icon

Vie bytový dom nariadiť vlastníkom bytov kúrenie?

dada13288
26. nov 2022

Ahojte to nezapinanie radiatora a setrenie na kazdom je uz neunosne. Byvam v byte sever-vychod orientacia uz rokov. Aby sme mali teplo (22 stupnov) tak sme mali zapnuty radiator v obyvacke na 3 a ostatnych izbach na 1,5. Vsetko bolo super. Ale tento rok, sa asi vsetci rozhodli, ze nebudu kurit. Okna mam total mokre kazde rano, robia sa mi plesne na oknach, zaluziach a uz aj na stenach okolo okien a pekne sa rozsiruje. Na to aby som mala aspon 21 stupnov musim vypeckovat radiator na 5 a o vlhkosti 72 % ktoru tu mam ani nepisem. Vetram a stiahnem o max 5 %. Kupila som odvlhcovac za 150 €, ktory zerie elektrinu, aby sa tu dalo zit. Prosila som susedov pod nami a nad nami aby zapli kurenie ale povedali, ze oni nebudu vobec zapinat. A ich nezaujima nic, ziadne argumenty. Cize vykurujem aj ich :( mam dve male deti nemozem si dovolit mat v byte 18 stupnov, co by som mala, keby som teraz vypla radiator. Susedia asi nechapu, ze za kurenie i tak zaplatia ale to, ze v bytoch bude plesen nikomu nevadi. Vie bytovy dom nariadit kurenie ?

Strana
z4
dada13288
autor
11. máj 2023

Po polroku sa konecne nieco pohlo ... Zimu sme prezili ok, nebola ani zima (21stupnov). Zistili sme, ze kurenie bolo dokonca nastanevene 30:70. Vcera na schodzi nam povedali, ze uz zo zakona je dane 60:40 a tak som spoko. Nasli sme rodiny na nasej stupacke (vsetko s detmi), ktore maju neskutocne plesne. Najhorsie to bolo na 12 poschodi. Ti susedia tam ziju niekolko rokov a naozaj tento rok sa nam ta plaga rozsirila. Susedia, ktori nekurili tak na schodzi samozrejme neboli. A dokonca ani ulavu na SV nemame :( dali sme poziadavku, nech to este raz zvazia. A k plesni sa nam nevyjadrili .. to si mame riesit po vlastnej osi

carrot_apple
3. jan 2025

@dada13288 keď je teraz pomer podľa zákona 70:30 (70fixná=zaplatíš aj keď nekúriš, inak zákon nestanovuje, že musí byť presne 70 podľa spotrebovaných dielikov sa to kľudne môže zmeniť na 90!!!(90:10), my máme 64 napríklad) rozmyslia si všetci po nie prvom ale druhom roku, že neušetria a majú zimu...chce to čas..aj my sme to riešili lebo nám vypli radiátory pod bytom v spoločných priestoroch..vraj aby sa ušetrilo...dokonca existuje zákon, kt. hovorí koľko stupňov má byť na schodisku a v spoloč.priestoroch=priemer, tým sme argumentovali, ešte sa nevyjadrili..máme fakt 18st. v obývačke keď je pod nami vypnutý radiátor, bývame na vyvýšenom prízemí..a to, že všetkých vykurujeme ani nebudem písať, teplo stúpa hore, to je jasné...

Strana
z4