icon

Vie bytový dom nariadiť vlastníkom bytov kúrenie?

dada13288
26. nov 2022

Ahojte to nezapinanie radiatora a setrenie na kazdom je uz neunosne. Byvam v byte sever-vychod orientacia uz rokov. Aby sme mali teplo (22 stupnov) tak sme mali zapnuty radiator v obyvacke na 3 a ostatnych izbach na 1,5. Vsetko bolo super. Ale tento rok, sa asi vsetci rozhodli, ze nebudu kurit. Okna mam total mokre kazde rano, robia sa mi plesne na oknach, zaluziach a uz aj na stenach okolo okien a pekne sa rozsiruje. Na to aby som mala aspon 21 stupnov musim vypeckovat radiator na 5 a o vlhkosti 72 % ktoru tu mam ani nepisem. Vetram a stiahnem o max 5 %. Kupila som odvlhcovac za 150 €, ktory zerie elektrinu, aby sa tu dalo zit. Prosila som susedov pod nami a nad nami aby zapli kurenie ale povedali, ze oni nebudu vobec zapinat. A ich nezaujima nic, ziadne argumenty. Cize vykurujem aj ich :( mam dve male deti nemozem si dovolit mat v byte 18 stupnov, co by som mala, keby som teraz vypla radiator. Susedia asi nechapu, ze za kurenie i tak zaplatia ale to, ze v bytoch bude plesen nikomu nevadi. Vie bytovy dom nariadit kurenie ?

viestta
26. nov 2022

@dada13288 ale kým temperuju, tak nič neporušili. Kým ti kurili do podlahy a do stropu bola si spokojná.
A 15 minút vetrať je veľa, stačí pár minút prievanom aby nevychlai steny.

sense
26. nov 2022

My tiez moc este nekurime, nax dcerinu izbu zapnem ked nesvieti slnko predtym ako pr7de zo skoly, na vecer vypinam a ja spavam privotvorenom okne lebo je nam teplo. A nevidim dovod preco vy som mala uz teraz kurit a vykuricat aj susedov ood nami, sme na najvyssom pischodi rohovy byt. Tam bude chyba niekde inde a nie preto ze susedia nekuria? Alebo im chodis kontrolovat radiatori? A v pracovni ked periem a susim zapinam odvlhcovac. A v starom bte som kazde rano vodu z okien utrela a nic neplesnelo.

A predtym ako by som podnikla nejake kroky by som si zistila ci aj susedia maju problem s plesnou a vlhkostou

liljana
26. nov 2022

Tie plesne a vlhkost zapricinene asi oknami vyriesi asi az rekuperacia a nie susedia.
My mame severovychodny byt (vyhoda v lete) a na kraji. Ci kurim, ci nekurim rozratane na vacsiu plochu je u nas stale zima a platime stale vela. Byty vo vnutri domu maju teplo. A pomoze mi sa stazovat?

liljana
26. nov 2022

Polohu bytu v dome (ci je pod studenou strechou, na prvom nad pivnicami, ci garazami = studena podlaha, na kraji domu) treba premysliet pred kupou, ak to vadi. Potom je uz neskoro a zbytocne nadavat na susedov.

dada13288
autor
26. nov 2022

@viestta no ja musim aby som stiahla vlhkost bohuzial a to stiahnem po 10 min prievanu. A ano 5 rokov mat radiator na 3 a v byte bolo peknych 23, plesen ziadna, vlhkost ziadna je super ako teraz ked zrazu plesen, zrazu vlhkost a max 21 stupnov a radiator na 5 .. zase ked nebudem vetrat okna mokre, budem vetrat mam v byte total zimu ... Hrozny zacarovany kruh
@liljana servis okien tu mam kazdy rok, tesnenia naschval menene boli, okna maju 6 rokov
@sense susedia mi ani nechcu povedat, ze sa nemam starat. Ja si myslim, ze je to aj stara zateplovacka.. ci nahodou nieco sa nezacalo diat. Odvlhcovac ide od rana do vecera. Planujem si pozicat vykonny co pouzivaju ked chcu rychlo vysusit steny na stavbach.

Diky za nazor, ja som dnes rozpravala so spravcom, v decembri mame schodzu a ideme riesit ci nahodou niekto nema plesne, ci sa nahodou nedeje daco s fasadou lebo mi to nejde do hlavy. Rozoravali sme sa aj o nastaveni kurenia na m2 ale stym podla mna nepochodim ...zatial len

liljana
26. nov 2022

Ano, problem moze byt aj v zle prevedenom zatepleni domu. Ak sa koncentruje voda, vlhkost a plesen. Vidavam vela panelakov, ktore maju plesnivu fasadu zvonka a ktovie, ake je to zvnutra fasady a vo vnutri bytov. Nie kazda firma, co robi zateplenie, ho vie aj dobre a technologicky spravne urobit. Vsade sa setri na materiali ...

