icon

Ako odstaviť dieťatko od prsníka?

matutka
23. máj 2011

dcérka má 22 mesiacov a stále dojčím, chcela by som vedieť ako čo najšetrnejšie odstaviť, aby z toho nemala traumu. Papá už všetko, aj keď pomerne malé množstvá a tekutín tiež veľa nevypije a ide leto, tak sa trošku obávam o jej pitný režim. Ďakujem za všetky odpovede 🙂

kamilka22
4. aug 2011

@21 hm, ja mam 170 cm a tiez vyzeram ako z koncentraku. Malicka Ti UM nechce? Ak si presvedcena o odstaveni, existuje este ta moznost, ze ku nej bude v noci /trva to vraj cca 3 noci/ vstavat manzel, len je otazne, ci to on zvladne. Ona Ta "neuciti" a ocino jej prsnik ponuknut nemoze. Neboj pojde to. A cez den ju uz zabavis hocicim. Len neviem, ci sa na toto citis, ja som sa necitila a tak som to tahala do roka a pol az to vzdal drobec prakticky sam a stacilo mu nukat vodicku. Aj dnes v noci sa raz zobudil /nieco sa mu snivalo/ a stacila vodicka. Drzim palce!

21
4. aug 2011

@kamilka22 dakujem ti za povzbudenie, um nechce, najhorsie, ze som s odstavenim neratala a spava s nami v posteliach..( aj tak nemame kde dat postielku 🙂 )

lindulak
5. aug 2011

@21 moja mala takmer rok a pol. myslím, že tiež tomu ešte moc nerozumela. ale proste sa nechala upokojiť aj inak. a v noci sa nebudila, takže to bolo fajn. no nie je to ľahká situácia. ale zas pri tom ockovi v noci - ak by sa mu nedala upokojiť a plakala, tak by som bola radšej ja pri nej. teda mlieko jej síce nedáš, ale bude mať maminku pri sebe, nebude to dvojnásobný stres pre ňu. ak odstaviť nechceš a máš z toho problém, tak skús ešte toho homeopata alebo laktačnú poradkyňu nakontaktuj, možno budú vedieť poradiť. bežní lekári totiž často kážu odstaviť aj pri takých liekoch, ktoré sa vlastne môžu, proste sa kryjú. Čo netvrdím, že je iste tvoj prípad, len tak všeobecne, že majú radšej takéto "čisté" riešenia.

21
5. aug 2011

@lindulak dakujem. fakt neviem co a ako, tiez rozmyslam, ze ostanem pri nej...

dario
5. aug 2011

ahojte ja som skusala na mojeho maleho vseliake sposoby aj ocot on si to utrie z ruckou a pokracuje dalej je strasne zavisli ale nechcem ho nechat moc plakat ked mu poviem ze mliecko neni a ze ma boli cici tak zacne plackeňat a povie dobra cici poradte mi nieco uz ma 2,4roka mna to neobtezuje ale vecer mi neprespi a pita niekedy som stoho unavena chcem ho naucit ze v noci sa spinka a nepapa ponukala som aj cajik aj vodicku nic nezabera poradte dakujem

janka79
5. aug 2011

@dario ked mu povies, ze nie je mliecko, tak to aj dodrz...lebo ked mu to budes hovorit a zas mu das napit, bude to potom asi len horsie, lebo nebude chapat, ze preco mu hovoris, ze nemas a popritom mas
ja som dcere povedala, ze nie je a uz ani nebolo...a ona to pochopila, aj ked obcas ju napadne, ze by sa napila, ale poviem jej, ze nie je a zoberie to v pohode...pochopi to aj tvoj syn, len sa nedaj obmakcit placom, pritul ho k sebe, ale uz sa mu nedaj napit

groanka
6. aug 2011

dario, ked ta to neobtazuje tak mu dopraj dojcenie, nestresuj ho a skus o mesiac-dva ci nebude pristupnejsi sa dohodnut, ze uz mliecko nebude. drzte sa 🙂
@dario

dario
6. aug 2011

@groanka dakujem za pochopenie on je strasne zavisli aj ja som povedala ze to skusim neskor a uvidime hadam sa to podari

