Ako prekonať pocity viny z neschopnosti dojčiť?
Ahojte.
Chcela by som vas poprosit o rady ako prekonať že sa mi nepodarilo dojčiť.
V júli sa mi narodila dcérka. Na sale sa krasne prisala ale uz po prisati na porodnon boxe mi prsniky zacali krvacat co sa postupne zhorslovalo az to skoncilo silnym zapalom a lekarka mi napokon laktaciu po 2 tyzdnoch trapenia stopla kedze to neprechadzalo a uz som bola doslova na pokraji fyzickych aj psychickych sil.
Velmi som chcela kojit.
Obe moje sestry koja.
A teraz od nich kazdy den pocuvam ako som sa malo snazila. Ako bude moja dcera kvoli tomu ze nekojim chora. Ze si s nou nikdy nevytvorim vztah ked jej davam flasku.....
A musim povedat ze aj bez tychto vycitiek sa sama citim menejcenna ako matka. Mam pocit ze kazda jedna zena ktora by ju dokazala nadojčit by jej bola lepšou matkou ako ja. Kazdy den preto plačem.
A čaká nas rodinna oslava a ja mam krče v bruchu z toho ze tam pred vsetkymi mam vytiahnut flašku a krmit ju umelym mliekom ked oni pojdu deti nadojčiť. Cela rodina to bude rozoberať. Každy uz bude vediet aka som hrozna mama. Už vidim tie zhrozene pohlady a otazky A TY JU NEDOJČIŠ?!! A PREČO NEDOJČIŠ KEĎ SI MALA MLIEKO?!! Ja to tam nezvladnem...
Co by ste robili vy? Najradšej by som tam nešla ale priateľ tam chce ísť.
Ja som dcéru nekojila vôbec, tiež som si kadečo vypočula a syna som kojila 4 roky.. nedojcena dcéra zdravá a syn oveľa viac chorý, astma, alergie, no kadečo sme si pri ňom prešli.. vôbec nezufaj a od ostatných nie je pekné ťa kvôli tomu deptať.. mňa normálne nasierala ta kojaca sekta v pôrodnici a aj medzi niektorými mamickami a to nepreháňam.. ja nie som zástanca kojit za každú cenu .. pre mňa bolo prvoradé najedené dieťa ( aj keď UM) a aby sme sa obidvaja vyspali ..
@hanka92br ach moja. Veľmi ma mrzí toto, že si ich takto púšťaš do vlastnej hlavy. Predstav si, že ešte 40 rokov dozadu, existovali ženy, ktoré sa rozhodli dojčiť a nekupovať sunar (napr. povedzme, že na to nemali financie) a mali podobné myšlienky ako ty - že sú zlé mamy, lebo nerobia pre svoje dieťa to najlepšie. Chápeš??? Lebo vtedy panovalo všeobecné presvedčenie, že obyčajné materské mlieko predsa nemôže byť lepšie ako umelé, do ktorého predsa môžu vedci napchať, čo si zmyslia 🤷🤷🤷. Čo tým chcem povedať? Je to len a len v tvojej hlave, nič iné... To, aká si matka, si nastavuješ v hlave ty sama - kojenie a nekojenie s tým nič nemá - si to ty, kto rozhoduje o tom aká si matka. Takisto okolie - buď im otvorene alebo v duchu povieš neserte sa mi do života, alebo si ich pustíš do hlavy, ale je to čisto v tvoje réžii... Je len na tebe, ako veľmi sa necháš okolím ovplyvniť. Ak by panovalo všeobecné presvedčenie, že UM je super, bola by si so sebou celá spokojná, ako dobre, že dávaš svojmu dieťaťu umenie mlieko... Pritom by si robila presne to isté čo teraz, len by si mala iné nastavenie v hlave. Skús sa prestať bičovať za niečo tak bezvýznamné prosím ťa. Tvoje dieťa je napapané a spokojné. Švagrinám povedz - šťastná mama - šťastné dieťa. A spokojne sa na je usmej. Nerochni sa v tom, čo sa nedá zmeniť, príďte tak to je, užívaj si svoje bábätko a teš sa z toho ako utešene rastie. Všetko bude fajn, keď sa nastavíš, že všetko je tak ako to má byť.