lienka.7
26. nov 2022

@dada13288 s plesňou mame aj my problém, ale iba v 1 izbe. Ked zaprsi. Je to zlým, resp.starym zateplenim. Ako je lista naspodu, normalne tam zospodu strcis ruku (nie je tam vôbec polystyren, resp.uz iba pozostatky). Bývame na 1.poschodi, tak sa do da zistiť. Je treba "prezateplit" dom, ale o tom susedia ani počuť samozrejme. Pozerala nam to firma, musia mať plesne aj oni, ale samozrejme nikto neprizná. Aj zvonku je fasáda zničená, nejaké fľaky a mačky sú tam, ale odhlasovali si iba jej vyčistenie. Nic sme zial nezmohli. Po každej zime preto maľujeme tu jednu stenu, vymenili sme izby, keďže to mala byt detská, nenechám deti v plesniach. Drzim ti palce, ale myslím ze nic nevyriešis, ked susedom to nevadí.

mogaa
26. nov 2022

@dada13288 no ja osobne by som nesúhlasila v tejto dobe s preratávaním za kúrenie na veľkosť bytu.....určite niekto neplatí len podľa meračov ale aspom čiastočne si vie znížiť náklady vlastnm pričinením.....lebo naozaj niekto ledva temperuje aby ušetril a niekomu je to jedno a má kúrenie stále na 5 a pootvárané vetračky celý deň.....to je druhý pohľad na vec....u nás ak mal problémy s plesňou jeden byt(bol pod strechou) tak to ani ostatní riešiť nechceli, lebo sa ich to jednoducho netýkalo...

liljana
26. nov 2022

@mogaa Ved prave. Vidim to u nas. Velke byty na kraji domu sa nedoplatia, lebo ked nekuria, su studene, tak musia kurit, plus na plochu platia vela a mensie byty vo vnutri domu su vysmiate. Aj nekuria, aj v prepocte na plochu maju male naklady. Nikdy to nebude uplne spravodlive pre vsetkych.

lienka.7
26. nov 2022

@mogaa ono vzdy je niekto ukrateny... je to vždy o ľuďoch. Ja by som mohla povedať, ze mňa nezaujima novy výťah za milión a pol (ešte skk), ked ich nezaujíma moja mokra stena. Pritom tie steny musia mat mokre/vlhké aj oni - vidno to aj zvonku ked prsi na fasáde.
A s tým kúrením, ono ide o že nie ze nekúrenie vobec, tych 40% zaplatit sa musi, lebo jednoducho je to teplo kúpené. Toto ludia nechapu. Nie ze prekurovat, ale nemat radiátor na 0.

dominikamacakova
26. nov 2022

Tak poď bývať ku nám ,my máme 25° 😅

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zuzanaete
26. nov 2022

@liljana Je mozne dohodnut si prepocet na jednotlive byty. U nas sa napr. bytom na prvom a najvyssom podlazi preratava podla koeficientu. Aj my mame byt, kde su izby na sever a mame koeficient 0,98. Sice male znizenie, ale je. Byty na juh su vo vyhode v zime. My zase v lete. Viaceri susedia s bytmi na juh riesia v lete klimatizaciu. To tiez nieco stoji.

moni73
26. nov 2022

Ja nechapem, co nechapete. Ak je 50 plocha, 50 merace, ked nezapnu radiatory, polovicu usetria. U nas sme isli zo 700 na 400€ za kurenie.
Severne, rožne byty maju na kureni za konkretne izby koeficient. Pocita sa s tym, ze musia kurit viac, preto kuria o nieco lacnejsie.
Planuje sa novela vyhlasky, ktora by to mala konecne ako tak spravodlivo rozdelit naklady. Teraz vyhlaska odporuca 60% plocha, 40% merace. Toto podla mna zostane, len sa urci este +/- percento, ktorym sa naklady nebudu moct lisit od priemeru alebo medianu.

ullala
26. nov 2022

Robia presne to iste ako ty minule roky. Radiator na 1,5 je studeny rovnako ako ked das na nulu. To nie je kurenie, cize ani ty si nekurila v minulosti.

sense
26. nov 2022

@dada13288 je tiež možné že je to v zateplovacke, kedysi eked som žila ešte na svk sme bývali na 11 poschodí som bol ale nezatepleny toez nám vlhla stena izba sa ani nedala v hriať. Tak na jar keď už bolo. Sucho sme izbu zateplili ale zvnútra steny sa očistili, pleseň sa odstránila a zateplili sa izba zvnútra keďže ľudia boli proti zateplovaniu ze to stoji veľa peňazí a mali sme po. Probleme. Ale robila nám to jedna izba rožna

evica17
26. nov 2022

@sense ako tiež by som tak rozmýšľala zatepliť si celý byt zvnútra a susedia si môžu trhnut, nebude nikto vykurovať ale zas ani ju. Strop,steny a podlahy si zatepliť.

luscious
Autor odpoveď zmazal
oblecenie99
26. nov 2022

Mňa tiež ide šľak trafiť, sme stredný byt, suseda nad nami nie že nekuri, ale ešte má aj permanentne otvorené okná, suseda pod nami nekuri detto, vedľa 2 byty sú prázdne, nekuria. Nič sa s tým nedá robiť.