groanka
6. aug 2011

@dario určite sa podarí, nemá zmysel spolu bojovať čo aj sama ako citlivá a vnimava mama citis 😉 tvoj syncek ešte nie je proste pripravený na tento velky krok v jeho zivote...myslím, že ak budeš môcť a chcieť rešpektovať jeho potrebu dojcit sa tak sa utvrdi v tom, že je dôležitý, prijimany a respektovany 🙂 ja osobne mam zatiaľ plán dojcit 3 roky, uvidime ako to bude... Podľa mna nejde o to, že je zavislak, on sa proste snaží udržať si dojcenie, kedže je to pre neho nesmierne dôležité 🙂

dario
9. aug 2011

@groanka aj ja si mislim ze to pochopi este ho neham co snim mne by to ani nevadilo ale keby nepital v noci on ked spi aj poobede tak sa prebere a pita cici neprespi v kuse to je horsie

kukku
9. aug 2011

ahojte! ja som môjho maličkého kojila 3,5 roka. Keby bolo na mne, kojila by som doteraz (o týždeň bude mať malý 6 rokov 😅 ), ale povedala som si, že keď už chodí do škôlky, nastal čas prestať s tým. Prelepila som bradavky a povedala som mu, že "cici" sú choré. Mala som veľké obavy, bála som sa, že to vôbec nebude jednoduché. A stal sa zázrak: malý sa ma spýtal, či ma to veľmi bolí, pohladkal cici, dal mi veľkú pusu a povedal, že bude na mňa dávať pozor. Pár krát sa ma opýtal, či sú už zdravé, ale keď odpoveď bola že síce zdravé sú, ale mliečko už nie, prijal to. Ešte aj teraz, kedže stále spí s nami v jednej posteli, pred spaním pohladká svoje "cici" a spokojne zaspí.

dario
9. aug 2011

@kukku ahojte to je zlate super ze to tak pochopil ja som si aj prelepila ale strasne plakal ze nie boli cici a musela som si to odlepit ale skusim si natriet prsnik fialovou vodickou a uvidime ci zabere

peha81
10. aug 2011

ahojte ,, mozno mi niekto poradí. zacala som odstavovat môjho 9 mesacneho synceka, v oktobri-novembri idem naspät do prace, tak musim. Takze cez den mu uz cecok nedavam, len ráno a vecer,,no a v noci si pýta kazde 2 hodky. Prosto som mu to stopla a nedala, tento týzden zaciname. Ale neviem ci dost papa, podla mna málo, napr. dnes polka jogurtu, naberačka spenatovej polievky+chleba trosku, chrumky ked sme boli vonku, a polku dlhej piskoty,,ine dni da napr. este jednu broskynu alebo ovocie a este jogurt alebo krupicu alebo tak,,,sa mi to zda malo, predtým papal takto isto + cecek,,,,ale to som chcela, zacal dneska byt strasne placlivý, ked mu nedam co chce reve, ked ho idem prebali reve, to doteraz nerobil, teraz zaspinkal s cecikom v puse,,,ako ho mam lahko a bez placu odnaucit od cecania??? on bol zvyknuty cez den aj na ceciku zaspat, teraz mu nedam a uhopkavam ho na fitlopte, čo tiez nie je bohviečo ale inak mi nezaspí. poradte. dakujem

shira_
16. aug 2011

@peha81 ja by som to nerobila, zjavne to potrebuje. zbytočne stresuješ seba aj jeho a to, čo si robila pomocou prsníka, napr. uspávanie, upokojenie, budeš musieť riešiť inými spôsobmi, ktoré nebudú jednoduchšie ako si sadnúť/ľahnúť a dať prsník. ja chodím do práce odkedy mal malý 5 mesiacov a nechystám sa odstaviť, kým sám nebude chcieť. malý si nevyžaduje dojčenie, ked nie som doma. v noci dojčím, teraz mu išli zuby tak to bolo hrozné, lenže takto som ho najrýchlejšie ukludmila a znova uspala.

