icon

6 týždňové plne dojčené dieťa odmieta jesť

pizik
11. mar 2013

Milé mamičky prosím Vás o radu. Mám 6 týždňového synčeka, ktorý veľmi málo papá. Je plne dojčený, ale zhruba 2 týždne dozadu začal menej papať. Pár dní nato dostal soplíky a kašel. Hospitalizovali nás v nemocnici z dôvodu, že odmieta papať. Pred každým jedením sme detičky museli vážiť, malý si z psníka potiahol 20 -30 ml mliečka čo je veľmi málo a tak ho doslova nasilu chovali z fľaše aby mal aspoň nejaký príjem tekutín. Mysleli sme si všetci že je to spôsobené tým, že sa mu zle dýcha a že je zahlienený, ale ani po preliečení a ani po výraznom zlepšení sa choroby sa chuť do jedla nevrátila. Som z toho už veľmi vyčerpaná a veľmi sa o neho bojím. Malý odmieta prsník, fľašu, jediné čo toleruje je cumeľ. Veľmi som ho chcela a stále chcem dojčiť, ale už som tak psychicky na dne, že to asi vzdám. Mám totiž ešte dvojročného synčeka, ktorý si tiež vyžaduje moju pozornosť a veľmi ho teraz zanedbávam. Som zúfalá, neviem čo robiť aby malý papal. Nechám ako také malé dieťa nemôže byť hladné. On celé dni prespí, je kľudný, neplače - nie že by mi to vyhovovalo, práveže by som bola rada, keby sa hlásil, že chce papať. Už neviem čo robiť, bojím sa o jeho zdravie, nakoľko nechcem aby bol dehydrovaný. Nechce nielen že mlieko ale ani čaj, vodu. Prosím ak máte s niečím podobným skúsenosti dajte mi vedieť ako ste to zvládli, prípadne čo robiť. Ďakujem

Strana
z2
adelkag
11. mar 2013

sestra má 8 týždňové bábo a tiež jej odmieta jesť, zje 20 -30 ml, niekedy sa podarí 80 -90 ml, robí to posledný týždeň a pravdepodobne to má z toho že má vetry a koliky, on stále cez deň plače, takmer neustále, bol aj v nemocnici tam mu zistili tichý reflux, v noci sa naje viac a aj pekne spí, ale keďže začal málo papať tak ju dr. poslala na gastrovyšetrenie.
Predpokladám, že vy z kolikami problémy nemáte, keď bábo stále spí, problém mi mal hladať lekár.

saska.t
11. mar 2013

www.mamila.sk urcite ti dojdu pomoct az domov staci si len vyhladat poradkynu v okoli tvojho bydliska 😉 zachranili uz vela mamiciek a ddeti pred UM...

pizik
autor
11. mar 2013

My koliky nemáme, aj keď sa malý stále krúti, pučí, prdká, ale je kľudný, veľa spí, neplače. To slabé jedenie pripisovali kašlu a soplíkom, ale podľa mňa to už trvá dlho a problém bude niekde inde. V stredu ideme na sono bruška, tak som zvedavá. Ale tiež som už uvažovala o gastrovyšetrení....
@saska.t laktačná poradkyňa tu dnes bola, prisatie bolo pekné aj keď nie úplne ideálne, malý pekne papal. Ale od obeda už nepapal skoro nič, prsník odmieta, plače len čo sa s prsníkom k nemu priblížim. Veľmi by som chcela kojiť, ale teraz je pre mňa prvoradé aby sa malý rozpapal.Stále má vpadnutú fontanelu, čo je príznakom dehydratácie a ja nechcem aby skončil niekde na infúziách....

reanda
11. mar 2013

@pizik a myslis, ze ked mu das flasu, tak sa "rozpapa"? pises, ze nechce vodu, caj, ze ho v nemocnici krmili flasou nasilu.. mne to nejak nedava zmysel, ako to chces tou flasou vyriesit 😕

sendy182
11. mar 2013

@pizik ahoj......ako prvé zruš cumeľ 😉.........má dostatok mokrých plienok?.......nevadí ak nevypije 120ml/á3hod.....každé dieťatko je iné......no skús ho jemne budiť v 2,5hod.intervaloch.....a daj mu papať......kľudne zavolaj laktačnej poraď sa ohľadom prisatia......cez noc mu dávaj aspoň 2x......a hlavne nech ti nezaspí pri dojčení..........aspoň 10 min. nech ťahá........

ada274
11. mar 2013

@pizik s tak malym dietatkom by som aj ja isla k lekarovi. Maly ma zjavne nejaky problem, tak nech to maju v rukach lekari. Kojenie je dolezite ale je potrebne zistit kde je problem a zabezpecit vyzivu. Drzim palce nech sa to vyriesi skoro.

