Ako súrne naučiť 6 mesačné dieťa piť umelé mlieko?
Ahojte, dnes som musela prestať kojit 6 mesačného syna, kvôli tomu že beriem antibiotiká ktoré by mu vážne uškodili. Alternatíva k ATB neexistuje. Prosím o rady, tipy ako ho naučiť na umelé mlieko ešte dnes. Dnes ráno posledný krát pil materské. Kúpili sme Nutrilon aj Bebu ( Bebou bol prikrmovany v porodnici) ale odmieta obidve. Z fľaše nemá problém piť čaj a vodu. Plače od hladu a my sme už zúfalí. Detský lekár pomôcť nevie.
s drvivou vacsinou liekov mozes dojcit takze sa upokoj ...
kvoli par dnom brania liekov nemusis predsa prestan dojcit a vyhladovat si dieta
je uplne nezmyselne ze zeny ktore beru lieky nemozu dojcita v zahranici je to teda prezitok....
neviem si predstavit ktore bezne antbiotika by mu mohli vazne uskodit v tom absolutne minimalnom mnozstve ktore sa moze dostat do mlieka
Aha, ono to je dalacin, s tym naozaj kojiť môžeš, ako ti už baby vyššie napísali, to, čo si čítala, je uvedené vo väčšine príbalových letákov, pretože klinické skúšky na tehulkách a kojacich sú neetické....ale, ak chceš byť kľudná dávaj UM vždy pri kŕmení do 2 hodín po užití lieku, v tom čase si odstriekavaj a mliečko vyhoď......medzitým kľudne koj.....predpokladám, že nejdeš užívať nejako dlhodobo, ale 1max.2 balenia.....
@linda20111 Ahoj Linda, ja som brala Dalacin ked mala dcerka 4 mesiace, dojcena, mala som Staphylokoka v posve a dali mi Dalacin. Je tam ze sa nemoze pri dojceni ale aj pediater povedal, ze prinosy kojenia su vyssie ako skodlivost liekov. Kojila som dalej. Dcerka je zdrava 🙂
nie som matka !!!
ale ked ti to lekar vyslovene povedal,ze nie,tak sa toho drz.
preco by malo zdrave dieta uzivat atb-v mlieku?
aj ked kojenie je vzacne,ano,ale tym kojenim mu vlastne pomahas zabit imunitu a ked ochorie,bude jeho organizmus imunny voci tymto atb.
bude mono potrebovat silnejsie-to su presne tie vedlajsie ucinky,kt sa ojavia o par rokov...
takze ano,jedna kvapka mu teraz neuskodi,prejavi sa toked to budete najmenej cakat...
ja by som krmila lyzickou,aby si zvykol na umele mliecko.
ale tot vsetko len moj nazor...
@osky ale takto to nefunguje, vaše telo nie je baktéria, aby bol "imunny" voči ATB.Ak liek nezaberá, znamená to, že je daný kmeň baktérií rezistentny, nie človek. Preto by správne mal lekár najskôr urobiť kultivaciu, aby zistil, aké nasadiť, nie od buka do buka hneď písať Rp. Ako v tomto prípade PNC, to určite narobilo viac škody ako, dúfam, správne predpísaný Dalacin.
@linda20111 takmer pri vsetkych liekoch sa dojcit moze. ak potrebujes skonzultovat konkretny liek, napis do poradne mamila.sk. oni na to maju taku hrubizansku knihu, kde su vsetky ucinne latky, co sa mozu a co nie.
vela latok do mlieka neprechadza vôbec alebo v takých mini mnozstvach, ze odstavenie ma urcite horsi ucinok ako dojcenie so stopovym mnozstvom nejakej latky.
Ak sa jedna o lieky a dojčenie, netreba kontaktovať mamila.sk. Bohužiaľ to je s nimi tak, ze povedia takmer na vsetko, ze nie je kontraindikaciou k dojčeniu. Existuje stránka e-lactancia.org, kde zadáte účinnú latku a vyskočí Vam presne ake je riziko, percento prechodu latky do mlieka, nežiadúce účinky liekov u dieťatka a pod.
@linda20111 - tomu lekárovi je to jedno, zvolil ľahsiu cestu - nedojčite. Takto ukončil bezproblémové dojčenie kamoške obvodný 5 mesiacov po pôrode, vraj prsia si obviažte a liečte sa. Sestra brala ATB počas dojčenia, vždy jej predpísali také, čo sa mohli. Moja obvodná mi raz povedala, (keď som sa sťažovala, že mi predpísala lieky, kde na príbalovom letáku píšu, že dojčiace a tehotné nemôžu), "viete, robiť kvôli tomu klinické štúdie, ako to vplýva na dieťa, sa neoplatí, tak to vždy napíšu takto." Ja osobne som reumatik, od posledného pôrodu zápaly, napriek tomu mi lekár vždy vyšiel v ústrety s liečbou tak, aby som dojčila a to už má malá 18 mesiacov....
a tu je článok:
http://www.pluska.sk/mamina/dojcenie/manual-doj...
