icon

Ako účinne podporiť tvorbu materského mlieka?

2. sep 2025

Dobrý večer, prosím o rady. Mám doma 6 dňové bábätko. Celý čas v nemocnici som kojila, posledný deň sa mi extrémne naliali prsia, boli ako kamene, tvrdé hrudy a boľavé. Tak som si masirovala v sprche aj pod infra lampou a ako sme prišli domov tak v prvú noc to odznelo. Odvtedy mám prsia mlandrave. Viem, že v nich nejaké mlieko je aj keď nie sú naliate ale odkedy sme doma tak aj dokrmujeme lebo malej to mlieko nestačí a dnes som tu mala laktacnu ktorá mi to potvrdila. Dala mi tiež rady ako zvýšiť tvorbu ale čo prosím zabralo vám? Robím možné aj nemožné každý deň a mám pocit že toho mlieka je stále menej a menej, alebo teda rovnako len mala každým dnom už potrebuje viac. Strašne chcem kojiť, ale bojím sa že sa psychicky zničim takto keď budem na to tlačiť .. v noci sme hore aj každú hodinu čo ju stále prikladám a nič :(

reela
2. sep 2025

@anonym_autor mne pomohla senovka, benedikt. Este mi pomohlo, ked som viac odsavala, ale ty nemas problem s prisatim babatka, takze odsavat by som ti neodporucala... potom uz len vyhodit z jedalnicka take veci ako zeleny caj, kofein, lebo tie znizuju produkciu mlieka. A treba vela vody pit.

anonym_04cb59
2. sep 2025

@anonym_autor veľa vody a prikladať

anonym_04cb59
2. sep 2025

@anonym_autor a ešte vám napíšem takto ... Ak je malé nespokojne nepribera vy ste na prasky tak choďte na UM. Aj ja som chcela veľmi kojiť ale počúvať dieťa ktoré plače od hladu na to som nemala žiaľ absolútne žiadnu kapacitu. Moja chcela jesť veľmi veľa zo začiatku mieru našla až v 5 mesiacoch. Proste kojenie neni pupik sveta ak to fakt nejde. Nám sa uľavilo popravde. Nenabadam vás na to vôbec nie ak je šanca že to pôjde choďte do toho. Ale ak máte byť kvôli tomu nespokojna a hlavne babo, fľaška a klidek

barka1
2. sep 2025

Nie len piť, ale aj jest je dolezite. Odpočívat, ked dieta spi. Prikladat co najviac.

monicazbb
2. sep 2025

@anonym_autor panebože, nieeee, nedavaj umele, máš mlieko, to bolo čo za trúbu laktačnu s prepačením.
Prsia mam mlandrave aj ja , kojim skoro 5 mesačnu dceru. Mlieko sa prisposobilo potrebam bábätka. Nemali by byť naliate, iba na začiatku kojenia ..to jest tych 4-5 dní. Pri prvom dietati som mala stale naliate to ano, ale vobec nemusia byť. Zvyšenie tvorby mlieka je samotné kojenie.Sú potom doplnky ako Senovka, Benedikt, kojenecké čaje,hroznová štava..ale najviac je staale prikladať. Mlieko sa tvorí hlavne pri kojení, netvorí sa mimo , preto tie mlandrave prsia..ano keď dlhšie nekojim , napr v noci tak citim že je tvrdšie, inak už nie.
...ale aj fakt to nepojde, tak ok umele, bo pokojna mama je doležitejšie ako kojenie.

rivini
2. sep 2025

@anonym_autor casto prikladaj a nechaj ju spustat co najviac mliekospustacich reflexov (to je ten pocit, ked stvrdu bradavky a zacne tiect mlieko). Cim viac reflexov sa bude pocas jedneho kojenia spustat, tym viac mlieka sa bude tvorit. Snaz sa, aby babatko vzdy vyprazdnilo prsnik a pocas jedneho kojenia prsia striedaj co najviac. No a ak chces zvysit tvorbu rychlo, najlepsi je power pumping elektrickou odsavackou (10 minut odsavas obe strany, 10 minut pauza, 10 minut odsavas, 10 minut pauza, 10 minut odsavas). Trva to 50 minut, no uz na dalsi den sa zacne mlieko rychlo tvorit. Senovky a podobne blbosti su len hlupost. Ak babatko chce, skus ho nechat na prsniku proste cely cas. Kasli na nejaky rezim, lahni si s nim na gauc, spi a koj. A este jedna vec, mäkke prsia neznamenaju automaticky malo mlieka. Asi 50% mlieka sa tvori pocas kojenia, cize vlastne tym, ze kojis, produkujes mlieko. Cim viac dokrmujes, tym menej mlieka sa ti bude tvorit. Ja by som nechala dieta na prsniku…nech spusta reflexy a clusteruje…takto mas do 24 hodin zas plne prsia…

rivini
2. sep 2025
@monicazbb

@anonym_autor panebože, nieeee, nedavaj umele, máš mlieko, to bolo čo za trúbu laktačnu s prepačením.
Prsia mam mlandrave aj ja , kojim skoro 5 mesačnu dceru. Mlieko sa prisposobilo potrebam bábätka. Nemali by byť naliate, iba na začiatku kojenia ..to jest tych 4-5 dní. Pri prvom dietati som mala stale naliate to ano, ale vobec nemusia byť. Zvyšenie tvorby mlieka je samotné kojenie.Sú potom doplnky ako Senovka, Benedikt, kojenecké čaje,hroznová štava..ale najviac je staale prikladať. Mlieko sa tvorí hlavne pri kojení, netvorí sa mimo , preto tie mlandrave prsia..ano keď dlhšie nekojim , napr v noci tak citim že je tvrdšie, inak už nie.
...ale aj fakt to nepojde, tak ok umele, bo pokojna mama je doležitejšie ako kojenie.