@hanka92br v prvom rade posli do rici sestry. V nicom absolutne nemaju pravdu. A prestan sa trapit pre to,co si myslia ostatni preboha. Nejde nejde, svet sa nezruti. Mam tri deti, kazde kojene tak 3-4 mesiace max. A su zdravi a uzasni. Poznam vela kojenych deti, co su furt chore, same alergie a podobne..
@hanka92br
Mala som to takto pri všetkých troch deťoch na začiatku s krvácaním a zapalmi. Citlivé bradavky.. Po 2t som prešla na odsávačka+UM + lanolin na prsia. Mesiac na to to už bolo zase v poriadku.
Ako prvorodička a neskúsená žena v tomto ohľade si urobila to naj čo si myslela že je naj. Netráp sa tým. Pri ďalšom dieťatio možno budeš postupovať inak. Ja som pri každom postupovala trochu inak. Pri prvom to bolo najhoršie, tam som to chcela tak ako ty vzdať. Nevedela som čo robiť. Keď sa to isté opakovalo pri ďalšom, už som mala skúsenosti ako pokračovať.
@hanka92br tvoje sestry sú..... Nechcem nadávať. Ja som odkojila 3 deti prvé 2 do 2 rokov , poslednú 1,5 r ale nikdy by som si nedovolila odsúdiť ženu kôli tomu ,že nekoji. Keďže máš kôli tomu stres tak vyhľadaj pomoc, na určitú dobu by som asi aj obmedzila kontakt so sestrami. Puto si vieš vybudovať aj inak ako kojenim, pre mňa to bol skôr pohodlnosť a aj úspora financií 😉
@hanka92br pristup tvojej rodiny, zial, nie je spravny. Mali by stat pri tebe a podporovat ta. Ty sa urcite necit previnilo 🙂 Dojcit si musela prestat kvoli zdravotnym dovodom, nie z roztopasnosti. Dnes su UM na takej urovni, ze dokazu plnohodnotne nahradit materske mlieko. V minulosti ak zeny nemohli kojit, tak davali mlieko kravske, kozie. A ludstvo nevyhynulo 🙂 Hlavu hore, nic sa nedeje, nie si prva ani posledna, ktora nemoze dojcit… A vztah matka-dieta sa da vybudovat aj inym sposobom ako dojcenim ;)
@hanka92br ja som kojila dceru iba tyzdne, potom som stratila mlieko. Vobec som sa nad tym nezamýšľala a nie, dcera nebola viac ani menej chora, ako ine deti a vztah mame chvala bohu viac nez dobry (klop, klop). Je to tvoje dieta, tu musis byt v pohode a stastna matka. Mas zdrave dieta a len na tom zalezi. Nepocuvaj blbe reci inych. Zameraj sa len na seba a svoje dietatko. Nic ine neni teraz dolezite, ked budes nestastna ty, bude aj dieta, tak ze len na to mysli.
