icon

Ako prekonať pocity viny z neschopnosti dojčiť?

hanka92br
13. nov 2024

Ahojte.
Chcela by som vas poprosit o rady ako prekonať že sa mi nepodarilo dojčiť.
V júli sa mi narodila dcérka. Na sale sa krasne prisala ale uz po prisati na porodnon boxe mi prsniky zacali krvacat co sa postupne zhorslovalo az to skoncilo silnym zapalom a lekarka mi napokon laktaciu po 2 tyzdnoch trapenia stopla kedze to neprechadzalo a uz som bola doslova na pokraji fyzickych aj psychickych sil.
Velmi som chcela kojit.
Obe moje sestry koja.
A teraz od nich kazdy den pocuvam ako som sa malo snazila. Ako bude moja dcera kvoli tomu ze nekojim chora. Ze si s nou nikdy nevytvorim vztah ked jej davam flasku.....
A musim povedat ze aj bez tychto vycitiek sa sama citim menejcenna ako matka. Mam pocit ze kazda jedna zena ktora by ju dokazala nadojčit by jej bola lepšou matkou ako ja. Kazdy den preto plačem.
A čaká nas rodinna oslava a ja mam krče v bruchu z toho ze tam pred vsetkymi mam vytiahnut flašku a krmit ju umelym mliekom ked oni pojdu deti nadojčiť. Cela rodina to bude rozoberať. Každy uz bude vediet aka som hrozna mama. Už vidim tie zhrozene pohlady a otazky A TY JU NEDOJČIŠ?!! A PREČO NEDOJČIŠ KEĎ SI MALA MLIEKO?!! Ja to tam nezvladnem...
Co by ste robili vy? Najradšej by som tam nešla ale priateľ tam chce ísť.

mamutka
13. nov 2024

@hanka92br pozri, ja som obe deti po počiatočných problémoch dojčila veľmi dlho, ale ženy ktoré sa správajú ako tvoje sestry považujem za drbnute chudery! Normálny človek toto žene nebude hovoriť, vonkoncom nie po takých problémoch, krvácaní a zápaloch.
Tu oslavu som celkom nepochopila, akože sa zdvihnú a pôjdu kojiť kým ty dáš fľašu? To všetky máte naraz bábätka, sestry nemajú nič iné na práci, len rodiť, kojiť a hrať sa na múdre?
Ty si absolútne nič nevyčítaj! Že malo sa snažila…. Tie sprosté by kojili svoje deti krvavými prsiami či ako? Máš nejaké pokazené vzťahy v rodine, keď sa takto správajú. Oslava snáď nie je povinná, nemusíš ísť, ak nechceš.
Dobrú matku nerobí to, či vie decku napchať prso. Matka sa musí vedieť aj správať. Aj k iným ľudom. Nie byt puča a potom tak aj vychovať dieťa.
Im len povedz, nech sa spamätajú a správajú ako ženy/matky, nie ako vymlete chudery.

basska_b
13. nov 2024

Necitala som komenty, ale ak by si sla na oslavu, tak flasku jej chod podat do sukromia, ak tam je taka miestnost. Ved ani sestry snad nebudu kojit tak, aby sa pred vsetkymi ukazali. A sestram povedz na rovinu, ze ty si sa velmi snazila, ze si velmi chcela a trapi ta to dodnes. Ja tiez poznam taku maminku, ktora hovorila, ze velmi chcela kojit, ale z prs jej tiekla krv miesto mlieka. Vsetky sme to 100% chapali a sucitili. Ked budes mat druhe dietatko, uz tie hormony funguju inak a bude to vyrazne lahsie vsetko. U mna bolo mliecka len a len viac... pri prvej tiez boj, plač, pri druhej lepsie a pri tretom bolo na rozdavanie uz pred porodom

bublinka1426
13. nov 2024

@basska_b uz to zial nie je samozrejmost ze zena v pohode dojci :/

mamutka
13. nov 2024

Ženy nenavazajte sa tu do nej, že si to nevie upratať v hlave a ma ísť k psychológovi. Hormóny s ňou mávajú, rodina zadrapuje, tak si poplace, prišla po podporu, nie aby ste ju ešte aj vy virtuálne kopli do riti a pridali sa k rodine.
Keď také reči počúva každú chvíľu, tak je z toho proste na nervy a potrebovala počuť, že to nie ona je ta divná

bublinka1426
13. nov 2024

@mamutka dakujem, presne to som sa snazila tu napisat , ale mnohe maminy su zjavne odkojene...

