icon

Ako dlho ste kojili svoje dieťa?

5emily1
21. nov 2013

Dievčence mám pár otázok, čo sa týka kojenia/nekojenia....Ďakujem za odpovede.
1. Ako dlho ste kojili? /týždeň, mesiac, rok..../ poprípade ste nekojili.
2. Akú imunitu má Vaše dieťatko?
3. Aký máte emocionálny vzťah s dieťaťom?
4. Aké šikovné sú Vaše deti? /rozprávanie, vnímanie.../
🙂

jankaba1
21. nov 2013

Ahoj, dcera ma 2 roky a stale ju kojim, ked mala 16m.boli sme na dovolenke v Egypte, a vsetko v naj..poriadku. som ju kojila, ale jedla vsetko to co aj my.
Neviem pochopit otazku ako je: ako odstavit dieta, resp. davat si horcicu, korenie ci lepenie prsnika... to co uz je???

katka121
21. nov 2013

1 prvého chlapca 1,25 roka. , druhé dievčatko 10 mes.
2. chlapec má imunitu vynikujúcu, vo februári bude mať 10 rokov a ešte nebral antibiotiká, (akurát mával laringitídy lahšieho priebehu do cca 7 rokov. ), dcérka teraz nastúpila do školky, soplíky a tiež laringitída ale tiež zatial žiadne antibiotiká
3. lúbim obe moje vtáčatká...... od chlapca som šla v roku a pol a od dcérky po 7 mes do práce (manžel bol na materskej), keďže sme od mala stále kdesi trajdali od babiek cez návštevy alebo výlety ani jedno nie je na rodičov úzkostlivo naviazané ale radi sa s nami mojkajú - myslím že máme taký zdravý vzťah....
4. syna sme riešili na problémy s písaním, a nakoniec u psychológa vyplynulo, že má lahkú disgrafiu ktorá je ale znakom nadriemer IQ v pásme genialita, je velmi aktívny, škola navrhuje zaradenie ako študenta s nadriemer IQ...., dcéra má len 2,25 roka, je to ukecaná malá potvora, riadna herečka, v školke zatial bez problémov, samostatná, tak uvidíme čo z nej bude......

hanka_xy
21. nov 2013

Syn kojený do 2 rokov, imunita dobrá, odkedy je v kolektíve priemerná, od 5 r. alergik ☹ z toho som asi naviac sklamaná, veľká citová väzba, ale na oboch rodičov rovnako sa mi vidí, šikovný prvák, ale v kolektíve nie veľmi priebojný.
Dcéra do 11 mesiacov, vybojované dojčenie - odmietala prsník už od pôrodnice, do pol roka nie inak ako s klobúčikom, v 11 mesiacoch dojčenský štrajk a ten sa nám nepodarilo prekonať. Imunita dobrá, vzťah krásny, ale to je u bábätiek jasné, že mama tata bráško sú naj. Malá je šikulka, má 14 mesiacov a už sa jej krásne rozviazal jazýček 🙂 ale to asi nebude mať súvis s dojčením si myslím

zuzka1008
21. nov 2013

Kojila som skoro 3r,krasne obdobie,mame peknw vztah,inunita siĺna

zuzin78
21. nov 2013

Dlho som obe moje deti kojila pre niekoho som uz bola za nenormalnu 🙂)
Ci sme boli chore ?? Boli ale imunitu maju obe dievcata dobre, ale ludia hlavne matky co davali do skolky chore dieta nemali zdravy rozum ..takze ak dieta do 3-4 rokov nebolo chore, neznamena ze to ma z kojenia len sa este nestretlo s virusmi v skolke ☹
ci matka koji alebo nie vztah si vytvoria aky chcu oni dve a kojenie na to nema vplyv 🙂 my ho mame uzasny, som pre obe moje deti ta naj osoba a aj manzel ( on nekojil a ma s nimi super vztah aky maju deti a otcovia )
Kojenie a inteligencia a sikovnost to nejde dokopy... to ze som dlho kojila deti neznamena , ze budu mat IQ 130 . Zalezi ako sa rodic venuje dietatku, a ake je ono same sikovne

Potrebujes to na diplomovku alebo len zo zvedavosti????

