icon

Ako zvýšiť tvorbu mliečka?

kirusik
17. apr 2013

Ahojte kocky,
potrebovala by som poradit ako zvysit tvorbu mlieka?Maly ma 4mesiace a tyzden a ja prestavam mat mlieko...
Ked bol mensi pekne papal aj priberal a v poslednej dobe zacal sa castejsie budit a ledva vydrzal 2 hodky bez papania a skoro vobec nepriberal(za 2mesiace ledva 700g a tolko mi predtym pribral za2tyzdne...)tak som si odsala, ze kolko mam- ledva 60m.Tak sme boli kupit UM a stale sa snazim aj odsavat aj prikladat,maly chyti,ale je stale malo,tak sa jeduje a len trochu potiahne.rano a vecer odsajem trochu viac cca 80ml ale naobed len 40-60ml.V noci sa snazim len kojit alebo dat odsate mliecko.Chcela by som este kojit, poradte prosim

mamcas
4. máj 2013

@zuzanababalu urcite nie. Odsavanim by sa mala tvorba zvysit ale to v pripade ak odsavas po kojeni. Cize najskor nakojit a potom odsavat,lebo tolko mlieka sa vytvori kolko sa spotrebuje. Ked budes odsavat namiesto kojenia je pravdepodobne,ze odsajes menej ako by maly vypil,lebo ten tlak ako maju deticky odsavackA nevie nahradit. Ak sa Ti maly nechce prisat,treba skusit zmenit polohu,ak je nervozny najskor ukludnit a potom ponuknut prsnik.poloh je niekolko,treba skusat ktora babatku vyhovuje. Urcite to nevzdavaj,ak mas este otazky,kludne pis,ja som si pri prvom s kojenim uzila svoje ale nakoniec som ho kojila do 13 mesiacov a to sa sam odstavil. Drzim palce 🙂

mamcas
4. máj 2013

@bobi3 ja krmim uz druhe dieta z oboch,druhe od narodenia a pri prvom som stale riesila hlad lebo som krmila len z jedneho. Ked som zacala davat aj druhe bol zrazu klud 🙂 a to aj pekne priberal dovtedy,akurat bol nervozny. Takze pohodicka,mliecka je dost 🙂

zuzanababalu
5. máj 2013

@mamcas zda sa ze sa to uz upravilo, pila som odvar z benediktu lekarskeho a senovky greckej, zacala som pit min 4l vody na den + odsavam po veceroch a kojim z obidvoch prsnikov, takze opatrenia nastavene, uz len dufat ze v poradni mi povie lekarka ze krpec pribral🙂) Najviac som hrda na seba ze som nekupila umele mlieko, ale dokonca este zamrazujem to co odsavam🙂) dakujem krasne kazdemu za rady🙂

mamcas
5. máj 2013

@zuzanababalu To som velmi rada 🙂 urcite to bude v poriadku a maly pribera pekne 🙂 U nas sa zda ze nejake opatrenia musim tiez zaviest,vecer sa jeduje,ze mu malo tecie a nevie pockat kym sa mu mliecko znova spusti 🙂 chcem sa spytat,tie bylinky si Kde zohnala? Lebo ja som ich este pri prvom chcela a nejako som sa k nim nedostala. Dakujem za odpoved 🙂

zuzanababalu
6. máj 2013

@mamcas ja byvam v Hainburgu, takze tu v lekarni som si to objednala a dorazilo to hned na druhy den. Senovku grecku ( ako male kavove zrniecka - to nevadi, lebo jednu krabicku som si rozdelila na 4 casti a kazdy den som si jednu cast uvarlia v 1l vody (10min od zovretia) a potom scedila a zriedila s vineou (snazila som sa zjest aj tie zrniecka, ale to bola hrozna chut aj ked som pridala cukor:(( Benedikt lekarsky 100g je velke balenie, lebo to je ako seno a z toho som si robila a este preventivne robim caje kazde rano a vecer do politraka. Senovka tu stoji cca 2.5 a benedikt tiez niejako 2.5, takze nie je to ani draha zalezitost.
Ak si niekde z BA, tak kludne skoc do Hainburgu a objednaj si to ak to nevies nikde zohnat na SK.

