icon

Ako odučiť skoro 1,5 ročné dieťa od prsníka?

kaciatko1909
17. jan 2012

ahoj maminky ako oducit syna od ciciku?zaspava len s nim a ja mam silnu astmu koly kojeniu sa nemozem liecit☹dakujem za radu

rybka13
17. jan 2012

urobit to zo dna na den, ja som si to odrevala, lebo mi to bolo hrozne luto malu odstavit (mala 14 mesiacov), ale inak sa budes dlho trapit.. prvu noc sme nespali skoro vobec, ale nastastie mala nerevala uplne vkuse, obcas iba pozerala do tmy alebo mrnkala... druha noc uz bola lepsia a dokonca prespala 8 hodin vkuse, co som skoro skapala 🙂 lebo predtym sa mi budila aj 8 x za noc ... tretiu spala vkuse 5 hodin a dost casto sa budila ale do par dni sa to ako tak upravilo a budila sa potom mozno tak 2x za noc... asi od roka aj tristvrte ked sa ukludnili zubky, tak prespala uz cele noci... Ale nedavaj mu cajik vzdy ked bude revat v noci, lebo si zvykne, maximalne raz, dva za noc, ked myslis, zeby mohol byt fakt smadny... drzim palce, vacsinou je to jednoduchsie ako to vyzera.. a este som jej stale opakovala, ze neboj sa maminka je tu pri tebe... tym som akoby chcela nahradit tu stratu prsnika 😕 skratka uistuj ho, ze ho lubis, aj ked nedas 😔

obchodiknet
17. jan 2012

kačiatko,
neviem, akým spôsobom potrebuješ liečiť astmu (mala ju moja dcérka, mám osobné skúsenosti), je pravdepodobné, že asi liekmi ... (tak ako odporúčajú všetci lekári 🙂

ja som sa dočítala o tzv. Butejkovej metóde, nemám osobnú skúsenosť, ale podľa článku by to stálo za to, hlavne, ak by som chcela udržať dojčenie čo najdlhšie...

Mojej teraz už 10ročnej dcérke, ktorá mala astmu od 2 rokov, sa vyliečila alergia aj astma (paradoxne) vysadením liekov a mlieka (a mliečnych výrobkov). Predtým sa nemohla ani smiať, aby sa nerozkašľala, či skákať na trampolíne...kopec vymeškaných hodín, všelijaké choroby....

Odporúčala by som skontaktovať laktačnú poradkyňu v tvojom okolí - ak bude nevyhnutné dieťatko odstaviť - ktorá ti pomôže ako to spraviť, čo najmenej traumatizujúco pre malého..
(zoznam na mamila, spravidla konzultujú zdarma)

hanahsuza
17. jan 2012

Ahoj, je to vhodný čas na odučenie, lebo čím nesk

zazalienka
17. jan 2012

ja som musela skončiť z večera do rána, mala som stafylokoka a dostala som antibiotiká silné, pri ktorých sa nesmelo kojiť.. malý mal 17 mesiacov vtedy... zvykol si takmer hneď, ani neplakal, dostal fľašu a bol spokojný.. len mu zostal jeden zvyk - keď zaspával, musel ma šmátrať po prsiach, alebo držať.. teraz zaspáva už sám, tak je to fain..
proste som nemala možnosť na nejaké dlhé odúčanie, študovanie.. proste som mala v termoske pripravenú fľašu a bolo..a to teda malý je iný papkáč a teda prisatý bol v noci takmer nonstop..

gilly
18. jan 2012

my sme tiez skoncili zrazu, v 13 mesiacoch. Najprv sme mu dali cez den skusit UM, celkom mu chutilo, len si musel zvyknut na iny sposob pitia a potom sme davali pred kupanim vecer. Potom okupat a do postielky ukladal manzel, aby maly necakal prsnik. Na stvrtu noc som ho ukladala uz ja a v pohode. Drzim palce.

cubana
18. jan 2012

ak sa da tak urcite nie zo dna na den ale daj tomu napr. min. tyzden - dva, ponukaj prsnik menej casto, cim menej budes ponukat (dlhsie casove intervaly medzi jednotlivymi dojceniami) tym sa ti bude menej mliecka tvorit a nebude to ani pre teba ani pre dieta taky sok

jankako
18. jan 2012

@rybka dobrá rada..
ja som musela prestať z hod.na hodinu.tiež kvoli zdrav.stavu.bolo to niečo hrozné.malá mala tiež tolko mes.ako tvoj syn.nepochopila to samozrejme ešte.preto sme si to tiež spolu odplakali ked pýtala../nikdy to už nechcem zažiť/.o tri dni si však ani nespomenula..len sme sa ešte museli nejako inak naučiť zaspávať..síce nepýtala,ale plakala,lebo sa nevedela uložiť.tak sme zaspávali v kúpelni pod umývadlom,na koberci.isto by som kojila ešte teraz.takéto odúčanie z hod.na hod.je čistá šoková terapia pre dieťa.teba to až tak nesúri,tak chod na to postupne..s vysvetlovaním že ciciky bolia,skús si pocitronoviť prsia a pod..len musíš mať pevnú volu,ani cucnuť..moja iné mliečko nechce,ako som ju odstavila..