Ani ja, ani moje dcéry nemali sme vôbec mlieko. Ja som mala nejaké tie náznaky v 2. deň a potom nič. Primár mi povedal, že to je daň za vzdelanie. Vraj vzdelané ženy boli v minulosti viac stresované a to je dôsledok. Možno, všetky máme niekoľko VŠ. Moje všetky 3 deti boli na umelom a boli zdravé, žiadne alergie a pod. A to boli odchované na pôvodnom Sunari, lebo iné nebolo. A sú zdravé, šikovné, nemali žiadne problémy ani v učení, končili s červenými diplomami. Moje vnúčatá už boli odchované na kvalitnejších mliečkach. To, na Nutrilone rástlo do dĺžky a tie na BEBA Comfort. rástli skôr do šírky, no keď začali chodiť, schudli. Ani jedno nie je chorľavé ani alergické. A všetky sú nesmierne šikovné, najstaršia vnučka promovala na prestížnej univerzite v zahraničí (medicínu). Takže umelé mliečka vôbec neuškodili. Umelá výživa je v dnešnej dobe obohacovaná rôznymi, pre dieťa potrebnými látkami, ktoré materské mlieko neobsahuje. Dôležité je, aby dieťa bolo sýte. Ak je hladné, nastanú nesmierne pálenia záhy. Silné bolesti nepriaznivo vplývajú na rozvoj mozgu a rozvoj psychiky dieťatka. Ak je dieťa sýte, je kľudné a dobre sa vyvíja po každej stránke. Netreba zabúdať na doplnenie tekutín od narodenia. Kedysi bol čajík predpísaný ako povinný medzi kojením. Nemusí to byť slabý čajík, najmä v prvých dňoch. Vhodná je aj čistá detská voda. Vodu potrebuje hlavne mozog. Voda v mlieku sa mení s mliekom na tvaroh a čo z nej sa vstrebá pre mozog je to málo. V zahraničí prebiehajú výskumy, či nedostatok vody v prvých mesiacoch dieťaťa neprispieva k ADHD a iným poruchám správania, poruchám učenia aj autizmu. Je isté, že u dieťaťa prvý dehydruje mozog až potom telíčko. Preto pozor najmä v horúčavách a prekúrených miestnostiach. No z detí, ktoré vodu vôbec nedostávali, že im stačí mlieko, mnohé majú problémy.
@hanka92br Ahoj, skús si predstaviť, že niekde je iná mama, ktorú nechápe jej rodina kvôli opačnému názoru a to, že svoje dieťa chce kojiť. Však je to rovnako absurdné? Vidíš, preto nemá zmysel, aby si sa ty trápila nad názorom iného človeka, nik nežije tvoj život. Skús si napísať na papier za čo všetko si teraz v živote vďačná a čo ťa robí šťastnou. Isto toho nie je málo. ❤️ Mala som s druhou dcérou ťažší štart s jej kŕmením a cítila som tiež menejcennosť. Obe deti som napokon dojčila každé 1,5 roka. Lepšiu imunitu ani vzťah ti samotné dojčenie nezabezpečí. To ti samej napovedá sedliacky rozum.
Autorka, tiež som nekojila, trápilo ma to a veľmi. No na druhú stranu som bola vďačná, že mi maličká neumrie od hladu a toho som sa držala - tej vďačnosti. Čo sa týka rodiny, teraz ti moje slová nepomôžu, ale prejde to. Mňa sa pýtali pred mesiacom, či ešte kojím, dcérka bude mať za chvíľu 2 roky. Nevedeli spracovať moju odpoveď nie. Niekedy sa ma to opýtali aj cudzí ľudia a áno, pozerali na mňa ako na matku čo sa vzdala, nebojovala za šťastie a zdravie svojho dieťaťa. Ale rozhodla som sa, že klamať nebudem. Ako som zistila neskôr, oni o vysvetlenie nestoja. Neviem, čo našou odpoveďou získajú, či sa len chcú cítiť lepšie, že odsúdia už aj tak utrápenú mamičku. Možno je to ich forma povzbudenia/motivácie? Neviem a už mi to je aj jedno. Pochopia ťa hlavne mamičky, ktoré tiež nekojili.
S dcérkou mám prekrásny vzťah, neustále mi hovorí ľúbim mamu a pusinkuje ma. Je zdravšia ako ostatné kojené deti v rodine.
Tvoje bábätko viac ako materské mlieko potrebuje spokojnú a vyrovnanú mamičku, aby mu pomohla spoznať svet cez jej lásku. Všetko ostatné je tomu podradené. Obklop sa ľudmi, ktorí ti úprimne porozumejú.
