icon

Ako často by som mala dojčiť?

29. jún 2023

Ako casto by som mala kojit ( 6 babo mam ) neviem ci niekedy nekojim casto

Strana
z2
milanemila
30. jún 2023

@laurikalalinka o dojceni na poziadanie hovoria zdravotne sestry a aj pediatri, aspon taki ktori sa vzdelavaju a sleduju nove zistenia 🤷🏼‍♀️ a nie cisto dojcene dieta kym nekonzumuje prikrm nepotrebuje ziadne tekutiny okrem materskeho mlieka. Ved si normalne precitaj odporucania WHO, nechapem o com tu vobec diskutujeme 🤦🏼‍♀️

laurikalalinka
30. jún 2023

@jj298 Zdroj otvorenia oči okolo seba,keď vidíš matky,ktoré okrem materského alebo umelého mlieka,dávali deťom aj iné tekutiny ako mlieko a deti vyrastali bez problémov a bez zdravotných ťažkostí. Aj na internete nájdeš info,a nie každých 40 min.,ak tak často dojčí,možno ma slabé mlieko.

jj298
Odpoveď bola odstránená
anavixy
1. júl 2023

@laurikalalinka veruze zdravotne sestry na novorodeneckom su bohuzial vacsinou este stale za opicami a to hovorim ako jedna z nich 🙃
A slabe mliekooo??? Preboha, precitaj si nieco o dojceni z tohoto desatrocia najprv, az potom nieco pis niekomu inemu.

nafka0483
1. júl 2023

@laurikalalinka Slabe mlieko? Akoze jej ho telo zriedi vodou? Ona ma nizkotucne a ine zeny "vyrabaju" polotucne alebo nizkotucne? 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

laurikalalinka
1. júl 2023

@nafka0483 stačí jedna vec a žena môže hocikedy strácať mlieko...

nafka0483
2. júl 2023

@laurikalalinka Ano, zena moze stracat mlieko. Ale nie mat slabe mlieko.

Ak ho ma malo, tak babo sa prave pyta viac dojcit lebo stimulivanim bradaviek stimuluje tvorbu mlieka - aby malo dostatok.

Takze co to ma so "slabym" mliekom?

laurikalalinka
4. júl 2023

@nafka0483 mne príde choré každých 40 min dávať dieťaťu mlieko..ale ok

mamkalentedkova
4. júl 2023

@laurikalalinka asi aj vďaka tomu,že som nemala problém dojčiť aj každých 40 minút,dvojročnú stále dojcim.Nemusim užívať žiadne bylinky na podporu laktacie ,nemáme cumel ,takže žiadne oducanie..akurát je trochu slabší jedák a aj ukľudniť sa chce na prsníku ..ale dá sa to zvládnuť

anavixy
4. júl 2023

@laurikalalinka tak to napisa rovno tak, ze TEBE to pride chore, ale nepis ze podla správnosti by sa malo to a to, lebo zjavne nemas o tom vedomosti, len svoje nazory (ktore este k tomu nie su spravne)

tiika
4. júl 2023

@milanemila veru, ako píše @laurikalalinka, i v nemocniciach sestričky takto stále radia (nevadi im ani, že na stole sú letáky s opačnými informáciami), aj moja doktorka a sestrička mi to takto radili; a nezabúdajme na to, že 10 minút z jedného + 10 minút z druhého 😅 Takze prekonané to určite nie je..
Pri dojčení to nie je to tak, ako matke vyhovuje. Matke vyhovuje mat spokojne dieťa, správať sa inštinktívne, nebyť za to odsudzovana, strápňovana a mat podporu okolia, dieťaťu vyhovuje správať sa prirodzene tak, ako ho naprogramovala príroda.

Najlepšie je poradiť sa s laktacnou poradkyňou. Ak sa ti zdá dojcenie časté a dlhé, skúsila by som zlepšiť techniku a prisatie. Ak dieťa potrebuje byt s tebou, je to úplne normálne, potrebuje bezpečie, podporu, istotu, vzťah, všetko toto prináša dojcenie a nielen stravu a tekutiny.

tiika
4. júl 2023

@laurikalalinka neber to prosím ako útocenie, nemyslím to v zlom, len možno pre vzájomne pochopenie, môžeš prosím napísať, či a ako dlho si dojčila? Koľko rokov dozadu?

nafka0483
5. júl 2023

@laurikalalinka Ok, tebe to pride chore. Nema to podlozenie v tom co odporucaju lekari, who a pod., je to cisto tvoj osobny nazor.

