icon

Bolestivé bradavky a prsníky počas dojčenia

elinka27
11. máj 2011

Bolesť bradaviek,alebo prsníkov, dokáže znepríjemniť krásne chvíle, ktoré mamička zažíva pri dojčení.Bohužiaľ,ešte aj dnes, tradujú fámy,že dojčenie by malo bolieť a bez toho to nejde.Pokiaľ sa bábätko správne prisáva,čo je vlastne okrem iného správny základ pre dojčenie, tak potom dojčenie nebolí,pokiaľ áno,je treba pátrať po príčine.Príčiny bolesti bradaviek sú rôzne, a medzi najčastejšie patrí : nesprávne prisatie bábätka/vznikajú trhlinky-ragády/, upchatý mliekovod /mliečny pluzgier na bradavke/,infekcia /candida albicans,múčnatka, soor, alergia /na krémy,maste, šampóny/,raynaudov fenomén/bolestivé stiahnutie končekov bradavky,kedy bradavka na chvíľu obelie-ďaľej len RF/, kožné ochorenie/psoriáza,ekzém/ a posledná menej častá,ale predsa sa vyskytujúca príčina, je prirastená podjazyková uzdička.Bolesť spôsobená mykotickou infekciou sa často zamieňa s nesprávnym prisatím,alebo s RF.Okrem toho, môže byť príčin viac naraz. Vždy je prvoradé najprv upraviť prisatie,pretože ak je prisatie správne,bolesť sa zmierni.

Trhlinky-ragády sa liečia lokálnymi mastami /napr. Bactobran,framykoin/, zdravá bradavka sa zahojí zväčša do týždňa.Pri trhlinke je doležité aby pri dojčení smerovala do kútika úst dieťatka, vtedy je bolesť menšia a trhlinka sa nedráždi a ani nedôjde k jej zväčšeniu.

Mykotická infekcia-candida, sprievodné príznaky sú, svrbenie, pálenie, bolesť pri spúštaní mlieka, „rezanie žiletiek“, obelenie bradavky, zväčša po dojčení. Treba podotknúť,že mykózu treba riešiť komplexne a nie len lokálne. Treba ju liečiť „zvnútra“ a doležité je liečbu dokončiť,a pokračovať v nej aj keď príznaky zmiznú minimálne aspoň ešte 2 týždne,inak sa vracia. Veľkým zdrojom nákazy je dudlík, ktorý okrem toho že zhoršuje techniku prisatia u dojčených detí, je aj zdrojom infekcie.Na preliečenie „zvnútra“ sa najbežnejšie používajú voľne dostupné výživové doplnky.(tablety Citrovital, Citricidal), na lokálne je vhodné používať niekoľko krát denne v tenkej vrstve antimykotické maste (Canesten, Candibene,Imazol a pod.) tieto sa pred dojčením neúmývaju, pre detičky sú neškodné. Ideálne je vytierať ústa, jazyk a podnebie bábätka gázou vyváľanou v sóde bikarbóna, ktorá neutralizuje ph v ústach a zabraňuje množeniu sa kvasiniek. Vhodná je aj dobrá životospráva, ombedziť sladké jedlá,ktoré v žalúdku kvasia a tým vytvárajú vhodné prostredie pre kvasinky.Prsníky je vhodné pokiaľ možno často vetrať, tma a vlhko sú dobrou pôdou pre množenie kvasiniek, čiže je dobré chodiť bez podprsenky a nepoužívať tampóny do podprsenky. Ak treba odsávať mlieko, je vhodné ručné odsávanie, pretože odsávačka mlieka, može podtlakom poškodiť viac bradavky a aj na nej sa kvasinková infekcia rovnako ako na dudlíkoch, či chráničoch bradaviek drží a môže to zhoršiť priebeh infekcie.

