icon

Ako urýchliť nabehnutie mlieka po pôrode?

13. júl 2024

Ahojte, som momentálne 3 dni po pôrode, mlieko samozrejme ešte nenabehlo.
Zaujíma ma ako ste riešili túto dobu kým sa Vám vytvoril dostatok mliečka na zasytenie bábätka? Dieťa mi ručí po 3 hodinách od hladu, prsník samozrejme ponúkam stále no iba ho to viac rozčúli keď je takmer prázdny (pár kvapiek kolostra sem tam).

Ďakujem moc za odpovede

luteam
13. júl 2024

Ahoj a urcite prikladas spravne? Tak myslim ci je spravne prisatie aby bola dostatocna stimulacia. Mozno skusit aj odsavacku kazde 2 hod ak kojis az kazde 3 to sa mi zda trosku malo zo zaciatku trebq casto stimulovay aby sa tvorilo. No ale samozrejme by som babo nenechala hladovat vypytaj si trosku mlieka na dokrmenie ale vzdy najskor prsnik a potom trosku dorm z flase aj ked to nie je idealne ale ked je male hladne 🤷‍♀️

moje2baby
13. júl 2024

Takze malé papa teraz z fľaše? Ak áno, tak je potom jasne, ze sa “rozčuľuje” na prsníku, lebo tam musí viac ťahať. Papať z fľaše je totiž pre ne jednoduchsie…
Len tak trochu mimo tému, porodila som dve deti a okamžite sa obe prisali a hneď mali mlieko z prsníka, ale to je asi tým, ze sa narodili mimo Slovenska, takze ziadne odlúčenie po pôrode 🤷🏻‍♀️
Vela stastia

really8
13. júl 2024

@moje2baby predstav si ze aj na slovensku ti hned daju babo.

luteam
13. júl 2024

@really8 ano ale casto ho potom zoberu prec ked ide mama na odd sestonedelia a vratia ho az ked mamu vertikalizuju a idu s nou do sprchy...

moje2baby
13. júl 2024

Skus si malé len tak nechať na bruchu, hrudníku položené, ono si same nájde polohu najlepšiu na kŕmenie 🤷🏻‍♀️ alebo potom naozaj skus prikladať z niekoľkých strán

moje2baby
13. júl 2024

@really8 ja netvrdím, ze nie. Ale ja som od dieťaťa nebola odlucena ani na minútu 🤷🏻‍♀️ moja skúsenosť, ok?

really8
13. júl 2024

@moje2baby ja som bola (nerodila som na sr) tiez tomu dietatu musis spravit nejake vysetrenia a ja som bola rada ze som sa najest, osprchovat sa a trosku si oddychnut. Bola to mozno hodina. Aj tak ho predsa nemam na sebe 24/7.

A ci lezi a spi v postielke pri mne alebo je hodinu dve na sesterni nic neovplyvni.

beata_k
13. júl 2024

@moje2baby A co ho maju nechat o hlade 3 dni? A ano, bolo to absolutne mimo temu.

beata_k
13. júl 2024

Autorka, prikladaj stale. Ale hlavne sa uvolni. Vsetko je v hlave. Stres je najvacsi nepriatel dojcenia. Mlieko sa mi rozbehlo poriadne asi az doma.

tamtumdo
13. júl 2024

Môj druhý vôbec nevedel dobre sat, detto to isté strašne plakal.....,sestričky má odbili,že som po cisárskom aj tak mlieka nebudem mať dosť🤦ja som ho stále prikladala keď plakal,poznala som pri druhom,kedy to je asi od hladu....išiel na prsník,bolo jedno či po pol hodine alebo hodine ....keď plakal stále, išla som po fľašu s mliekom....asi po týždni sa konečne naučil pekne ťahať....ale stále najprv sa musel potrápiť na tom prsníku....lebo s fľaše to ide samozrejme ľahko.....dojčila som oboch do 1,5 roka😉....nič iné len prikladať prikladať.... nájsť si polohu v ktorej vidíš že to vie...keď budeš menej v stese...už doma pôjde to ľahšie....prvého som dokrmovala fľašou sem tam aj mesiac...potom som mala mlieka až až, nevedela som čo s ním.....nevzdávaj to,hlavne kľud...prvé som plne dojčila až po mesiaci😉

nevenka
13. júl 2024

Mne sa rozbehlo hadam po tyzdni, vzdy, pri kazdom dietati, mam 4. Teda iba pri druhom to bolo bez problemov. Ostatne 3 sa ani prisat nevedeli. Prikladat stale. Pripadne stimulovat odsavackou. Ale po 3 dnoch uz dieta potrebuje aj realne pit, do 48 hod. ma este zasoby z bruska. Ak Ti zacne zltnut (normalne, neboj), tak este len bude spave a uz sa nenaje. Moji boli ako pomarance oranzovi a v kise spali. Kludne si vypytaj mliecko a dokrm, nech je spokojne. Najprv na prsnik, jeden, druhy. A potom dokrm, bud materske, ak maju, alebo umele si vypytaj. Ono to nabehne a rozpije sa. Len casto ponukaj. Ale nenechaj ho uz hladne predsa. A flaska absolutne nic nepokazi. Moja skusenost so 4 detmi. Rozkojila som sa po 4-6 tyzdnoch tak normalnejsie. Zo zaciatku mali aj dokrm, a to flaskou s tym sirokym cumlikom a presli sme postupne na menej a menej dokrmu, az zabudli na flasku uplne. Kojila som kazde skoro 2 roky.
Sesternica porodila 4300 g dieta, tak to revalo.ako.o dusu od hladu, tiez davala dokrm flaskou a doma uz vobec. Rozbehlo sa jej mlieko asi na 4.den.
Bude to dobre, neboj.

