icon

Ako odstaviť dieťatko od prsníka?

matutka
23. máj 2011

dcérka má 22 mesiacov a stále dojčím, chcela by som vedieť ako čo najšetrnejšie odstaviť, aby z toho nemala traumu. Papá už všetko, aj keď pomerne malé množstvá a tekutín tiež veľa nevypije a ide leto, tak sa trošku obávam o jej pitný režim. Ďakujem za všetky odpovede 🙂

tilly
28. aug 2011

baby poradte ako odstavit skoro 2 rocne dieta? prveho som odstavila ako 18 mesacneho, ale to on sa skor sam... tam to bolo jednoduche, ale tato moja prisavka...
odstavit ho musim najneskor v oktobri, lebo zaciatkom novembra idem na 12 dni prec a bude s nim tatino a ten ho chce mat odstaveneho uz...

a teda uz mi zacina denne a neustale nocne dojcenie prekazat... uz to nie je o cuckani mliecka, uz je to o dudlovani bradavky...

dario
5. sep 2011

@tilly neviem ako ti poradit ja mam maleho ktory ma 2apol roka a stele ho dojcik aj ked je to v noci dost unavne ale ked vidim aky je stastny tak mu davam, iz som chcela prestat vela krat ale stale som povolovala a dala som mu ak mozem poradit ocot na mojeho to zabralo ale ked som chcela aby zaspal lebo bol unaveny a nedalo sa mu tak som si ocot nedala a papal znovu cicu urcite to zabere dajte potom prosim vedrzim palce

mirko
5. sep 2011

ahojte, ja mam ten isty problem, maly mal teraz 2 roky a tiez uz uvazujem ze skoncime s cici...no len ako???vsakze 🙂 ako tu uz nejaka maminka pisala, vzdy ked si sadnem dobehne za mnou a mami cici, alebo spadne, alebo ho nastve starsi syn, dobehne za mnou a mami cici....zaspavame tiez pri kojeni, v noci sa aj 4x zobudi, len podudle, otoci na bok a spi dalej...kamaratky mi radili potierat prsia horcicou, no a ze mliecko je pokazene a pod. im to zabralo , musim vyskusat aj ked nemam odvahu ho okradnut o ten slastny pocit ukludnovania sa na cici, ale myslim ze je uz dost velky nato aby sme uz skoncili.....starsi syn sa mi odstavil sam, aj od cici aj od cumla, zo dna na den nechcel....to len tento cecok maly 🙂

annaola
5. sep 2011

Ahojte, ja som odstavila tiez v takomto podobnom veku a nebolo to velmi lahke , ale urobila som to na dovolenke , ked som nechala maleho u starych rodicov na par dni a po navrate som si zalepila leukoplastom bradavky - akoze ma bolia a mlecko uz nepojde. Trocha si poplakal a spinkat ho ukladal ocko, ale netrvalo to dlho.

katrina001
8. sep 2011

Ja som bohužial dlho nekojila, iba pol roka, takže som ani nemala problém, či odstaviť alebo kedy odstaviť. Malú som kŕmila bebou a postupne meníme mliečka na pokračovanie. Teraz už čakám druhé bábätko a čítam všetko o dojčení, o tom ako dlho možno dieťatko dojčiť a aké to má výhody. Našťastie aj umelé mliečka už majú zloženie podobné materskému. Tak sa už toľko nestresujem ako pri prvom bábu. Druhé snáď bude už dojčené mojim mliečkom dlhšiu dobu a prídem si sem po radu ako mu už mliečko neponúknuť a nahradiť ho príkrmami.

tilly
8. sep 2011

@dario ja som si natrela cicu horcicou... a tiez je mi to luto, ked vidim, ako sa on tesi a ako to ma rad...

tilly
8. sep 2011

@mirko presne takyto je moj maly... on sa aj zahra sam a tak, ale akonahle si sadnem, tak skoncila akakolvek aktivita, len sa na mna sape... vsetky tricka mam vytahane... a noci su hrozne... tiez som si natrela horcicou a povedala, ze je mliecko pokazene, aj to pochopil, ale stale za mnou chodil skusat... tak to potom nejako zotrel a cucal si... nemam to srdce ist na to radikalne

tilly
8. sep 2011

@annaola u nas ocko nebude ochotny uspavat... 😔 "uspava" starsieho... vsetky vecerne a aj ranne ritualy s nim robi on, tak nebude chciet aj druheho...

ella_joy
12. sep 2011

Ahojte, ja by som chcela odstavit od MM syna..len nie je este taky velky, aby som mu vysvetlila preco, resp. pouzivala ocot ci ine odlakavadlo...mate nejake rady, ak odstavit 6 mesacne babo? Bohuzial flasu nechce, ale z poharika pekne pije, myslite ze mu mozem davat zarobene UM tak, ci lepsie ho naucit na tu flasu nejak?