lucia13022023
13. nov 2024

Toto je téma, ktorá má vie dostať do vyvrtky. Nebudeš mať choré dieťa, a ak áno, nebude to z toho ze si ho nedojcila. A vzťah sa tvorí aj inak ako dojčením.
Mas sebecké, neempaticke sestry. Toto by hovoriť nemali vôbec. Ja by som im povedala, ako vekmi mi ubližujú ich slová, nech sa spamataju.

diewcatqoo
13. nov 2024

Myslim si, ze tvoje sestry su kravy, ktorym udiera mlieko na mozog. Normalne vytiahni pred vsetkymi flasku a ked budu mat blbe pripomienky, posli ich do riti. Nemaj ziadne vycitky z toho, ze nekojis - proste to neslo, chcela si, ale nedalo sa.

felycity
13. nov 2024

dievča zlaté hlavu hore, hadám sa nenecháš v 21. storočí takto psychicky týrať a manipulovať. Obe deti som mala len chvíľku dojčené a teda na rozdiel od dojčených sme boli zdravotne na to výrazne lepšie . Keď sa nedá, tak sa nedá, to je to isté ako ked by som povedala, že som chcela rodiť prirodzene a nevyšlo to. Si najlepšia mama a bohyňa pre svoje dieťa, tak sa upokoj a nauč sa byť troška ostrejšie: ked sa opýtajú, tak odovedz nie zo zdravotných dôvodov ale lasky máš na rozdávanie a proste dalej nediskutuj. A tvoja rodina, prepáč, ale tieto ich názory sú primitívne a neuvedomujú si ako ti ubližujú, len sa prosím nenechaj a neobmedzuj sa kvôli takým to ľuďom. ( Ak ťa vytočia, zdvihni sa odíď)

paciko9
13. nov 2024

Posli ich kade lahsie. Preco ta takto, ponizuju? Mne sa mlieko nepustilo vobec, co som ju mala nechat umriet hladom. A tvojim sestram povedz, a co si ty horsia matka! Len preto,ze nekojis. Ja tomuto nerozumiem. Dnesne matky, rodit prirodzene a dojcit. A tie co rodia cisarskym a nedojcia, su odpad. Ozaj by sa niektore mali nad sebou zamysliet🤔

domak2
13. nov 2024

Uff, obe deti som dojcila dlhodobo, skôr na to počúvam poznámky 😅 verím, že pri veľa problémoch sa pomôcť dá ci dalo, ale za takéto sproste reči by som im hodila tu flasu s mliekom do hlavy. To kde sme. Robíš ako najlepšie vieš a ako vám vyhovuje, ostatných je do toho veľké makové.

maryetta
13. nov 2024

Sama som dojciaca mama. Prezila si pri dojceni vsetko. Aj rezany prsnik. Ja som isla na to hlava-nehlava. Ale! To som ja. Ja som naopak mlieka mala kopu takze napriek bolesti som dojcit musela. Zo mna priam tieklo…
Nie. Ani dojcenie nezaruci neviem ake zdravie. Koja najmensia mala 7 tyzdnov a bola prvykrat chora. 4 mesiace ked mala dalsiu chorobu. 5 mesiacov mala kiahne. 7mesiacov chora. Teraz ma 10 mesiacov a znovu chora….

