icon

Majiteľ vozidla je maloletá osoba

zuzanazuzikurucova
Včera o 16:21

Dobrý deň idem si po radu. Môj otec na mňa v 12 rokoch (bola som maloleta osoba) prepísal bez môjho vedomia auto. Rok na to na ňom havaroval. Auto sa rozpredalo na diely. Po 20 rokoch mi prišiel rozkaz na STK práve tohoto auta. S otcom niesom v kontakte dlhodobo nakoľko sa rozviedli a údajne ma bude čakať aj pokuta. Ja som bola majiteľ a on držiteľ vozidla. Viete mi niekto poradiť ako túto situáciu vyriešiť ?

loyda
Včera o 16:36

@zuzanazuzikurucova ísť na okresný úrad a požiadať o vyradenie vozidla. Ako dôvod uviesť, že auto bolo pred 20 rokmi rozpredane na diely. Okresny úrad vám vystaví platobný predpis, ale zaplatíte 500 eur do envirofondu :( a následne vám pošle rozhodnutie, s ktorým pôjdete na dopravný inšpektorát, kde vám auto vyradia.

tundra
Včera o 16:37

Napis ziadost na okresny urad odbor dopravy,alebo tam chod osobne vysvetlit situaciu.
Bola amnestia do 14.1.2026,platilo sa len 50€ na vyradenie nexistujucich vozidiel.

loyda
Včera o 16:38
@tundra

Napis ziadost na okresny urad odbor dopravy,alebo tam chod osobne vysvetlit situaciu.
Bola amnestia do 14.1.2026,platilo sa len 50€ na vyradenie nexistujucich vozidiel.

@tundra odbor životného prostredia. Odbor dopravy s tým nemá nič spoločné, u nich auto existuje a bodka.

tundra
Včera o 16:39
@loyda

@tundra odbor životného prostredia. Odbor dopravy s tým nemá nič spoločné, u nich auto existuje a bodka.

@loyda pokuty za stk posiela odbor dopravy alebo mam zlu info?

loyda
Včera o 16:40
@tundra

@loyda pokuty za stk posiela odbor dopravy alebo mam zlu info?

@tundra posiela, ale už keď je pokuta vystavená, nič s tým neurobia. Je potrebné to riešiť so zivotnym. Pracujem na OU.

tundra
Včera o 16:40
@loyda

@tundra posiela, ale už keď je pokuta vystavená, nič s tým neurobia. Je potrebné to riešiť so zivotnym. Pracujem na OU.

@loyda tak si v lepsom obraze👍

anonym_a4a2f4
Včera o 16:55

@zuzanazuzikurucova Tomu nechapem, vsak mozes jasne dokazat, ze si vtedy mala 12 rokov a o nicom nevies. To akoze moze hocikto na hocikoho napisat auto a potom on bude platit pokuty? divne, podla mna toto by malo byt relativne lahko obhajitelne

anonym_01e495
Včera o 17:01

Čudné. Ako môže byť na 12 ročne dieťa napísané auto. Veď sa to dá dokázať, že v tom čase si mala iba 12 rokov. Ako dôkaz je rodný list a občiansky preukaz .

zuzanazuzikurucova
autor
Včera o 17:16

Auto vybavím ale skôr mi ide o to aby niesol zodpovednosť rodič ktorý zneužil svoju právomoc ako rodič. Skôr mi o toto ide. Je možnosť sa dožadovať spätne niečoho ?

zuzanazuzikurucova
autor
Včera o 17:17

Je možnosť vymáhať tých 500€ od neho ?ktore ja musím zaplatili za auto ktoré na mňa on prepísal ?

done
Včera o 17:57

@zuzanazuzikurucova
Žiadateľ je povinný predložiť na nahliadnutie originálne doklady od neexistujúceho vozidla; osvedčenie
o evidencii časť II, alebo pôvodne vydané osvedčenie o evidencii alebo technický preukaz vozidla a osvedčenie
o evidencii vozidla, čipovú kartu osvedčenie o evidencii časť I, ak bolo vydané, tabuľka s evidenčným číslom
vozidla, ak existujú, ktoré preukážu, že osoba, ktorá o vydanie Rozhodnutia žiada, je skutočne osoba, ktorá
o takýto úkon môže požiadať, poprípade iné relevantné doklady (napr. karta vozidla).
https://www.minzp.sk/files/sekcia-enviromentaln...

anonym_04ae69
Včera o 19:28
@zuzanazuzikurucova

Je možnosť vymáhať tých 500€ od neho ?ktore ja musím zaplatili za auto ktoré na mňa on prepísal ?

@zuzanazuzikurucova skús sa opýtať tu v právnej skupine. Neviem, či toto sa sa. Logika mi vraví, že áno, bola si dieťa, nemala si o tom vedomosť a v podstate ťa to dostalo do problémov. Ak by si totiž pokutu neuhradila, vzniká ti dlh. Nám bolo povedané, že v lepšom prípade ťa zastaví hliadka na bežnej kontrole a môžu ti zadržať vodičák. V tom horšom môže dlh vymáhať exekútor, keďže sa bude navyšovať každým rokom.