peha81
17. aug 2011

@shira_ ved aj tak to asi aj bude, ze v noci bude prso, ale potrebujem aby nepytal cez den, aj teraz spinka ale inak zaspat nechcel ako na prsku,,niekedy sa podari ked tancujeme na hudbu a on pri tom hrkani zaspinka,,,takze ty cez den vobec nekojis? ja budem v robote tak od 7 do 16.00, takze ráno mu este dam, len aby vydrzal 😅 ty to ako riesis, ako zaspava cez den ked tam nie si? s kým je doma, ,môj bude s kamoskou, ona ma dvojicky o rok starsie, tie chodia spavat uz iba raz za den, tak dufam ze to nejako zvladne aj svoje aj môjho 😖 ved popravde ani sa mi do toho nechce, lebo takto je to najpohodlnejsie 😅 len neviem co bude robit ta kamoska ked bude chces spat,,on flasu nechce, resp. nezaspi na nej a ani cumlik nechce,,,tvoj áno?

pe
17. aug 2011

toto je strasne tazke, takeho pricucnicka odstavit, to aj moja dcera inak ako na prsniku nezaspi, ani cez den, ani v noci, ja sa uz teraz hrozim toho, co bude, ked ju bude treba odstavit, vravim si, ze sa mozno sama nejako odstavi, ale ked ona je totalna zavislacka na prsnicku 🙂 to bude asi riadne tazke....

matutka
autor
17. aug 2011

@shupolienka tak si to zvládla 🙂 teda aj drobec 😵 . Verím, že Ti to chýba, ale na druhej strane si mala pevnú vôľu a malý už určite aj bol psychicky pripravený na odučenie.
A @ivet78 aj Tebe gratulujem k veľkému kroku 😉
Ja som momentálne na ceste postupného odúčania. Dospeli sme k tomu len minulý víkend a to tak, že cez deň si malá vôbec nepýtala, lebo bolo pekne, tak sme boli stále vonku a tam mala iné "starosti". No a poobednajší spánok mala aj v sobotu aj v nedeľu v aute, keďže sme boli mimo. Čiže nezaspávala na cici. Tak som si teda povedala, že keď 2-krát zaspala bez cickania, tak aj doma už nebudeme na poobedné zaspávanie dávať a čuduj sa svete, ide to. V pondelok si vypýtala, tak som jej povedala, že teraz mliečko nie je, odišlo k inému bábätku, lebo ona je už veľká slečna. Trošku sa hnevala, ale o 5 minút spala s nožičkami vyloženými na mne, lebo som ju aspoň hládkala, aby nebola smutná. No a dnes už ani nepýtala, iba pri mne ležkala a zaspala. Ale dávam jej ešte ráno a večer, no a ešte sa zobudí raz v noci. Ale aj toto idem od piatku odúčať a bude aj zaspávať s ockom a aj s ním v noci spať. Lebo som to chcela urobiť už v pondelok, aspoň zaspávať bez, ale náš tato sa ma prekvapene spýtal, či to idem urobiť odrazu zo dňa na deň a aby som jej ešte aspoň večer a ráno dala. Tak to ešte aspoň takto robím a aspoň si prsia cez deň odvyknú a nebude sa mi tvoriť mliečko. Zatiaľ je to v pohode, ani sa mi nenalievajú, takže nemusím odsávať. Už podľa mňa toľko mlieka ani nemám a je asi najvyšší čas ukončiť maznošenie na cici.