Rozmyslam, že poznam viac zien, co nedojcili, ale dávali flasu..Nikdy mi nenapadlo sa pýtať na dovod.. Je to normalne. Aj tvoje sestry o sebe pochybuju a myslia si, ze su zle matky, jedinym ich uspokojenim je, že ty si dobra tema na odvedenie pozornosti, pretože to je vidieť, že nekojiš. Nech si ide priateľ sam a nech sa ťa pred všetkými zastane slovami, že kvôli ich debilným pripomienkam si neprišla. Ale možno by nebolo od veci to povedať aj sama, že proste neprídeš, lebo ti ubližujú a ty nie si masochista. Je až neskutočné ako sa ľudia starajú do súkromia iných. Nechoď tam, nepotrebuješ mať nervy. Pôjdeš až keď sa na to budeš cítiť. Si v poriadku a skvelá mama. Foť si ten svoj uzlíček, vyrastie za chvíľočku. Teš sa ako rastie. To dieťa ťa potrebuje a miluje. Predsa sa nebudeš trápiť kvôli takým veciam. Chápem, zamrzí to. Ale veď sa nič nedeje. Za chvíľočku bude papať zeleninku a môžeš jej variť všetko bio eko od výmyslu sveta ak budeš chcieť. Hlavne kľud.
@hanka92br kojila som skoro 2 roky, pred mesiacom som odstavila a osobne si myslím,.ze sa kojenie precenuje. Najväčšiu výhodu toho vidím, že človek ušetrí peniaze za mlieko 😃 inak to ma aj dosť nevyhod, hlavne po prvom roku života. Veľa detí je potom závislákov, otravujú v noci, ťažko sa odstavuju. Nehovoriac o tom, že uspavat musíš iba ty. Keď je fľaša môže aj muž. A to teda moje dieťa bolo zvyknuté na fľašu, nechavala som ju s babkou, s tatom s odsatym mliekom čiže nebola som úplne se sa nedalo nikam pohnúť. A teda kojena bola až až ale chorá je dosť. Tak isto kamoskina tiež kojena a tiež dosť čas chorá. Mne to už ku koncu bolo skôr neprijemne, sekla som s tým z minúty na minútu, proste zrazu som sa rozhodla, žiadne oplakavanie že končíme s kojenim a potom som si hovorila ze kurník mala som.s tým seknut už dávno 😃 vôbec nie je čo ľutovať a s tým vzťahom je to blbosť. Práve na druhú stranu je to príležitosť lepšie si budovať vzťah aj s inými členmi rodiny (tatom...)
@hanka92br a ešte teda k tomu názoru rodiny, verejnosti... jednak nikoho do toho nič. Po druhé, mam pocit ze je to takto, aspoň v mojom okoli: do 1. Roku dieťaťa sa ta každý pýta kojis? Dúfam že kojite? Po 1. Roku: vy/ty ešte kojiš? No to by ste už prestat. Pediatrická aj obvodná mi to povedala 🤣 švagrine zase zubárka 😅
@hanka92br Netráp sa, kašli na nich, si dobrá mama - urobila si pre svoje dieťa a svoje zdravie, čo si v danej situácii musela urobiť, aby nezomrelo od hladu tak je na UM.
Nabudúce, keď začnú pindať, tak podaj dieťa sestre nech teda nakojí aj to tvoje a nech si odsávajú svoje mlieko, že bude mať z fľašky aspoň ich, keď ten UM je taký zlý podľa nich - som zvedavá ako sa zatvária. Obe moje deti mali UM - zo začiatku to trápilo aj mňa, vypočula som si tiež všeličo na svoju adresu kvôli tomu, že som nemohla kojiť. Chorobnosť mojich detí je normálna, dokonca sú menej chorí ako iné deti v rodine, ktoré kojené boli. A naviazaní sú na mňa niekedy až príliš - vzťah sa buduje s dieťaťom tým, že tráviš s ním čo najviac času a venuješ sa mu najlepšie ako dokážeš a zahŕňaš ho svojou láskou a pozornosťou, nie prsom a kojením 🙈
Mám 2 deti,tuľkačov neskutočných,chorý boli asi 2x a obaja boli na um....strašné by ma zaujimalo,kedy sa prestane robiť s dojčenia taká veda a jediná dôležitá vec na svete....a popritom bábätko potrebuje len plne bruško a spokojnu mamku...nič viac...len sa to stále nejako preháňa
@hanka92br chapem, ja som skoro nemohla kvoli liekom dojcit tretieho, ale nakoniec po 2t na Um som aj dojcila, aj Um. Velmi som to tiez prezivala, lebo dojcenie je aj o vztahu, nielen ze usetrim peniaze za Um ci nemusim v noci robit mlieko.