simonka1304
11. mar 2013

Mala by si ist znovu k lekarovi..A vtej nemocnici prisli k akemu zaveru? Syncek nepapal,aj tak ta pustili domov? To,ze je spavy,je tiez znakom dehydratacie.Moja mala tiez bola v nemocnici ked mala 4tyzdne,mala bolesti pri papani,takze tiez odmietala papat.Nakoniec sa zistilo,ze ma skryty reflux.Urcite necakaj doma na to,kedy sa rozpapa.

karin1234
11. mar 2013

@adelkag ahoj, aj náš drobec mal tichy reflux a ak sa mozem opytat co dali tomu drobcovi na to? nas mal koliky a palila ho zaha z toho, aj sa mi pridusil raz ako sa mu mlieko vyratilo v spanku, ale nastastie vsetko o.k dopadlo. nam dali sirup gastrotus po kazdom kojeni a probiotika biogaia- to mozem odporucit,ze nam pomohlo na 100%

jonas17
11. mar 2013

@pizik prvá vec, ktorá ti kazí kojenie, je cumeľ...dieťa s cumlom spí a nepotrebuje jesť..nehovorím, sú deti, ktoré majú cumeľ a jedia, ale zrejme tvoje také nebude...vyhodiť cumlík a rozkojiť sa, prizaplakaní stále núkať prsník, aj ked bude spočiatku odmietať, tak musíš vydržať...ono kojenie je niekedy fakt umenie 😉 držím palce 🙂

sante81
12. mar 2013

@pizik ahoj, presla som si niečím podobnym, ked sme mali 2 mes, to čo popisujes je podla mna začiatok dojcenského strajku, mne dcérka papala iba počas spánku, tak som ju najprv musela uspat a potom nakojit, takto sme fungovali 4 mes. tiez vydrzala bez papania aj 9 hod, hrozili mi nemocnicou, a bolo to tiez počas choroby, ked mala soplíky. nepíses ako ti papa v noci, ked spí, kludne ip ak mas nejaké otázky,

adelkag
12. mar 2013

@karin1234 tiež sirup gastrotuss po každom kojení, ale zatiaľ to nepomáha, stále plače.

karin1234
12. mar 2013

@adelkag ahoj, nam este pomohlo po kojeni dat do zvyslej polohy tak ho ponosit nech si riadne vygrga a v postielke tiez som vypodlozila matrac vyssie. ale asi kazdemu miminku pomoze niečo ine.

pizik
autor
12. mar 2013

@reanda ja neviem či to fľaša vyrieši. Ja už neviem čo robiť. Veľmi chcem kojiť ale zas sa s tým nechcem zabávkať na úkor jeho zdravia.
@sendy182 cumeľ som včera hodila do koša. Dnes ráno malý reval ako o dušu, nechala som ho. Prsník odmietal, nakoniec mi zaspal na rukách. V nemocnici aby deti nerevali sestričky dávali cumeľ a ešte ho podopreli plienkou aby ho nevypľúvali, pripadá mi to, že cumeľ mu nahráza aj kojenie.
@simonka1304 včera som bola u našej obvodnej lekárky, tá povedala, že malý vyzerá dobre, poslala nás na sono brucha, tak uvidím či sa niečo zistí. V nemocnici to jedenie nejak neriešili, proste len čo zjedol trochu viac, tak nás prepustili, ale doma sa to neupravilo.

pizik
autor
12. mar 2013

@sendy182 ešte som chcela napísať že to aby ťahal aspoň 10 minút je len moje zbožné prianie. On keď už je na prsníku tak ťahá zhruba 2 - 3 minútky. Buď sa pustí sám, alebo hlavne v noci zaspí....

ajca123
12. mar 2013

@pizik a mršku si náhodou nedostala?? Lebo aj v tedy sa mení chuť mlieka...
A aj tým ze si na dne sa mení tvoje mliečko a babetko to vyciti...
Najskôr bude dobre sadni si daj si slabú kávu,aby si sa trocha ukludnila a trocha čokolády... Nadychni sa a kľudne vydychni párkrát a chod za deťmi a kľudne sa na nich pekne usmej a povenuj sa dvojrocnemu... Nechaj aj vyhľadávať najmenšieho nech ma chut na mliečko a cumel vyhod..
Držím palčeky..
Aj náš treti bol taky a teraz už papa 🙂

