icon

Ako zvládnuť negatívne reakcie na dojčenie škôlkara?

15. máj 2025

Ahojte. Syn navstevuje matersku skolu od januara, kedze som musela nastupit do prace. Má 2,5roka. S manzelom sme sa rozviedli a mne to jednoducho financne nevychadzalo. Ale to je jedno.
Dojcim syna uz len vecer, su dni ked pyta aj 2x ale vynimocne. Niekedy si ani nespomenie. Chcem ho pomaly odstavit. V skolke nema problem s nicim, je sikovny, vsetko spapa. S nikym som neriesila dojcenie, vsak preco aj. Ak mal v rodine niekto pripomienky, mavla som rukou. Ved vzdy sa vsetci staraju…
Asi pred tyzdnom v skolke rozoberali, ze mlieko dava krava, koza, ovca atd, moj syn sa zapojil, ze mlieko dava aj maminka. Nic strasne, podla mna. Ved su v skolke deti aj s mladsimi surodencami a dojcenie je prirodzene.
Ucitelka mi to samozrejme povedala, ako “vtipnu” prihodu. No okej…vtedy som jej spomenula, ze ano este ho dojcim vecer. Myslela som, ze tym to haslo a vsetko je uzavrete.
Ale nejako sa to rozsirilo, po celej satni na mna mamicky divne zazeraju, dokonca mi jedna povedala, ze som uchylacka, ked dojcim take velke dieta. Vraj ked nemam muza, tak mi asi robi dobre, ked mi olizuje prsia syn. Len som jej odvrkla, ze jej predstavy su skor uchylne. Zaskocilo ma to. Odvtedy mam normalne stres, co zase budem pocut, ake suskanie. Pritom nerobim nic zle, syna netyram len dojcim. Alebo som ja ta chora? 😆
Co by ste robili vy na mojom mieste? Riesili to s ucitelkami? Nevsimali si to? Dakujem

Strana
z2
mimka1402
15. máj 2025

Autorka a určite zmeň škôlku! Bez debaty nech by šlo o čokoľvek, bol to súkromný rozhovor medzi tebou a pedagógom. Ako pedagóg zlyhala na plnej čiare.

janickacrazy
15. máj 2025

Moja suseda kojila dcéru do 6 rokov. A u nás v škôlke bola jedna, ktorá kojila vždy ráno v šatni syna asi 3-rocneho. To by tie vaše mamičky asi nerozchodili. 😅

autor
16. máj 2025
@janickacrazy

Moja suseda kojila dcéru do 6 rokov. A u nás v škôlke bola jedna, ktorá kojila vždy ráno v šatni syna asi 3-rocneho. To by tie vaše mamičky asi nerozchodili. 😅

@janickacrazy to by ju zniesli pod ciernu zem🤣
Dakujem, skusim sa teda este porozpravat s ucitelkou, tu velmi premudrelu maminku nebudem riesit, asi je fakt obmedzena.
A dojcit nechcem do 6rokov, myslim, ze to uz v lete utneme, syn ma dni, ked si ani nespomenie a vie uz zaspat aj bez cicika🙂

ariannazara
16. máj 2025

Poviem ti len jedno keď prestaneš riešiť ostatných a bude ti to jedno co si myslia..len vtedy budeš šťastná🙂)))) vôbec by ma netrapili ostatné matky

janettdamian
16. máj 2025
@ariannazara

Poviem ti len jedno keď prestaneš riešiť ostatných a bude ti to jedno co si myslia..len vtedy budeš šťastná🙂)))) vôbec by ma netrapili ostatné matky

@ariannazara máš pravdu ako píšeš, len v tomto prípade, bola autorka neprávom, verejne obvinená, že je úchylná.

dkethe
16. máj 2025

To si robis srandu 😱 toto "Vraj ked nemam muza, tak mi asi robi dobre, ked mi olizuje prsia syn" ti fakt nejaka zena povedala? To v akej zaostalej casti SK zijes???