Ked to ide tak to ide. Ty si vytvoris s dietatom vztah nie cez prsnik ale tym ze nebudes riesit hluposti. A ten cas budes dietatu venovat naplno. Bez toho aby si riesila svoje prsniky a dojcenie 😉
Zahod to za hlavu. Dieta ma nahradnu stavu-nastastie ze to je a nehladuje. Je spokojne tak bud aj ty. Uzivaj si chvile lebo babo rychlo rastie a toto ti unika pomedzi tie nezmyselne myslienky 😉

majlo1234
13. nov 2024

A tvoje babatko je ake? Dobre spinka? Dobre papa? umele mliecko zvykne mat tiez kopec vyhod v porovnani s dojcenim, a to vravim ako dojnica😀

Pozri, dojcenie zdaleka nie je vsetko a uz vobec nic nehovori o tom, aka si matka 🙂

nevenka
13. nov 2024

@hanka92br nerozumiem, preco do Teba rypu. Normalne im povedz. Zranujete ma, uz tak mam dost vycitiek, aj bez Vas a este mi to stazujete. Bavi Vas ma trapit? Nech sa paci. Posluzte si. Ja by som sa aj rozplakala iste pred takymito ludmi a ak maju kuska citu, tak snad by uz pochopili. A to som zastanca dojcenia a isla som "aj cez mrtvoly", ovrazne povedane. A moje deti nie su ani zdravsie, ako ostatne.
Tak a z dlhodobeho hladiska to treba v sebe spracovat, takto sa naozaj nemeria miera "dobrej mamy". Dobra mama sa o dieta stara, aby bolo syte, ciste, spokojne a hlavne nakrmene pozornostou a laskou. A toto je dolezite. Vdaka Bohu za materske mlieko a este duplom vdaka Bohu za umele a ze je taky vyber! Moja mama ma krmila riedenym kravskym, zo Sunaru som mala priserne koliky. A ine na vyber nebolo. Co by ona dala za tie moznosti, co su dnes. Takze toto si opakuj, som dobra mama a hotovo.
Ja by som teda na tej oslave bola uprimna, keby rypali, ze preco a preco...

tanuuulka
13. nov 2024

@hanka92br ahoj. ja som sa strašne natrápila s dojčením pri mojich prvých dvoch deťoch. nešlo to, bojovala som dni noci, preplakala, polámala dokopy 4 odsávačky. prikladala a denne k tomu 6x polhodinu odsávala, tiež som mala aj zápal, atb, celé zle to bolo. žiadna radosť z bábätka... vážne. iba trápenie. a tá hrozná spoločenská norma, že sa ťa hocikto pýta, či dojčíš, je úplne neznesiteľná. napríklad som stretla susedu, ktorú som 6 rokov nevidela a ona na mňa kukne jeeej ty máš bábo? a dojčíš? ... príde mi to tak intímna otázka, že by som sa jej najradšej spýtala, či už mala dnes stolicu. a bolo to tak vážne na každom kroku. a ja som sa iba trápila a vysvetľovala, prečo stále dokrmujem umelým, ako nemám dosť mlieka.. vážne mi to bralo radosť z materstva. a vieš čo? po druhom tehotenstve som bola na sone a dr mi povedala, že ja vlastne nemám mliečne žľazy, iba zopár, aj to maličkých, takže ja nikdy dojčiť nebudem. že je to biologicky nemožné. a nie je to pravda, že každá môže dojčiť, lebo nemôže. a tak sa mi narodilo tretie bábo a to som nedojčila. a toto tretie dievčatko som si užila najviac z mojich troch detí. a je krásna a zdravá, šikovnučká. láska matky sa nemeria tým, či dáš alebo nedáš materské mlieko. škoda, že som sa na to nepozerala takto pri prvých dvoch deťoch, ušetrila by som si veľa sĺz... 🙂 a teda čo povedať rodine? že po pôrode si mala problémy, tak si šla aj k dr, skončila si na sone prsníkov a zistili ti, že nemôžeš dojčiť. bodka 🙂