Upchatý mliekovod-mliečny pľuzgier, na dvorci alebo v okolí sa vyskytne biely pľuzgierik nasiaknutý tekutinou, je to vlastne zaschnuté mlieko, kedže je mliekovod upchatý mlieko cez neho nemôže pretekať, zväčsa to býva bolestivé, bolesť vychádza až spod paže.Pľuzgier je treba uvolniť,a robí sa to jeho prepichnutím, treba na to použiť zásadne sterilnú ihlu, vysterilizovanú v čistom liehu,alebo nad ohňom, ihlu necháme ochladnúť a jemne zboku pľuzgierik prepichneme.Ošetríme antibiotickou mastičkou(bactobran,framykoin).Tým sme uvolľnili mliekovod,a pri odsávaní či dojčení už nebude toľko bolieť.Ak je prsník aj zdurený, jemne ho rozmasírujeme, idelalne v teplej sprche, na mliekovod netlačíme len jemne smerom od paže k prsniku masírujeme,aby sa mliekovod uvolnil.Doležité je aby bol prsník správne vyprazdňovaný,aby sa mliekovod neupchával.

RF – sa objavuje na infikovanych bradavkách, je to bolestivé stiahnutie špičky bradavky, ktorá sa akoby odkrví a stratí farbu – obelie,nazýva sa to aj syndróm bielej bradavky.Zjavuje sa väčšinou po dojčení a v chlade, pomáhajú teplé obklady.Po vyliečení bradaviek príznaky vymiznú.

Prirastená podjazyková uzdička sa objavuje u malého precenta detí, jej dôsledkom je, že sa bábätko nesprávne prisáva a poškodzuje bradavky. Spoznáme to podľa toho,že keď dieťatko pokúša zdvihnúť jazyk, tak sa rozšíri a má tvar „srdca“. Ak je príčinou bolesti bradaviek prirastená uzdička, treba vyhladať lekársku pomoc,kde sa táto uzdička ambulatne prestrihne.Dieťatko sa može dojčiť ihneď.

Okrajovo spomenieme ešte zapál prsníka, ktorý sa prejavuje zvyšenou teplotou, začervenaním prsníka, bolestivostou prsníka na dotyk. Pri týchto problémoch volíme studené zábaly zo zelenej kapusty, listy kapusty dáme vychladiť do chladničky, tĺčikom na mäso ich jemne naklepeme, aby pustili šťavu a prikladáme na postihnutý prsník kým nepocítime úľavu, na zníženie teploty možeme užiť Paralen. Doležité je prsník vyprazdnovať ideálne dojčením,alebo odsávaním, ak sa prsník dobre nevyprázdni môže vzniknúť mastídida a vytvorí sa hrčka, ak je na prsníku hrčka, priložíme dieťa tak aby jeho brada smerovala ku hrčke, pri saní je v brade silnejší tlak a dieťa hrčku rozťahá, vyhneme sa tak antibiotikám.Správnu polohu lahšie nájdeme ak si dieťa položíme na posteľ, my sa nad neho postavíme ako psík na štyri a podľa potreby nasmerujeme prsník s hrčkou k brade.

hanica11
20. júl 2012

@lienka2 No ja to vidím rovnako, pôjde určite o dlhodobejší proces.. Už som si aj povedala, že kašlem na všetky zázračné mastičky a liečby, len niekedy som presne v tom stave, keď mám až strach malú priložiť, lebo viem, čo bude nasledovať... au.

lienka2
20. júl 2012

@hanica11 podla toho co pises mas aj kvasinky na bradavke a to je fakt na dlhsi boj.. este je jedna moznost, antibiotika, ale to je az uplne posledna moznost.. co ti ale predpokladam laktacna povedala..

janka196
21. júl 2012

ahojte babenky. idem si k vam po radu. maly mal afty v ustach a odvtedy mam jednu bradavku hrozne bolestivu. mala som tam aj taku dozlta akokeby vyrazku ale nebola vystupena. len ako fliacik. co nato? ako to liecit? ked sa maly prisaje az mi slzy vyhrknu taka rezava bolest ☹ dakujem za kazdu radu

hanica11
21. júl 2012

@lienka2 Uvidím, idem budúci týždeň na gynekológiu, môj lekár mi snáď poradí, čo s tým ďalej, väčšinou si dá rady so všetkými trampotami.. Už nech to je za mnou, malá veľmi dobre priberá, tak chcem dojčiť čo najdlhšie.