strapco13
12. sep 2011

@ella_joy ak sa smiem spytat..preco chces tak male babo odstavit od prsnika?...to je strasne skoro pre dietatko ☹ ..myslis, ze toto je jedine riesenie Tvojej situacie, nech uz je akakolvek?...teraz to nemyslim ani urazlivo ani nic..len ak sa da chcem pomoct

ella_joy
12. sep 2011

@strapco13 citala som, ze najdolezitejsich je prvych 6 mesiacov, co bude cochvila, nemozem od maleho na noc nikam ist a chcem aby aj moj partner mohol byt pre syna plnohodnotnym rodicom, nie len ja, moje prso a potom az on..nemoze ho ani nikam zobrat na dlhsiu prechadzku... proste je to obmedzujuce, preto hladam ako to urobit, prikrmy uz papa 2 mesiace tak uz len nejak to MM mu nahradit

strapco13
12. sep 2011

@ella_joy ale to nie je pravda a otec moze byt plnohodnotnym rodicom aj ked ty budes kojit
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
a dojcit sa da aj pocas dlhych prechadzok..kludne vonku, v restike, v cukrarni

ella_joy
12. sep 2011

@strapco13 vdaka za stranku,si mila. s Newmannom som sa osobne stretla este na porodnici, mily chlapik, ale ja som sa rozhodla dojcenie ukoncit po 6 mesiaci, pre mna to nie je pozitok....ja uz proste dojcit nechcem, a viem, ze maly to zvladne aj bez cecka, tak ako ine deticky na UM.

strapco13
12. sep 2011

@ella_joy skoda, ze si sa takto rozhodla ☹ ...dojcenie je aj o inom ako len o jedle..ale
http://dojcenie.wordpress.com/category/odstaven... tam najdes ako na to

luba41
13. sep 2011

@ella_joy prepáč, ani ja Ťa tiež nechcem prehovárať. Ja som snáď 100x chcela do polroka skončiť kojenie, nie že by som mala nejaké zdravotné problémy, ale proste nejako sme sa niekedy s malou "nevedeli naladiť na rovnakú nôtu". Jedla často, pomaly priberala. Nikam som sa na dlhšie nemohla od nej pohnúť. Bolo obdobie okolo 5 mesiaca, ked odmietala jesť, odtŕhala sa, vymýšľala, trvalo to skoro mesiac. Vyslovene jedla len ked zaspávala, zobudila sa najedená, vyspatá ani nevedela ako k tomu došla. Stále som si pripadala, že kým mi dieťa nepovie že je hladné, že ju kŕmim ako hus /pardon za blbé prirovnanie/ Ale po 6, 7 mesiaci je kojenie úplne iné. Ked papá 2-3 príkrmy, už aj pol dna vydrží len s tatinom. A teraz už rozumie, ked jej poviem :chceš cici? tak sa neskutočne teší. A ja sa konečne teším tiež.

tereza33
19. sep 2011

Ahojte, prepáčte, že vám sem vstupujem, ale potrebovala by som poradiť. Náš malý mal včera 2 roky a stále ho dojčím. Donedávna mi to nerobilo žiaden problém, práve naopak, tešila som sa z toho, hlavne, keď vidím, aký je malý pritom šťastný. Lenže cca pred dvoma týždňami ma tak pokúsal, že mám na bradavke ešte stále jazvu a veľmi ma to pri dojčení bolí, tá bolesť je naozaj už neznesiteľná a jazva sa nehojí aj keď si bradavku natieram krémom. Preto rozmýšlam, že by som ho už odstavila, cucká už iba z jedného prsníka, v druhom už mlieko nemám. Cez deň sa mi darí ho vždy nejak zabaviť, keď si pýta cece, ale najhoršie je, že mi inak ako na prsníku nezaspí ani cez deň ani večer a najhoršie je, že sa mi v noci aj 4 - 5 krát budí a pýta cece.Už som zúfala, neviem, čo robiť ako ho odučiť a naučiť ho zaspávať bez prsníka? Za každú radu budem vďačná, ďakujem.

strapco13
20. sep 2011

@tereza33 koj z tpoho prsnika tak, ze ta ranka nech je v kutiku ust maleho...skor sa ti to zhoji a nebude to tak boliet
aky krem pouzivas?
je citliva bradavka aj mimo kojenia?
je mozne ze tam uz mas bakterialnu aj mykoticku infekciu..rozpis mi viac o tej bolesti, kedy to boli, ci to pocas dojcenia ustupuje? prisava sa maly spravne?

tereza33
20. sep 2011

@strapco13 Používam krém calcium pantothenicum, áno bradavku mám citlivú aj mimo kojenia, keď sa jej nejak dotknem, bolí to.Ako zistím, či tam mám tú infekciu? Bolí to najviac, keď sa malý prisaje, počas kojenia to trochu ustupuje, myslím, že to občas môže byť aj nesprávnym prisatím, lebo často keď ho kojím, tak stvára všeliaké akrobatické kúsky.Ak mám tú infekciu, môžem vôbec malého naďalej dojčiť, nemôže mu to nejak ublížit?