nevenka
13. nov 2024

A este ma napadlo. Rypu, alebo si len myslis, ze budu rypat? Alebo sa len normalne spytaju. Lebo niekedy sa ludia len zo zvedavosti opytaju. Za mna, nie je to az tak intimna otazka pre mna a zvlast, medzi zenami v rodine. Ja to tak citlivo neprezivam, tak neviem.
Lebo Ty kludne mozes mat poporodnu depresiu a vidis veci skreslene alebo sa ich zbytocne obavas, co bude. Kedze sama seba vidis ako menejcennu a horsiu matku...A mozno to oni vobec tak zle nemyslia.
U nas to bolo napriklad, ze nase dieta bolo najmensie, najchudsie a tiez som mala "slabe mlieko" podla niektorych. Uzasne, ze pri prvych 2 som nemala slabe, len pri tretom a pri stvrtom zas mam dobre 🤪. Ale bolo mi to blbe a neprijemne, ale nerutila som sa z toho.
Teraz zase, sestrina mala, co je mladsia od nasej o mesiac, uz je bez plienok. Tak sa citim kus tak cudne. Ale sesterka mi povedala, ze vsak sa neporovnavaj, oni dvaja iba na nu hladia ako na svaty obrazok, nic ine nemaju na starosti, len dvaja sa venuju 1 dietatu. Segra ani nevari, vacsinou svagor je zienka domaca 🙈 a ja teda sama na celu domacnost a 4 deti. Teda, manzel robi, co moze, ale proste nedavame to, aby som striehla na "signaly".
Takze, taketo porovnavacky ne/kojenim len zacinaju, to sa musis pripravit a obrnit, ze este toho bude do certa aj kusok...🤪

yoxinka
13. nov 2024

@nevenka
Tiež som mala kamošku, ktorej dieťa už polročné bolo bez plienok, lebo ona dokázala striehnuť na signály. Keď som u nej bola, nič sa neriešilo, len či bábu netreba cikať, furt ho kontrolovala. Bolo to hrozne otravné 🤣. Mala som dieťa rovnako staré a akurát som sa utvrdila v tom, že toto nie je cesta mňa. Pri dvoch deťoch už mala látkové plienky. Od troch detí už používala pampersky, teraz má detí 5 a keď som sa jej spýtala, či nechce používať bezplienkovú metódu, začala sa smiať až spadla zo stoličky. Úplne si v pohode ❤️😉.

millenam
13. nov 2024

Medzi sestrami je niekedy rivalita, kto je lepšia matka. Každý chce pred svojou rodinou, ale aj zvyšným svetom pôsobiť ako dokonalá matka. Sestry to majú načítane niekde z internetu, pravdepodobne zo stránok o dojčení. Dojčenie je dôležité,ale niekedy mám pocit, že sa to už preháňa. Tlak spoločnosti je veľmi veľký, všade vidíme premotivovane matky a ani sa nečudujem, že kto nedojci, cíti sa menejcenny. Autorka musíš si uvedomiť, že si chcela dojčiť, ale nedalo sa. V materstve sa niečo podarí, niečo nie. Život ide ďalej, sú aj ďalšie veci, ktoré môžeš dať dieťaťu. Ja som dojčila 3 deti, každé 1 a pol roka. Nie sú zdravšie ako rovesníci, citové vzťahy budujeme aj bez dojčenia. A moja dcéra, ktorú som dojcila asi najdlhšie, je nakoniec ťažká alergicka. Nemá dokonalú imunitu, ako píšu na stránkach o dojčeni.

hederamonstera
13. nov 2024

O par mesiacov ti to bude jedno

bielasovicka
13. nov 2024

A čo je tvoja rodina, retardovana? Nechápem, že nevedia pochopiť aké problémy si mala s prsiami. Predpokladám ze si im to povedala. Normálny človek by to pochopil. Nechápem prečo to nepochopili. Máš veľmi čudnu. rodinu

