icon

Ako skombinovať dojčenie a nástup do škôlky?

28. aug 2024

Ahojte mamičky čo ste dojčili svoje detičky dlhšie ako ste to mali so školkou? Som matka samoživotelka čiže po materskej musím okamžite nastúpiť do práce a malý do školky. Mám ešte rok do skončenia materskej čiže za tu dobu sa može prestať kojiť no ak nie ako ste to riešili vy? Odstavili ste svoje dieťa z prsníka ?

januska12323
28. aug 2024

Však doma môžeš pokračovať dokedy chceš.

belllinka
28. aug 2024

Rok? Veď materská trvá niekoľko mesiacov. Či myslíš rodičák a plánuješ kojiť ešte 3-4 ročné dieťa?

petamich
28. aug 2024

Materska je 34 tyzdnov (zacina sa spravidla 6 tyzdnov pred porodom), ak myslis rodicovsky prispevok, ktory sa poskytuje do 3 rokov a dieta pojde do skolky v 3 rokoch, v tom pripade verim tomu, ze materske mlieko ma ako doplnok, pripadne plni ine potreby ako vyzivne - v tom pripade najcastejsie dieta skratka v skolke bude bez a vecer/v noci alebo ako ste zvyknuti mu das 🤷‍♀️

janettdamian
28. aug 2024

Vnuk začal chodiť do škôlky cca 2,5 ročný a do 3,5 roka bol dojčený. V škôlke úplne bez problémov.

miriz
28. aug 2024

Syn bude mať tri roky až na konci decembra, no do škôlky ide už teraz v septembri. Kojenie neriešim, zaspáva síce na prsníku, ale viem, že keď tam nebudem, zaspí aj bez. Sama som zvedavá, či sa kojiť prestane alebo si to naopak bude chcieť doma vynahradiť 😀

janickacrazy
28. aug 2024

U nás v škôlke som videla mamičku, ktorá ešte ráno narýchlo kojila dieťa a potom behy do práce. Aj tak sa dá. 😅

stvura
28. aug 2024

svoje starsie deti som dojcila do 3r (hore dole mesiac), tak aj sli do skolky (syn mal v auguste 3 a siel v septembri, dcera skoro tri, je septembrova)...pri najmladsom som sla do roboty ako mal 2r - sice som sa urcity cas snazila o dojcenie, odsavanie a pod, - pribuzna ktora ho mala v opaterne nemala problem prikrmovat mojim mliekom, nakoniec som to ale bola nutena vzdat (sluzobky mimo SK) a ukoncila som dojcenie.

lulu0123
28. aug 2024

Ved take velke dieta nedojcis kazde 2 hodiny. Nadojcis doma, pripadne potom po skolke doma, v noci. Urcite by som sa s tym v skolke nechvalila. Aspon u nas to riaditelka brala ako nieco strasne. Ale jej sa nepacilo ani nosenie v nosici. Vzdy mala blbe poznamky ked som mala mladsiu v nosici,ze to nie je zdrave a pod.

martinka13
28. aug 2024

Pre Boha to ozaj dojčiť 3-rocne dieťa? .....

kikusenka1
28. aug 2024

@lulu0123 a co je ju do toho? Sak ho nenosí v nosiči ona😂

kikusenka1
28. aug 2024

@martinka13 ja som pri mojej dcére mala pocit ze ju budem dojčiť až do maturit😂😂😂 našťastie pred druhými narodeninami sa odstavila sama keď sme boli na chate

lienka.7
28. aug 2024

@autorka najmä to spomen v praci, ze cez obed si potrebuješ "odskocit" nakojiť 3 rocne dieta 🤦‍♀️ niektorým to mlieko fakt udiera na mozog...

ivanaa346
28. aug 2024

@lienka.7 Čo je koho do toho do kedy žena koji ??? Ženy veď sa preberte ! Kojite ho snáď vy namiesto nej ???? Starajte sa o svoj život a život iných neriešte .Keď im to tak vyhovuje a chce ,nech každý koji koľko chce .Mne zase hlava nebere ,že ženy čo majú mlieko koja krátko a radšej dieťatu dajú piť mlieko pre telata !! Ale som ticho ak to tak chcú ,nech dajú. Tak rešpektujte a nestarajte sa

luliu
28. aug 2024

@ivanaa346 len veľakrát to je o potrebách matky a nie dieťaťa a to je tá hrôza

lienka.7
28. aug 2024

@ivanaa346 a ako ho kojiť??? To, ze si 2x "potiahne" je kojenie??? 3 rocne decko už má jest komplet stravu a žiadne kojenie nepotrebuje! Nie sme v Afrike, kde to kvôli nedostatku jedla odporúča WHO. Ako chápem, keď žena koji dieta, ktoré este nepapa normálnu stravu. Ale u starších detí to nie je kojenie, ale úchylka ženy, ktorá si nevie odpojiť pupocnu šnúru.