reanda
12. mar 2013

@pizik ty to beries nejak cudne, preco myslis, ze snaha o dojcenie je tvoje "zabavkanie"? ved to preboha robis hlavne pre neho, nie pre seba.. on je ten, pre ktoreho je dojcenie to naj, ale ty mas postoj, ako keby bola zachrana len flasa.. nepoviem este, keby vam to s flasou fungovalo, ale ani z tej nechce jest, tak nechapem, preco sa tak na to spoliehas, viac ako na dojcenie.. zabudni na flasu, mysli si, ze umele mlieko a flase neexistuju a hotovo.. a pracujte na dojceni.. nechaj si pomoct od laktacnych, necakaj, ze to pojde hned.. a nestresuj prilis s dehydrataciou a podobne, ved vidis, ze ani v nemocnici si z toho nejak moc tazku hlavu nerobili..
ked je zvyknuty na cumel, bude revat zo zaciatku, ale zase si odvykne, len ho musis nosit a ukludnovat..
a aj ty sa hlavne ukludni, lahko sa to povie a tazsie urobi, ale uvidis, ze za par tyzdnov uz len budes spominat, ze ako si sa zbytocne bala 🙂

adelkag
12. mar 2013

@karin1234 Hej, aj sestra to tak má, a aj moj malý lebo ten má tiež reflux, ale on už má 8 mesiacov, tak papá už hujstejšiu stravu, a tak už je lepšie.

geenna
12. mar 2013

@pizik mam znamu ktorej dieta do 6m jedlo len v spanku inac odmietalo vsetko cez den tak skus krmit ked spi. drzim palce

pizik
autor
12. mar 2013

@reanda to zabávkanie nebolo myslené tak ako si to pochopila, preto to bolo v úvodzovkách. Ja si plne uvedomujem, že dojčenie je pre malého to naj a že to robím pre neho, práve preto stále bojujem a nevzdávam to. Len sa bojím aby som kvôli prehnanej túžbe po dojčení náhodou nezanedbala nejaký zdravotný problém...

reanda
12. mar 2013

@pizik tak neviem, ci v tom mam zmatok ja, alebo ty 😀 ..to, ci dojcit tuzis alebo netuzis vobec nehra rolu v tom, ze pre syna je to potrebne.. takze dojcenim nemozes nic pokazit, ani zanedbat.. ak mas obavy, ci nema nejaky zdravotny problem, tak to treba riesit vysetreniami a zistovanim a nie rozpapavanim flasou predsa.. ja len k tej flasi sa furt vyjadrujem, aby sme sa rozumeli 🙂
a celkom nechapem (pri predstave neexistencie umeleho mlieka) ako moze zena vzdat dojcenie.. tym by predsa odsudila dieta na smrt, nie?
ber sa ako schopnu svoje dieta nakrmit a hotovo.. lebo tak to je.. ty toho si schopna urcite

yesno22
12. mar 2013

@pizik súhlasím s tým, že to nemáš vzdávať s dojčením, hlavne ak fľašu tiež odmieta...ako prvé už mi nikdy nedaj cumlík, ak si ho už raz zahodila...a hoci je to únavné, snaž sa ho "prinútiť" papať čo najčastejie...hlavne teda cez deň...ak ti rýchlo zaspáva pri prsníku a nejde zobudiť, nechaj ho spať tak 1-1,5h a znova to skúšaj...je to o držku aj viem ale po čase sa to upraví...hlavne sleduj váhu, nesmie moc chudnúť...ak bude pár dní stáť na váhe to nevadí...držím ti palce, nech sa to čím skôr dá do poriadku... 😉

pizik
autor
12. mar 2013

@yesno22 ja si malého prikladám kedy sa len dá, ale prinútiť papať ako si napísala sa mi nedarí 😒 On prespí skoro celý deň, veľmi málo je hore. A či ho prikladám po zobudení alebo pred spaním, jednoducho ho prsník ani jedenie nezaujíma... Včera mi poradkyňa povedala, že tým, že tak veľa spí si kompenzuje hlad - ale ako to dieťa nachovať keď akýkoľvek spôsob papania odmieta... 😒

sendy182
12. mar 2013

@pizik ahoj no a má dostatok mokrých plienok......skús ak ho práve kojíš tak si jemne stláčaj bradavku.....ako zareaguje.....no neviem o tom že si dieťa spánkom kompenzuje hlad......to počujem prvý krát.....možnože máš fakt takého kľudného chlapčeka a stačí mu papať raz za 4 hodiny.....no aj vtedy pozor či nehladuje......

lenka369
12. mar 2013

@pizik ja som mala s dcerkou to iste ale len prve tyzdne nam pomahalo rozbalit s perinky vtedy sa rozcertila zobudila a rychlo som si ju prilozila. kym nezaspala a to som robila vela krat lebo bola spava, a potom stacanie prsnika a striedanie islo jej rychlejsie tak viac vypila, potom sa to upravila a je z nej riadny hlados 🙂 a m.a 6 mesiacov a je stale kojena a to uz v porodnici do nej tlacili um.

