kompresora, skôr také jedno výrazné „prask“.
Chladí normálne, nič netečie, len ma ten zvuk vždy vyľaká.
Nemáte niekto niečo podobné doma? Je to nejaká vada?
mám Samsung, tiež to občas spraví (moja nemá ani 2 roky). Proste tak "pracuje" chladenie. Ak máš obavu, zavolaj si odborníka. Prípadne, na YouTube nájdeš všetko, skús tam pohľadať videá o tomto probléme, bude aj zvuk.
tepelna dilatacia materialu
Tepelna dilatacia, co tu uz padla, je naozaj ono. Da sa k tomu ale povedat aj to, kedy presne to praskne a preco az teraz, lebo podla toho sa da rozlisit normalny zvuk od zaciatku problemu.
Vnutro chladnicky, police a hlavne plastovy obal okolo vyparnika sa pri zmene teploty stahuju a roztahuju, a ked to napatie povoli naraz, ozve sa jedno ostre prasknutie. Preto to nie je hucanie ani pravidelne cvakanie, ale jedna rana z nicoho. Casovo to sedi bud na moment, ked kompresor nabehne alebo dobehne, alebo na automaticke odmrazovanie. Pri nom sa ohrievac pri vyparniku na chvilu zohreje a potom vsetko zase rychlo vychladne, cize teplotny skok je najvacsi prave vtedy. Odmrazovanie bezi aj niekolkokrat za den, takze ked si vsimnes, ze prasknutie chodi v podobnych intervaloch, mas odpoved.
Ze to prislo az teraz po dvoch rokoch, je bezne. Plast casom stvrdne a spotrebic si sadne, takze ten isty pohyb, ktory sa predtym stratil, dnes uz lupne. Pozri sa aj na to, ci chladnicka stoji rovno a ci sa niekde nedotyka steny alebo bocnej skrinky. Ked sa dotyka, maly pohyb sa prenesie do nabytku a znie to potom vyrazne hlasnejsie, nez sa naozaj deje.
Odbornika by som volal az podla ineho: ci normalne chladi, ci sa netvori lad na zadnej stene, ci netecie voda do spodneho suplika a ci kompresor nebezi prakticky nonstop. Pokial je toto vsetko v poriadku a jedina zmena je ten zvuk, nechal by som to tak.

@anonym_autor nemusí to byť chyba chladničky zvyknú robiť rôzne zvuky