strapco13
20. sep 2011

@tereza33 mozes dojcit..preto som sa pytala na tie priznaky..aby som vedela zistit ci mas infekciu pravdepodobne uz mas mykozu ..nech ti pediater predpise Framykoin a kup si Canesten na volnopredaj..natri po kojeni raz jednu raz druhu, pred kojenim nemusis umvat, casto vetraj
no tier polohy poznam..ja kojim oboch naraz a marne sa snazim synovi vysvetlit, ze nemam prsia na gumicke

tereza33
20. sep 2011

@strapco13 Ďakujem ti za rady, hneď ráno skočím do lekárne a kúpim si ten canesten, ak si to pred kojením nezotriem, neublíži to malému? Nemôže malý odo mňa nejako tú infekciu dostať?

strapco13
20. sep 2011

@tereza33 neublizi malemu ani canesten ani infekcia
canesten a aj inu masticku natri v jemnej vrstve..len aby sa bradavka leskla, koza musi aj dychat, a do dalsieho kojenia je to vstrebane
tu infekciu ak ju mal dostat, tak by ju uz za tie 2tyzdne dostal 😉

dario
5. okt 2011

@ella_joy len mu davajte ked mate mlieck oje zdrave a on je este malicky neni vam to luto

matutka
autor
13. okt 2011

ahojte 😉 , takže hlásim úplné ukončenie nášho kojenia a musím povedať, že absolútne nenásilného 😀 . Malá je super, nemusela som vymýšľať žiadne finty, pekne si nechala vysvetliť, že "cicíkujú" už len bábätká a žo to ona už predsa nie je. Tak si to sama opakuje každý deň a na seba povie: "ja už nie som bábätko, ja som Eminka" 😵 . A čo je pre mňa úplne super a som z toho happy, že sa konečne rozjedla a dokonca si sama pýta jesť. Čo sme doteraz nepoznali, lebo sme ju do jedla dobreže nenútili. Snáď mi už podrastie a priberie 😀. Tak držím palce všetkým maminkám, ktoré sem nakukli a chceli rady ako odstaviť, aby sa vám podarilo ukončiť toto nádherné obdobie šťastne pre vás aj pre vaše dieťatko 😉 .

mackosuta
19. okt 2011

ahojte..prečítala som si vaše príspevky..a niektoré ma naozaj pobavili... 😉 .Mám 24 mesačnú Emku, ktorá mala vždy rada "cucu". Ale v poslednej dobe to u nás vyzerá tak, že sa pomaly sama odstaví...normálne to nechápem, tiež bola riadne závislá.. 😵 Kojím už len ráno a večer...donedávna to bolo aj cez obed...ale s tým, že už nechce cez obed spať, nechce ani "cucu".. ☹ a je mi veru aj smutno...takže som sama zvedavá, dokedy nám to vydrží...Od narodenia som ju chcela kojiť čo najdlhšie...teraz má už 2 rôčky a mne sa stále nechce skončiť...asi to nechám na ňu.. 😉

anitab
19. okt 2011

@tereza33 ahoj, ak som spravne pochopila, tak poranenu bradavku mas prave na tom prsniku, z ktoreho kojis, ano? potom sa necudujem, ze ta boli, bradavka je stale namaha a viem si velmi dobre predstavit ako (tie akrobaticke kusky boli aj u nas 🙂 no ci by som to riesila hned canestenom neviem neviem...nie som lekar, no precitaj si zlozenie canestenu a potom sa rozhodni...mne na ranky na bradavke najviac pomohlo prave moje mlieko a nechat zaschnut, neumyvat!, vobec nie mydlom, ani zaidnymi gelami, ked sa sprchujes....k tomu odstaveniu - ja som malemu stale vysvetlovala, ze mam "bobo" na prsniku (co nebolo daleko od pravdy), postupne sme sa dostali len k 1 kojeniu denne, tiez sme mali problemy so zaspavanim, skus nech partner pomoze, u nas zabrali knizky od tatina...a flaska UM pred spanim, tiez mal skoro 2 roky...

strapco13
19. okt 2011

@mackosuta dieta sa dobrovolne pred 2,5 rokom sampo neodstavi..skor je to pri chybach v dojceni alebo ked je donutene
chapem tvoj smutok..ja som bola takto smutna, ked sa mi maly odstavil v 15 mesiacoch...tehu mliecko mu nechutilo..ale nastatsie sa po porode vratil a kojim oboch 😵

@anitab canesten je uplne OK aj z lekarskeho hladiska 😉 neradila by som nieco co moze maminke alebo dietatku ublizit

michelleuk
7. nov 2011

@strapco13 ahoj mozes mi poradit?uz od minuleho piatku nekojim,strasne sa mi naliali prsia ale potom to ustuplo ale potom sa mi zase naliali a zacala som brat lieky Bromocriptine,na zastavenie laktacie (su z anglicka tak asi nepoznas)beriem ich uz asi 5 den a uz asi 2 den sa mi v jednom narobili hrce hlavne na spodku,ked skusim odsat tak to ide velmi tazko a ide len voda,nevies co to?

strapco13
7. nov 2011

@michelleuk mliecko sa stale tvori /inak skoda odstavovat tak male babo ☹ /
skus kapustne listy a salviovy caj

michelleuk
8. nov 2011

@strapco13 dakujem zial salviovy caj tu nezozeniem susim tie listy.