strapco13
21. júl 2012

@janka196 je mozne ze nemate uplne spravne prisatie, asi tym ze mala bolacku v ustach sa zhorsilo prisatie
koj tak aby ranka sla do kutiku ust babatka, bude ta to menej boliet a skor sa to zhoji, dbaj na spravne prisatie
skontaktuj sa s laktacnou poradkynou www.mamila.sk mech skontroluje a pripadne upravi prisatie
ak pouzivas dudel, flasku, klobucik, skus ich zrusit, zhorsuju prisatie
a ranku si preliec framykoin alebo bactroban masticka, ak mas bolesti alebo citlive bradavky aj medzi dojceni, tam uz moze ist aj o mykozu, tam treba lokane antimykotikum pridat

strapco13
21. júl 2012

@hanica11 skus kojit tak aby sla rana do kutika ust babtka ak sa da
a preliecila by som antumykotikom celkove /flukonazol/ v kombinacii toho vsetkoho co si pisala
podjazykovu uzdicku malo dieta skontrolovanu? lebo too moze byt aj tym, ze sa jazyk zle hybe kvoli nej ak je kratk, a odiera bradavku a preto sa to vytvorilo a nehoji sa to

strapco13
21. júl 2012

@hanica11 a este uprava stravy..vynechat sladke, bielu muku http://www.bylinky-maya.cz/news/protiplisnova-d...
a dbat na sprvane prisatie
presla som si tym..viem ake mas bolesti 😖

hanica11
22. júl 2012

@strapco13 Ďakujem, uzdičku LP skontrolovala, tá by mala byť v poriadku. Tá ragáda ide krížom cez vrchol bradavky, ako ju mám dať do kútika úst? To by potom asi nebolo správne prisatie, či mýlim sa? Flukonazol mi pripadá už príliš ťažký orech, nie je to predsa len trochu moc na šesťtýždňový malý žalúdok? Čítala som o jeho možných vedľajších účinkoch, to ma dosť odrádza...

strapco13
22. júl 2012

@hanica11 no ak mas tu ragadu takto, tak sa to naozaj neda, to plati pre ragady po obvode bradavky
do mlieka prenika velmi male mnozstvo flukonazolu, a flukonazol sa pouziva aj u novorodencov
Flukonazol v materskom mlieku
Flukonazol sa vylučuje do materského mlieka, čo je presne tak, ako by malo byť, pretože cieľom je liečiť
infekciu v prsníku, aj v bradavkách. Preto je vhodnejšie použiť flukonazol miesto ketokonazolu, ktorý
sa do mlieka vylučuje len v malých množstvách. Dieťa zjavne požije určité množstvo, ale toto liečivo
sa dnes odporúča používať pri liečbe obyčajnej múčnatky pri bábätkách. Komplikácie pri deťoch, ktoré
boli vystavené účinku flukonazolu z materského mlieka, neboli nahlásené. Pri užívaní flukonazolu
pokračujte v dojčení, aj v prípade, že ste dostali takéto odporúčanie prerušiť dojčenie.
presla som si tym, viem ako to boli
ale ak mas mykozu a prenesies ju na bobo, tak by sa muselo liecit aj babo a to ovela vyssimi davkami ako mas ty v mlieku

hanica11
23. júl 2012

@strapco13 Aha, a flukonazol mi predpisuje gynekológ alebo kožný lekár alebo je bez predpisu? Asi do toho pôjdem, potrebujem sa toho zbaviť, ako písala lienka2, nemám vôbec žiadnu radosť z dojčenia, teda okrem toho, že vidím, ako malá krásne rastie a priberá. Ja ale trpím jak kôň, pardon za výraz... A keďže by som chcela dojčiť čo najdlhšie, nemám teda žiadne pekné vyhliadky..