dada13288
autor
26. nov 2022

@luscious co je na tom nepochopitelne, ze mam velke uteraky kazde rano mokre a ano ked som si to jedno pekne novembrove rano vsimla som mala mokru a zdutu podlahu. Predtym sme to tu za 6 rokov nemali .. a to boli velke zimy aj -10 a nic. Baby ale vyssie poradili dobre, ze zateplovacka je uz zla, moze ta plesniviet a bohuzial to uz mam v stenach lebo to nie je len na severnom ale aj vychodnom okne, uz aj v kutoch .. neprajem toto nikomu zazit

dada13288
autor
26. nov 2022

@ullala neviem ale nase radiatory hreju aj na 1,5. Co sme sa tak s normalnymi susedmi bavili to krasne stacilo, samozrejme sme zakurili aj na 3 ked bolo -10. Ale tu skor ide o tie plesne a vlhko, ako o teplotu, ze sa znicoho nic objavila a ja neverim, ze to spodny a vrchny sused nema .. len sa neviem k pravde dopatrat.

sense
26. nov 2022

@evica17 nemusí celý byt, my sme zateplili len stenu a problém sa vyriešil. A úprimne mne by bolo jedno ci ma niekto v kúri al nie ale nemala by som vlhké steny. To je tak ako keď sa bude ten na piatom poschodí sťažovať ze ma studený radiátor ale namiesto toho aby si ho odvzdusnil pôjdem klopkat tomu na 6 poschodí nech odvzdusnil radiátor lebo on ma zimu

dada13288
autor
26. nov 2022

@zuzanaete @moni73 dakujem, lebo si nie som ista v tom koeficiente. Ak je tak velmi minimalny, lebo ja za svoj byt na SV platim 184 € a posielame 220 € co je skoro o 40 € mesacne viac. Na vyuctovani sme mali ano 200 € preplatok ale kolonka vykurovanie 80 € nedoplatok. Svagor JV byt 110 € plati 150 € cize rovnako posiela ako ja. Preplatok 380 €, stym, ze preplatok bol aj na kureni. Troska velky nepomer ... I susedka prve poschodie SV a nedoplatok celkovy 80 € a posielala 250 € ... Dakujem za dumu, idem overit ako to u nas je.

walteaa
26. nov 2022

@dada13288 ja celkom nechapem, preco by mali susedia kurit kvoli tebe ? Mozno im este nie je zima 🤷‍♀️ my sme tuto jesen zatial kurili asi len 2 dni, inak mame v byte uplne primeranu teplotu, a navyse muz je alergik, suchy prekureny vzduch mu vadi, nasledne ma stazene dychanie...ved kazdy ma svoje dovody pre ktore kuri ci nekuri, nemozes nikomu nic nariadovat...

dada13288
autor
26. nov 2022

@walteaa lenze mame 72 % vlhkost a plesnive steny a to sa objevilo len pred mesiacom, popritom mam susicku, odvlhcovac, vetram a kurim na 5 aby som v obyvacke nemala 19 ale 21 stupnov. Muz je tiez alergik a astmatik a silny cize ani predtym sme to neprehanali s kurenim. Vyvame tu 6 rokov a taky problem nastal az tento rok. A susedia ked som sa ich slusne opytala, ze ci nemaju problem s plesnou tak mi povedali, ze sa nemam starat .. nic uz to riesime so spravcom, je moznost ze uz zateplovacka je zla

avicii18
26. nov 2022

Ľudia nekúria, proste na to kašlú. Doslova 🙂

moni73
26. nov 2022

@dada13288 ked chces, zaskrtaj meno a posli mi vyuctovanie do spravy. Zalezi aj od vody kolko spotrebujes, kolki byvate v byte. Brat ma podla vsetkeho aj inak velky byt... Susedka asi rovnaky. Inak, ked si pisala ako si mavala zapnute radiatory, urcite by si nemala mat nedoplatok na kureni a pri 1,5 stupni na hlavici by ti nemal kurit. Jednotka je na 12-14 stupnov, a to mas v byte 100% viac. K pkesni - ziadala by som spravcu, nech to riesi ako havarijny stav, co aj je. Vtedy nepotrebuje suhlas ostatnych vlastnikov.

kvetinka75
26. nov 2022

@bilberryday presne tak. My sme zacali kurit minuly tyzden. Dnes nekurim. Este aj mikrovetranie mam otvorene na spalni a chodim v tricku. Byvam na vrchu. Nebudem prekurovat . Potom mam problemy s dychanim. Hlavne v.noci sa zle spi. Mame 22 stupnov.

kvetinka75
26. nov 2022

@dada13288 steny si natri protiplesnovym naterom

andy220
27. nov 2022

Mal som sporovlivu susedu dochodkinu ktorá žila sama v 3izbovom byte a kúri si iba v izbe kde spáva, pozerá telku. Mal som ľadové laminat podlahy vacsne prechladnuty mechúr, diskomfort.
Problém som vyriešil totálnou prerabkou bytu, kde som dal hrubú termoizolaciu, extrudovany polystyren a zabudoval vyhrievacie elektrické rosty s nízkym odberom na miestach kde sa zdržujem. Problém sporovlivej susedy vyrieseny, ale stalo to tisíce.