marianarem
13. nov 2024

@hanka92br Toto nikdy nepochopim, preco sa matky medzi sebou zhadzuju a dost casto prave v blizkej rodine. Nejedna moja kamoska si napriklad vypocula od svokry alebo dokonca mamy, ze ma zle mlieko. V najcitlivejsom obdobi, s prvym dietatom, kedy potrebovali hlavne podporu.
Spytaj sa sestier, ci si ony naozaj vybudovali vztah s dietatom cez prsnik a bez prsnika by ten vztah nebol. Ci s dietatom nekomunikuju, nevenuju sa mu, nedotykaju sa ho, nevnimaju jeho osobnost, nereaguju na jeho potreby, netesia sa z jeho napredovania. Ja myslim, ze to s tym vztahom je fakt mytus...Ja som vobec nekojila a maleho mam neskutocne rada, myslim nanho kazdu chvilu, vztah mame velmi pekny, zapli sa mi aj vsetky mozne instinkty a reflexy na jeho ochranu, proste uplne vsetko materske vo mne funguje.

beata_k
13. nov 2024

@hanka92br Ja mam jedno dieta na UM a druhe dojcene. Ver, ze sposob prijimania prvotneho jedla nema s ich vztahom s matkou nic, ale nic spolocne. Vztah sa nebude na prse. Samotny bonding je taaaazko precenovany. Vztah s dietatom sa buduje na inom, nez na jedle. A tie tvoje sestry posli tam odkial prisli.

nenne27
14. nov 2024

Podobne som sa citila ked som mala male deti.ako rastli, vyskytli sa ine problemy a problem s nedojcenim pomaly bledol a bledol.dnes mam obe deti dospeke, krasne, zdrave, uspesne v skole i vo vztahoch.nikdy som nepoznala co je to mat stale chore male deti.dcera mala atb 2x v zivote ( raz mala anginu a raz brala atb na akne v puberte) syn mal posledne atb ked mal 6 rokov.travili sme spolu kvalitny cas, mame skvely zdravy vztah.prosim ta, nepocuvaj blaznive fanaticky, ktore ti budu rozpravat, ze budes mat chore deti, ze nebudete mat dostatocne materinske puto, ze si neni dobra matka.su to prastene osoby.teraz po rokoch ma absolutne netrapi, ze som deti nedojcila.Trapi ma iba kazda minuta mojho zivota, ktoru som stravila TRAPENIM SA nad tym, ze som nedojcila.Boli to najzbytocnejsie obavy v mojom zivote.

pimpa12
14. nov 2024

@hanka92br Si dobrá mama!!!! Tá najlepšia akú môže tvoje bábätko mať. A poviem ti prečo si dokonca lepšia mama ako tvoje sestry. Pretože oni šíria myšlienku - robíš niečo inak ako vyžaduje spoločnosť? Si zlý.... Ty urob presný opak a uč to aj svoje dieťa. Súhlasím že by si mala kontaktovať odborníka aby ťa naučil sa voči blbym poznámkam brániť.

johanka21
14. nov 2024

@hanka92br Tak v tom prípade máš veľmi hlúpe a neempatické sestry. Ja som kojila ani nie celé 2 týždne pre dôvod, aký máš aj Ty a ja mám 6 sestier, ale nikdy mi žiadna z nich ani len slovkom nevyžila, že som dlhšie nekojila. Ako by aj mohla, keď sa v takej situácii nikdy žiadna neocitla. Tiež vedeli, že ma to trápi. Tvojim sestrám sa to ľahko hovorí, keď podobný problém nezažili. Tiež by som na oslavu nešla a priateľ nech im povie, prečo si neprišla. Teba to samú trápi tak, ako by to trápilo každú mamu. Ako by sa cítila každá z nich, keby mala taký problém a ešte aj od okolia počúvala, aká je neschopná?!? Nech sú šťastné, že ich taký problém nepostretol a Tebe nech dajú pokoj!!!

