icon

Ako efektívne dojčiť dve deti naraz?

27. nov 2025

Prosím vás - poradíte mi?

Mám 2r dieťa kt kojím ( ak si pyta - menej samozrejme )
Mám aj 7tyzdnove dieťa kt kojím

2r samozrejeme ťahá naplno a vidím že mlieka je dosť
7tyzdnove to nevie a preto prsník stlacam

Sú dni kedy sa nakoji za 30 minut a je absolútne spokojne a sú dni kedy môžem kojiť aj hodinu a podľa váhy vytiahne len cca 60-70ml a nemá dosť …
Mne nevadí že kojím 30-50minut ale nie vždy je to efektívne a najhoršie je to k večeru …

Tam nestačí a potom občas musím dať UMELÉ okolo 40 ml a preto prosím o radu ako toto odstrániť ?

Prosím vás moja otázka ako efektívne kojiť obe deti ?
Ako zistiť koľko a či mám dosť mlieka ?
Ako navýšiť tvorbu večer?

anonym_d1baa9
27. nov 2025

To 2r nepotrebuje to mlieko tak ako to babo. V podstate ho nepotrebuje vobec, cize obmedzit mnoztvo starsiemu, ktore ma tuhu stravu ako primarne jedlo a nie to chuda malinke, ktoremu je mlieko to jedine co ma.
Mozno sa casom upravi mnozstvo, tvorba, ale teda viem si predstavit, ze starsie taha kolko ide a teda mladsie doplaca, lebo nie je, nevladze.. k veceru zvykne byvat kriza, tak si to aspon naplanuj, rozdel, urob do zasoby pre to male zatial

ika02
27. nov 2025

So starším dieťatkom sa dohodni, že mliečko bude piť až ráno, keď sa zobudí, nie večer.

anonym_87bdee
27. nov 2025

Vidim ze silou mocou chces kojit obe aj ked na to male babo doplaca - zbytocne poznamky si teda odpustim, evidentne ale mlieka nie je dost a nerobi to dobrotu.
A pragmaticky:
- starsiemu obmedzuj mlieko, realne ho uz nepotrebuje, pripadne sa dohodnite raz za den (rano/doobeda atd)
- holt male babo dokrmuj UM. Ked ma malo, tak treba

anonym_e435cb
27. nov 2025

ako zistíš. bábo odvážiš pred kojením a po kojení.
za týždeň by malo pribrať 150 -200 g
ak budeš prikrmovať bábo - môže sa stať že prestane ťahať mlieko z prsníka.
toho 2 r by som už dávno odstavila

mane01
27. nov 2025

@anonym_autor ja mám takýto vekový rozdiel, staršie dieťa som pred pôrodom odstavila. Novorodenec to mlieko potrebuje, 2 ročne už je normálnu stravu. Je jasne, kto by mal byt priorita.

alex49
27. nov 2025

Myslím, že aj tebe je jasne čo máš robiť. Dvojročné dieťa tvoje mlieko nepotrebuje.

anonym_52435d
27. nov 2025

@anonym_autor no každé dieťa by malo mať svoj prsník. Ale ak mladšiemu dieťaťu nestačí, tak bohužiaľ, staršie by sa kojilo o to menej -napr len večer alebo len ráno, 2r to už vie pochopiť. Prikrmovanie z fľaše nie je úplne v symbióze s dojčením, takže treba si už vybrať, či um alebo mm, lebo dieťa si raz dva vyberie jednoduchšiu možnosť preň - um.

anonym_05c183
27. nov 2025

2 rocnemu mlieko netreba, treba zabezpecit mlieko novorodencovi aj keby um, svet sa nezruti

anonym_3fbe44
27. nov 2025

@anonym_autor ja som to.mala takto a male dokrmovala tvrdili ze v 3 mesiacoch ma maly odstavi lebo pochopi zw flasa ide lepaie neverila som. Odstavil ma.preane na 3 mesiace a 1 den... odporucam odstavit starsieho. Ja som skusala vsetko na podporu mlieka a nic nepomohlo chcela som pre oboch. Maly potrebuje viac starsi uz dostal svoje . Mysli na malinke to potrebuje viac

anonym_548be6
27. nov 2025

nie kazdy ma tolko mlieka, ze vystaci pre dvoch. (kazda zena ma trocha ine mliecne zlazy, iny pocet, velkost atd.). treba uprednostnit novorodenca, ten nech je castejsie a prvy.

anonym_665e41
27. nov 2025

@anonym_autor dieťa nepotrebuje mlieko od 1 roka života, takže 2 ročné odstaviť, keď chces viac mlieka. Alebo dávať umelé dietatu, to je za mňa lepšia možnosť.

belllinka
28. nov 2025

Tak radsej daj umele tomu starsiemu, ako novorodencovi.

lauriik
28. nov 2025

Dala by som prednost babatku. Starsi uz bol odkojeny dostatocne a to babatko ked budes dokrmovat tak ti postupne kojenie zacne odmietat a neodkojis ani toho pol roka. A tam je to podla mna vacsia skoda ako u dvojrocaka.

kiki68
28. nov 2025

Otazkou je, ci dost pijes a jes na to, aby si pokryla taku spotrebu. Mozno zvysit hlavne tekutiny a pridat vitaminy ( nech nevyzeras ako vypelichany kocur do pol roka. A v noci kojit to babo a viac krat, mozno mas a nevie vytiahnut. Cize musis tak ako ja pri prvom, ze castejsie a po 50ml tahal. Druhe dieta moze pomoct vykryt casy, ked potrebujes mlieko udrzat.