Ako skombinovať dojčenie a nástup do škôlky?
Ahojte mamičky čo ste dojčili svoje detičky dlhšie ako ste to mali so školkou? Som matka samoživotelka čiže po materskej musím okamžite nastúpiť do práce a malý do školky. Mám ešte rok do skončenia materskej čiže za tu dobu sa može prestať kojiť no ak nie ako ste to riešili vy? Odstavili ste svoje dieťa z prsníka ?
Rok? Veď materská trvá niekoľko mesiacov. Či myslíš rodičák a plánuješ kojiť ešte 3-4 ročné dieťa?
Materska je 34 tyzdnov (zacina sa spravidla 6 tyzdnov pred porodom), ak myslis rodicovsky prispevok, ktory sa poskytuje do 3 rokov a dieta pojde do skolky v 3 rokoch, v tom pripade verim tomu, ze materske mlieko ma ako doplnok, pripadne plni ine potreby ako vyzivne - v tom pripade najcastejsie dieta skratka v skolke bude bez a vecer/v noci alebo ako ste zvyknuti mu das 🤷♀️
Vnuk začal chodiť do škôlky cca 2,5 ročný a do 3,5 roka bol dojčený. V škôlke úplne bez problémov.
Syn bude mať tri roky až na konci decembra, no do škôlky ide už teraz v septembri. Kojenie neriešim, zaspáva síce na prsníku, ale viem, že keď tam nebudem, zaspí aj bez. Sama som zvedavá, či sa kojiť prestane alebo si to naopak bude chcieť doma vynahradiť 😀
U nás v škôlke som videla mamičku, ktorá ešte ráno narýchlo kojila dieťa a potom behy do práce. Aj tak sa dá. 😅
svoje starsie deti som dojcila do 3r (hore dole mesiac), tak aj sli do skolky (syn mal v auguste 3 a siel v septembri, dcera skoro tri, je septembrova)...pri najmladsom som sla do roboty ako mal 2r - sice som sa urcity cas snazila o dojcenie, odsavanie a pod, - pribuzna ktora ho mala v opaterne nemala problem prikrmovat mojim mliekom, nakoniec som to ale bola nutena vzdat (sluzobky mimo SK) a ukoncila som dojcenie.
Ved take velke dieta nedojcis kazde 2 hodiny. Nadojcis doma, pripadne potom po skolke doma, v noci. Urcite by som sa s tym v skolke nechvalila. Aspon u nas to riaditelka brala ako nieco strasne. Ale jej sa nepacilo ani nosenie v nosici. Vzdy mala blbe poznamky ked som mala mladsiu v nosici,ze to nie je zdrave a pod.
Pre Boha to ozaj dojčiť 3-rocne dieťa? .....
@lulu0123 a co je ju do toho? Sak ho nenosí v nosiči ona😂
@martinka13 ja som pri mojej dcére mala pocit ze ju budem dojčiť až do maturit😂😂😂 našťastie pred druhými narodeninami sa odstavila sama keď sme boli na chate
@lienka.7 Čo je koho do toho do kedy žena koji ??? Ženy veď sa preberte ! Kojite ho snáď vy namiesto nej ???? Starajte sa o svoj život a život iných neriešte .Keď im to tak vyhovuje a chce ,nech každý koji koľko chce .Mne zase hlava nebere ,že ženy čo majú mlieko koja krátko a radšej dieťatu dajú piť mlieko pre telata !! Ale som ticho ak to tak chcú ,nech dajú. Tak rešpektujte a nestarajte sa
@ivanaa346 a ako ho kojiť??? To, ze si 2x "potiahne" je kojenie??? 3 rocne decko už má jest komplet stravu a žiadne kojenie nepotrebuje! Nie sme v Afrike, kde to kvôli nedostatku jedla odporúča WHO. Ako chápem, keď žena koji dieta, ktoré este nepapa normálnu stravu. Ale u starších detí to nie je kojenie, ale úchylka ženy, ktorá si nevie odpojiť pupocnu šnúru.