martina833
21. nov 2013

1. 19 mesiacov a este ju kojim, ale to len tak pred spanim, lebo inak nevie zaspat ☹, rada by som s tym prestala
2. Byvala velmi casto chora (bolo obdobie, ked aj kazdy mesiac mala nieco, mozno to suvisi aj s atopickym ekzemom), teraz, ked jej davam UM, tak este nebola chora.
3. Je na mna dost naviazana.
4. Podla mna je velmi sikovna, dava take vety, ze niekedy nechapem, vie uz casti basniciek, pesniciek, riekaniek. Chape, vnima tiez niekedy az moc 🙂

sissy27
21. nov 2013

1. 4týždne + 2 týždne na striedačku s nutrilonom, od 6 týždňov len nutrilon, od 1,5 roka obyčajné mlieko...
2. klop-klop-klop výbornú, nikdy nebývala extra chorá, dokonca ani pri nástupe do škôlky, jedno obdobie (cca 4-6mesiacov) bolo horšie, po vybratí nosnej mandle zase ok, chorá býva 1-2x ročne, aj to zvládame bez atb... alergie žiadne, k lekárke v podstate len na preventívky...
3. dovolím si tvrdiť, že výborný, ale toto asi budem vedieť vyhodnotiť keď sa raz odsťahuje 😅
4. no šikovná... ale neviem, ako sa to meria ? v škole v podstate samé 1, súťažne športuje, (ne)poslúcha presne tak isto ako iné deti v jej veku...

atreyu
21. nov 2013

.
1. 13 mesiacov
2. veľmi dobrá (klop,klop, klop)
3. normálny, mamičkovský, potrebuje ma, ale je rád aj s ockom či babkou...nie je na mne závislý
4. vnímavý je veľmi, rozpráva výhradne hatlaninou 😀

bianca2
21. nov 2013

Dcerka ma 22 mes,stale kojim.Imunitu ma skvelu,v septembri sme chytili rotavirus,zvladli sme ho za 3 dni aj ked mal velmi silny priebeh. Pri prvom zubku mala den teplotu a hnacku,zaradili sme do stravy ovocie a zeleninu a je po problemoch. Vztah mame super, je to velmi samostatna a silna osobnost, fyzicky kontakt mame hojne. Chodit zacala sama v 9 mes, sama vyliezla von z kuchyne do zahrady ako 6 mes, 5,5 uz lozila v 3 mes sa otacala, motoricky je velmi sikovna a je to fyzicky nezmar, uz tento mesiac aj obsedi,doteraz sme boli stale v pohybe. Hovori pekne a sama vytvara zdrobneniny.vie uz mnozstvo slov a sklada jednoduche vety.

mikim
21. nov 2013

Kojila som 3 roky, ziadne ochorenie pocas toho, nastup do MŠ skvely a bez problemov, avsak po prekoni prveho infektu a vybrati prvych abt., u dcerky okamzite prepukol atopicky ekzem, a na moj sok, podla koznej , som jej ja dodavala kojenim imunitu, a ona si preto nebuduje vlastnu, zvlastna teoria, som z nej moc prekvapena.

effkaa
21. nov 2013

1. 8 mesiacov
2. velmi dobra, chory bol asi 3x, vzdy to trvalo cca 2 dni a bol fit. Dokonca, raz sme schytali to iste, ja som sa liecila 2 tyzdne, on 2 dni
3. normalny, ale nema problem ist s kymkolvek kamkolvek, aj ked ho nepozna. Myslim, ze sa to zmeni nastupom do skolky, takisto ako aj chorobnost. Predsalen teraz deticky nestretava tak casto a imunita sa bude musiet vybudovat
4. motoricky velmi sikovny a aj velmi aktivny, co sa tyka rozpravania, tak len hatlaninky (ma uz 22 mesiacov), ale je zvedavy a sikovny na take tie manualne veci. A hlavne opakuje po nas a velmi rad pomaha, upratuje a tak... 😉 🙂 Na niektore veci proste sikovny, na niektore nie ako rozpravanie, nerad cita knizky, neobsedi...