nevenka
13. júl 2024

@tamtumdo rovnako, neviem, co robia strasiaka z tej flasky. Moj treti sa nevedel prisat, absolutne, aj klobuciky som si doma zabudla, bol covid, nemal mi kto doniest, trapili sme sa, potom nabehla zltacka, to uz ani flaskou sa nedal poriadne nakrmit. Este ma doktorka sprdla, ze co mi svokra povie (detska sestricka, poznali sa), ked bude maly na flaske...🙄. Tak som jej povedala, ze svokra jej odkazuje, ze hlavne je, aby dieta bolo najedene, hydrayovane, aby rychlo presla zltacka a zacalo priberat a to ostatne nech ju netrapi. Kojila som ho 20 mesiacov nakoniec. A to sme domov sli na flaske komplet.
Dalsia sestricka mi zase povedala, ze ziadny stres, ved oni tam maju nedonosencov, predcasnych, sonduju, niektori su na flaske, ale ked mamina chce, tak to dieta sa dokaze potom aj na prsnik prisat, ze deticky su riadne sikovne.

autor
13. júl 2024

Mne sa práveže prisava ukážkovo, čo som sa až čudovala, len problém je že ťahá ťahá a nič nedostáva. Áno od vcera už pýtam fľašky s umelým mliekom ale tak strašne by som chcela už plnohodnotne kojiť no hladné babo určite nenechám

thoughtfulweirdo
13. júl 2024

Prvé dieťa som sa snažila kojiť každé tri hodiny a mlieko mi nabehlo až doma a v pôrodnici sme sa veľmi trápili. Druhé dieťa som mala na prsníku prakticky nonstop prvé dva dni a jednak mlieko nabehlo už na druhý deň a v riadnom množstve, a aj dieťa bolo spokojné, lebo si každú chvíľu vytiahlo pár kvapiek. Takže moja rada je mať dieťa na prsníku 🙂

luteam
13. júl 2024

Ale je pravda aj co baby pisu ze doma to uz bude ine v nemocnici to nie je ono nemate svoj klud svoj rezim a pokial je prisatie spravne skor ci neskor sa mliecko objavi neboj 🙂 keby to neslo stale skus este bylinky uzivat senovku grecku a benedikt lekarsky mne to pomohlo

anavixy
13. júl 2024

Dieta treba prikladat pri prvych znamkach hladu, nie az ked uz place, inak je nervozne a vela tomu satiu neda. Cim viac budes v prvych dnoch dojcit, tym viac mlieka sa bude tvorit. Takze vybal dieta zo zavinovacky (kedze ta potlaca prirodzeny rytmus dietata) a zacni dojcit na poziadanie, alebo poste max po 2h. Bylinky su zbytocne, ak chces nieco pre svoj lepsi pocit tak ok, take.. treba proste vela dojcit alebo odsavat, to je jediny dokazany efektívny sposob zvysenia tvorby mm. Doma bude lepsie. 🍀

andulka1988
13. júl 2024

Ahoj autorka,mala som problém s rozbehnutim mlieka a vtedy mi dali na laktaciu oxitocin a pomohol

autor
13. júl 2024

@andulka1988 vážne ? Ešte v pôrodnici ?

anavixy
13. júl 2024

Oxytocin sa ti tvori v mozgu pri kazdom kontakte koza na kozu s babatkom, pri dojceni.. proste prirodzene, ak tomu das sancu. Takze ovela vhodnejsie, nez zhanat synteticky oxytocin (ktory sa pouziva, ked mas na kamen naliate prsia, ale netecie z nich nic, vted na spustenie toho mlieka), by bolo uzivat si babatko, mijkat sa, byt v kontakte koza na kozu a hlavne v klude a nemenej dolezite je caste dojcenie a/alebo odsavanie. Nepotrebujes naozaj zahanat nic extra. Dojci casto, dieta ma malicky zaludok, ak sa nebude prekrmovat flaspu, tak mu staci par ml, ale casto (nie len kazde 2 alebo kazde 3h), presne tak to ma u novorodenca byt.

andulka1988
16. júl 2024

Áno ešte v pôrodnici

andrea2323
16. júl 2024

Autorka úplne ťa chápem, prežila som ten pocit pred tromi týždňami.. mala som stále prikladať, koľko maly chcel, častokrát to bolo každú hodinu 🙈 nečakaj na 3h.. najprv jeden prsník, potom druhý.. ak ešte plakal potom, dali nám trocha umelého do striekačky alebo cievky.. prípadne som sa medzitým snažila masírovať prsia aby vytieklo pár kvapiek kolostra a to sme mu dali aj keď len po kvapkách. Po dvoch troch dňoch, keď bolo mliečka trocha viac, tak som si odsala po každom prikladaní, a ešte mu troška toho odsatého dala opäť cez cievku alebo striekačku.. ak ti zaspáva pri kojení, tak ho treba troska poštekliť, poškrabkať.. postupne už mal energiu a dokázal si vysať viac.