shira_
17. aug 2011

@peha81 ani fľašku, ani cumel nechce, vôbec nevie čo s tým. nakojím poriadne ráno pred odchodom. na desiatu má príkrm, s mužom je doma, on ho vozí a uspí ho celkom v pohode vždy okolo desiatej. spí len počas vozenia, nedá sa s ním zastať, spí cca hodinku. potom sa hrajú, okolo 12.30 má zase príkrm potom okolo 13.00 zase spí hodinku. ja chodím domov tak najneskôr o 14.00 ale malý je úplne v pohode.. tretí spánok mu doprajem celý na prsníku, aspon si oddýchnem, čítam si pri tom, alebo ked sa podarí ľahnúť si s ním... dojčím kedy chce, až do druhého dňa rána. s mliečkom nemám problém, neodsávam, len ked chcem do príkrmu. večer uspávam pri dojčení, to je rituál - ako každý iný. pre mňa celkom pohodový 😉 ja som sa tiež vypytovala kde koho,niektoré pracujúce baby dojčia aj väčšie detičky potom napr. len ráno, večer, prípadne v noci, alebo ak je niečo malému- tak je to velká pomoc, zvlášť ked odmieta príkrm (v chorobe, ked idú zuby a tak) moj má skoro 8 mes. to je ešte malinký. neodstavovala by som, mlieko mám, malý chce tak nech cucká. 😉

peha81
17. aug 2011

@shira_ skusim teda tak ako ty, ze rano ho nakojim a snad vydrzi,,v septembri ideme s kamoskou nacvicovat tak uvidim ako to pôjde,,,hm len ja koncim az o 16.00, maly spava teraz 2x, okolo tej 10-11 a potom okolo 15 +-,,ale asi sa to zmeni, kedze teraz vstavame okolo 7-8 a ked pôjdem do roboty budem ho musiet budit okolo pol 7 ,,,,dufam ze to bude fungovat,,,on aj teraz doobeda chce ceci a poobede uz zaspi pri tancovani 😅 takze cez den uz kojim len 1x

shira_
18. aug 2011

@peha81 no cez víkendy sa moj dojčí aj doobeda, proste vidí príležitosť 😀

suzi81
21. aug 2011

@strapco13 Rady by som ta poprosila o radu. Tiez rozmyslam o skonceni dojcenia, dcerka ma 18 mesiacov a cez den dojcim hlavne pred spanim, obednym a vecernym a niekedy este raz pocas dna, ale to vzdy len tak kratucko, myslim, ze uz tam ani moc mliecka nemam, ze to sa skor len potrebuje uistit, ze som tu len pre nu.
Skoncit chcem preto, ze noci su hrozne. Vecer prekne zaspi, na prsniku, tak asi za 5-10 min. Potom s vsak asi po hodine a pol zobudi, musim ist uspat, opat cicikom, zaspi pekne, ale potom je opat hore tak za hodinu, to uz idem spat aj ja a pocas noci mam pocit, ze je furt na mne, uz ani nemam tvrdy spanok, mam pocit, ze len driemem a ked sa mi podari na chvilu zaspat tvrdo, uz ma opat budi. Barborka je rano vysmiata a ja dolamana a nevyspata. Obcas niekde vecer idem von, tak mi ju strazi svokra a ked sa zobudi, tak ju na rukach uspi, samozrejme s placom, ze neni cici. Ale to ked ju chce uspat, tak s nou musi iba chodit a hompalat ju a aj tak zaspi opat len na chvilku a potom opat hore. Svokra vsak uz nevladze, tak ani mi ju moc postrazit nemoze a ja by som predsa len z casu na cas sla aj vecer von a o tom ako by som chcela v klude prespat celu noc ani nehovorim. A tiez ideme o 2 tyzdne na svadbu, tak sa bojim, ze ako by to svokra s nou zvladla. Nevidim preto ine riesenie ako odstavenie, ale este ta chcem poprosit, ci nemas nahodou nejaky tip, ci by sa nieco dalo urobit s tym castym nocnym budenie a ja by som dojcila len rano a naobed, pripadne cez den. Ci myslis, ze by bolo pre dietatko zavadzajuce, ze preco ked mu dam cez den, tak mu nedam aj vecer v noci a je lepsie prestat dojcit uplne?