slnecnica82
14. nov 2024

@hanka92br je to psychické týranie zo strán tvojich sestier , to nie sú sestry, ale hovada,...
Pekne na rovinu si povedzme že niektorým doslova jebe a idú sa posrať z toho aby decko malo v ústach cécku....
Si matka ako každá iná, možno budeš ešte lepšie ako tie ktorym bije mlieko do hlavy...
A čo sa tyka oslavy...sprosté otázky, sprosté odpovede....pekne na rovinu povedať že nikomu nie je do toho nič a nie si povinná vysvetľovať prečo nekojis....
Uživaj si bábätko ♥️

hanka92br
autor
15. nov 2024

Ďakujem za každý jeden komentar vazim si každý názor. Mozno by som doplnila ze ak by som to tak citila urcite vyhladam psychologicku pomoc. Momentalne som pod tlakom vo vlastnej rodine mozno preto to vyznelo tak ze som psychicky nevyrovnana. Potrebovala som len pocut nazory inych ludi na moju situaciu a mozno aj nejaku podporu pocut ze nie som ozaj zla mama.

krasolienka1
16. nov 2024

@hanka92br nepočúvaj ich
Aj s dieťaťom na umelom mlieku môžeš mať pekny vzťah
My sme boli na um a neboli sme vôbec často chory

sissu
16. nov 2024

@hanka92br vôbec prvý krát sa zapájam do debaty, lebo musím. Cítila som podobný tlak na duši a kopa hormónov v tvojom tele ti nepomáha k pohode. Je to ako to JE. Treba to prijať že to fyzicky neide, odpustiť SEBE, a všetko pustiť, nezožierať sa. Zažila som to, preto ti rozumiem. Vzťah predsa vzniká láskou, starostlivosťou, opaterou, hrou čo si čoskoro užijete spolu. Časom a odstupom nájdeš výhody UM. Bude ti lepšie spinkať, a ty spolu s ňou. Tak ti držím palce. a skús "rady"a výčitky o kojení vymeniť za väčšiu starostlivosť o seba, lebo ty musíš byť v pohode. A zožeň si VALERIÁNU, na upokojenie mysle, fakt pomáha 💚 ...a nedaj sa valcovať príbuznými. Je to tvoj kríž a tvoja voľba. Prajem veľa sily

rivini
16. nov 2024

@hanka92br je mi to luto a chapem ta…u nas to boj tiez strasny boj, zvladla som 9 mesiacov a potom totalne vycerpana dala flasku. Najlepsie rozhodnutie v zivote. Teraz cakam druhe dieta a viem, ze ak budu podobne problemy, kupim UM a nebudem trapit ani seba, ani dieta. Na priblble reci by som reagovala asi uz len tak, ze si tieto komentare NEZASLUZIM a vyprosim. Tlak na dojcenie je dnes neskutocny a velmi malo sa zohladnuje, ze naozaj nie vzdy sa to podari. U nas to bolo dieta, ktore absolutne odmietalo prsnik. Ani tri laktacne mi nepomohli. A teraz, s odstupom casu, vidim aj obrovske vyhody nedojcenia. Dieta mohol vecer uspat aj muz, co nam aktualne neskutocne ulahcuje zivot. Vacsina dojcenych deti dlho akceptuje viac matku. Pre mna je skvele vediet, ze ak sa cokolvek stane, moje dieta v pohode akzeptuje rovnako otca, ako mna. A uplne mi otvorilo oci, ked moja kamaratka, neonatologicka, prestala po tretom zapale prsnika v uplnem pohode zo dna na den dojcit 3-tyzdnove dieta. Povedala mi, ze pre nu je omnoho zdravsie uzivat si cas s drobcom, ako sa trapit tym, co proste nefunguje. A mala pravdu. Naozaj som si materstvo zacala uzivat az vtedy, ked som s dojcenim, ktore bolo len o boji, „praskla“.

valerya
16. nov 2024

Priateľ nie je manžel. On nech ide, ty budeš napríklad "chorá" alebo proste nebude sa ti chcieť. To je jedno. Nie je to tvoja rodina, nie si im nič povinná. Ja by som nešla k tak neprajným ľuďom. Namiesto toho, aby sa s tebou tešili z tvojho bábätká, tak ta zdeptaju. Rodina má podporovať a nie to, čo robia tvoje" "sestry".