Ako znovu rozbehnúť tvorbu mlieka?
Pár dní mi drobâtko zlé spalo bolo nervózne do toho som nič nestihala lebo som chystala dcére oslavu tak som siahla po UM po celý deň a aj v noci ..spravila som veľkú chybu lebo teraz mám fakt máličko mlieka ledva možno 20 ml dokopy ..ako si mám pomôcť??? Kojila som cez klobučik lebo štrajkovala na 5 deň tak to bola zachrana...čo mám jesť .poprípade či je niečo v lekarni na to????
@mariska1989 senovka grécka (mne nepomohla) a benedikt neviem aky teraz.. Vraj sa odporuca pit aj vineu a hroznovy matysak (hroznova stava), a vysoko % smotana a pediatricka mi hovorila ze aj pivo (myslim ze tmave nepametam sa uz)
v lekarni kombinacia senovka grecka a benedikt lekarsky ... na zaciatok vo velkom mnozstve laktacne odporucaju az 3*3 tabletky kazdeho denne a postupne mnozstvo znizovat, potom hroznove vody a vela spanku a malo stresu a hlavne prikladat, prikladat a prikladat nech dudka aj ked nic nejde namiesto cumliku ....pri starsich surodencoch to budes mat tazke ale skus zabojovat ... a ked sa nepodari svet sa nezruti no aspon ten pocit ze si nieco skusila ...
@jvasenka hej tmave pivo za sklenku tiez neuskodi
@mimimiruska nie som stresová povaha s.viem sa jediné rozčúliť😬 . .čaj som píla na začiatku ten nepomohol že by som malá viac mlieka
@jvasenka vineu tiež pijem už v pôrodnici..o pive viem .čierne pivo ale nemám rada , nedostala by som jo do seba 😞
@cickamon chcela by som aspoň pokúsiť sa ešte kojit .zo začiatku bola veľký jedak vycuckalazveľký oby2 pŕs a ešte som musela dať 30 ml Um , teraz zje niekedy 90 niekedy 60 sem tam zje zo 60 ledva 30ml tak keby sa podarilo to rozbehnúť bola by som vďačná ..da sa rozbehnúť aj odsavaním?
Kojit a odsavat. Najlepšie rozbehne tvorbu mlieka samotné kojenie a plus pomáhať si s odsavanim.
jedinú skutočnú radu Ti dala @cickamon. Mlieko sa tvorí tým, že je po ňom dopyt. Čím viac bude dieťa na prsníku, tým viac sa žľazy stimulujú a tým viac sa v ňom mliečka vytvorí. Okamžite zruš cumlík, klobúčiky aj fľašu s UM. Všetky tieto veci podporujú štrajk, a dieťa sa odmieta/nevie prisať na prso. Ak potrebuješ dokŕmiť, tak cievkou na prsníku. A pevné nervy.
len ešte dodám - to že dieťa po kojení vypije 30 ml UM neznamená, že mu ho reálne bolo treba... odsávanie nie je smerodajné, nikdy neodsaješ toľko, koľko si dieťa vie samo vytiahnuť. Áno, po UM ti zasýtené zaspí a spí aj 3-4 hodiny. To sa pri materskom mliečku diať nemusí, je úplne normálne, že dieťa chce piť aj každú hodinu a ak chceš dojčiť, tak na to mysli. Detto v noci - noc je na tvorbu mlieka kľúčová, hormon prolaktín má najvyššie hodnoty, dojči aspoň každé 3 hodiny, + odsaj ak niečo zvýši, to tvorbe pomôže.
Caro a caj Weleda alebo ine caje na podporu laktacie niekolkokrat denne 🙂
@mariska1989 ahoj, baby predo mnou poradili sobre. Idealne je mat malu pocas strajku stale pri sebe, ergonomicky nosic, satka. Ty citis jej vonu, ona ma prsia na dosah, Ty produkujes viac prolaktinu, ona stimuluje tvorbu mlieka cuckanim. Nechaj ju aj podudlovat. Pomaha aj tepla sprcha, s teplom stupa tvorba mlieka. Mozes skusit s nou aj spat, v noci sa nacucne castejsie, vypije pod silnejsim tokom, kedze v noci sa tvori masivnejsie mlieko, bude spokojnejsia...nocne kojenie casto prerusi strajk vdaka silnejsiemu toku mlieka, co babatko prijme s radostou. Potom po zaatabilizova i sa uz so spanim zariadis, ako uznas. Vela stastia.
@leniel ona cez klobúčik jediné sa prisaje normalne bez nedokáže už chytiť skúšala som to pri každom priložení aj som nechala nech si poplače no hneď ako som dala klobúčik hneď začala cucať vtedy ešte ani cumlik nemalá ani UM nedával . Večer je problem s krmenim kebo oná zaspi kolo 10 a zobudí kolo 3 nerada by som ju budila 😞 a ta cievka sa dá kúpiť aj v lekárni?