strapco13
21. aug 2011

@suzi81 to ze dietatko odstavis Ti nezaruci, ze bude spat v noci lepsie, je mozne, ze bude sa budit rovnako casto, len ty stratis moznost aku ju rychlo uspat a budes pochodovat s nou v noci
ked sa cez den dojci kratko, tak si to pravdepodobne dohana v noci..skus pouzit stlacanie prsnika..zvysis tym tok mliecka, dietatko sa viac napije a moze potom spat dlhsie
neviem, nepises, ci spis spolu s nou v posteli...je mozne ze ta potrebuje citit a preto ta budi a skus sa naucit spat pri dojceni..mla je uz dost velka aby si urobila samoobsluhu 😉
inak tym ze riesis a si nervozna z nocneho vstavania /chapem to/, je mozne ze dietatko citi tvoju nervozitu v noci a preto si pyta castejsie..prsko je jeho ubezpecenie, ze mama je tam
a moze byt moznost ze si tehu?

katkaaalex
21. aug 2011

Ahoj, ja som mojho syna kojila do 2 rokov no zostala osm tehotna tak osm prestala. Velmi som sa toho obavala najma koli malemu, bol to taky mali zavislak🙂 No vymyslela som na neho fintu - isla som na gyndu kde mi potvrdili tehotenstvo, malemu som samozrejme povedala, ze musim ist na vysetrenie k lekarovi. Po ceste domov som si obviazala prsia elastickym obvazom lebo som vedela, ze hned ako sa vratim domov maly sa bude "hrabat" pod tricko. A aj tak bolo tak som ho hned zobrala na ruky, zavrela som sa s nim v izbe z snazila som sa mu vysvetlit, ze mliecko sa pokazilo a pan doktor mi musel dat obvaz a medicinku - ukazala som mu vitaminy pre tehulky... strasne plakal, chudiatko moje ale pochopit to, par dni sa este pytal na mliecko no vzdy som mu ukazala obvaz - 3 tyzdne som ho mala stale na sebe🙂)) A perslo to, cakala som horsi asi ako kazda mamina ale drobci su perfektni, zvladnu to🙂 Neboj sa, drzim palce a prejm vela trpezlivosti🙂

suzi81
21. aug 2011

@strapco13 Spime spolu v podstate od 3 mesiacov kedy som sa naucila dojcit po leziacky 🙂 ono napriklad dnesna noc bola celkom ok, len 3 x hore a j to iba ze saa napila, zaspala, ja som ju odpojila a ona sa nezobudila. Ale toto bola skor vynimka, vycsinou je to tak, ze sa uprostred noci zobudi, zacne mrnkat, prehadzovat sa, na to sa ja zobudim, otocim sa k nej a prisaje sa, pocucka si, upokoji sa (toto trva asi tak 10 min) a ja sa ju jemne snazim odpojit, niekedy sa podari a spi dalej, ale casto sa nepodari, opat mrnkot, opat prisatie a tak. Ked to trva dlho, tak aj zaspim, ale nie je to taky ten tvrdy spanok, tkze sa zobodim asi o pol hodinu a takto nejako to vyzera celu noc. Ono ja si zdriemnem ked aj kojim v noci, ale to nie je ono, jednak je to menej pohodlne a tiez spanok je velmi prerusovany.
Pises, ze mozno je chyba v dennom dojceni, hmm, to ma nenapdalo davat do suvisu. A ako by si mi odporucila dojcit cez den, popri pevnej strave, ked vlastne ako 1 a pol rocnna je uz takmer vsetko. U mna denne dojcenie vyzera asi takto: cucka si v noci a nad ranom, ked uz by chcela vstat a ja sa ju snazim udrzat este v polohe lezmo, po vstani ma na ranajky trochu peciva, potom doobeda este papa ovocie a trosku neskor jogurt. Nasleduje obedny spanok, pred ktorym ju dojcim, popri com ona zaspi, podla prehltania pocujem, ze skor cuckala ako pila. kedze je najedena. Po prebudeni, jej dam este trosku cucnut, niekedy pri tom este zaspi (ale opat moc nepije). Ked vstne, papa polievocku a druhe - take mensie porcie. , to uz je asi tak 15.00, Potom okolo 17. ma bud nejaky kolacik, alebo ovocie, kukur.chrumky, cca v tomto case si sama vypyta dojcenie, to sa celkom napije. Na veceru asi pol hodinu, hodinu pred spanim je robim kasu, pripadne nejake cestovinky, ryzu. Pred spanim dojcim, cim zaspi, ale opat mam pocit ze moc nepije. Co sa tyka tekutin, vypije asi 1,5 dc az 2 caju a to ju nim nukam furt, da si len 2-3 glgy a uz nechce.
Prepac, ze som taka obsirna, ale naozaj by som bola vdacna za hocijaku radu ako upravit to nocne dojcenie.
A este jedna otazka, ako by si vyriesila tu svadbu, ked miesto je od nas 45 min autom a brat so sebou ju nejdeme, bude doma so svokrou, ktora snami byva, cize maju spolu velmi blizky vztah. Uspat ju uspi, to viem, lebo bude unavena, ale co potom ked sa jej bude takto budit?
Ja inak velmi rada dojcim a ked vidim, aka je mala pri tom stastna, tak by som nerada prestavala, len keby nebolo tych rusnych noci.