kym nechudne tak klud lebo on to vsetkot s teba citi a preto mozno odmieta.................a aj keby si nekojila tak sa svet nezruti um mlieko mu predsa neublizi, aj ked tvoje mliecko je to naj ale len ked to nieje na ukor tvojho zdravia ci fyzickeho alebo psychickeho. hlavu hore a drzim prsty nech vam maličky prospieva 😀 😀 😀 😀

pizik
autor
12. mar 2013

@sendy182 no čo sa tých plienok pocikané sú, ale také fakt ťažké plienky má možno 2 - 3 za deň. Dnes tu bola poradkyňa tak podľa toho čo videla usúdila že mám málo mliečka (čomu sa po týchto stresoch vôbec nečudujem), takže som objednala bylinky, snáď zaberú. Len dúfam, že pokiaľ sa mi podarí zvýšiť tvorbu mliečka, tak sa tým náš problém vyrieši. Ak nie, tak už fakt neviem....
@lenka369 ja už som skúšala kadečo, priložiť si ho po zobudení, pred spaním, v spánku, telo na telo, kojiť po sediačky, poležiačky....no hotová maturita, ale nič nezaberá 😒 Prst mi bude cucať ostošesť, ale prsník nechce ani za nič....

sendy182
12. mar 2013

@pizik tak držím palce.....papaj polievočky....pi veľa tekutín aj v noci ......riedke pudingy....a hlavne kojenie v noci......vtedy sa zvyšuje tvorba mlieka....ak máš pocit plných prsníkov i po kojení....tak trošička odstriekaj......a hlavne kľud.....pohodu.....koľko ti pribral?

ejuska79
12. mar 2013

ahoj, ja som mala nieco podobne so syncekom, mal 2 mesiace a potom 7, plne dojceny (doteraz kojim 🙂 , nastasie) a zrazu nechcel jest, nic, prsniky som mala ako kamen, odsavala som..na treti den co nejedol, len v noci raz tiez nasilu, asi uz bol moc smadny som volala dr a ta ma hned poslala usnemu, ale nic nenasiel...namacala som mu roh plienky do odsateho mlieka, trosku to zuzlal, aj pochudol...prvy krat sa nic nezistilo, aj moc som odoberala, nic..druhy krat to bolo spojejne aj vysokou teplotou a vtedy mal v pusinky afty a to ho tak bolelo chudacika ze tyzden skoro nejedol, nepil, len plakal, cele noci 😢 😢 ... zz ust mu smrdelo ako aceton, alebo volaco podobne, aj moc mu uz smrdel, ale cikal minimum, sak nemal co..

pizik
autor
12. mar 2013

@sendy182 včera mi ho doktorka vážila a v piatok mám prísť na preváženie, tak uvidím či niečo priberie....Pokiaľ nezačal odmietať papať, tak priberal cca 300 g za týždeň. Za ten čas čo sme boli v nemocnici pribral len 70 g, uvidím čo bude za tento týždeň
@ejuska79 s tými aftami sme mali problém aj my ale so starším synom, ale mal vtedy aj teploty. Tento mladší nemá ani teploty, odbery krvi mal v poriadku, výtery v poriadku. Jediné čo som si všimla že veľa a často odgrgáva a to nielen po papaní (ak sa nejaké podarí 😉 )...

sendy182
12. mar 2013

@pizik http://dojcenie.wordpress.com/som-zufala/hnevan... skús si to pozrieť.... máte aj kvapky sab simlex alebo pod.?ak často grgá tak sa nahltá vzduchu 😉 .......ak nechudne tak je dobre.... 😉

pizik
autor
14. mar 2013

Ahojte. Včera sme boli na sone bruška, bolo všetko v poriadku. Od včera chovám malého v spánku, ale o nejakom papaní sa hovoriť nedá, väčšinou si len cucne a spí ďalej. Včera po tom vyšetrení, na ktoré sme museli prísť nalačno sa napapal z obidvoch prsníkov. Potom do večera papal už len v spánku a večer po kúpaní pred spinkaním sa zas napapal z oboch prsníkov. Hovorí sa, že mama pozná svoje dieťa najlepšie, ale ja sa už v tom mojom malom poklade fakt nevyznám.... 😒
@sendy182 kvapky nemáme, dávam mu len probiotiká, ale už som rozmýšľala, že pôjdem do lekárne a kúpim ich lebo aj túto noc sa celú prevrtel, čo si potreboval poprdkať alebo vykakať sa....

Strana
z2