icon

Pravidelné kváskové výzvy - recepty

ink
18. sep 2018

Každá kváskujúca posadnutosť má podľa mňa svoje štádiá. Táto diskusia je miestom, kde si nadšenie z kváskovania môžme utužovať spoločnými výzvami.
Ak je recept, ktorý je tvoj obľúbený, alebo taký, ktorý žiaľ nevychádza ani na niekoľko pokusov tak, ako by si chcela, sem s ním. Vyskúšame ho urobiť všetky - zapojíme sa do výzvy. A spoločne si pozdieľame tipy, čo sa nám osvedčilo.
Každá, ktorá sa do výzvy zapojí a uverejní fotku a nejakú radu, dostane véľa <3 srdiečok. 🙂

siska1313
2. nov 2018
ink
autor
3. nov 2018

@siska1313 akože wau! dnes som kúpila manitobu aj ja! a toto sa mi presne páči! že sa vieme takto inšpirovať🙂
ale za tieto výtvory ti budem musieť poslať asi 100 srdiečok :D
a si víťaz, vyberáš receptuš 🙂

siska1313
3. nov 2018

@ink ci pana, toľko srdiečok, hneď vám jedno pošlem pre radosť, ďakujem💖 receptov ma napadá koooopec, do zajtra vyberiem😋😋

siska1313
5. nov 2018

Tak, baby, rozhodla som sa ako ďalšiu výzvu urobiť makový kvet. Milujem makové koláče, ak vy nie, plnka je, samozrejme voliteľná. Už som videla čokoládové, škoricové, orechové, toto nechám na vás. odhodlávam sa naň už dlho, tak možno toto je správna chvíľa.

Link, ktorý prikladám, je na drožďovú verziu, prikladám len kvôli fotkám, aby ste videli stáčanie, inak mi tie fotky sem nejdú skopírovať:

https://bonvivani.sk/recepty/makovy-kvet

A prikladám recept na jeho kváskovú verziu:

Makový kvet
Štartér:
200g polohrubej múky
200g mlieka
1 PL kvásku
Rozmiešame, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky na 24 hod. alebo
cca 4 hodiny na linke
Následne potrebujeme na cesto:
400g polohrubej múky
štipka soli
3PL kryštálového cukru
1 dl mlieka
70g masla
trochu citrónovej kôry
2 žĺtky
Poriadne vymiesiť a nechať prekvasiť 2 až 3 hodiny.
Moja maková plnka:
300g maku
3PL kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
2PL slivkového lekváru
2 dl mlieka (najskôr menej, aby sa dala plnka roztierať)
2 PL rumu
podľa chuti perníkové korenie, citrónová kôra
Ak máte osvedčenú makovú plnku, môžet si urobiť po svojom 🙂
Mak sparíme horúcim mliekom, dobre premiešame a pridáme ostatné
suroviny, plnka musí byť roztierateľná, nie však riedka. Rozdelíme na
štyri časti.
Prekvasené cesto rozdelíme na päť častí a urobíme bochníčky, ktoré
natenko vyvaľkáme do kruhu veľkosti tortovej formy. Na dno formy
položíme papier, naň jeden kruh cesta a natrieme plnkou, na potreté
cesto položíme ďalšie cesto, natrieme plnkou atď s ďalšími kruhmi cesta
a plnkou. Navrch položíme holý kruh cesta. Do stredu dáme pohár a
pritlačením označíme stred. Pohár necháme, aby sme pri rezaní
nezarezali príliš ďaleko. Ostrým nožom cesto rozdelíme na osem častí
(len po pohár). Potom každú časť prekrojíme na polovicu, čím vznikne 16
častí v kruhu. Do každej ruky chytíme priľahlý cíp cesta a vytočíme ho
smerom von od seba. Jeden doprava a druhý doľava. Takto otvoríme
vždy dvojicu cesta, než dorobíme celý kruh. Okraje upravíme do kruhu,
mierene sa podohnú a zaguľatia. Okolo kvetu pripneme okraj formy.
Prikryjeme a necháme prekysnúť na linke cca 2 hodiny, ja som nechala v
špajzke cez noc 🙂
Potrieme žĺtkom a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme
cca 40 minút, riadime sa skúsenosťami s rúrou doma. Po vybratí z rúry
potrieť upečené cesto roztopeným maslom.
Dobrú chuť🙂

siska1313
5. nov 2018

Za mňa dneska hotovka, zajtra pečiem veľa chlebov do daru, zvyšok týždňa iné povinnosti, takže makový kvet dostal priestor dnes. Ono to nebolo až také komplikované, akurát pri tom stacani som sa prebavila. To bolo také piplavé. Možno keby sa na chvíľu dal do chladničky a potom stacal, ale na to nebol čas, vyskúšam nabudúce. Celý je zo špaldovej múky, pomer tekutín som tentoraz neupravovala. Všetko podľa receptu. Na prvý pokus vyzerá jedlý, uvidíme ráno💖💖💖

ink
autor
5. nov 2018

@siska1313 wáááááu, krása! ja na to idem hneď ako doberiem antibiotiká. Vyzerá krásne! Verím, že bude aj chutný 🙂 šikulka! 🙂