@monicazbb tiez ma to prekvapilo a tou laktacnou. Navyse, 6-dnove dieta ma pomerne mini zaludok, nepotrebuje litre mlieka. Ak sa babatko necha prilozit, ja by som ho proste nechala hodiny „cmulat“. Laktacna mala skor skontrolovat, ci je dieta spravne asymetricky prilozene a efektivne saje.

zadda1
2. sep 2025

Ono sa to ľahko povie ale skús sa hlavne nestresovat 🤗 … ako povedali ostatné zienky - veľa piť, dobre jesť a prikladať bábätko. Ono to kojenie ma rôzne fázy . Chvíľu je zdanlivo menej mliečka a za pár dni sa ti môže zdať zase moc. Tie prsia nemusia byt stále ako skaly . Časom sa s bábätkom krasne zladite .
Pre lepšiu psychiku skús možno nejake čaje alebo sú aj také cmulacie homeopatiká . Držím palce ❤️

ivonadusa
2. sep 2025

pit vela vody. hlavne na mna prisli velke smady pocas dojcenia kedy som urgentne potrebovala vodu.. jest denne poievku. plus som si kupila caj na dojcenie ked sa znizila tvorba (nejaky z billy) a za 3 dni prsia plne. ale voda a strava je gro.
drzim palce

ivonadusa
2. sep 2025

inak, v obdobi kedy som mala malo mlieka v prsiach a prikladala som kazdu hodinu bolo to horsie ako ked som dala vacsi odstup. napr 2 az 3 hodiny. za dlhsi cas sa mi vedelo vytvorit viac mlieka a dieta bolo spokojne..

revikat
3. sep 2025

Odporúčam hroznovú šťavu Babylove Mama z DM, z nej sa mi naliali prsia do pár hodín.
A samozrejme tiež tie veci, čo tu radili iné baby, veľa prikladať malé na prsník ,odsávať, hriať infralampou, masírovať.

maryetta
3. sep 2025

Kazda ti tu bude pisat to "svoje" co jej pomohlo.
Za mna je bod c.1-klud. Ty potrebujes klud a psychicku pohodu.
2-babatko prikladat podla potreby-kedy si popyta. Dat pozor aby na prsniku nespalo ale aby aktivne tahalo.

Niekto ti povie ze striedat resp davat jedno dojcenie oba prsniky. Mne sa toto neosvedcilo. Davala som kazde dojcenie len jeden prsnik. Aby babo vytahalo vsetko. Nielen to co islo same (doslova striekalo) ale aj to sytejsie mliecko ktore muselo same vytahat.

Pila som tiez caje na podoporu-pri prvom. Jemu tam nieco nerobilo dobre. Mal este silnejsie koliky. Takze potom som aj ten caj prestala. A proste vyvazena strava. Dostatok tekutin. Prikladat. Kontakt koža na kožu.

A blahozelam ku babatku. Hlavne si toto obdobie uzivajte 😉 lebo extremne rychlo to uteka 😉

orini
3. sep 2025

@anonym_autor mne pomohol Lactil, vobec nestresuj ze to este nejde podla predstav, mne to trvalo az 2 mesiace kym sa to ustalilo 👍

autor
4. sep 2025
@monicazbb

@monicazbb len hladnu ju nemôžem nechať, keď píšete že nedať umelé. Ona mi na tom prsníku potom spí keď jej nejde mlieko a tým, že mám aj druhé dieťa tak ju nemôžem mať nonstop na prsníku, a hlavne keď je hladná to dáva jasne najavo. Strašne sa jeduje že jej netečie mliecko a plače veľmi

andrea2323
4. sep 2025
@anonym_autor

@monicazbb len hladnu ju nemôžem nechať, keď píšete že nedať umelé. Ona mi na tom prsníku potom spí keď jej nejde mlieko a tým, že mám aj druhé dieťa tak ju nemôžem mať nonstop na prsníku, a hlavne keď je hladná to dáva jasne najavo. Strašne sa jeduje že jej netečie mliecko a plače veľmi

@anonym_autor ak ti spí, budiť ju 🙂 škrabkanie, hladkanie, vyzlečenie jednej časti oblečenia.. teraz je to možno začarovaný kruh lebo nemá veľa energie - zaspí na prsníku - nenapije sa dosť - preto nemá veľa energie. Čiže moje rady:
1. Kľud 🙂 všetky sme si tým prešli, neboj sa robíš najviac ako vieš
2. Veľa vody
3. Veľa prikladať
4. Veľa kontaktu - koža na kožu, vtedy sa vyplavuje oxytocín na tvorbu!! Toto je dosť dôležité, zahoď periny, zavinovačky 🙂
5. Budiť neoblomne nech nespí na prsníku, musí aspoň 10min jesť
6. Ak máš odsávačku - odsať svoje a dať jej cez striekačku, aby nabrala energiu a vládala viac piť a nezaspávala ti 🙂

maryetta
4. sep 2025

Prave to. Ze ty musis donutit dieta aby tahalo. Nie aby plakalo za umelym. Pises ze chces kojit. Tak....

anonym_bf11c1
6. sep 2025

@anonym_autor mne pomohol matysak a homeopatiká