Ako prekonať pocity viny z neschopnosti dojčiť?
Ahojte.
Chcela by som vas poprosit o rady ako prekonať že sa mi nepodarilo dojčiť.
V júli sa mi narodila dcérka. Na sale sa krasne prisala ale uz po prisati na porodnon boxe mi prsniky zacali krvacat co sa postupne zhorslovalo az to skoncilo silnym zapalom a lekarka mi napokon laktaciu po 2 tyzdnoch trapenia stopla kedze to neprechadzalo a uz som bola doslova na pokraji fyzickych aj psychickych sil.
Velmi som chcela kojit.
Obe moje sestry koja.
A teraz od nich kazdy den pocuvam ako som sa malo snazila. Ako bude moja dcera kvoli tomu ze nekojim chora. Ze si s nou nikdy nevytvorim vztah ked jej davam flasku.....
A musim povedat ze aj bez tychto vycitiek sa sama citim menejcenna ako matka. Mam pocit ze kazda jedna zena ktora by ju dokazala nadojčit by jej bola lepšou matkou ako ja. Kazdy den preto plačem.
A čaká nas rodinna oslava a ja mam krče v bruchu z toho ze tam pred vsetkymi mam vytiahnut flašku a krmit ju umelym mliekom ked oni pojdu deti nadojčiť. Cela rodina to bude rozoberať. Každy uz bude vediet aka som hrozna mama. Už vidim tie zhrozene pohlady a otazky A TY JU NEDOJČIŠ?!! A PREČO NEDOJČIŠ KEĎ SI MALA MLIEKO?!! Ja to tam nezvladnem...
Co by ste robili vy? Najradšej by som tam nešla ale priateľ tam chce ísť.
Tvrdenie, že pred 40. rokmi nekupovali mamy Sunar, lebo nemali naň peniaze je totálna hlúposť. Sunar od r. 1955 mal jednotnú cenu, 35 rokov nemenenú a to 8 Kčs alebo Ks (t.j. 26 centov v prepočte) za krabicu, z ktorej sa urobilo cca 10 l mlieka. Cena litra mlieka obyčejného (1,5%) bola 2 Kčs alebo Ks, čo bolo takmer 3x drahšie ako Sunar. Preto mnohí kupovali namiesto mlieka Sunar. Stoplo sa to až vtedy, ak sa zaviedlo v lekárňach preukazovanie, že máme dieťa do 3 rokov a to receptom, ktorým sa tiež limitovala kúpa Sunaru na 1 dieťa. Bolo to po kauze v TV, keď sa preukázalo, že v osadách na 1 dieťa kupujú aj 10 krabíc Sunaru na mesiac. ( 100 l) Sunar sa kupoval výlučne v lekárňach. V tom čase u nás sa do Sunaru ako jediného UM mimo Evika - do 6. týždňa novorodenca nedávalo nič navyše. Bol úplne jednoduchý, no spôsoboval problémy deťom s trávením aj alergiami. Preto mnohé mamičky sa rozhodli po skúsenostiach so staršími deťmi radšej kojiť. Ak nekojili, aj úplne drobným dávali obyčajné mlieko, rozriedené vodou podľa rady lekárov. Keďže neexistovali detské vody, mnohé mestské deti zlé znášali chlór vo vode, ktorou sa mlieko riedilo. A to sa dávalo aj novorodencom, iná náhrada nebola. To, že vedci by do mlieka niečo dávali je blud. Nikto nemal ani tušenia, že by sa do potravín mohlo niečo dávať. Prvý krát sme sa o tom dozvedeli v 90. rokoch, keď k nám doviezli tovar zo západu a táto informácia bola v reklame alebo na obale. Predtým nebolo nič, ani obohacovanie vitamínmi a pod. Normy platné na výrobu potravín zo začiatku 50. rokov boli platné až do r. 1990 a tie nepripúšťali nič navyše, čo sa nepoznalo po vojne, kedy sa normy tvorili. A to sa naozaj nič nepoznalo. To je dôvod, prečo ženy radšej kojili . Od Sunaru deti veľmi priberali, bolo bežné, že ročné dieťa vážilo okolo 15 kg, no dĺžky primerane rozmerom nenarástli. Takže boli tučné, s množstvom záhybov na nôžkach a rúčkach, čomu sa hovorilo, že sú dobre živené. No prišlo sa na to, že od Sunaru tá tučnota pretrvávala u niektorých až do dospelosti. Takže tvrdenia hanky 92 br sú scestné. Ja som pred 40. rokmi nielen žila, ale mala som už dosť veľké deti. Takže som tým sama prešla. Je fantastické, že teraz je výber UM a sú vhodne obohatené látkami, ktoré dieťa k vývoju potrebuje. No aj s pôvodným Sunarom sa dalo prežiť. Väčšina deti s ním problémy nemala, len boli na pohľad "lepšie živené", no väčšina z nich po čase schudla.
@hanka92br to,ze bude chora je totalna blbost.neverim tomu...
Ja som tiez moju dcerku nekojila vobec a cele detstvo bola chora iba zoparkrat.v skolke sa len tak striedali deticky co chore boli a moja takmer stale bola tam.minuly rok mala v skole jedina z triedy 0 vymeskanych hodin.ani triedny nechcel verit vlastnym ociam,ze to mala na vysvedčku.takze to vobec tak nemusi byt,ze bude chorlave dietatko

@hanka92br
Vieš čo, mením názor. Vyhahľadaj psychológa, lebo sa mi zdá, že okrem hormónov, ktoré ťa po pôrode valcujú, máš aj veľmi nízke sebavedomie a úplne všetko sa ťa hneď dotkne a vyvodzuješ si z toho dookola závery, že nie si dosť dobrá, lebo nekojíš, že nie si dobrá mama a podobne. Všetko sú to nepravdy!!! Matku tvojho frajera má upratal frajer. Môj muž veľmi rázne vysvetlil svokre, kde je jej hranica, odvtedy sa do výchovy našich detí nestarala asi sekundu. Ja viem, že máš prvé dieťa, mne keby toto povedala svokra, tak zfleku sadnem na gauč, vyložím nohy, berem do ruky knižku a oznámim jej, že tam je mlieko, tam dieťa, nech sa postará, keď to vie lepšie 🤪 (ale ja mám deti už tri a dosť nadlhľad).