Tiez som kojila len pres klobucik a mala malo mlieka a zdalo se mi ze je ji stale malo ale prikladala semmi treba dvakrat do hodiny aby cickala co nejvic a pak se to rozbehlo..... ale pak sem dostala menstruaci a mlieko mi zmizlo a bohuzial som uz nekojila ale snazila som sa pol roka to tahat aj ked prsa uz boleli ale chtela som co nejdyl.... bohuziel prisla ms a bolo fuc... takze vela vela prikladat prso at cicma 🙂
@mariska1989
Senovka grecka a benedikt alebo priamo uz kapsule od Organiky, niekedy sa to volalo Materske mlieko, teraz uz googlim ze TrioHerb. Je tam benedikt, senovka aj moringa. Homeopatika Ricinus communis 5Ch 3xdenne 5 granuliek a vela tekutin, telo na telo, casto dojcit. Drzim palce ❣
@mariska1989 Zavolaj si laktacnu poradkynu, klobuciky to cele len komplikuju, treba sa ich zbavit a hlavne LP skontroluje uzdicky, ci nie je chyba v prisati tam
Kľud, voda, prikladať bábätko na požiadanie a KYSLE MLIEKO piť. A keďže bola pauza ešte dokrrmit, po kojeni. Mliečko sa nevytvorí hneď v požadovanom množstve, ale postupne.
pokial všobecne neodstarniš príčinu . prečo sa neprisáva a prečo klesá tvroba MM/ zlé uzdičky, málo kontaktu, nesprávna poloha na dojčenie, kaziče dojčenia - flaša, cumel, klobučiky/, tak tvorbu nerozbehneš ..a potrebuješ poradit, najlepšie osobný kontakt LP.
@leniel oná bez klobučíka už nechce. A myslím že malá sa mi prisala veľmi dobré lebo kým som nepoužívala klobučik tak ma kojenie vôbec nebolelo len potom začala štrajkovať a chcela som kojiť bola to pre mna jediná šikovna možnosť
@luba41 málo už prikladam niekedy som musela narýchlo prec alebo keď som soferovala ana td
@mariska1989 prepáč, nemyslím to zle, ale tak ja neviem, kto z vás dvoch má rozum. či ty, alebo to maličké. Malá je domýlená, nie že nechce, ona chúďa už nevie sa prisať. A ty si mama, ak si to chceš poriešiť a dojčiť ďalej, musíš si to dať ako prioritu, a žiadna oslava, klobúčiky či pohodlnosť s UM nemôžu mať prednosť. Nájdi v sebe silu a trpezlivosť, zahoď ich, a neboj, dcérka sa síce pojeduje a povystrája, ale nakoniec sa pricucne - pud sebazáchovy. Cievku dostať v lekárni. Zoznam laktačných poradkýň je na stránke mamily aj s kontaktmi. držím palce
@leniel chcen rádu nie kritizovať že som robila dcére oslavu nemôžem dať bokom staršiu len kvôli tomu ze mám babo kto mu už 5 dní vtedy nespavala na poriadok ,bola nervózna a chcela byť stále primne nemohla som ísť ani na wc ani osprchovať .ledva co zaspala som sa mohla najesť a znova bola hore tak je pochopiteľné že som siahla po UM a popravde radšej chcem mať spokojné dieťa ktoré bude mať plné bruško a môže sa vyspať a byť kludne .ano chcem kojiť lebo je to prenu najlepšie ale ak to nepôjde a bude nervózna bude zle spat nebudem ju trápiť...a skúšam ju prikladať stále čo to ide ale odmieta pretaca dokola hlavu vyplazuje jazyk a ako dam klobucik tak hneď sa prisaje .fľašu používam nuk.kto mu ak by nešlo dojcit tak aspoň chcem odsavat ale otázka znela ako znova obnoviť tvorbu mlieka o to mi ide
Senovka grecka Extra-Nastroje zdravia.Vela pit a co najvacsi klud,oddych,prikladanie co najviac,vela tekutin a pravidelna strava
@mariska1989 podarilo sa ti obnoviť tvorbu mlieka? Ako pokračujete?
@tinkerbell ani nie 😔 mala sa odťahuje ako som dostala ms askôr strácam
skúšam kŕmiť lyžičkou a pohárom . Ešte zvazujem odsávačka a že už teda cez fľašu 😔
@mariska1989 pohárom?a to koľko má mala?
V noci či večer si ju čo najviac prikladaj ja som tiež prvé 3 m kojila cez klobúčiky, odsavala flaskovala až potom som konečne normálne kojila.Teraz môže mať aj rastový spurt, keď viac pýta je to dočasne skusaj.Tym čo odsajes sa neriad dieťa si vytiahne viac je to iný štýl sania
@eliska13 áno pohárom že ak chcem kojit nemám použiť fľašku buď cievkovqnim . lyžičkou alebo pohárom je to nadlho ale ide to pekne sa aj zasmejem keď mi do toho drgne a obleje má 🙈
@mariska1989 zavolala si si k sebe laktačnú poradkyňu? S cievkou na prsníku si neskúšala? To by bolo úplne najideálnejšie, lebo sa tým aj stimuluje tvorba mlieka. Mne takto cievka zachránila dojčenie pri 1. synovi.
@mariska1989 pozri tu: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-do... ak chceš zvýšiť tvorbu mlieka, tak si kúp v lekárni kapsule benedikt lekársky a senovku grécku a užívaj 3x denne po 2 kapsule. Pomáha to.
@tinkerbell keď som volala tak ešte riešili cez fon .cievku som ešte neskúšala ešte som nebola ani pýtať v lekárni na to len už ručne odstriekam horko ťažko 30 ml ledva 3x za deň ..musím zájsť kúpiť aj tu senovku aj Benedikt poprípade tie homeopatiká a nejak to rozbehnúť .

@mariska1989 malo stresu vela tekutin masirujte si prsa ..... tim ze budete ve stresu a delat milion veci do kupy bohuzial nepomoze nikomu ... a jinak vela tekutin ja pila vela čaje na podporu mlika a vela neperlivych vod a mlieko 🙂 dal neviem ci ma to nieco je myslim ze aj tabletky ale tim si.nejsem jista ... pak skusit casteji a mohlo by se roztect 🙂