2r sa koja bezne, 2.5 neni o tolko viac, niekto koji aj 4r, cudne necudne, zijes v nejakom ghette ked si dostala taku naloz 😔 mrzi ma to.

dkethe
16. máj 2025

Mimochodom, mas super mudre decko s logickym uvazovanim.
na otazku kto/co dava mlieko odpovedal perfektne. Dokonca mlieko davaju aj jaky, byvoly. Aj macky a psy.
Keby znela otazka - ake zvierata na sk chovame kvoli mlieku, isto by ta nezmienil 😘

zuzubb007
16. máj 2025

Akože nemala to učiteľka čo riešiť z profesionálneho hľadiska, z ľudského s ňou súhlasím mne to príde čudné dojčiť dieťa staršie ako 2 roky, je to veľké samostatne dieťa a neviem si predstaviť mať na cecku aj keď je to každého vec, ale príde mi to také chore, je to už iba zvyk a ožužliavanie podľa mňa na nič dobré, ale keď ti to vyhovuje rob ako chces

radkaradix
16. máj 2025

ja si ani neviem predstavit, ze by nejaka matka v satni zacala mat take reci o ceckoch a olizovani.. ako je mozne, ze sa to tak rozsilio medzi tymi matkami, to ste nejaka mala dedinka a vsetci sa poznate? u nas sa vsetci max pozdravime a nikto o nikom nic nevie..

eternity24
16. máj 2025

Mama, čo ti škôlke povedala, že si uchylacka ma IQ v podpriemere. Nič si z toho nerob. Máš to nastavené super, dokonc ideálne, syn sa dojčí raz denne v 2,5 roku a niekedy aj zabuda. Tzn, že už sám pomaličky smeruje k samoodstaveniu. Bud na seba hrda a stále si to opakuj, kašli na primitivov.

majasimon
16. máj 2025

Nechcem hájiť učiteľku, že vykecala čo nemala. Možno to naozaj od nej vyšlo. Ale aj deti mohli doma povedať čo tvoj malý povedal v škôlke, kto všetko dáva mlieko a ľudská fantázia a premotivované matky si urobili agendu na šuškandu.
Jedným uchom dnu a druhým von. Budúci týždeň budú mať inú senzáciu na šuškanie

eternity24
16. máj 2025

a sťažovala by som sa u riaditeľky, že učiteľka si pustila ústa na spacir.

lilian183
16. máj 2025

Učiteľke treba vyčistiť žalúdok a povedať,že sa nesprávala profesionálne a opýtať sa prečo do ďalej hovorila. Pohroz jej,že sa budeš sťažovať u zriadovatela škôlky

womankc
16. máj 2025

Bože, čo ja by som za to dala, keby môžem tak dlho dojčiť.vsetkym naokolo som to závidela, aj som si veru poplakala, aj laktačné odvolávala , aj sa zložila od vyčerpania, čo som sa tak snažila. Ešte rok dva od ukončenia dojčenia som mala problém vidieť inú maminku dojčiť, čo ma to tak mrzelo, že ja to neviem svojmu dieťaťu dopriať . Takže sa ty na iných vykašli a pekne dopraj synovi. Čo koho do toho. Tá žena bola asi hodne jednoduchá, čo toto dokázala povedať. A pani učiteľka to tiež zrovna nezvládla profesionálne .čo to má kto preberať...

kaciato
16. máj 2025

Mna by troska zaujimalo ze ako doslo k tej situacii ze sa to dostalo do satne ze ci boli nejaki rodicia pri tom ked si sa s tym priznala alebo ste tam boli len vy dve pretoze ak si to povedala v satni ucitelke za pritomnosti inych rodicov tam o profesionalitu ucitelky nejde ale o to ze ta poculi a nasledne je vzniknuta táto pre teba neprijemnsa situacia..aj ked co tkoho do toho...ale ak si to povedala len jej a dostalo sa to von medzi rodicov to nieje o profesionalite ale o hrubom poruseni GDPR na co mame my ucitelky skolenie a to je celkom pekny pruser...inak ci dojcis alebo nie ja mam trojrocneho syna a neviem si to predstavit ale ako ti pisu je to cisto tvoja vec kedy a ako ho odstavis ...