Antibiotiká
Ani antibiotiká automaticky neznamenajú koniec dojčenia. Väčšinou je pre dieťatko omnoho prínosnejšie, ak ho popri vašej liečbe dojčíte. Antibiotiká však môžu na vaše bábätko pôsobiť ako alergén alebo poškodiť jeho prirodzenú bakteriálnu flóru v čreve, ústach, pošve či na koži. To môže spôsobovať hnačku či viesť ku kvasinkovým superinfekciám. Známy je napríklad soor, ľudovo nazývaná žabka na jazyku dojčaťa.
Na druhej strane je vaše mliečko aj akési superprobiotikum a dokáže vďaka svojmu zloženiu znova vybudovať správnu črevnú flóru vášho drobca. V každom prípade ak ochoriete a chcete naďalej dojčiť, mali by ste užívať také antibiotiká, ktoré by v danom veku mohlo pri ochorení užívať aj vaše dieťatko. Ak sa tento liek dostane do organizmu dojčaťa, nemal by ho poškodiť. Existujú aj antibiotiká, ktoré vám pichnú do svalu alebo do žily. „Tieto sa síce dostanú do mlieka, ale v črevách dieťaťa sa nevstrebú a vylúčia sa stolicou. Nemajú potom nežiaduce účinky na dieťaťko s výnimkou ovplyvnenia črevnej flóry a z toho vyplývajúcich možných hnačiek či kvasinkových črevných infekcií. Ak upozorníte lekára na to, že dojčíte, takmer vždy je možnosť výberu vhodného antibiotika zlučiteľného s dojčením,“ vysvetľuje MUDr. Poizlová.
Ja som kojila ked som uzivala fromylid 500 ...20 mesacny mladenec...dva krat denne som kojila s dva krat denne som mala antibiotika...vzdy som najprv nakojila potom zjedla antibiotika. Mala som zapal stredneho ucha usna povedala ze kojit mozem nadalej ale ja som sa aj tak strasne bala nedouzivala som ich😁
@linda20111 myslím, že musí existovať nejaká alternatíva - antibiotiká, ktoré sa môžu užívať aj pri dojčení. Veď aj dieťatko niekedy musí, ak ochorie, užívať antibiotiká. Možno to nie sú antibiotiká, ale niečo iné.. tiež neviem, o aké ochorenie ide..to neviem.. 6 - mesačné dieťatko je už aj prikrmované, tak celkom nechápem, ako môže plakať od hladu..dokonca už aj dve, príp. tri jedlá môže mať nahradené príkrmom..ak sa začalo v 5. mesiaci..UM je tažké naučiť piť - ak to nechutí..možno by som len skúšala viac značiek, kým netrafím..😉
ale celkovo mám rovnaký názor ako iné maminy, že prestať kvôli krátkodobému liečeniu matky kojiť a ešte zo dňa na deň / to sa už vôbec neodporúča /, je predsa len trošku prehnané..prínos z materského mlieka je mnohonásobne vyšší, ako potenciálne riziko ohrozenia zdravia bábätka..ale zase sú možno také diagnózy aj lieky, kedy to môže byť nevyhnutné.. / napr. onkologické ochorenie atď. / takže nedá sa to jednoznačne povedať.. každopádne želám skoré vyliečenie a malému spokojné sýte bruško🙂
U nas v porodnici davajj automaticky antibiotika po cisarskom. A neriesia to.
@linda20111 baby to nemyslia zle. aj ja som brala lieky, kde bolo v pribalovom napisane to iste - ale odporucil ich aj lekar aj lekarnik, tiez s vysvetlenim, ze sa nerobia klinicke studie, preto je to tam napisane, ale ze mozem.
ja napr mamilu velmi nemusim, dost ich niekde kritizovali, ze tam tlacia dojcenie aj pri uzivani psychofarmak atd, ale pisala ti tu aj baba lekarnicka z rakuska myslim. sesra, ked brala antibiotika pri kojeni, tak ich uzivala v intervale tak, ako tu zas pisala nejaka ina baba - nakojit, datliek, dalsiu davku odstriekat, medzi tym prikrm a potom zasa nakojit. s lekarkou to nastavili tak, ze kojit nemusela prestat. skor si ajja myslim, ze tvoj lekar je skostnately.
rozhodnut sa musis ty, ale podla mna skoda vzdavat sa dojcenia ... skus sa este opytat ineho lekara. resp odsavaj a po douzivani lieku, ak sa ozajvelmi bojis, skus sa ku kojeniu vratit.
@linda20111 skus v spanku dat flasu.. nezobud ho uplne, len tak aby zacal pit, tahat ako keby mal cumel

@medovka14 To je síce pravda, ale podľa obsahu látok alebo len jednej látky v lieku lekári presne vedia, či má schopnosť dostať sa do mlieka a či je alebo nie je nebezpečná pre dieťa. Preto pri niektorých antibiotikách a iných liekoch odobria dojčenie, a pri niektorých nie.