Ale je vela zien, ktore aj ked chcu dojcit, tak to proste nevyjde...a nie je to ani z pohodlnosti ci lenivosti...nie je to Tvoj vyber, ze si nechcela dojcit. Lebo su aj take matky, ze nechcu dojcit, lebo budu mat vytahane prsia a hned prejdu doma na Um.
Neviem preco nastala taka situacia, ze si zacala krvacat atd...na to je dr., aby vedeli pomoct co s tym.
A k sestram a ich reciam...pomahali Ti v tie tazke dni, snazili sa pomoct, poradit, vedeli co sa deje? Lebo ja s mojou svagrinou sme si takto pomahali pri problemoch s dojcenim, hladali riesenie, pripadne pomoc Mamily. Ak Ti nepomohli a nic o tom nevedia, tak je to smutne aky mate vztah. A ked Ti to tak robi zle, tak na oslavu nechod, nie si povinna tam ist a pocuvat take hlupe a nesucitne reci. Asi nemaju nic ine na praci, ked vytahuju stale tuto temu.
A mozno ani psycholog by nebol zly, ked ti je stale kvoli dojceniu do placu.
Si dobra mama a starostlivost o dieta a vztah fakt nestoji len na dojceni.
Sú to pi*e a mozu ma za toto odtiaľ aj vyhodiť.
Vďaka tomu tlaku na dojčenie sme uz úspešne dotiahli tam, že v 21. storočí sa jedná matka, ktorá by mala čo robiť po narodení dieťaťa, sa ide zblázniť aj kvôli pár kvapkám materského mlieka, ako by to dieťa malo bez toho rovno umrieť.
NEmaju pravdu! A vyčkaj, budeš mať možnosť to vrátiť. Aj keď ja som si zahryzla do jazyka pri jednej známej, ktorá mi velice múdro povedala do ksichtu, že mačky sa nikto nepýta. Prvé kojila ľavou zadnou, druhé nevedela, a to sa mohla roztrhnúť.. keď už nepomohli čaje, cievky, striekačky, druidi z Mamily, tak to vzdala a ja som jej mala tisíc chuti povedať, že predsa by som sa spýtala tej mačky..
Ahoj, moje deti boli kojene dlho a na poziadanie aj "milion krat denne" bola som ich dudel doslova a mozem ti povedat ze boli dost casto chore. A ja mam zase opacnu skusenost, ze som bola odsudzovana za kojenie a za spanie spolu a mala pocit ze vsetci " normalni" ludia davaju um a deti im pekne spinkaju a niesu narocne ako moja vtedy prva dcerka v roku 2014 a bolo to pre mna dost narocne, neviem ci sa od vtedy nieco zmenilo ale mam pocit, ze ci mamka koji, alebo nekoji, stale bude mat k tomu niekto svoje vyhrady a TO!!! je na tom to najsmutnejsie. Snazila si sa, nevyslo to, okolnosti tomu prispeli, rozumiem ze je ti to luto, ale viac uz s tym nemozes nic urobit a preto je zbitocne sa tym trapit, s babatkom si vytvorilo pekny vztach nespocet mamiciek aj bez kojenia 🥰
@hanka92br a to odkiaľ vie Tvoja múdra sestra, že bude mala bývať chorá keď ju nedojčíš? Ja som synčeka dojčila a bol podchvíľkou chorý. Podľa mňa je to dané aj genetikou. Tak jej ešte vyskúšaj dať, či sa nepodarí... Sesternici sa tak podarilo po nejakom čase, pretože boli dlhšie v nemocnici s druhým dieťaťom.