kikusenka1
28. aug 2024

@lienka.7 a koľko je takých...

lulu0123
28. aug 2024

@kikusenka1 Ze mala v skolke place preto, ze bola ako babo nosena a je na mna prilis naviazana.🤣Zaujimave, ze plac uplne prestal po zmene ucitelky.

kikusenka1
28. aug 2024

@lulu0123 pre kristapana 😂😂😂😂😂 moja dcéra bola urevana a veru nosena nebola 😂 ale to by povedala ze to bolo tym

klip0
28. aug 2024

@martinka13 svet je horšie miesto lebo sa dojčia trojročné deti? Alebo čo je na tom také preboha ? Ži a nechaj žiť...

martinka13
28. aug 2024

@klip0 a ja niekoho nenechám žiť? Vyjadrila som svoj názor. O tom sú diskusné fóra, či....?

autor
28. aug 2024

Ja dojčím a som rada a vlastne vďačná že som mohla dojčiť lebo nám to pomohlo a ulahčilo fungovanie vo vela veciach, ale to je o inom. Ja som prvorodička pre mňa je to stále niečo nové preto sa pýtam aj iných mamičiek ako to mali ony. Sú ženy ktoré tandemovo dojčia aj svoje 4-5 ročné deti spolu s menšími deťmi je to pre mňa dlho ale aj to je v poriadku. Moj malý má rok a 10 mesiacov, má pestrú stravu a laduje do seba všetko čo mu prejde pod rukov no stále sa dožaduje cecku. Verte mi že v mojom prípade to nieje o mojej potrebe ale o jeho. Ešte stále je maličký verím že v troch rokoch to bude vnímať inak ale aj nemusí a práve preto sa pýtam mamičiek ako fungovali keď svoje deti ešte dojčili.

jarnajar
28. aug 2024

Toto nie je správne miesto, skús skupiny ako Laktačná poradňa alebo nejaké iné k dlhodobému dojčeniu. Tu bude ľud pohoršený. Ale z mojej skúsenosti (a aj z okolia), tak neskôr sa v pohode dá dohodnúť a to dojčenie je už okolo tretieho roku len symbolické. Tvoj je ešte maličký, v tomto veku medzi prvým a druhým rokom sa deti zvyknú dojčiť ešte často, ale potom to opadne a je to už na tebe ako nastavíš hranice. Čo viem, tak v škôlke to žiadnemu dieťaťu ani na um nezíde. Ani mladšiemu a už vôbec nie 3+. U nás to v tom veku bolo aj doma už len také symbolické minútové raz denne. Pritom do cca dvoch rokov sa dojčili veľa.

cherrystone
28. aug 2024

@janickacrazy toto zazit hned zrana, tak by sa mi zaludok pretacal este tyzden.

zuzuliennka1
28. aug 2024

ma rok a 10m.
do 3 rokov sa este vsetko zmeni tak 10x. moze sa ti sam odstavit 2rocny. fakt zbytocne riesit 🙂 syn bol tiez zavislak, a odstavil sa zo dna na den 2,5rocny.

lauricka
28. aug 2024

Predpokladám, že ide o nástup v 3 rokoch. V takom prípade to nie je problém. Dieťa už nepotrebuje dojčiť cez deň, dojčiť sa bude iba ráno pred odchodom do škôlky a večer zasa doma, ak sa bude ešte dojčiť, mala som to rovnako s dcérou. Nie je čo riešiť.

klip0
29. aug 2024

@cherrystone môžeš povedať z čoho konkrétne by sa ti pretočil žalúdok ? Máš nejakú vnútornú krivdu že ty si nemohla kojit a tak každý kto koji alebo teda koji dlho je akože nechutný alebo zlý ? Aby si upokojila sama seba ?
Alebo chces byť iba zaujímavá touto vetou ?

cherrystone
29. aug 2024

@klip0 neopustaj sa, prosim ta, a usetri si utocny ton, ked vies o mne ho*no.. kojenie povazujem za intimnu chvilu medzi dietatom a matkou a urcite podporujem dojcenie. ale ano, je mi nechutne sa pozerat ako ma nejake dieta v skolkarskej satni v ustach vytahany cecok pre mna cuzdej zeny a este viac, ked sa jedna o dieta vo veku, kedy uz kojenie neptrebuje.

lienka.7
29. aug 2024

@autorka kojenie ma zmysel, keď sa dieťa "napapa" a nie keď si "potiahne" 2-3x. To kojenim nie je ani náhodou.
Takto "kojit" môžeš potom pokojne aj manžela👌