janabanana
21. nov 2013

1. kojili sme sa takmer 14 mes.
2. jediná choroba u nás bola 6. choroba v období prvých zubkov inak aj odsávačka na sople bola u nás zbytočná kupa, pri očkovaniach takmer bez reakcie
3. je to moja cicka spí len so mnou 😀 ale inokedy keď ju nechám u švagrinej tak si ani nevšimne, hádam sme v pohode
4. niekedy sa sama čudujem čo všetko chápe, snaží sa, čo si zapamatá, tvorí si svoje slovka kedže ešte len začíname rozprávať, pohybovo velmi dobre od 5. lezie, v 6. mes sa prvýraz postavila pri opore a sama sa posadila, od 10. mes náznaky chodenia no chodenie ako také od 13. mes

akinorev30
21. nov 2013

1, 1 rok, 6 mesiacov
2, imunita - boli obdobia, kedy sme boli soplavý kazdý mesiac, atopoický ekzem, problémy s očkovaním TBC, čo zub to problémy- vysoké teploty, aj nad 40. Nástup do škôlky- síce tam chodí iba necele 3 mesiace, už bola 3 krát chorá, z toho dvakrát musela brať aj ATB.
3, vzťah máme krásny, spinkáme spolu a ked sa dá stále sa túlime, tak isto aj s tatinom, nerobí medzi nami rozdiely 🙂
4, veľmi šikovná, už v roku začala prvé slová. Dnes má 2 roky a 4 mesiace a hovorí už všetko, pekne skloňuje, časuje ....skrátka už je z nej slečna.

sssimi
21. nov 2013

14 a 15 mesiacov-odstavili sa samé 😉

suz2
21. nov 2013

my mame 13 mesiacova kojíme sa kým sa bude dat, budeme sa kojit.... je to nieco uzasne..a navyse podla mna má velky vplyv na to, ze malý mi bol doteraz len rez chory...maly je velmi vnimavy, uzasny, bystry, sikovny, rozprava sice len prve slabiky zo slov, ale velmi dobre vie vyjadrit, co chce. pomaly sa ucime kreslit, je proste moj sikovnicek :o) uznavam, nemusim byt objektivna,lebo je pre mna vsetkym,ale myslim, ze je skutocne na svoj vek velmi sikovny. a co sa tyka vztahu...rodila som cisarskym, bolo to strasne pre nas oboch...ale dojcenie z nas spravilo nerozlucnu dvojicu 🙂 teda, samozrejme nielen dojcenie, ale velmi nam pomohlo najst si k sebe cestu.

marissenka
21. nov 2013

v 17 m som starsieho odstavila,a mala sa sama v 16 m

cikyta
21. nov 2013

1. Skoro 3 roky
2. Do 3 rokov úplne zdravá. Po 3 roku s nástupom do školky hrúza ☹ (hned zápal plúc, bronchidídy, dlhotrvajúce kašle, afty....hospitalizácie v nemocnici ☹ sledované na imunologii. Predpísané inhalácie 2 krát denne+sirup denne+tabletka denne a to dlhodobo ☹ ) Aj tak nám najviac pomohol rybomunil a teraz po roku môžem povedať, že je to už lepšie 🙂
3. Máme krásny vzťah. Ľúbime sa. Je kamarátska. Zároveň na mne chorobne nevisí a zostane s kýmkolvek.
4. Samostatne chodí od 8.mesiacov, V 20.mesiacoch vedela už zaspievať pár pesničiek a prší prší vedela úplne celú a bez chyby, výslovnosť mala vždy oproti rovesníkom výbornú, má výtvarné nadanie (zobrali ju na ZUŠ v 4.rokoch, aj ked beru od 5.rokov) a teraz v 4.rokoch ma už občas "preští" aj technickými znalosťami ako napr. si zapne sama TV a z klúča nájde rozprávku. (Ja som sa to naučila až daleko po nej 😀)

cmulinko
21. nov 2013

1. syn materske mlieko pil 2 mesiace z flasky.Ma 6 rokov a ATB bral len raz. Pred viac ako 2 rokmi mal 2 dni vysoku horucku Za posledne 2 roky si nepamatam,ze by bol chory.Zo skoly uz druhy rok nechybal ani jeden den.Je to moj drsnak,ktory place len pri maminke (ako kazdy chlap ) 😀
2. syn od narodenia na UM.Ma 4 roky a ATB este nebral.Mozno uz mal niekedy horucku,ale uprimne povedane nepamatam si.Chodi druhy rok do skolky a asi 2-3 krat chybal kvoli hnacke.Je to moje senzitivne srdiecko,ktore sa neboji dat svoje city najavo pred kymkolvek.Verejne mi vyznava lasku v supermarkete ci v kostole...hlasno mi povie kedykolvek ze ma miluje 😵 (toto nema po otcovi ) 😀
3.dcera od narodenia na UM. V Maji bude mat 3 roky.ATB brala prvy krat ako 2 rocna kvoli infekcii dasna.Na horucky sa u nej pamatam,ale vzdy stacil panadol...inak bezne sople,ktore trvaju 2-3 dni.Je na mna najviac naviazana,lebo je najmensia a je jedine dievca...typicka zenska,ufnukana,vynucuje si pozornost a jej objatia sa daju porovnat s udusenim 😀 Svoju lasku mi dava na javo skor rozkazovacim sposobom,ale ak jej nahodou niekto ublizi,tak sa dokaze premenit na citlivu dusu a vtedy hodi na mna tie svoje uplakane ocka a anjelsky pohlad...je to proste moja herecka.