Ale ja by som to neriešila... Absolútne nie si menejcenná od druhých... A samozrejme, pre dcérku budeš najlepšou maminkou a možno budete mať taký vzťah, že sestry budú závidieť. Vzťah s dieťaťom sa nebuduje na základe toho, či pije mliečko z prsníka alebo z fľašky...
Potrebuje spokojnú a pokojnú maminku ❤️
@hanka92br vzťah s potomkom nieje o kojení...Netráp sa,Ďalšia vec je že imunita je o genetike a prístupe k zdraviu ,nie len o kojení .Mám kolegyňu čo kojila obe deti kojila 4 roky a druhé 3 .Majú všetky možné alergie a intolerancie,jej dcére dokonca vyberali už aj nádor z hlavy.Neochranilo ich kojenie pred tým.Ja som kojila oboch veľmi málo 6 týždňov ,druhého 3 týždne ,vzťah máme krásny ,deti nemajú alergie ,ani choré nebývali.To že nekojíš z teba nerobí zlú matku a sestry sú pekné trubky ,že ťa takto povzbudia....
Netráp sa tým, tvoja rodina by sa nemala do týchto vecí vôbec starať. Spokojná mama = spokojné dieťa.
Ja som sa v živote nestarala o to ci niekto koji, nosí ci spi s dieťaťom v posteli. A ani som to nikomu neoznamovala, každý nech sa stará o seba a všetci budú spokojní.Ak sa ta takto strašne dotýkajú názory iných, aj keď rozumovo ti je jasne ,ze robíš len to co je v danej situácii možné. Vyhľadaj podporu psychológa,naučí ta aj ako reagovať na blbé reči.
Skúsila som preštudovať najnovšie poznatky vo veci umelej výživy dojčiat.. Podľa zistení umelé mlieka sú dokonale prepracované a doplňované. Obsahujú oveľa viac látok na imunitu ako materské mlieko. Deti odchované na UV sú odolnejšie voči chorobám a menej ich je s nádorovými ochoreniami.
Nie je pravdou, že materské mlieko má vzťah na prítulnosť a pod. Dieťa sa túli kvôli prsníku, na ktorý je zvyknuté. Často kojené dieťa po odstavení matku odmieta, hnevá sa a niektorým to ostáva aj do budúcna. Podvedomý hnev zostáva, vzťah nie je najlepší. V čim vyššom veku (viac ako 8 mes.) sa odstavuje, tým väčší šok a nesmierny stres je to pre dieťa. A dieťa darmo, že je ešte malé, ale také veci nezabúda a ten stres mu zostáva v podvedomí.
@hanka92br kojit sa mi nepodarilo. Ale mam dobru rodinu, respektujucu, takze nikto sa do toho nestaral, akurat ked som chcela poradit, tak poradili. Mama aj svokra sa priznali, ze sme vyrastli vo velkej miere na sunare.
Je to Len a Len tvoja osobna vec. A pravdu povediac, na tej oslave by mi bolo prijemnejsie vytiahnut flasu, ako riesit kde dieta nakojit.
Drobec ma uz 4.5 roka, vztah s nim mam super, aj ked nikdy kojeny nebol.
A posledna poznamka- je to o Tebe, tvojom rozhodnuti ako sa k narazkam a poznamkam postavis. Nikoho do toho nic nie je a suvis s chorobnostou a tym, ci kojis alebo je dieta na UM neexistuje.
@hanka92br to je strasne reakcia priatelovej mamy. Takto nereaguju emocionalne vyrovnani ludia. Zjavne ma problem sama so sebou a vo vztahoch s dalsimi. Mozno mala sama taku vychovu plnu negativity a kritiky a tak je sama takato. Bud by mal zasiahnut priatel,alebo si treba zvyknut,ze taketo reakcie budu stale a to este roky,kym dieta bude rast.

Povedala by som im že je ich veľký prd potom ako svoje dieťa kŕmiš. Bábätko je spokojne a rastie ? Tak je všetko v poriadku.