strapco13
21. aug 2011

@suzi81 skus ju neodpajat a nechaj nech sama pusti prsko..vtedy uz bude spat, lebo tym ze jej prsko beries predcasne /podla jej nazoru/, tak ju vlastne zobudis a cele si to zopakuje znova
no v tomto veku by malo platit dojcit na poziadanie, cize prsnik dat ked si dieta vypyta, ale aj aktivne prsnik ponukat, ale nenutit
pises, ze aj ked si cucka, tak mas pocit, ze malo..skus stlacat prsnik..dostanes tak do nej viac mliecka
napr miesto caju jej ponukni prsnik, inak caj nie je az tak vhodny..odvodnuje, obsahuje vela cukru ak je to granulovany caj/..ked uz ine tekutiny, tak lepsia je cista voda
je mozno ze je v noci smadna..nie je prilis naobliekana, nie je je teplo?skus jej dat veceru hodinu pred spanim ale jednoznacne skus to stlacanie prsnika v noci hned ako zacne mala sat na prse
co sa tyka svadby ....jednu noc aj keby sa neviem ako budila, tak to svokra vydrzi 😉 ..necj ju skusi uspavat v naruci po sediacky, nech s nou nemusi pochodovat, mala uz je tazka na nosenie, nech spinka so svokrou tu jednu noc v posteli, mozem im dat nieco svoje..pyzamo, perinu..nech ta mala citi
ozaj ma mala nejakeho plysaka na noc..takeho uspavacika, ku ktoremu sa moze pritulit?..to by jej pocas svadby ale aj celkove mohlo pomoct

suzi81
22. aug 2011

@strapco13 dakujem velmi pekne za rady, tak ja to este skusim. Vodu som skusala davat, ale moc nechcela, tak som sa potom uchylila k sypanemu caju, ze ved aspon nech nieco pije. Lebo hlavne ked nie som s nou (lebo obcas aj pracujem, tak externe, tak musim podist na 2-3 hodky), tak aby vedela pit aj nieco ine ako mliecko, ale opat to skusim s vodou. A skusim aj to castejsie denne dojcenie a stlacanie v noci, ked bola mensia tak som stlacala, ale som si myslela, ze ked uz je takato velka tak nemusim. Ty si kolkokrat za den asi dojcila? A pil syncek aj vodu, kolko asi v 18 mesiacoch. A ako noci, kolkokrat sa budil?

strapco13
22. aug 2011

@suzi81 ja som nikdy neratala ako casto sa dojcil, kolko sa dojcil a pod
vodicku som zacala nukat cca v 9 mesiacoch ale pitim vody sa to dalo nazvat az niekedy po roku..cize aj horucavy sme prezili cisto na kojeni.
mne sa maly odstavil v tehotenstve ked sa zmenila chut mliecka ☹ v 15. mesiacoch. Od 14. m. mi prespal celu noc..ale nikdy neporovnavajte svoje dieta s inym...Vase dietatko je jedinecne 😉
je mozne ze prespal celu noc preto, ze vedel, ze ked si cez den vypyta mliecko tak ho dostane a nepotrebuje si nieco dohanat cez noc, ale je pravda, ze vplyvom tehu hormionov klesa laktacia, tak sa mu asi neoplatilo vstavat
ale tas je prvda aj to, ze maly mi spaval v noci dobre skoro od narodenia...len 3-4x byval hore