siska1313
5. nov 2018

@ink ďakujem za pochvalu aj srdiečka💖💖💖 a prajem skoré uzdravenie, tie choroby sú pliaga☕🍩🍝🍲🍜

kucerawa
17. nov 2018

Pekné sobotné ránko, dámy 🙂

siska1313
17. nov 2018

@kucerawa woooow, nádherné, tiež som vianockovala včera💖

siska1313
17. nov 2018

Špalda 50/50 s manitobou

siska1313
17. nov 2018

Plus chlebíky a rožky, všetko špalda

kucerawa
17. nov 2018

@siska1313 nádhera!!! 😍

siska1313
17. nov 2018

@kucerawa ďakujem💞

siska1313
17. nov 2018

Práve upečený...

nistika
17. nov 2018

sakra prečo moje výtvory takto nevyzerarjú :(

ink
autor
17. nov 2018

Baby! Odpadnem z vás! skvelá práca!

ink
autor
17. nov 2018

@nistika tak poď s nami do výziev 🙂

ink
autor
17. nov 2018

už si nepamätám kedy sa to všetko udialo, ale posielam moje resty:
1. Moja snaha o to, vymyslieť recept, ktorý sa čo najviac bude podobať tekvicovému chlebu z Yeme
2 Výzva o špaldovom celozrnnom koláčiku, bol prepečený, len som na vrch dala kozí jogurt a čučoriedky a ten jogurt sa vsal do cesta, tak to vyzerá na reze takto.
3. Naša posledná výzva "makový kvet". Ešte nikdy som sa nerozprávala sama so sebou v našej kuchyni tak zapálene ako pri príprave tohto koláča. Ja som vám v nedeľu večer vymýšľala plnky', ktoré sa dali vytvoriť z našich zásob. A prišla som na veľmi veľmi chutnú kombináciu : vanilkový puding a horká čokoláda na striedačku v tých vrstvách... Ale ja som sa chcela vrátiť v čase a vyhubovať samej sebe za ten môj nápad dať tam toho tak veľa!!!! ako, chuťovo bomba, ale pri tom stáčaní...... tá plnka všade kveckala, rozmokvala mi papier na pečenie, no proste nervy! Ale chuťovo fakt super :D Ale keĎže vanilkový puding bol biely, a cesto tiež, tak to úplne zaniklo a vyzerá to akoby to robil skôr môj dvojročný syn než ja... Nabudúce prešpekulujem a nebudem dávať do okrúhlej formy ale rovno na veľký plech.

ink
autor
17. nov 2018

@ink ah a ešte doplnenie,v recepte "makový kvet" som miesto mlieka dávala ryžové "mlieko"

siska1313
17. nov 2018

@ink waaaaau, ten chlebík vyzerá nádherne, podelis sa o recept? Podľa mňa si ty skutočná pravá nefalšovaná pekarka, neskutočné, aké prísady sa nebojís vyskúšať. Ten kozi jogurt si značím, super napad💖💖 a teda táto plnka do makoveho kvetu by ma nenapadla, zvrchu vyzerá úžasne, akoby krásne popukany, keby som chcela, sa mi taký nepodarí.....za mňa jednotka, však vyberieš nejaký super receptik do ďalšej výzvy? Ty vždy dáš nejakú topku💖💖💖💖💖

nistika
18. nov 2018

@ink kam? idem to je téma?

amonet
25. nov 2018

Ahojte baby tak mam uz aj ja kvasok, darovany, aj nejake prve veci. Začinam. Tak sa pridam 😉

siska1313
25. nov 2018

@amonet ahoj, vitaj, a nech sa darí🌹

siska1313
25. nov 2018

Dnešné špaldové chlebíky...dobrú noc, kočeny😉

ink
autor
25. nov 2018

@siska1313 wáu, krásne! pridávaš ešte manitobu? Alebo sú to čisto špaldové? 🙂

siska1313
26. nov 2018

@ink väčšinou pridávam manitobu, ale tieto sú čisto špaldové, pôjdu do daru 💞

siska1313
26. nov 2018

Posledný asi tak mesiac mám trochu problém s pravou rukou, takže som musela začať viac používať robot. Doteraz všetko poctivo ručne vymiesene. A všimla som si, že robot to cesto vymiesi vždy do takej pevnej hmoty, že sa mi nedalo prekladať, cesto sa trhalo a chlebík nebol taký okaty. Tak si dávam do robota už len tak, aby sa spojili všetky prísady a domiesim ľavou rukou (som zvedavá, kedy aj tá odíde😉). A cesto znovu krásne elastické, parádne sa prekladalo, viď tieto posledné chlebíky. Vy ako miesite? Ručne, robot či kombinácia? Je nekvalitný môj robot alebo miesim pridlho či na vysokých otáčkach? Má použitie robota vplyv na vzhľad a kvalitu cesta? Ako to máte vy?

siska1313
26. nov 2018

@ink a ďakujem💋 aj za pochvalu, aj za srdiečka💞💞💞

nistika
26. nov 2018

baby čo je to manitoba?