Ako riešiť nedostatok mlieka pri večernom dojčení?
Dobry den mamicky , prosim Vas som bezradna, co sa tyka stravovania, pitia cajov, dostatocněy prijem tekutin uz som poucena vsetko splnam…
Potrebujem poradit mam 1 mesacnu dcerku a posledne tri dni mame problem od 18 do tej polnoci kedy nespinka lebo mam pocit ze je neustale hladna, brusko ju neboli s nicim nemame problem, stolica vsetko ok….
Ide o to ze cez den klasika cca kazde 3 h ked sa vyspinka kojim pekne jeden druhy prsnik ale ako nahle odbije 18 ideme zas jeden druhy prsnik odgrgne si pekne ide spinkat lenze po 20-30 min je hore a zase pyta papat a tu nastava problen ze si ju prilozim a citim ze ako keby moje prsniky boli zvyknute na ten 3h internval a ked pyta po 20 min mliecko nejde… aj hodinku dve ju tam mam neustale prikladam pocuvam same rady ze prikladaj prikladaj pojde to , to aj robim a ked uz zase zaspinka po pol hodinke je zas hore a stale je hladna, vidim to na nej je nervozna a stale hlada prsnik lenze ako papa sem tam pozriem a vidim mlieko nejde.. A takto sa trapime az do polnoci. Ked som uz uplne vystavena pred pol nocou jej dam odsate mlieko moje co mam tie male zasoby co sa mi podarilo odsat este na zaciatku pri nalievani prs… lenze teraz odsat sa mi uz nedari, len to mam co jej dam z toho sa cez den napapa ale vecer tento problem nastane… no a teraz uz nemam ani odsate nedari sa mi uz odsat vela len max 10-20ml a to je malo, mate nejake rady co dalej volat laktacnu? Doktorku detsku alebo jednoducho kupit nutrilon a ten jej vecer dat?
Dakujem za odpovede prosim vas som prvorodicka idem si len po rady nie po nejake vysmechy
volaj laktacnu este dnes, nech pozrie ako a kolko mala pije. okrem dostatku tekutin musi mamicka aj dostatocne vyzivne jest a aj oddychovat.
presne dobre uvazujes, ze prsniky su zvyknute na 3h interval. 3h interval je dost dlhy cas na mesacne dietatko. napr perinka sposobuje to ze deti spia dlhsie a tym sa budia uplne vyhladovane, alebo pouzivanie cumla namiesto prsnika sposobuje to ze dieta sanim nestimuluje prsnik tympadom sa mlieko v prsnikoch netvori.
chce to eliminovat veci , ktore sposobuju to, ze malicka spi tak dlho a zaroven aby ona nebola hladna to chce rychlo nakopnut tvorbu mlieka. ked bude velky odber tak aj tvorba bude vacsia. to kolko sa ma vytvorit mlieka na den, telo nastavuje podla toho aky je odber v noci.
na tvorbu mlieka pomoze fyzicky kontakt s dietatkom (kontakt koza na kozu-ty hola do pol pasa, ona hola-ona moze mat plienku), nosenie v satke/nosici, spolocne spanie, bylinky (senovka+benedikt), hroznova stava, poctive vyvary,.... drzim palce
@larissa96 mne pri laktačných krízach trvalo asi týždeň, kým sa mlieko dotvorilo do potreby dieťaťa. Ten týždeň, kým sa mlieko začalo viac tvoriť, som prikladala aj každú pol hodinu, pila čaje na hektolitre a čakala na zázrak. Ono sa tvorba mlieka vždy zvýšila, ale ten týždeň to veru trvalo. A spala som s deťmi, inak sa mi nedalo fungovať pri tom neustálom dojčení. Aj tesná prítomnosť dieťaťa zvyšuje laktáciu. Prvé dieťa som dojčila rok a pol, druhé tri roky.
To jednak uz mas ustalenu tvorbu mlieka. Tak mozno aj tym nejde odsat az tolko.
Babatko je vacsie. Viac vnima. Viac rastie...
ja som spociatku tiez kojila ze jeden druhy. A presne toto prislo ze zrazu babo chcelo znovu a moje prsia total prazdne.
Tak som kojila iba z jedneho. Ak sa po chvilke zobudilo a pytalo dala som znovu ten isty. Druhy som si "setrila" 😂 az o tie cca 2-3hodky.
A toto u mna fungovalo a vlastne funguje uz "roky". Stara dojka 4 deti z toho dokopy viac ako 7rokov na tomto fungujem.
To jednak uz mas ustalenu tvorbu mlieka. Tak mozno aj tym nejde odsat az tolko.
Babatko je vacsie. Viac vnima. Viac rastie...
ja som spociatku tiez kojila ze jeden druhy. A presne toto prislo ze zrazu babo chcelo znovu a moje prsia total prazdne.
Tak som kojila iba z jedneho. Ak sa po chvilke zobudilo a pytalo dala som znovu ten isty. Druhy som si "setrila" 😂 az o tie cca 2-3hodky.
A toto u mna fungovalo a vlastne funguje uz "roky". Stara dojka 4 deti z toho dokopy viac ako 7rokov na tomto fungujem.
@maryetta to by ma nenapadlo, chápem! … ja som to brala ako také kolíkove obdobie. Uspala som v nosiči, zobudilo sa, hodila do nosiča zas a už sa dlhšie nezobudilo. ;)
@maryetta to by ma nenapadlo, chápem! … ja som to brala ako také kolíkove obdobie. Uspala som v nosiči, zobudilo sa, hodila do nosiča zas a už sa dlhšie nezobudilo. ;)
@ivangeline tak pre prve dve deti som bola chodiaca mliekaren a cumlikaren dokopy. Oni nechceli cumel tak niekedy sa iba pomojkat. Pocuckat. Niekedy sa zlostili lebo chceli len na upokojenie a mlieko tieklo prudom. Az ich zrejme z toho brusko bolelo-aj dr hovorila ze priberaju viac -takmer raz tolko ako bol priemer 😂😂😂 ze nemam tolko krmit 🙈🙈
Tak som hladala moznosti.
Tretie a stvrte uz mali cumel a ja som si uvedomila aky je to pocit ked nemusim zakazdym prsnik ze staci ten cumel.
Ahoj mala som toto iste pri 2 mesacnej… hlava v smutku ze mi odchadza mliecko a tak strasne som ju chcela kojit… citala som,radila som sa… mne pomohlo samozrejme vela tekutin, zacala som uzivat senovku a benedikt lekarsky a hlavne som dieta v kuse prikladala na prsnik…a v noci bola v kuse na bradavke. A do 3 dni sa mi to rozbehlo chvala Bohu 🙏 ale mala som toto iste co ty… kazdu chvilu chcela byt na cicke po tej 17tej a ja prsia prazdne ked som stlacila… ani ona nehltala…
Ale da sa to hlavne bud pokojna daj si dieta k sebe a rozbehne ti to. Drzim palce
Ja som mala tiez pri druhej navecer malo mlieka videla som na nej ze je hladna kupila som jednorazovky od beby tie 70ml a to som jej dala vecer po kojeni.mne sa mlieko v noci dotvorilo a mala bola spokojna. Postupne som odsavackou dokazala odsat tolko aby som na vecerne dokrmenie uz mohla davat vlastne mliecko.vacsinou rano sa mi podarilo odsat najviac..

volaj laktacnu, co mi hovorili kamaratky, tak kazda jedna, ked mala nejaky problem, laktacna prisla, pomohla, vysvetlila, ukazala a bolo lepsie 🙂