strapco13
23. júl 2012

@hanica11 moze hociktory lekar predpisat
najlacnejsie vychadza Diflucan 200 mg v 5 ml sirup
len pri dlhsom uzivani antimykotik / a v podsate kazdeho lieku/ treba skontrolovat pecenove funkcie..vacsina liekov sa metabolizuje v peceni

hanica11
23. júl 2012

@strapco13 Ďakujem, uvidím, ako pochodím v stredu u gynekológa, čo povie na tú ranu aj na "belobu" po dojčení. Ak mi to nepredpíše on, pôjdem za obvodnou..

majusik1
1. aug 2012

ahojte,potrebujem radu,mam bolavú bradavku,je to az paliva,štiplava bolest,hlavne ked malinky papka.nie je ani cervena,ani opuchnuta..vyzera normalne,len strašne štipe.poradte ak mate s tym skusenosti..vopred dakujem.

saska27
8. aug 2012

ahojte aj ja by som potrebovala radu... začali ma bolieť prsníky s toho pravý ma bolí strašne pred dojčením pri dojčení aj po ňom bolí ma celý prsník ale hlavne bradavka aj dvorec až tak že by som nikdy nepovedala že pri dojčení budem plakať..tá bolesť je neskutočná ani dotknúť sa také pálenie rezanie ?? neviem ako by som to ešte opísala.podprdu nenosím,ani tie ložky do podrdky..dnes ráno som sa zobudila s neskutočnou bolesťou aj pri chôdzi ma bolí ked sa mi tričko obtre o bradavku..neviem čo s tým robiť ako to odstrániť alebo kde vyhladať LP? pozerala som malému do pusky či nemá nejakú žabku neviem má tam takú malú bielu bodku ako podkožný tuk a na jazýčku má biely povlak skúšala som či mu to pojde dole ale nic som nezistila lebo spinká a nechce za toho čerta pusku otvoriť, niekedy je pri dojčení kludný a niekedy sa hádze jak keby bojoval..už som zúfalá ☹ poradte mi..ešte niečo mám také ako keby pumpovanie v prsníku...môže to byť tá mykoza??? ako sa lieči a dajú sa kupiť aj bez porady s nejakým doktorom tie lieky citricidal ,citrovital? ako to treba užívať? za rady vopred velmi dakujem

barbarka
28. aug 2012

ahojte.
potrebujem rady a hlavne povzbudenia
minuly tyzden som prekonala zapal prsnika, vysoke horucky neprechadzali tak som skoncila na antibiotikach. Na treti den uzivania ma zacali boliet bradavky pri dojceni, postupne sa to zhorsovalo, az boleli tak ze som pri dojceni plakala. na zaklade diagnostiky cez emaily s laktacnou, sme usudili ze je to kandida. boli to stale velmi, to uz druhy den idem podla J. Newmana, davam gencianovu violet, citrovital a masticku co mi dala kamoska, ze sa jej zvysila, co ma od laktacnej poradkyne.
chvilkami ma chyta zufalstvo, uz dva tyzdne sa trapim kvoli kojeniu, najprv zapal teraz toto. ja velmi chcem kojit ale momentalne to boli tak ze neznesiem poriadne ani podprsenku, vadi mi mat maleho vobec na rukach kedze pri kazdom dotyku z bradavkami ma ide porazit.
mam doma vsetko fialove od gencianky, maly ma pol tvare fialovej, uz ma z toho poraza. nedokazeme ist na dlhsie vonku lebo pri kojeni som hlucna ako to boli a to vonku nechcem 😒
co mam este urobit? kedy to prejde?
este jedna otazka, maly ma po kojeni biele pery, uplne odkrvene, je to normalne? teraz su sice fialove z gencianky ale inak mava uplne biele

barbarka
28. aug 2012

este dodam ze zvazujem zavedenie dudika, maly je velmi nepokojne babo, a ja ho uz nevladzem mat tolko na prsku, boli to. on velmi vela placka, brusko ho trapi a ma nepokojny spanok. casto sa budi, mrnka zo spanku 😒
asi by som s tym mala pockat kym prejde mykoza ale ked ja uz neviem co s nim, muz mu uz dva krat skusil dat dudu ale vyplul ju.