zuzul30
28. aug 2011

@suzi81 ahoj prepáč, že sa zapájam do vašej diskusie, ale keď som čítala o tvojej maličkej a o tom kolko sa dojčíte hlavne v noci, ako keby som čítala o nás 😅 Moja malá je presne taký istý nočný papáčik, celú noc som nespala už ani nepamätám, a tiež neviem ako ju mám od toho odnaučiť. Ja nemám pocit, že by bola v noci hladná ona si len potrebuje pocuckať a uistiť sa, že som pri nej. a to od 4 mesiacov spí pri nás v posteli.Tiež už rozmýšlam, že by som ju pomaly chcela odstaviť, ale mám z toho normálne strach, lebo ona je kojenecký závislák, a tiež nechce piť žiadne iné umelé mliečko.A tvojej si už skúšala dať nejaké iné mliečko? A pije ti z fľaše?budem velmi rada ak pošleš nejaké tvoje skúsenosti pa

suzi81
28. aug 2011

@zuzul30 Tak som rada, ze nie som sama 🙂 Zacala som skusat veci, co mi radila Strpco, ale zatial neuspesne. Ale kto vie, teraz bolo strasne teplo, tak sa mozno budila aj preto. Snazim sa do nej dostat co najviac tekutin cez den, ale moc som nepokrocila. Ked si pyta kojenie, tak jej dam, ale tak trosku si pocucka, potom parkrat prehltne a uz odchadza, lebo ju nieco ine zaujalo. Okrem toho jej davam cistu vodu, tak vypije asi tak 2 dc max a to ju nou ponukam kazdu chvilu, da si glg, dva a dost. Ked som jej dala namiesto vody sypany caj, skusila som, ci je problem vo vode a chce radsej nieco osladene, ale to iste, tak davam opat vodu.
Skusila som predvcerom dat jej z flase obycajne mlieko, plnotucne (predtym uz jedla grisku z obyc.mlieka a nemali sme problem) ale nechcela. Po prve, zacala hryzt do cumla a tvarila sa, ze co jej to davam a ked prisla na to, ze treba potiahnut a islo jej z toho mlieko, tak dva glgy a dost, o minutu som skusila opat, s rovnykym scenarom. Tak som este skusila dat do mlieka granko, ze len ako pokus, ci zaberie, tak ani to nie. Tak ja neviem, ako sa budeme odvykat. A este skusam ponuknut v noci namiesto kojenia vodu, tak obcas sa napije, ale potom aj tak musim dat prsnik a cuckanie.
Ja som rozmyslala nad tym odstavenim preto, lebo kamaratka mala doma s dcerou toto iste a cim bola starsia, tym viackrat bola v noci hore, tak to v jej 26 mesiacoch vzdala, povedali jej, ze maminka ma chore cici, ze tam nie je mliecko a ona, tym ze uz bola starsia tak, ze celkom to vzala, trosicku si vecer poplakla, ale ze inak nic a na druhu noc jej prespala zrazu celu noc. Sama kamaratka bola z toho prekvapena, ze ako super to islo a za ako zrazu z 10 tich zobudeni, nebolo ziadne. Keby som vedela, ze to takto bude aj u mna, nevaham, ale co ak nie?

zuzul30
28. aug 2011

@suzi81 presne toho sa aj ja obávam, že aj ked odstavíme tak sa bude budiť dalej len väčší problém bude v noci ju utíšit niečím iným. tak ja už neviem.Najradšej by som ju ešte kojila aspon do dvoch rokov, len ja mám nejaké zdravotné problémy a asi odstavenie budeme musieť riešit už v najbližšej dobe 😝 Ináč pozerám, že máme skoro rovnako staré detičky🙂))) a tiež som z TR. A ani naša malá cez deň moc nepije,tiež len tak pocuckáva čajík alebo vodičku, ale je to velmi biedne. Idem asi aj ja jej zajtra skúsiť spraviť kakao uvidíme čo na to povie🙂)