mamcas
6. máj 2013

@zuzanababalu Diky za info 🙂 No skocim sa opytat do nejakej lekarne a hadam to tiez vediet objednat. Som z HA takze keby daco,skusim tam u Vas 🙂 Diky moc este raz,drzte sa a mlieckujte 🙂

mamcas
14. máj 2013

@zuzanababalu Ahoj, dnes som zohnala benedikt lekarsky a chcem sa opytat ci ma zmysel pit ho bez senovky, alebo to bez nej nema efekt. Senovku zatial nemam, ale pozhanam, tak ci pockat alebo pit aspon benedikt. Dakujem moc za odpoved 🙂

zuzanababalu
14. máj 2013

@mamcas ahoj, co ja viem, tak za skusku nic nedas, ja som to pila spolu a tak mi to pomohlo, aj ked je pravda, ze teraz pijem benedikt lekarsky tak preventivne raz za den, raz za dva dni. Uvidis,ale urcite si pozhanaj tu senovku, spolu to je fakt pecka🙂 drzim palce aby si to co najskor zohnala, ak nie tak ja ti to tu kludne objednam a poslala by som ti to postou. 😉

veronikam
14. máj 2013

Daj si pohar sampanskeho, pomaha zarucene 😀

beju
16. máj 2013

Baby maminky ja by som sa chcela opýtať, čo všetko odskúšané pomáha tvorbe mliečka - ja som rodila pred 4 rokmi, teraz som v 37 týždni, určite sa toho za ten čas veľa pomenilo. Ja som vtedy užívala ricinuss communis a pila som čajíky na podporu tvorby mliečka, plus som sa nalievala vodou, či vybublinkovanou vineou. Čítala som tu aj o nejakých tabletkách, že Costi sa volajú - aké máte skúsenosti.

danim
16. máj 2013

@beju ja mam skusenost taku, ze hlavne sa vela najest + napit.. hlavne to jedlo robilo zazraky.. a aj hrozno 🙂 a kojit kojit kojit,, a nenarusat to flasami UM, cajmi, klobucikmi a inymi somarinami modernej doby... proste natural 🙂

beju
16. máj 2013

No ja pevne verím, že to tentokrát nezvrzám ako 1x a budem môcť kojiť dlhšie ako 4 mesiace. Som odhodlaná. Ďakujem pekne. 🙂

danim
16. máj 2013

@beju dosledne nastudovanie kojenia ( stastie praje pripravenym 😉 ) a dovera v seba + podpora najblizsich... a urcite to zvladnes. ale ziadna pochybnost v seba !

evca8285
16. máj 2013

ahojte maminky tiez mam problem s mliekom.. maly ma 3 tyzdne a mne sa tvori malo mlieka pre neho ☹ mala som dve stretnutia s laktacnou a upravili sme techniku kojenia... beriem senovku aj benedikt... dokonca senovku sme s laktacnou zvysili ale stale mu to mliecko co si vytaha nestaci ☹ pijem aj caje na podporu dojcenia... place a hlada a hlada a rucky si dava do pusy tak sme museli dorobit UM a podavam mu ho cievkou... zacali sme to od vcera a maly je spokojny a zaspava pekne bez placu... ja som ale nestastna ze pre neho nemam dost a tak by som sa chcela opytat co este vieme urobit??? hlavne vzhladom na to ze maly ma len 3 tyzdne...

stigma
16. máj 2013

Ahojte viem, že sa to tu už pýtali no aj tak by som chcela poradiť...prosím..mám podobný problém..
Náš maličký má o týždeň 6 mesiacov a mne začalo štrajkovať mliečko. Na začiatku asi mesiac sme mali problém s velmi nadprodukciou mliečka, maličký sa mi zakuckával nevedel tak rýchlo prehltať...zavolala som laktačnú poradkyňu. Tá mi poradila malého krmiť v ležiacej polohe a predtým si mliečko pár krát vystrieknuť, čo myslím pomohlo. No malý zasa začal odmietat jeden prsník a ešte k tomu kolika...plač bol a ja samozrejme neštastná, tak keď pil aspoň z jedného pokojne bola som spokojná, čo bola asi chyba...Teraz mame skoro 6mesiacov a mne sa už druhý deň nejako prestalo tvoriť mliečko aj v tom inak naliatom prsníku. Predtým som ho mala na pocit plný, teraz je mľandravý a vidím to na malom, že je nervozný, nechce sa mu ťahať...ma radšej tvrdé prsia ☹ dnes v noci sa dokonca začal budiť skoro každú hodinu...no vidím, že je hladný...
Pijem Vineu, bilinkový čajík Leros na podporu mliečka, už tretí deň papkam aj rascovú polievočku a nejako to nepomáha...hoci ked som predtým spozorovala mäkšie prsníky tak to celkom zaberalo..inak vinea asi najviac...tak som zúfala, čo mám robiť...naozaj by som ho chcela kojiť, čo najdlhšie..poradte!