@lienka.7 a koľko je takých...
@kikusenka1 Ze mala v skolke place preto, ze bola ako babo nosena a je na mna prilis naviazana.🤣Zaujimave, ze plac uplne prestal po zmene ucitelky.
@lulu0123 pre kristapana 😂😂😂😂😂 moja dcéra bola urevana a veru nosena nebola 😂 ale to by povedala ze to bolo tym
@martinka13 svet je horšie miesto lebo sa dojčia trojročné deti? Alebo čo je na tom také preboha ? Ži a nechaj žiť...
@klip0 a ja niekoho nenechám žiť? Vyjadrila som svoj názor. O tom sú diskusné fóra, či....?
Ja dojčím a som rada a vlastne vďačná že som mohla dojčiť lebo nám to pomohlo a ulahčilo fungovanie vo vela veciach, ale to je o inom. Ja som prvorodička pre mňa je to stále niečo nové preto sa pýtam aj iných mamičiek ako to mali ony. Sú ženy ktoré tandemovo dojčia aj svoje 4-5 ročné deti spolu s menšími deťmi je to pre mňa dlho ale aj to je v poriadku. Moj malý má rok a 10 mesiacov, má pestrú stravu a laduje do seba všetko čo mu prejde pod rukov no stále sa dožaduje cecku. Verte mi že v mojom prípade to nieje o mojej potrebe ale o jeho. Ešte stále je maličký verím že v troch rokoch to bude vnímať inak ale aj nemusí a práve preto sa pýtam mamičiek ako fungovali keď svoje deti ešte dojčili.
Toto nie je správne miesto, skús skupiny ako Laktačná poradňa alebo nejaké iné k dlhodobému dojčeniu. Tu bude ľud pohoršený. Ale z mojej skúsenosti (a aj z okolia), tak neskôr sa v pohode dá dohodnúť a to dojčenie je už okolo tretieho roku len symbolické. Tvoj je ešte maličký, v tomto veku medzi prvým a druhým rokom sa deti zvyknú dojčiť ešte často, ale potom to opadne a je to už na tebe ako nastavíš hranice. Čo viem, tak v škôlke to žiadnemu dieťaťu ani na um nezíde. Ani mladšiemu a už vôbec nie 3+. U nás to v tom veku bolo aj doma už len také symbolické minútové raz denne. Pritom do cca dvoch rokov sa dojčili veľa.
@janickacrazy toto zazit hned zrana, tak by sa mi zaludok pretacal este tyzden.
ma rok a 10m.
do 3 rokov sa este vsetko zmeni tak 10x. moze sa ti sam odstavit 2rocny. fakt zbytocne riesit 🙂 syn bol tiez zavislak, a odstavil sa zo dna na den 2,5rocny.
Predpokladám, že ide o nástup v 3 rokoch. V takom prípade to nie je problém. Dieťa už nepotrebuje dojčiť cez deň, dojčiť sa bude iba ráno pred odchodom do škôlky a večer zasa doma, ak sa bude ešte dojčiť, mala som to rovnako s dcérou. Nie je čo riešiť.
@cherrystone môžeš povedať z čoho konkrétne by sa ti pretočil žalúdok ? Máš nejakú vnútornú krivdu že ty si nemohla kojit a tak každý kto koji alebo teda koji dlho je akože nechutný alebo zlý ? Aby si upokojila sama seba ?
Alebo chces byť iba zaujímavá touto vetou ?
@klip0 neopustaj sa, prosim ta, a usetri si utocny ton, ked vies o mne ho*no.. kojenie povazujem za intimnu chvilu medzi dietatom a matkou a urcite podporujem dojcenie. ale ano, je mi nechutne sa pozerat ako ma nejake dieta v skolkarskej satni v ustach vytahany cecok pre mna cuzdej zeny a este viac, ked sa jedna o dieta vo veku, kedy uz kojenie neptrebuje.

Však doma môžeš pokračovať dokedy chceš.