galikova_mata
16. máj 2025

Ahoj. Mne by ich reakcie osobne nevadili. Syna som dojcila do 4 rokov, tiez uz chodil do skolky. A vedeli to tam a tiez obcas nado mnou mavli rukou, ale mne to bolo jedno. Ked prisla choroba, mala som velku vyhodu, lebo maly sa mi rychlejsie zotavil. Atb mal za celu skolku.. mozno raz a ci vobec mal, ani si poriadne nepamatam. Najvacsia sranda bola na ihrisku. Syn mi uz od 2,5 roka jazdil na biku bez pomocnych koliesok. Takze si ku mne pekne bike zaparkoval a vypytal si, ak nahodou spadol alebo citil diskomfort. Ale to som uz v hlave riesila trochu aj ja😀 Ak vam to obom vyhovuje, pokracujte dalej. Trochu lahsie preplavate obdobim vzdoru, jeho mozgu tiez pomozes sa lepsie vyvijat a vyhodu budes mat pri skolkarskych chorobach. Inak, syarsiu dceru som dojcila do 3 a este dojcim najmladsieho a ma 2 roky a 2 mesiace😉

kajka2022
16. máj 2025

Ach jaj ľudia sú zlý ja nechapem prečo sa všetci starajú o druhých dojčenie je úplne normálne čo majú za problém možno závidia🤦‍♀️ja synčeka tiež ešte kojím a to má už 3 roky a čo je mi to jedno nech si hovorí kto chce čo chce🤷‍♀️

michalabu
17. máj 2025

Ahoj, kym som nemala deti, prišlo mi to zvlastne. Staršieho syna(6 rokov) sa mi darilo dojcit len pol roka, mladsiu teraz dojcim a ma 19 mesiacov a nemienim prestať zatial. Neviem, ako to bude dalej, odkedy mam deti si, plati nikdy nehovor nikdy. Ale teda ak to bude mne aj dcere vyhovovať, vecer pred spanim ju budem aj trojročnú kludne dojcit. A teraz pre hejterky, vopred vravim, ze tiez normalne papa, je to dobra jedacka, ale dojci sa este aj 10x denne. A to pije aj vodu. Navyse, v mliecku dostava aj cenne protilátky, co sa pri skolkaroch zide. Aj WHO podporuje dlhodobe dojcenie. Myslim, ze maju na to fundovanejsi nazor, ako zakomplexovana mamicka zo skolky. Kazda zena ma pravo rozhodnut sa, kolko bude dojcit, ako jej aj dietatu vyhovuje. Nikto nema pravo, sa k tomu vyjadrovat. A este takym sposobom, ako ta matka zo škôlky. Kedysi sa dojcili aj 5 rocne deti. Ale potom prisli umele mlieka (na jednej strane pomoc mamickam, čo maju s dojcenim problém) na druhej, velka lobby proti dojceniu a tvarenie sa, ze ok je to len do pol roka, roka. Tvoje dieťaťko ma 2,5 roka, to je normálny vek na dojcenie. Nerobis, nic zle, naopak. Akoze mlieko od vlastnej matky "fuj" ale od kravy z "didky" este obrate o vsetky cenne latky, je ok? Toto je zial zmanipulovany nazor spoločnosti, ktory sa meni len pomaly a postupne. Ta mamicka s jej nazorom ze vam robi dobre ked vam dieta ozuzlava cecky je zvratena, dobre ste jej povedali. Mimochodom, co jej je do toho? A pokial ste sa rozpravali o tom s ucitelkou medzi styrmi ocami, a zrazu to vedia aj ostatne mamicky, sla by som za ucitelkou s tym, ze je od nej neprofesionalne, ze sukromne informacie roztrubila vsetkym mamickam, a ze si taketo spravanie v buducnosti nezelas.

michalabu
17. máj 2025
@zuzubb007

Akože nemala to učiteľka čo riešiť z profesionálneho hľadiska, z ľudského s ňou súhlasím mne to príde čudné dojčiť dieťa staršie ako 2 roky, je to veľké samostatne dieťa a neviem si predstaviť mať na cecku aj keď je to každého vec, ale príde mi to také chore, je to už iba zvyk a ožužliavanie podľa mňa na nič dobré, ale keď ti to vyhovuje rob ako chces

@zuzubb007 viete co.. presne pre tieto nazory maju maminy rozne traumy. Chore to naozaj nie je, je to prirodzene. Ja teda nie som ziadna laktacna poradkyna ani mamila podporovatelka, ale dlhodobe dojcenie je prirodzene a nie chore. Len je to v nasej spolocnosti potlacane. Je to stereoryp budovany niekolko desatroci, ktory sa snazia aktualne prelomit odbornici. Tiez sa mi tu nepacia nazory, ze do dvoch rokov je to ok, do 6 uz nie. Alebo "pokial to nerobi predo mnou"... Dietatu dava dojcenie aj emocialnu podporu, tlmi bolesti a aj protilakyy a vyzivu aj v starsom veku...