stigma
16. máj 2013

@danim v tom maš pravdu asi to tak bude ...moja dvovera v seba asi utrpela.. stale som počúvala, že plače lebo je hladný treba mu kupit umele mliečko, že nemám dost mlieka...ale to mal malý koliky apreto plakal do 3mesiacov a ja som vydržala...žiadne dokrmovanie čisto moje mliečko a bolo dobre no teraz, ked bude mat 6 mesiacov sa naozaj ta tvorba mliečko skoro znížila na mimimum... ☹

myryjam
16. máj 2013

Zdravím, mne pediatrička poradila spánok aj cez deň, mliečko sa tvorí počas spánku, takže hajať s bábätkom aj cez deň. Asi na tom niečo bude, pretože mne sa najviac mliečko tvorí v noci, a keď maličkú kojím nad ránom okolo piatej po mojom cca 4 hodinovom spánku, mám naozaj plné prsia mliečka 🙂 A ešte mi poradila variť si polievky našich starých mám, teda so zápražkou z múky 🙂

danim
16. máj 2013

@stigma ja mam doma taky material, kde je to presne vysvetlene, ze tvorba mlieka zacina " v hlave" cez podmozgovu zlazu. vazne..
ako si zistila, ze mlieko kleslo na minimum ?? ze mas prsniky prazdnejsie ? 6 mes dieta vypije viac ml, tak sa viac vyprazdnia, zaroven zacinas s prikrmami, tak postupne jeden chod bude cisto len prikrm + voda, a mesiac po mesiaci sa to bude menit.. potom dalsi prikrm, jogurty.. atd.. az budes kojit mozno len 3-5 x ( vratane nocneho kojenia ). Vsetko je ok, preco mas pochybnosti ?

stigma
16. máj 2013

@myryjam a tie polievočky ti pomohli? lebo ja si robím vývary no ak pomáhajú so zápražkou z múky tak skúsim..dakujem za radu...

monyccka
16. máj 2013

@stigma spanok je zazrak. Ak ti ho m akto zobrat von na hodinku, rychlo si lahni a oddychuj. Vela tekutin, vinea aj mne celkom zabera, aj ked celkom zazrak to nie je. A pomaha mi aj zvyseny prijem cukrov v strave.. Ale urcite spanok spanok spanok.. A vydrzat. Do tyzdna- dvoch to bude ok 🙂

danim
16. máj 2013

@evca8285 ked ma dieta este len 3 tyz, tvoje mlieko sa este vobec nerozbehlo.. prikladaj ho aj kazdu hodinu, nech dieta saje, nech papa kolko chce. ako casto ho kojis ? potrebujes len kojit kojit kojit, a ty jest, pit a spat... a potom sa mlieko rozbehne, si este len v uuplnom uvode, takze nepanikar. pozri stranku mamila.sk

danim
16. máj 2013

@stigma aj mne sa niekedy stalo, ze rano som vstala a mala som "pocit " , ze prazdne prsia... ale sla som v klude do kuchyne, dobre som sa najedla,,, + napila ( jedlo robilo divy ) a po chvilke bolo vidno, ze sa plnia. ale NIKDY NIKDY si nesmies pripustit, ze mas malo, ze kvoli tebe je dieta hladne.. zachovaj klud a jedz, pi, a nestresuj. a koj koj koj.. ale kedze ty uz mas 6 mes dieta, tak nemusis mat uz take obavy, lebo budes zacinat s prikrmamy. neries , ze prsia su prazdnejsie.. cim je dieta vacsie.. uz nebudes mat take naliate ako pri babatku.. a mlieko sa tvori hlavne pocas satia dietata.. to dieta je nervozne vo velkej miere z teba, lebo si neveris a si nervozna ty. vazne. takze klidek 😉 z aj napodiv prazdnych prs sa dieta v pohode vie najest... a ze sa bude v noci castejsie ? mne sa tak 5 mes zacala... a potom aj druha .. a potom som nasla info, ze v obdobi 5-6m sa dietatu vyvija akcnejsie sluch.. a budi sa na vsetky podnety.. takze tak.. dieta sa vyvija stale.. a ked si uz vytvoris k nemu cestu, opat sa zmeni... viem o com hovorim 😀 drz sa, pripadne precitaj info na mamila.sk