lienka2
29. aug 2012

@barbarka ja som sa s kandidou trapila tusim dva mesiace 😔 gencianka, citrovital zvonku aj ako kapsule zvnutra, masticka na bradavky od laktacnej, vynechat sladkosti.. ani neviem co nakoniec pomohlo, lebo vzdy ta potvora na chvilu ustupila a bola nazad.. drzim palce aby si to zvladla 🙂 ja som este okrem toho mala ragady na oboch bradavkach, takze bolest neskutocna, kojila som so zatatymi zubami.. ale som tvrdohlava takze som vydrzala a som rada ze si konecne kojenie uzivam 🙂

strapco13
29. aug 2012

@barbarka skontaktuj sa osobne s laktacnou nech skontroluje prisatie a uzdicku..ak nemate dobre prisatie, tak sa bolesti nezbavis

strapco13
29. aug 2012

@saska27 skontaktuj sa osobne s laktacnou www.mamila.sk

strapco13
29. aug 2012

@majusik1 este je aktualne?

barbarka
29. aug 2012

@strapco13 uz som jej pisala ziadost o termin, tak uvidime, podla mna sa prisava dobre, ale teda to len na zaklade tych obrazkov a videii. uzdicku mu v porodnici prestrihli
a tie biele pery su oki?

hanica11
15. sep 2012

@barbarka Držím ti palce, ja som mala presne to isté, plus obrovskú ragádu na bradavke, ktorá sa mi zahojila až teraz, keď má dcéra tri mesiace. Mne pravdupovediac na mykózu Newman príliš nepomáhal, ale možno to bolo tou ranou, išlo to podľa mňa neuveriteľne pomaly. Začala som potom používať koloidné striebro v spreji (má aj antibakteriálny účinok), je to síce na popáleniny, ale gynekológ, keď uvidel tú dieru v bradavke, nevidel inú možnosť. Tam by žiadna mastička nepomohla... (Chcel mi pôvodne zastaviť mlieko, ale vtedy už som bola rozhodnutá, že vydržím, raz to musí prebolieť.) Tiež som medzitým prekonala zápal a bola na antibiotikách, ktoré ako vedľajší účinok spôsobujú mykózu, tak som mohla začať od začiatku.. Keď už som ranu mala menšiu (asi po 6 týždňoch používania striebra), dávala som si na to krém Imazol, je to antimykotikum. Teraz po troch mesiacoch necítim žiadnu bolesť a konečne si môžem dcérenku vystískať bez toho, aby som zatínala zuby od bolesti🙂

maribell
22. sep 2012

ahojte ja mam tiez taky problem ale nemyslim ze by to bolo zlym prisatm babatka pretoze bradavka ma boli iba prve cucy ci jak to mam nazvat.. :D ...tak isto ma to boli ked uz mam plne prsia a mlieko z nich zacne tiect ... ale ked babatko uz par krat odcucne tak potom uz je dobre..cim to moze byt? ..