sense
17. máj 2025

Čo by som robila ja? Ignorovala. Ak som presvedčená že moje konanie je správne , nevidím potrebu niekomu niečo vysvetľovať.
Idioti sú všade medzi nami a ak si ich budeš pripúšťať budeš škodiť len sama sebe.
Pozri ja som dojčila až 30dni a stretávala som sa s opačným "extrémom" . Kým som sa obhajovala ľudia rozprávali a rypali pri každej príležitosti a keď som Vždy len povedala že to bolo pre zachovanie môjho duševného zdravia a ľudia videli že ich poznámky sú mi u prdele prestali

xena0
17. máj 2025

Fuj.. tie ženy mi neprídu normálne 🫣 nepríde mi ako nejaký extrém dojčiť 2.5 ročne dieťa

jana_eyre_2
17. máj 2025

Ja som nevydržala ani jedno dieťa dojčiť tak dlho, ale normálne ma nasralo čo ti povedala pani.. dúfam že si jej dobre vynadala, na takú sprostu poznámku!! Ľudia sú už totálne osprosteni fakt..

jana_eyre_2
17. máj 2025

A teda zaujímalo by ma ako sa to rozšírilo, totálne dno rozoberať matky ako dlho dojčia a zazerat na nich..

orini
17. máj 2025

Ale prosim ta, taketo primitvne "zeny" hod za hlavu. Si skvela, ze tak dlho kojis a koj si tak dlho ako chces. Uzasne chuderi niektore, co musia riesit prsia druhej zeny. Nic ine iba ich komplexy.

radostka
17. máj 2025

mrzi ma tvoja skusenost, je to skor vizitka tej matky co sa posmesne ozvala.. Ja som tiez dojcila 2,5r, aj ked som povodne planovala menej, ale syn bol velky zavislak.. s odstavenim pomohlo, ze zacal chodit do skolky a boli sme spolu menej. Ani by mi nenapadlo, ze by toto mal niekto riesit. Mnoho deti, ktore boli na UM piju mlieko z flase este aj v troch rokoch aj neskor, toto nepride nikomu divne a nikto to nekomentuje. Asi by som riesila s ucitelkou, ze ako sa to dostalo k dalsim matkam a aku mas kvoli tomu skusenost…

autor
17. máj 2025
@eternity24

Mama, čo ti škôlke povedala, že si uchylacka ma IQ v podpriemere. Nič si z toho nerob. Máš to nastavené super, dokonc ideálne, syn sa dojčí raz denne v 2,5 roku a niekedy aj zabuda. Tzn, že už sám pomaličky smeruje k samoodstaveniu. Bud na seba hrda a stále si to opakuj, kašli na primitivov.

@eternity24 ano aj tam to chcem viest, ked som uz tolko vydrzala, aby sa vlastne sam odstavil. On mi aj niekedy povie, ze “mamka ja dnes nechcem didi, len ma skrabkaj, precitaj mi rozpravku”.. takze asi to nebude uz dlho trvat. 🙏

Tiez bol velky zavislak, preto som ho nechcela “surovo” odstavit, ked tomu ani poriadne nechapal. Nikdy ma vsak dojcenie nejak neobmedzovalo, tak som v nom pokracovala a videla v nom viac pozitiv.

Inak, vzdy som pocuvala hlupe reci, takze som vlastne bola zvyknuta, ked mal niekto potrebu si rypnut. Len to boli take reci typu, ze je mamin cecok, ze take velke dieta z toho uz nic nema, ze mu mam dat radsej krupicu atd. Nikto ma nikdy nenazval uchylnou, asi preto ma to zaskocilo. Ale som rada, ze ste “na mojej strane”. Dakujem🙂

Pravdepodobne sa musela aj ucitelka prekecnut, aj ked nerozumiem preco to niekomu vobec vesala na nos.
Chcem sa s nou o tom este porozpravat, ved ani o rozvode som nikomu nehovorila, takze nerozumiem.
Som zvedava, aky argument mi ucitelka povie. Informaciu o dojceni sme riesili len my dve, neboli tam ziadne dalsie osoby.

Strana
z2