myryjam
16. máj 2013

stigma, varím si so zápražkou vajíčkoú s rascou, ale nie často, ja mám zatiaľ našťastie dostatok mliečka (a maličká priberá). Pijem veľa vody (cca 2 litre denne) + čajík pre dojčiace matky- max. 2 šálky denne, väčšinou len jednu šálku (momentálne skúšam rôzne značky, dojčím 3 mesiac). A vraj tvorba mliečka závisí od frekvencie dojčenia, teda čím častejšie budeš bábätko prikladať, tým sa ti bude viac mliečka tvoriť. Moja maličká chce papkať vždy, keď ju priložím 🙂

mamcas
16. máj 2013

@zuzanababalu Ahoj, no nezohnala som :( dokonca mi v jednej lekarni povedali, ze uz sa pokusali objednat ale nedalo sa. Tak ak by si bola taka zlata mohla by si mi tu senovku objednat? V akym baleniach sa to predava a kolko ti vydrzalo to balenie? Nech viem kolko mam chciet 🙂 Peniazky by som Ti poslala na ucet, teda ak mas slovensky, samozrejme dopredu. Dakujem velmi pekne za ochotu, si zlata 🙂

danim
16. máj 2013

@myryjam presne tak... lebo niektore mamy si myslia, ze homeopatika, caje, polievky.... odsavaju ( ale to ani zdaleka sa tak nevysaje ako ked saje dieta a aktivuje sa oxitocin pritom ) a nekoja.. zaklad je prikladat a kojit.. ak sa toto nerobi... moze mama jest a pit vsetko mozne a nemozne a nepomoze nic.. len dokladne vyprazdnovanie prsnikov-.... ako v ekonomike.,... aky dopyt, taka ponuka !

danim
16. máj 2013

@evca8285 "KOJIT SA" sa musite s babatkom este obaja dobre naucit.. aj ty, aj babo... chce to ozaj cas, kym sa zladite. mysli na to a ver si 😉 a kojit kojit kojit...

stigma
16. máj 2013

@danim vieš no neviem...dnes v noci sa tak začal budiť a trochu tahal a začal sa odťahovať a bol plačlivý a predtým som ho v noci nakojila tak papkal pekne pokojne, odgrgol si a hned pokojne zaspinkal..tak ma v noci ked plakal po pol minúte čo tahal prsník a odtahoval sa, chytila panika že tam nič nieje, mam taký pocit,že sa nestíha dotvárat mliečko a tak o štvrtej rano som jedla rascovú polievku...
O kríze okolo 6 mesiaca som počula..že detičky sajú viac a tak sa zdá, že mlečka je menej...tak verím, že sa to upraví a mlečko sa mi dotvorí ak je to môj prípad. Dakujem za podporu.

danim
16. máj 2013

@stigma upravi isto.. nepanikar ... o 4 si mala pekne spat po nakojeni a nestresovat v kuchyni 😉 najdi si v mamila.sk kontakt na laktacnu poradkynu z tvojho okolia, zavolaj jej, a porozpravaj sa s nou o tom viac.. ja mam 2 deti ( prva 15m kojena, druha stale, ma 2r ) - prezila som si vela.. hrce.. upchate mliekovody.. atd.. hroza.. ale vies, tiez viem posudit len podla seba.. lakt poradkyne by mali byt uz proficky 🙂

danim
16. máj 2013

@stigma uplne v pohode mu mozu uz ist aj zubky.. len ich este ani nevidis.. aj preto moze byt v noci nekludny.. plakat..

myryjam
16. máj 2013

@stigma , odpísala som ti nižšie 🙂