jolinka
21. nov 2013

1. kojila som 4 deti
1, dcera 18 mes, 2.dcera 2 roky a 3 m. 3. syn 2 roky a 2 m, 4. syn ma 2 r a 3 m a je kojeny...zrejme donekonecna 😝
2. imunita vyborna, nase 4 deti dokopy brali 3x atb {komplet vsetky}
3. emocny vztah...mame velmi dobry, vsetky su mojkacie
4. sikovnost...1. dcera velmi sikovna, dobra ziacka 2. dcera pomaly vyvoj, hlavne v reci. 3. syn bezny priemer 4. syn velmi sikovny a mudry

aylina
21. nov 2013

ja som kojila moju dceru cca priblizne tak 3 mesiace aj to horko tazko mala som vela stresy a po case mi odislo mlieko ...(

henuska7
21. nov 2013

Prvú 20 mesiacov, druhú 7 týždňov ☹

maribell
21. nov 2013

1. Ako dlho ste kojili? - 8 a pol mesiaca
2. Akú imunitu má Vaše dieťatko? - dobru prvy krat bol chory ked mal 10 mesiacov a do teraz (tuk tuk) nic a to ma 15mesiacov
3. Aký máte emocionálny vzťah s dieťaťom? - pri kojeni to bolo krasne ..teraz musim priznat mi to kojenie trochu chyba ale vyborny vztah nam zostal doteraz
4. Aké šikovné sú Vaše deti? /rozprávanie, vnímanie.../ - myslim ze ako kazde ine dieta...nemyslim ze materske mliecko ma na toto nejaky vplyv (aj ked mozno sa mylim 😝 ) .. ale musim uznat ze rozpravat sa mojmu malemu moc nechce povie par slov ako : mama,tata, havhav, mnau, brrm, ale nic viac 😀 ma este cas 😉

ejuska79
21. nov 2013

Ninku som kojila presne 1 rok, Tadeaska este kojim -ma 1 rok a 8 mesiacov, a zrejme este dlho budem, lebo sa koji velmi casto aj cez den aj v noci a velmi zle je, nechce jest... co sa tyka imunity-dcerka bola v podstate do nastupu do skolky chora asi 2 krat, co mala zapal priedusiek, teraz po nastupe do skolky uz bola chora tri krat, kazdy mesiac, tadeasko s nou..navyse ten vzdy s chorobou chyti aj afty, co je hroza, lebo ma vysoke horucky a neje nic (v lete nejedol dva tyzdne, pusa plna pampuchov, sliny az po zem-skoncil na antivirotikach), teraz to mal zas, nastastie len 5 dni-keby nekojim tak sme asi v nemocnici na infuzkach, lebo ine neprijimal a zo zaciatku sa ani kojit nechce lebo to boli... obaja su sikovní, aj motoricky (dcerka sa od 3 rokov vozi bez pomocnych koliesok na biku, zacina korculovat) aj recovo, zacali obaja skoro rozpravat..citovo su na mna velmi naviazaní obaja, mali sme aj trosku problem pri nastupe do skolky, ale uz je to o.k, ona je spolocenska, porozprava, ale najradsej ked som s nou 🙂 maly tiez, oni ani s nikym inym nechcu byt, co je niekedy na skodu, lebu musim vsetko zvladat popri nich...ale su to uzasne deti 🙂

kvietok2835
21. nov 2013

Dcera ma 2 roky a 8 mesiacov a stale je kojena 🙂, v dvoch rokoch mala zapal pluc :( odvtedy sme v pohode, zatial.... 🙂