sloto
27. sep 2012

ahojte potrebujem poradit. mam dvojicky, zrovna maju 22 dni. narodili sa ako predčasniatka. ešte keď som s nimi ležala v nemocnici, spravila sa mi na pravej bradavke ragáda, ktorú odvtedy neviem vôbec vyliečiť. už v nemocnici som začala kojiť cez klobúčik, pretože inak to nebolo možné, od bolesti mi vykrúcalo i prsty na nohách. natierala som si bradavky s avent mastičkou, ale dnes mám pocit, že je to ešte horšie. prakticky celý deň ma štípe bradavky i dvorec, vystreluje to praktocky do celého prsníka.. neviem čo mám robiť, pretože mám strašne veľa mlieka, po nakojení oboch dvojičiek ešte stále odsajem cez 200 ml. odsávačku som prestala na tú boľavú stranu používať, lebo aj to sa mi zdá to ešte viac zhoršilo. prsia sa mi však strašne moc nalievajú, odstriekavaním ručným neviem z prsníka všetko mliečko dostať. prosím poradte čo mám robiť.... kúpila som si canesten masť, citrovital kvapky, čo som sa dočítala, že je dobré na mykózu, aj keď neviem isto či ju mám, ale predpokladám, že asi áno. prosím poradte, lebo sa zbláznim z toho...

mojkokolja
27. sep 2012

@sloto ahoj. toto iste som mala aj ja a ta ragada sa mi spravila kvoli tomu, ze som davala malej zle cicik, chytala len bradavkua tym padom bola poskodena-krvava az hnisava a tu bolest tiez viem co to je.tiez som zacala davat klobuciky. no a potom som nastastie narazila na stranku www. dojcenie.wordpress.com. tam je o dojceni vsetko a radia tam laktacne poradkyne. konkretne o tomto tvojom probleme je tu http://dojcenie.wordpress.com/2009/12/08/dojcen.... Ta pani zo stranky mi dala kontakt na jednu pani a tej som zavolala ona mi pripravila masticku, ktoru mi poslala.a zatial som si mala bradavky potierat canestenom a citrovital kvapkami. a hlavne vysadit klobuciky lebo tie tu infekciu rozsirovali dalej. Ak sa ti nebude darit sa nakontaktovat na tu pani zo stranky tak by som ti potom dala cislo na tu konkretnu co mi poslala masticku. Inac s tymto problemom mi nevedela pomoct ai gynekologicka a detska. Len tato pani-ta masticka pomohla.

sloto
27. sep 2012

@mojkokolja dakujem krasne pozriem sa na to urcite
najhorsie je ze mam ploche bradavky a bez klobucikov sa mi nevedia poriadne prisat ani

ikke
27. sep 2012

@sloto 1. ked odsavas, jasne, ze mas nadprodukciu, lebo tvoje prsia maju signal, ze maju vytvorit mlieko pre dvojicky plus na odsanie. ak uz musis odsavat, lebo nezvladas bolest naplnenych prsnikov, odsavaj co najmenej.
2. nechaj si prsia pozriet odbornikom, ktory zhdnoti, ci mas naozaj mykozu. lebo masticky na mykozu mozu ragady a podrazdene bradavky este dalej drazdit a bolest zhorsovat (vlastna skusenost). ak mykozu nemas a mas iba podrazdene bradavky, odporucala by som ti 100% lanolin. no ten zas moze zhorsovat mykozu, ako mi tu bolo povedane. takze naozaj treba najst pricinu tej bolesti a az potom natirat prislusnym kremom.

sloto
27. sep 2012

@ikke ja viem ze mam nadprodukciu, ale ako ju mam znizit? ak neodsajem potom ako sa dvojicky najedia, tak mi stale ostavaju prsia tvrde ako kamene. ja by sombola fakt rada, keby sa tvorba mlieka trochu znizila, ale ako to mam docielit? uz som zacala odsavat kazdy duhy krat, ale nepomaha....

ikke
27. sep 2012

@sloto odsavat iba tolko, aby ta to nebolelo, skratka co najmenej. a kapustne listy by mohli tiez pomoct
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...

annie6
11. okt 2012

tusim sa mi zapalil prsnik, je citlivy na dotyk a okolo dvorca zcervenal, co by mi mohlo pomoct? okrem toho sa mi upchava asi aj mliekovod(tvori sa mi hrcka, ktoru sa snazim vzdy odstriekat alebo mat maleho pokym nezmizne)...dakujem za rady