Mne zas pride chore davat dietatu mlieko podla hodiniek kazde 3 hodiny a nie vtedy ked si pyta. Navyse dojcenie nie je len o mlieku, ale aj o tuleni, upokojeni...

laurikalalinka
5. júl 2023

@tiika ja som bohužiaľ nemala tu možnosť dojčiť,no mne sa dieťa budila na mlieko každé 3 hodiny presne ako hodinky

tiika
5. júl 2023

@laurikalalinka ono to umelé mlieko je vraj odost sýtejšie, tučnejšie, deti z neho častejšie grckaju, treba dávať odgrgnúť (dojčené babo vypije len tolko, koľko v tej chvíli potrebuje, odgrgnut ho dávať netreba), dieťa, tým že je riadne nasýtené sa budí menej, ak spi i s cumlíkom a v zavinovacke, tak vydrzi spat opäť dlhšie … Pre dojčené bábätka sa však cumlik neodporúča.

Nakoľko sa UM dava z fľašky, bábätka sú častejšie v postieľke (nespia pri dojciacej mame v posteli, pre ktorú je to pohodlnejšie), nemusia sa vyberať z kočíka na ruky počas pitia, majú menej kontaktu, nechyba im tolko.
Otázne je, nakolko je to pre novorodeniatka dobre. Tu si myslím, že je najlepšie, drzat sa toho, čo je prirodzene, nie toho, čo je najpohodlnejšie. I ked sa to vzájomne nemusí vylučovať. Ide hlavne o nastavenie mamy, jej okolia, spolocnosti..

Tu si treba hlavne uvedomiť, že sa zial odporúčania robené pred xy rokmi pre bábätka na UM, zaviedli i pre detičky dojčené. Čo vôbec nie je to iste a niekto sa toho drží dodnes i z radov lekárov a sestier.

nafka0483
6. júl 2023

@laurikalalinka A keby sa ti zobudilo skor a plakalo od hladu, tak by si mu nedala? Lebo nepresli 3 hodiny?

laurikalalinka
6. júl 2023

@nafka0483 je rozdiel každé 2-3 hodiny ako každých 40 minút,ale to je jedno,lebo v dnešnej dobe sú divné veci u mamičiek,normálne....

nafka0483
6. júl 2023

@laurikalalinka Cize po 2 hodinach by si nakrmila? Po hodine a tristvrt tiez? Po hodine a pol? Niekde mas tu hranicu a keby babo pytalo skor tak proste nedas a nechas revat (lebo inak sa neupokoji)?

laurikalalinka
6. júl 2023

@nafka0483 Ak by bábätko plakalo určite by som ho nenechala plakať,Ja nechápem,čo som človek bez chrbtovej kosti??!!!...ale ak matka dáva mlieko každých 40 minút,tak niečo nebude v poriadku,veď keď sa bábätko napapá tak by malo byť spokojné a zase o 40 minút znova,nezažila som také,mám okolo seba veľa žien,ktoré dojčia ale ani jedna nedojčila každých 40 min.

nafka0483
7. júl 2023

@laurikalalinka Na zaklade coho sudis ze nieco nebude v poriadku? Si lekar?

Keby ti vabo po 40 minutach plakalo tak by si mu teda dala ci nie? Lebo nenyslim si ze niekto nasilu tak "skoro" dava papat. Ale ak si babo vypyta, tak dostane.

tiika
7. júl 2023

@laurikalalinka ja som asi pri 1,5 mesačnej dojčila i každých 10-20 min, to len bolo. A teda bolo to dobrých pár týždňov.Laktačná mi povedala, že je to normálne. Až keď som ju začala nosiť v nosiči, tak sa to zlepšilo. Radsej som sa prispôsobila ja, aby bola ona spokojná. Mám sa natoľko rada, že si viem určiť hranice, no milujem svoju dcérku a tie hranice mam veľké. A čo je divne, čo sa v dnešnej dobe považuje za normálne… nosenie, dojcenie na požiadanie, spoločne spanie?
@nafka0483 Myslím, že by nenechala babo plakať, začala by mu dávať umelé mlieko a používala cumlik ako sa to dnes bezne robí, lebo ma “malo mlieka”, “slabé mlieko”, “materské mlieko mu nestačí”

Strana
z2