vinifred
21. nov 2013

..dcéru skoro 7 mesiacov,potom som musela prestať,lebo som čakala syna a mala som problémy..syna som kojila tak isto,aj to s veľkými problémami,lebo mi odmietal moje mlieko..ale snažila som sa vydržať aspoň tak dlho ako pri dcére a potom som s tým sekla,lebo..ale to je o inom..urobila som max.čo sa dalo,som so sebou spokojná...🙂

miriem
21. nov 2013

Ja som dojcila 20 mesiacov, potom som stratila mlieko, lebo som ostala tehotna. Maly doteraz nebol chory ani raz, ak neratam, ze mal 2x sopel. Myslim, ze maly je celkom bystry, aj ked toho este vela nenarozprava. Myslim, ze sa vyvija uplne v norme, primerane svojmu veku. Vztah ma pekny aj so mnou aj s manzelom, nie je to "maminkin cecik".
V marci sa nam narodi druhe babo, starsi bude mat vtedy 2roky a 3 mesiace a ked bude chciet este mlieco, nebudem mu branit 🙂

zdenuska1
21. nov 2013

Prvého 2,5r / a do 2rokov mal 10 ATB/ a druhého 19mesiacov.

fomarik
21. nov 2013

1. Nekojila som ju vôbec, bohužial, nemala som ani kvapku mlieka 😢
2. jasné, že sem-tam ochorie, najmä soplíky máva. ale imunitu podporujeme s probiotikami
3. čo sa týka nášho vzťahu... nie je typ, ktorý by sa chcel maznať ( to má asi po ockovi 😉 ), ale ked má svoju chvílku, sama od seba , príde, povie mama, ľúbim ťa, pohladí ma, pobozká.
4. čo sa šikovnosti týka, je velmi bystrá. nemala ani dva roky a vzali ju do školky, rozpráva plynule od 1 a pol roka, rozpráva pekne celými vetami, vie 5 strofové básničky, čo neviem ani ja 😨 . plienky nemá od roka, prišlo to samé od seba. ale čo sa pohybu týka, tak je taká nemotornejšia 😉

ladytt
21. nov 2013

1. Kojili sme sa 2,5 roka
2. kým sme sa kojili choroby zvládal lepšie a nemali sme za celý čas antibiotiká, teraz po odstavení je to akosi horšie
3. je veľmi naviazaný, kým som v blízkosti, všetko musím robiť ja, hrať sa s ním, kŕmiť ho, proste všetko len maminka
4. pekne rozpráva na svoj vek aj pesničky už vie, horšie je to s takými zručnosťami ako samostatné jedenie, vyzliekanie obliekanie, na to je lenivý ale nemyslím, že to má niečo s kojením 🙂

dai
21. nov 2013

1. dcera - 3 mesiace ( kvoli refluxu postupne odmietala moje mlieko ), syn - 8 mesiacov ( sam sa odstavil )
2.dcera - imuta super - ma 6 a zatial mame 1 3dnove atb, syn - velmi slaba ( predcasniatko s dychacou podporou od narodenia, casto sa opakujuce infekty dychacich ciest )
3. vztah mame super - aj s dcerou aj synom pricom dcera je silnejsie zavisla na mne ako syn🙂 toto ale suvisi hlavne s ich rozdielnou povahou😉
4. obaja su velmi sikovni - motoricky aj rozumovo ( dcera skor rozpravala aj behala aj vsetko, ale maly zase ma velmi dobru jemnu motoriku a logicke myslenie )

asi hladas dovody preco kojit... no, hlavne je to asi najprirodzenejsia strava pre dieta, a pokial obom vyhovuje tak by tam mala byt snaha o udrzanie kojenia... ak to len beries ako anketu budis😉
moja skusenost je ( a to nepisem len o svojich detoch ale aj detoch v rodine, kamaratoch etc. ) - je uplne jedno kolko kojis, ci bude dieta zdrave alebo nie viac ovplyvnuju geneticke predispozicie, vyziva celkova ako aj vychovne prostredie plus start do zivota - ale ta genetika asi prevlada ( poznam matku kojjacu do skoro 4roch rokov a jej syn vystriedal viac atb a pobytov v nemocnici ako akekolvek ine dieta ktore poznam - pritom strava len bio, vsetko knizkove, tabulkove, malinky ma zial aj pomaly vsetky alergie ake su☹ - obaja jeho rodicia su ludia so slabou imunitou a alergici )

co sa tyka sikovnosti a vztahu - ten podla mna s kojenim absolutne nesuvisi aj ked teda vseliake vyskumy tvrdia ze ano