h0blinka
18. jan 2012

neodstavuj ak nemusis, bola si uz niekedy na sono prsnikov? tam su happy z kazdeho mesiaca navyše, idealne 3roky 🙂

cikyta
18. jan 2012

Ja som kojila 2,5 roka. Už po 1.roku som skušala prestať s kojením. Citala som rozne články,skušala rôzne triky...no žial...nikdy sa mi to podla toho nepodarilo. Uznávam, chyba bola aj vo mne a vždy som polavila,ked som videla, ako mi rdcervuco plače a pýta moje mliečko. Srdce mi pukalo, plakala som s nou a vždy som polavila ☹
Naozaj mi nič nepomohlo. Ešte aj štiplavu horčicu , ktoru som si natrela na prsník mi zlízala, aby sa ku mliečku dostala......Naše brebdené noci nejdem spomínať-to pozná každý,kto kojí tak velké dieťatko 🙄 ...
Jedného dna dostala dcerka akýsi brušný výrus. Bol prvý a hrozný. Začala mi o 5 ráno vracať a plakať, že ju bolí bruško. Vracala každých 10-15 minut. Robila som všetko, čo bolo treba,no vracanie neprešlo ani po 6 hodinách. ☹ Tak sme utekali na pohotovosť. Brala som pre istotu tašku s vecami do nemocnice a v aute som sa zrutila nad tým, ako ju budem v nemocnici kojiť ? Ako to vysvetlím dr.že kojím taku velku slečnu ? Ako budeme spávať ? Co nás čaká ? A nevedela som prestať plakať...😢 (V mojom okolí som mala všetko samích neprajníkov kojenia, tak som si už vypučula rôzne škarede veci a dokonca aj od samotnej pediatričky. Preto som kojenie zatajila a teraz,ked nám hrozila hospitalizácia sa to malo dostať von...a ... 😨 )
Našťastie na pohotovosti nám dali lieky a povedali, že dehydrovaná nieje,tak može byť doma a nemusíme byť v nemocnici.
Ked sme prišli domov, napadlo mi, že niekto odporuča počas takýchto potiaži vylučiť na 24 hod. mlieko a mliečne výrobky. Ci je to pravda, netuším, no vtedy som tomu verila tak, že som myslela, že aj materske mlieko s tým suvisí a musím ju prestať kojiť ! 😕 ☹
Prvý den....des 🙄 Fakt neviem, ktorá z nás plakala viac, no ZAŤALA som sa a opakovala si, že to robím pre jej zdravie ! Zaspávala mi velmi neskoro a vždy odpadla unavou. Muž ju neuspával. Bolo to s ním horšie. Ja som jej rozprávala rozprávky,hladila chrbátik a dookola omielala, že ju bolí bruško z môjho "pokazeneho" mliečka.
(Natrela som si prsník horčicou tak, že som jej ukázala aj špinavé tričko. To tričko pomohlo. Ked to videla, sa zhrozila a bolo to len fuuuuuuuj 😝 ) Stále mi to obzerala,nechápala,plakala a jedovala sa.....
Ale pomohlo. A sme bez kojenia. Už nevadí ani to, ked mi ich vidí. Vždy povie,že su to "jej milunké mlíčka....no boli pokazené". 🙂

Až s odstupom času som sa dozvedela,že som ju mala kojiť vtedy a práve vtedy ! Aby mala dostatok tekutín ! Ze MM pri grckaní vobec nevadí. Je uplne iné ako obyčajné, či umelé mlieko.
Keby som to bola vedela,tak na 100% kojím ešte teraz ! 😀

(Asi trošku dlhší príspevok... 😅 )

barbarka
18. jan 2012

ja som skoncila kojenie ked mal maly 1,5roka, a bola som prekvapena ako to slo lahko, najprv som obmadzila kojenie na minimum - teda vecer, poobede a noc, rano som mu uz davala normalne ranajky, postupne som skusila vypustit aj vecer a obed, niekedy sa podarilo, potom som mu vysvetlila ze mliecko odislo -maly to trosku oplakal ale uz neskusil. vyhlasoval ze neni mliecko vzdy, ked si spomenul ale uz viac nedostal, proste to prijal a bolo 😉 1,5rocnemu to uz ide celkom vysvetlit, takze som nemusela skusat ziadne metody prelepovania bradaviek.
v noci k nemu vstaval muz, dostal iba vodicku, a zaspal dalej, iba jednu noc plakal dlhsie vtedy sme dali um, ale uz som ho na um nechcela ucit takze inak iba vodicku. za tyzden si uz ani nespomenul 😉

zuzana1985
27. jan 2012

Tak ja som práve včera skončila s dojčením. Odkedy malý začal pekne papať príkrmy, tak som ho kojila už len večer a v noci. Zhruba pred 2 - 3 týždňami som stopla nočné kojenie. Proste som ho namiesto prsníka skúsila trošku ponosiť na rukách a zabralo to. Odvtedy lepšie spáva, zobudí sa tak raz dva krát za noc, ale to si len trochu pomrnká a spí ďalej. No a včera večer som ho nechala večer s tatíkom samého, takže večerné kojenie nebolo. No a dnes zaspal tiež bez problémov bez prsníka. Takže u nás to išlo úplne bez problémov. Držím palce.... 😉